Ilpisti - Fujitsu Nocria AWYZ14LBC ja IVT 12 FR-N, rmt-64 140m2, Kouvola

Ilpisti

Vakionaama
Ei ole pykäliä, säätö on portaaton ja vähän sellainen -sinnepäin- tyyppinen. Ylä ja alalämpöjä voi rajoittaa eli sen puoleen voisi kokeilla vaikka vieläkin jyrkempää käyrää. Parashan olisi jos käyrän saisi säädettyä oman mielen/tarpeen mukaan, ja ymmärtääkseni uudemmissa/paremmissa säätimissä näin onkin.
Nyt verkkoon ajetaan puhtaasti ulkoilman mukaan lämpöä, tiedä sitten olisiko huonetermarista iloa.
 

Ilpisti

Vakionaama
Edellisestä päivityksestä on ehtinyt jo tovi vierähtää, ja nyt on suunta kohti maalämpöä. Talon kulutus vuonna -21 oli noin 12tkwh ja n.1T öljyä sekä 6pm sekapuuta. Kyselyitä ja tarjouspyyntöjä on tehty, vielä ei ole saatu ensimmäistäkään. Mielenkiintoisin tarjous tullee olemaan WA-kamerapuhelun kautta tuleva tarjous ensi viikolla :D
VILPpiäkään ei ole pois-suljettu mutta maalämpö olisi mieluisin vaihtoehto.
Talon sähköt menikin uuusiksi, pääsulaketaulu (3x25A) ullakolla oli loppusuoralla, 1 vaihde hitsaili taulun sisällä ja aiheutti yö-unien menetyksiä kun kaappi oli joskus niin lämmin ettei käsin kärsinyt koskea ja valot vilkkui torpassa. Nyt syöttö kokonaisuudessaan on uusittu, mittari siirretty ulos nykyvaatimuksien mukaan ja 2 uutta ryhmäkeskusta asennettu taloon. Kellarikerroksen sähköistys meni kokonaisuudessaan uusiksi ja siellä olevassa keskuksessa on reippaasti tilaa lämmitysjärjestelmän vaihtoa ajatellen.
Palataan asiaan kun uutta kerrottavaa on.
 

Ilpisti

Vakionaama
Muutama tarjous saatu maalämmöstä, ja saatu myös rukkaset eräältä firmalta koska laitteita ei ole saatavilla. Selkeästi markkinat käyvät kuumina ja se näkyy myös hinnoissa, siltikin suurin osa firmoista myy ensi vuotta koska kuluva vuosi on jo myyty.
Hinnat ovat karanneet täysin lapasesta, mielestäni lähemmäs 30ke 160m kaivolla ei ole kovin realistinen edes tässä tilanteessa.
Mielessä on alkanut jo pyörimään erilaisia ajatuksia kuten pitäytyminen toimivassa lämmitysjärjestelmässä, tuolla 30ke lämmittää öljyllä tätä taloa nykyisilläkin hinnoilla 20v :D
Yhtenä vaihtoehtona on vaihtaa puukattilaan ja siihen kylkeen vilp jolla pärjäisi suurimman osan vuodesta, kustannukset pysyisivät järjellisissä hinnoissa. Tai kytkeä nykyiseen kattilaan vastus käyttöön ja paiskata katolle aurinkopanelit.
Vaihtoehtoja on monia, variaatioita vielä enemmän, pitää vain valkata se itselle mieluisin ja käytännöllisin.
 

Ilpisti

Vakionaama
Taas on vettä virrannut joessa ja maalämpöön siirtyminen on haudattu toistaiseksi lähinnä järjettömien hintojen vuoksi. Tämän kesän projektiksi tulikin salaojien ja sadevesien poiston uusiminen. Talon vieruset auki, kivijalan korjailuja ja tukivaluja, patolevy ja eristeet paikoillaan, osin sadevesikaivotkin ja vähän päässyt jo kaivantojakin täyttämään. Vanhaa jätevesikaivoa pääsee hyödyntämään salaojavesien pumppaamona, joki on tässä sen verran lähellä että normi kaatoina salaoja ei välttämättä toimisi.
Posti se vaan tyrii taas tässäkin asiassa eikä projekti etene ennenkuin kuin sadevesikourun, maahan tulevan, päätyosa on löytänyt reittinsä minun käsiin. Jostain syystä kyseistä nikaletta ei tunnu myyvän kuin 1 firma ja sieltä se on lähetetty reilu viikko sitten. Eli odotellaan...
 

Ilpisti

Vakionaama
Laitoitko samalla jo suojaputken maalämpöputkia varten?
Ei tarvi repiä pihaa/seinän vierustaa auki sitten kun tulee ajankohtaiseksi.

En laittanut. Kaivon paikkaa katseltiin tarjousten yhteydessä ja sen saa sijoitettua niin ettei koko pihaa tarvitse uudelleen avata, toki sokkelin vierestä joutuu sitten kaivamaan uudellen auki. Mutta nämä liuosputkethan ei ymmärtääkseni kovin syvällä kulje, ei siis pitäisi olla suuri vahinko.
Jos ylipäätään päädytään koskaan maalämpöön. Tässä ylikuumentuneessa markkinatilanteessa laitetaan nyt käsijarru päälle ja katsellaan rauhassa mitä tehdään, vai tehdäänkö mitään.
 

Ilpisti

Vakionaama
Talvi alkaa olla taputeltu ja toistaiseksi näyttää että viime kesän proggis onnistui paremmin kuin hyvin, kaikki vesisysteemit toimii juuri niinkuin pitääkin eikä yllätyksiä ole talven aikana tullut. Paitsi positiivinen yllätys, kellarin lämpötila nousee nyt herkemmin kuin sitä alkaa lämmittämään, eikä ole laskenut niin alas kuin aiemmin niillä jaksoilla kun ei ole lämmitetty. Pahimmillaan lämmittämättömillä jaksoilla lämpötila kävi 6 asteen tietämillä, nyt salaojaremontin jälkeen ei ole käynyt alle 11 asteen kertaakaan, toki eiväthän vuodetkaan ei ole veljiä keskenään.

Syksyllä katolle tuli muutamat paneelit katolle ja nyt seurataan niiden toimintaa ja mietitään parasta komboa täyteen hyödyntämiseen. Viime kesänä tuli myös sähköinen LVV jolla pyritään taklaamaan öljyn kulutusta, kesäaikana nyt ainakin. Samoin kattilan vastukset kytkettiin viimeinkin käyttöön, ajatuksena pitää kattila sähköllä kesäajan 30-40 lämmössä ja tehdä lkv pelkästään sähköllä, ja tässä ajastuksella paneeleiden parhaaseen tuottoaikaan on keskeinen rooli. Pienin askelin kohti taloudellisempaa asumista...
 

Ilpisti

Vakionaama
Pävitelläänpäs tännekin. Katolta on saatu vajaassa vuodessa n.5300kwh joista karkeasti puolet on saatu omaan käyttöön ja puolet valunut myyntiin, eli optimoitavaa löytyisi. Ehkä siihen auttaisi jokin plugari/sähköauto mutta sellaisia ei ole suunnitelmissa lähiaikoina, tuskin vuosinakaan.
LVV on ollut ajastettuna kellokytkimellä lämpenemään päiväs-aikaan kun aurinko paistaa mutta oikein muuhun ei tässä taloudessa pysty sähköä "varaamaan".
Lokakuun alusta siirryttiin pörssisähkön perään ja lvv:n ajastus laitettiinkin yö-ajaksi. Tähän on tulossa muutoksia shelly-releiden muodossa kunhan saan houkuteltua sähkärin tontille. Ilppien sulatusvesien saattolämmityskaapeleiden ohjaukseen voisi lisätä vähän älyä mutta tutkitaan mikä olisi toimiva ratkaisu.

Tulevana talvena kokeillaan vähän erilaista konseptia lämmitykseen, jätetään ö-lämmitys off ja katsotaan kuinka pärjätään pumpuilla ja takalla, kattila on ns napin takana ja saa kuumaksi halutessaan öljyllä sekä sähköllä.
Kellarin lämmityksen muutokset on suunnitteluasteella ja toteutetaan kun ehditään. Haaveissa olisi askarrella tiloihin kokonaan oma vesikiertoinen järjestelmä radiaattoreilla ja puulämmitteisenä. Kyseisten tilojen lämmitys on kuitenkin toissijaista kun pysyy plussalla ilman lämmittämistäkin, lähinnä ajatuksena lämmittää tilat tarpeen/innon mukaan.
Aika näyttää mihin suuntaan maailma kulkee, ehkäpä aurinkokennojen lisäksi voisi ajatella akustoa varaamaan jos sellainen järjestelmä saisi järkevillä kustannuksilla toteutettua. Vieressä virtaa myös joki, mitähän siitä keksisi....
 
Back
Ylös Bottom