Kellarinlämmittäjän VILP tulokset

pökö

Hyperaktiivi
Joskus alkuaikoina tämä liuospumppu kulutti enemmän joten ajattelin että se olisi vaihtunut kun oli alun perin perinteisempää mallia. Muutenkin, 10W teholla voi olla hakusassaan saada lämmönsiirtoa pohjalle asti eli eikös liian pienellä kierrolla vain se kaivon yläpää lataudu ja lämpene jolloin viilennysteho voi hiipua.
Siis ilmanvaihtojäähyn patterille on oma pumppu, se on Halm 25-40 joka toimii 4-25 W alueella ja se kierrättää hitaasti mutta varmasti liuosta kaivon pohjalta asti 10W teholla. MLP-kone liuospumppuineen nukkuu syksyyn asti.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Hieman normaalia tehokkaammalla aina.

Eli 10W taitaa ollakin ~100W, vai olisiko jopa enemmänkin? Pörssihinnoilla on saanut yöllä siirto huomioiden tuplamäärän sähköä kuin vuorokauden keskihinnalla ja se on hyvin ILPille piisannutkin. IV- konettakaan ei tarvitse käyttää ellei muuten halua. Taitaa aina sen verran olla räppänää auki että vaihtuu muutenkin.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Kesäkuussa pörssisähkön vuoksi piti lämmittää kellaria öisin. Pörssisähkön hinnaksi tuli Fortumin palkkoilla 4,85 s/kWh, kv. 0,82 s/kWh. Toisessa vaakakupissa sitten pumppauksen COP ei ollut ihan niin hyvä kuin olisi voinut olla, vain 4,9. Myös pyyntilämpö on ollut korkeampi, että vesi ehtisi haalistua. Vettä olikin kulunut paljon, peräti 18,5 m3 kesäkuun aikana ja tulistusvaraajan kulutus on myös keskimääräistä suurempi.

MultiCal on rekisteröinyt peräti 14 kWh takaisinottoa. Tämä ei vaikuta riippuvan oikein mistään vaan tämä takaisinoton lukema nousee joka toinen päivä yhdellä kWh:lla. Mitattu takaisinotto tekee siis varsin tarkkaan prosentin tuotannosta.

2024 Kesäkuu.JPG
 

Lappanen

Vakionaama
Miksi pörssisähkön takia pitää kellaria lämmittää? Tuleeko tuolla suurempi säästö vs se että ei pumppaile turhaan ja säästää siirtomaksuissa?
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Siis ei pörssisähkön vuoksi lämmitetä vaan kyllä se lämmitys sinne kellariin on ihan tarpeeseen muutenkin. Kun sähkö oli välillä päivisin todella kallista niin siksi kellarin lämmitys on ollut enemmän yöaikaista. Kellari ei jäähdy päivässä eikä kahdessakaan. Tarkoitus on pitää se kuivana ja hyvänä.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Heinäkuussa pörssisähkö oli edullista, välityskuluineen vain noin 26 € eli hiukan alle 2,5 s/kWh. Ilo jää kuitenkin lyhyeksi, sillä Savon-Voima tulee muistamaan 97 € laskulla tämän lisäksi.

Kellarin lämmitys oli muutamaa lyhyttä ukkoskatkoa lukuunottamatta jatkuvasti päällä ja uusissa putkissa vettä taisi kiertääkin sen verran vikkelästi, että samalla tuli suurin heinäkuun tuotto. Vettä kului vielä aika reippaasti, tasan 13 m3, puutarhassa luultavasti suunnilleen puolet tästä.


2024 heinäkuu.jpg
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Merkillistä on, että Kamstruppiin rekisteröityy pientä takaisinottoa läpi kesän. PolluCom aikaan sulatusvähennys on tehty laskennallisesti, se kun ei tunnetusti sitä eritellyt ja kesän lämpimässä mallinnus antoi nollatuloksen ellei esiintynyt alle +7° vrk keskilämpötiloja. Toukokuussa Kamstrupin takaisinotto oli taas pienempi kuin mallinnukseni tuottamat vähennykset aikaisempien toukokuiden aikana.

Vaikutelmana on, että takaisinottoa rekisteröityy käynnistysten ja / tai pysäytysten yhteydessä, koska mittari ei näytä normaalisti koneen seisoessa mitään tehoa tai tehonottoa. Mittareita oli muillakin. Onkohan niihin kertynyt millaisia lukemia kesällä ?

Takainotto kk ja päivä.jpg
 

pökö

Hyperaktiivi
Vaikutelmana on, että takaisinottoa rekisteröityy käynnistysten ja / tai pysäytysten yhteydessä, koska mittari ei näytä normaalisti koneen seisoessa mitään tehoa tai tehonottoa.
Käynnistyksessä kiertopumppu tuo kattilasta kamstrupille lämmintä vettä hetken ennenkuin kompressori ehtii tehdä siitä vielä lämpimämpää.
Näin ainakin minulla, jokaisessa käynnistyksessä on hetken miinuskilowatteja landis&gyr näytöllä.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Kun lämmityskausi todella alkaa, niin sitten alkaa vähitellen selvitä, mitä Kamstruppi näyttää sulatuksille. Tällöin lepuutusjaksoja tulee jo paljon vähemmän jos yleensä ollenkaan. Tuo rekisteröity takaisinotto on kuitenkin vähennetty tuotoksesta.

Joka tapauksessa elokuussa kaikki hyvin ja Setä on nyt toiminut jo hiukan päälle 8 vuotta. Vettä kului enää vain 10,8 m3 eli parisen kutiota talviaikaa enemmän. Ukkosvaaran vuoksi ollut jotain taukoja kellarin lämmityksessä.



2024 Elokuu.jpg
 

are

Aktiivinen jäsen
M-Bussia taitaa vaatia ja ehkä jotain Kamstrupin softia, en tiedä, ei ymmärrä. Koitin muutaman päivän selvittää asiaa mutta ei siitä mitään tullut. Kamstrupin tuki vaikuttaa yhtä hyvältä kuin kaikki muutkin vastaavat palvelut. Ei siis mitään virkaa. Jäljelle jää sitten Excel, pitää vaan olla tikkana määräpäivänä puolen yön aikaan. Kamstruppiin kertyy kyllä Dataa vaikka parinkymmenen vuoden ajalta kun vain keksis miten sen ulostaa.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Jäljelle jää sitten Excel, pitää vaan olla tikkana määräpäivänä puolen yön aikaan.
Itselläni Exel lavantaa nuo päivittäin ikään kuin vuorokauden loppuun lukemakirjauksen ajankohdan mukaan. Kuitenkaan kumuloituvaa virhettä ei kerry. Laske vuorokauden sisäinen keskiteho otolle ja kulutukselle ja pelaa sillä. Kerran naputeltu toimii aina. Jos päivittäin on liian rankkaa, voisi panostaa siihen että lukee edes kuukausittain.
 
  • Tykkää
Reactions: are

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Syyskuuta riivasi ajoittain rajut pörssihinnat eikä päiväpumppausta voinut harrastaa. Lämpimien ilmojen vuoksi tuotto jäi myös pieneksi. Vettä kului 9,4 m3. Kamstrup mittasi takaisinottoa 17 kWh. Jonkin verran yöaikaan on ollut oikeita "sulatuksia" mutta pidemmät käyntijaksot ja toisaalta pörssisähkön tuomat käyttökatkot vähensivät muuta haamutakaisinottoa.
.

2024 Syyskuu.jpg
 
Back
Ylös Bottom