Kotimokkula ja kiinteä laajakaista keskustelua

jmaja

Hyperaktiivi
Eli ei saa yleistää että kun itsellä mobiili toimii, niin ei sitä muutkaan tarvitse.
Yhtä huonoa on yleistää toiseen suuntaan. Yleinen "totuus" tuntuu olevan, että kotiin pitäisi jostain syystä saada 100 M tai jopa usean sadan M nopeus. Itsellä kiinteän yhteyden nopeus juuri nousi kaapeli-TV -pohjaisesta valokuituun siirryttäessä 10 -> 25 M. Ei tuo mitään minulla muuttanut. Tai no sen verran, että kahdenkaan yhtäaikaisen etäkokouksen pitäminen ei enää aiheuta minkäänlaista pätkimistä. Netflixin tai Areenan katselussa tai surffaillussa ei eroa.

Kännykästä jakamalla saan aina n. 100 M, mutta ei sille ole mitään käyttöä. 9 GB ohjelmiston lataamisessa kokeilin, mutta hitaus tuli muualta.

Myyjät kyllä kovasti hehkuttavat, että aivan pakko olla 100 M tai 300 M.

Tuossa remppakohteessa on 50 M 4G. On se aina nopeampi kuin 25 M valokuitu, mutta mulle ihan sama kunhan on aina edes 20 M ja edullinen.
 

kurre orava

´niin pienen hetken rakkaus on lumivalkoinen...´
Kai se on lähinnä tuo latenssi (olikohan nyt oikea termi?) mikä aiheuttaa jossain tapauksissa närää mobiiliratkaisujen osalta. Varsinkin nuoriso tuntuu sitä vierastavan netissä pelattavien pelien osalta.

Meillä on tällä hetkellä pääkäytössä kuitu (200/50M), toimii kuin se kuuluisa junan vessa. Ainoastaan joskus tuntuu aiheuttavan ongelmia se kun tuota palveluntarjoajan päätelaitetta ei saa asetettua sillatuksi niin Zyxelin meshit joutuu ehkä kerran kuukaudessa käynnistelemään uudestaan kun noiden välillä menee joku bitti peruuttamattomasti poikittain.

Varayhteytenä on Telian langaton 4G, nopeudet käytännössä 100M molemmin puolin verkosta vedettäessä. Nyt taisin tosin ottaa sille halvemman liittymän jossa katto tulee vastaan 50M:ssa. 5Gkin löytyisi jos puhelimeen on uskomista mutta ulkona oleva modeemi ei sitä tue.

Kuukausimaksujen osalta tuo Telian kuukausimaksu taisi olla hiukan vajaa 20 euroa (muistinvaraisesti) ja kuitu maksaa himpun verran päälle 50 euroa /kk.

Kumpaakaan ratkaisua käyttäen en ole kokenut että kapasiteetti olisi loppunut kesken mutta tuo kuitu on toki siltä osin tunnottomampi ettei se mene tukkoon kesäkaudella kun kaikki kesäasukkaat ryntäävät tänne saaristoon vaan nopeus on kesät talvet sama.
 

Mikki

Hyperaktiivi
Minkälaisista hinnoista siellä puhutaan?

No siis menen nyt DNA:n pre-paid rajattomalla 4G liittymällä ja se on karvan alle 20€/kk. Antaa hyväisesti aina 100Mb-250Mb nopeutta. Jos sen avoimen kuidun olisi ottanut niin kuukausimaksua vuosia kuidusta ja sitten päälle 35€/kk liittymästä käytännössä.
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Tuossa remppakohteessa on 50 M 4G. On se aina nopeampi kuin 25 M valokuitu, mutta mulle ihan sama kunhan on aina edes 20 M ja edullinen.

Ei ole mitään takeita, että se on aina nopeampi.
Siinäpä se mobiiliyhteyksien suurin epäluotettavuus onkin, tänään saattaa riittää, mutta tilanne voi muuttua jo viikon kuluttua, kahden vuoden, tai viiden vuoden. Datan kulutus kasvaa vuosittain.
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Suora lainaus Tech bbs foorumilta, en muista enää kirjoittajaa.

"Tässä kyllä mokattiin ja pahasti kun aikoinaan lankapuhelinjakelupakko poistui. Noin koko muu Eurooppa siirti pakkojakelun valokuituun. Täällä todettiin että kämänen kännykkäverkko on ok. Tietotekniikan edelläkävijämaaksi vaikea nimetä Suomea kun vertaa vaikka Ranskaan. Siellä oli 80-luvulla joka kämpässä puhelin ja siihen samaan hintaan kuului teletex pääte, täällä tuo oli Telesampo, löytyi jostain kirjastoista. Nykyään siellä on valokuitu jota pitkin tulee sitten ne palvelut kuten tv, puhelin ja Internetti. En vieläkään käsitä miksi täällä piti räpeltää tikipoksien kanssa jne kun koko muumaailma teki toisin. Selittää myös hyvin miksi ne 3/4/5G verkonpainopäätteet on sitä laatutasoa mitä ne nyt on vuosikausia olleet. Muualla ne on lähinnä toissijaisia verkkoyhteyksiä varten, oikea netti tulee valokuidulla. Kaipa tuolloin joku osasi lobata päätökset niin että sai myydä pakotettua *askaa kaikille."

Länsimaista kännykkäverkkoa ensisijaisena Internettinä käyttää lähinnä Australian autiomaa-alueet ja USA:n tietyt alueet. Ja "koko Suomi".

Ruotsissakin kuituun liitettävyys on 90%. Suomessa se on näin ulkomuistista n. 40%.
Tähän on onneksi parannusta tulossa, mutta pitkä on takamatka vielä.

Se on ehkä osan suomalaisista geeneissä jo, kun on paljon sitä sukupolvea jolle toitotettiin nokiahuumassa että langattomuus pelastaa kaiken ja ratkaisee ongelmat. Saksanmaaltakin ostettiin ilmaa umtsi um um sellainen määrä jolla oltaisiin kuidutettu jo suuri osa koko maasta.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Esäätäjä

Vakionaama
Elisa keräsi vanhat kuparit viime vuonna pois, samalla kun niitä raksittiin tolpista olisi voinut laittaa ilmakuidut tilalle, mutta Elisan visio on 5g joka tuodaan väkisin rampautettuna matalataajuuksisena maaseudulle. Liki samoihin nopeuksiin pääsee kyllä toimivalla 4g, ero tulee 5g hyväksi ensin ruuhkattomasta verkosta. Sen tolpan hinnallakin olisi tehnyt paljon, taajamat sitten eri asia kun matkat lyhyet ja taajuudet korkeita.
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Elisa keräsi vanhat kuparit viime vuonna pois, samalla kun niitä raksittiin tolpista olisi voinut laittaa ilmakuidut tilalle, mutta Elisan visio on 5g joka tuodaan väkisin rampautettuna matalataajuuksisena maaseudulle. Liki samoihin nopeuksiin pääsee kyllä toimivalla 4g, ero tulee 5g hyväksi ensin ruuhkattomasta verkosta. Sen tolpan hinnallakin olisi tehnyt paljon, taajamat sitten eri asia kun matkat lyhyet ja taajuudet korkeita.

Sepä se kun kolmen suuren etua ei palvele paras mahdollinen ratkaisu asiakkaille, vaan neljänneskvartaalin maksimoiminen.
Onneksi tähän ongelmaan on haettu apua jo noin vuosikymmenen ajan ympäri suomea niin osuuskuntien kuin pienempien formojen sekä
myös tarkoitusta varten perustettujen firmojen toimesta.
 

Duffi

Aktiivinen jäsen
Suomen systeemistä (tietyiltä osin aiheellisenkin) valittamisen välissä kannattaa myös muistaa että juuri missään muualla netti (kiinteä tai mobiili) ei ole ainakaan suhteessa tulotasoon yhtä edullista kuin meillä. Langattomuus mahdollistaa aika eri peiton oikealle laajakaistalle pelkkään kiinteän verkkoon verrattuna, jäisi aika monella vaikkapa ne mökiltä tehdyt etäpäivät tekemättä ilman noita.

Toistetaan vielä: ei tietenkään toimi kaikilla eikä kaikkialla kunnolla, mutta monella nykyään aivan hyvin. Tämän vuoksi vierastan vähän näitä "vain kuitu on oikea netti" -kommentteja, aika harva ei-aktiivi-pelaaja niitä kuidun latensseja tarvitsee (tai edes huomaa eroa hyvin toimivan 4/5G:n latensseihin).

Isoin ongelma noissa mielestäni on tapa miten operaattorit liittymiä kauppaavat, laskennallisten peittokarttojen pohjalta myydään kuuta taivaalta, mikä ei sitten tietenkään läheskään aina käytännössä toteudu kun onkin sopivasti vähän metsää välissä jne. Noissa "kiinteissä" 5g nykyään yleensä sentään asentajat vähän mittailevat ennen kuin lyövät boksia seinälle.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Pitää myös muistaa, että Suomi on varsin harvaanasuttu maa. Ja onhan täällä ollut kaapeli-TV:hen perustuva nopea netti tiheämmin asutuilla alueilla jo pitkään ja nyt on valokuituakin monin paikoin.

Harvasti rakennetuilla OKT-alueilla menee vaikeaksi.
 
  • Tykkää
Reactions: juu
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Harvasti rakennetuilla OKT-alueilla menee vaikeaksi.

Ei muuta kuin markkinoimaan, hihat heilumaan, osuuskuntaa tai yhtiötä pystyyn.
Ei se helppoa ole, mutta sillä saa tekniikan joka riittää sen ~100 vuotta, ja jolla yhteys myös toimii joka ikisessä talossa,
ei ole niitä katveita eikä "asut väärässä paikassa kun kenttää ei ole" kommentteja, eikä radiokelit, säät tai puidenlehdet
kyykkää verkkoa. Ei tarvitse kiivetä talon katolle että saa yhteyden ulkomaailmaan, ja pahimmillaan räplätä surkealla
satelliittilaajakaistalla kuten täällä pahimmilla alueilla oli ennen kuidun tuloa. TV:kään ei näkynyt kaikkialla edes muutaman
kilometrin päässä keskustasta vaikka jotku virittelivät antenneja korkean pylvään päähän. Sateella ei näkynyt mitään.
Mobiilissa gee versiot kyllä vaihtuu, lupaukset pysyvät samoina mutta nopeudet heittelee megasta lähtien.

Rakentamiseen saa tietyin paikoin jopa tukea.

Täällä laitettiin hihat heilumaan jo noin kymmenkunta vuotta sitten, ja kuidun peittoalue/liitettävyys on sen 98% kiinteistöistä.
Sittemmin on lukuisissa muissakin paikoissa tiedostettu että väistämätöntä on turha viivyttää.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Duffi

Aktiivinen jäsen
On se jännä miten tuo mobiilin huono toimivuus pitää yleistää kaikkien ongelmaksi mutta vastaavasti ei suostuta hyväksymään että todella monilla toimivuus on oikein hyvä. G:den lisääntymisen myötä nimenomaan heilunta vähentynyt ja nopeus kasvanut merkittävästi. 3G vs 5G ero on käytettävyydeltään samaa tasoa kuin vanha kämäinen ADSL vs kuitu.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
On se jännä miten tuo mobiilin huono toimivuus pitää yleistää kaikkien ongelmaksi mutta vastaavasti ei suostuta hyväksymään että todella monilla toimivuus on oikein hyvä.
Lähimpään mastoon suunnattu ulkoantenni parantaa ja vakauttaa toimintaa huomattavasti.

Mulla oli syksyllä 5G testissä 300 Mb liittymällä ja sillä ei maksimi nopeuksia saanut kuin ulkona. => Eli vaatisi meillä ulkoantennin tai reitittimen ulos. Latenssi ei tuolla ollut yhtään 4G:tä parempi, joten meillä jatkuu 4G 50 Mb käyttö (ulkoantennilla). 4G on meillä toiminut vakaasti,. enemmän ja pidempiä katkoja on ollut kaapelitelevision kanssa (kaapelinetti ei olisi toiminut). :lumiukko:

Nimimerkillä langattoman netin varassa vuodesta 2003 lähtien. :cool:
 

Esäätäjä

Vakionaama
Kitinä varmaan johtuu taajama - maaseutu/harvaan asuttu asetelmasta kun maaseudulla 5g ei ole käytännössä sama verkko kuin taajamassa, vaikka nimi on sama. Noi taajuudet...
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Kitinä varmaan johtuu taajama - maaseutu/harvaan asuttu asetelmasta kun maaseudulla 5g ei ole käytännössä sama verkko kuin taajamassa, vaikka nimi on sama. Noi taajuudet...
Mökillekin tuli keväällä 5G 700 MHz verkko, samalla tuli 4G:lle pari lisätaajuutta tarjolle. Latenssi mökillä Itä-Suomessa 4G:llä on samaa luokkaa kuin Hyvinkäällä, 15-20 ms. :)
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
On se jännä miten tuo mobiilin huono toimivuus pitää yleistää kaikkien ongelmaksi mutta vastaavasti ei suostuta hyväksymään että todella monilla toimivuus on oikein hyvä. G:den lisääntymisen myötä nimenomaan heilunta vähentynyt ja nopeus kasvanut merkittävästi. 3G vs 5G ero on käytettävyydeltään samaa tasoa kuin vanha kämäinen ADSL vs kuitu.

Niin kuin olen kertonut, ei saa päästää syntymään tilannetta jossa mobiili on ainoa vaihtoehto.

Mitä tulee adsl:ään, sekin pystyi luotettavasti tarjoamaan aina saman nopeuden, esim 6,8mbps, mikä on jo
moninkertainen nopeus siihen nähden missä mobiilin nopeudet huitelee aika-ajoin.

Ne mobiilin ongelmat koetaan juurikin silloin, kun yhteys on hitaimmillaan.
Ei siinä kohtaa käyttäjää paljon lohduta liittymän tai verkon teoreettiset nopeudet.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Niin kuin olen kertonut, ei saa päästää syntymään tilannetta jossa mobiili on ainoa vaihtoehto.
Mobiilissa on se mukava puoli, että useimmilla on kolme mobiilivaihtoa ja niilläkin vielä 4 ja 5G. Kiinteät netit taitavat olla yleensä monopoleja, kun ei käytetä puhelinkaapeleita. Rivarissa DNA:n kaapeli-TV -pohjainen vaihtui Elisan valokuituun. Kumpaakaan ei saanut muita.
 

pAy

Vakionaama
On se jännä miten tuo mobiilin huono toimivuus pitää yleistää kaikkien ongelmaksi mutta vastaavasti ei suostuta hyväksymään että todella monilla toimivuus on oikein hyvä. G:den lisääntymisen myötä nimenomaan heilunta vähentynyt ja nopeus kasvanut merkittävästi. 3G vs 5G ero on käytettävyydeltään samaa tasoa kuin vanha kämäinen ADSL vs kuitu.

Ei tulisi mieleenkään maksaa kuidusta montaa kymppiä kk + liittymismaksuja. 4G yhteys 150/20M ja tuo nopeus on 95% ajasta koskaan en ole mitannut alle 130M nopeutta, enkä muista viimeiseen vuoteen että ei olisi toiminut. 24kk sopimuksen hinta 9,90/kk. Kaikilla ei vain ole vähän kuormitettua mastoa tarpeeksi lähellä, 5G:kin oli saatavana samassa mastossa mutta hinta 24,90/kk.
 

Duffi

Aktiivinen jäsen
Mitä tulee adsl:ään, sekin pystyi luotettavasti tarjoamaan aina saman nopeuden, esim 6,8mbps, mikä on jo
moninkertainen nopeus siihen nähden missä mobiilin nopeudet huitelee aika-ajoin.
Kuinka monella normaalilla 4/5G -käyttäjällä ne nopeudet ovat edes ajoittain oikeasti moninkertaisesti vähemmän kuin 6,8mbps eli luokkaa 1-2mbps? Ei tuo valtaosalla käyttäjistä oikeasti enää ole realismia joten argumenttina tuota ei voi enää yleistää kaikkeen. Kovin montaa vanhaan ADSL:ään palaajaa ei nykyisistä mobiilikäyttäjistä varmastikaan löytyisi.

Maaseudulla katveita/huonoja paikkoja on ja tulee varmasti aina olemaan (Starlinkiä tai vastaavaa odotellessa...), samalla siellä vaihtoehdot vähissä vs kaupunki/taajamat missä samassa tilanteessa jotain piuhaa tai vaihtoehtoista tolppaa on yleensä tarjolla. Nämä maaseudun katvealueet ovat sitten niitä väliinputoajia joille se puhelinpiuhaa pitkin tuleva yhteys on voinut olla kokonaisuutena parempi. Vastaavasti väittäisin että on selvästi isompi määrä käyttäjiä joiden mahdollisuudet ovat parantuneet, kuitua ei kuitenkaan maaseudulla kukaan kovin herkästi ala sinne muutaman kilsan yksityistien päähän vetämään, ainakaan ilmaiseksi. Tuhansista ja taas tuhansista mökkeilijöistä puhumattakaan, nimimerkillä mökillä 10e/kk 50M 4G ja lähin puhelinpiuha muutaman kilsan päässä, kuidusta ei mitään käsitystä. Hiljaista olisi etätöiden kanssa ilman mobiilia.
 

Duffi

Aktiivinen jäsen
Mökillekin tuli keväällä 5G 700 MHz verkko, samalla tuli 4G:lle pari lisätaajuutta tarjolle. Latenssi mökillä Itä-Suomessa 4G:llä on samaa luokkaa kuin Hyvinkäällä, 15-20 ms. :)
Saman huomannut, 4G ja 5G latenssit ovat käytännössä nykyisin suurin piirtein samaa luokkaa. Vaatinee varmaan sen 5G SA:n että niihin 5G:n oletetusti parempiin latensseihin päästäisiin. Nykyiset NSA:t käyttävät kuitenkin signaalin pohjana 4G:tä ja kaistaa sitten vain annetaan sieltä 5G:n puolelta.
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Kuinka monella normaalilla 4/5G -käyttäjällä ne nopeudet ovat edes ajoittain oikeasti moninkertaisesti vähemmän kuin 6,8mbps eli luokkaa 1-2mbps? Ei tuo valtaosalla käyttäjistä oikeasti enää ole realismia joten argumenttina tuota ei voi enää yleistää kaikkeen. Kovin montaa vanhaan ADSL:ään palaajaa ei nykyisistä mobiilikäyttäjistä varmastikaan löytyisi.

Maaseudulla katveita/huonoja paikkoja on ja tulee varmasti aina olemaan (Starlinkiä tai vastaavaa odotellessa...),

Hyvin monella, esim. täällä koko kunnan keskustassa aika ajoin.
Tähän johtaneita syitä on yleisesti mobiiliverkon käyttäjä/datankäyttö määrät, jotka on ajoittain niin suuria että minkäs teet.
Toinen, joskin selvästi harvemmin esiintyvä syy hyytymiselle on radiokeli. Eli paljoa ei tarvita siihen että mobiiliverkko hyytyy.
"Vääränlainen sää" riittää. Ei moisen tekniikan varaan tulisi jäädä missään.

Onneksi täällä on kuituyhteys nykyisin, se osaltaan vähentää mobiiliverkkojen kuormitusta, ja "väärinkäyttöä".
Mobiili on tarkoitettu liikkuvaan käyttöön, siihen se on "parasta mitä saa". On jokseenkin hullua tuhlata mobiilin varsin rajallista kaistaa esim. kotien pääyhteytenä. Aina ei toki ole muuta vaihtoehtoa.

Yhteydet voi laittaa kerralla kuntoon, tai sitten jäädä odottelemaan 6geetä, 7geetä, 10geetä jne.
Se on loputon kilpajuoksu, kuten olette huomanneet.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Se on loputon kilpajuoksu, kuten olette huomanneet.
Näinhän sitä kovasti markkinoidaan ja monet maksavatkin kovan hinnan mukamas tarvitsemastaan nopeudesta. Itselle riittäisi vielä 3G:kin jolle sai vielä pari vuotta sitten halpoja 20 M liittymiä.

Mihin niitä latensseja tarvitaan? Ilmeisesti joku pelaajien juttu?
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Näinhän sitä kovasti markkinoidaan ja monet maksavatkin kovan hinnan mukamas tarvitsemastaan nopeudesta. Itselle riittäisi vielä 3G:kin jolle sai vielä pari vuotta sitten halpoja 20 M liittymiä.

Mihin niitä latensseja tarvitaan? Ilmeisesti joku pelaajien juttu?

Juuri näin, ja perheessä saattaa olla kaikilla kalliit "rajattomat turbonopeat" mobiililiittymät jokaisessa kapulassa, ja mahdollisesti vielä erillisessä "kotimokkulassakin", siitä kertyy jo jonkin verran hintaa kuukaudessa.

Monesti on jo taloudellisestikin järkevämpää hankkia kotiin kunnollinen kiinteä (mieluiten kuitu) yhteys, ja siirtää se kapuloidenkin liikenne
kodin wlan verkkoon. Tällöin voi hyvin riittää halvimmatkin liittymät kännyköihin yms. Liikkuessa tuskin moni tarvitsee teoreettisia maksiminopeuksia ja rajattomia liittymiä.

Latenssilla on aina vaikutusta, riippuen toki erosta. Mobiiliverkossa jos yhden liittymän kautta käytetään paljon eri laitteita niin kuormitustilanteessa voi tulla aika jänniä ilmiöitä palveluiden töksähdellessä, vaikka latenssi testattaessa näyttäisikin melko pieneltä.
Yleinen ja tunnettu ilmiö.

3g on ajoittain nopeampi kuin 4g, johtuen siitä että suuret massat ja laitteet on siirretty 4gee puolelle.
Samanlainen ilmiö on luvassa kunhan 4g > 5g siirtymä ottaa kunnolla vauhtia alle.

Vanhan version gee verkkoja ei toki loputtomasti pidetä yllä, 3g taitaa olla nyt seuraava sammutettava verkko.
4g ja 5g verkollekin tarvitaan aina vain enemmän kaistaa, ja ne käyttökelpoiset taajuudet ovat ns. rajallinen luonnonvara
joten kaistaa ei ole loputtomasti, vaikka vanhoja verkkoja sammutettaisiin.

 

pAy

Vakionaama
On jokseenkin hullua tuhlata mobiilin varsin rajallista kaistaa esim. kotien pääyhteytenä. Aina ei toki ole muuta vaihtoehtoa.

Itselle se ei ainakaan ole yhtään hullua, täydellisesti toimiva 4G liittymä kympin kuussa. Tyhmää olisi maksaa pari tonnia kuidun liittymismaksua ja 40€/kk 50-100M liittymästä.
 
  • Tykkää
Reactions: juu

Harrastelija

Vakionaama
Eipä se 5g sinällään hirveitä tuo lisää nopeutta jos ollaan samalla taajuudella (bandilla) 4g kanssa. Beamauksen myötä jotain saadaan.
Suurimmat nopeusparannukset tulee siitä että siirrytään 5g myötä bandeille joissa operaattorit saavat suuremman taajuusalueen (kaistan) käyttöönsä. 4G:ssä max kaista on 20MHz mutta esim Suomessa kaikilla bandeilla ei ole edes tuota. 5g myötä tietyillä bandeilla max kaista kasvaa 100MHz. Noita kun yhdistää (CA) 8 kpl niin alkaa bitti liikkumaan. Mutta nuo on sitten niitä 30GHz taajuuksia jotka ei ulkoseinän läpi enää kulje. Sadekin tekee jo ongelmia.

Edit nopeutta saadaan kyllä lisää sitä kautta että siirretään 3g taajuuksia 4g tai 5g käyttöön. CA avulla voidaan lähettää dataa useammassa solussa samanaikaisesti.
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Juuri näin. Löytääkö joku ajan tasalla olevan kuvaajan taajuuksien käytöstä Suomessa? Vanhentunut versio kyllä löytyy, jo tuolloin 15v sitten kuvaavasta sai havainnollisen käsityksen kuinka tiukasti nämä laajemman kantaman taajuudet ovat käytössä. Siellä tulee rajat vastaan pian.

Ainoa vaihtoehto lisätä merkittävästi kapaa tulevaisuudessa on korkeammat taajuudet, lyhyt kantama. Kuitua joudutaan tuomaan aina vain lähemmäs koteja, tukiasemien lisääntyessä. Ja pian huomataan että se olisi ollut jo järkevintä tuoda koteihin asti.

No nämä korkeammat taajuudet koskee lähinnä tiiviimpiä asutuksia. Käytännössä koko maa tullaan kuiduttamaan.
 

Duffi

Aktiivinen jäsen
Tästä voidaan sitten olla iloisesti eri mieltä, Suomen kaltaista maata ei nykyisellä väestöntiheydellä tulla ihan muutamassa vuodessa (jos koskaan) kuiduttamaan "käytännössä koko maan" tasolla. Kokonaistaloudellisesti hölmöläisten hommaa, kun valtaosalle täysin riittävät palvelut saadaan vetämällä se kuitu sinne tolppaan ja siitä jaetaan lähialueille. Jokainen käyttäjä ei tod tarvitse sitä gigan kuitua itselleen.

Mastoja varmasti tulee korkeampien taajuksien myötä lisää ja ennen kaikkea eri bandeja otetaan tolppiin lisää, varsinkin maaseudulla on vielä aika paljon tolppia jopa pelkällä B20, yleisin varmaan vieläkin B3+B20 combo. Tuohon verrattuna B1+3+7+20+28 sekä N78 on jo aika eri määrä kaistaa. Korkeammat taajuudet aiheuttavat toki omat haasteensa ja ei joka paikkaan lyhyemmän kantavuuden taajuksia tietenkään edes kannata laittaa. Muutenkaan edes nykyisen 5G NSA osalta sisämokkuloita ei oikeastaan pitäisi edes käyttää, vaimeneminen sen verran voimakasta.

Tiiviisti rakennetuilla alueilla kuitu on ehdottomasti paikallaan ja tarpeen, ei siitä kahta sanaa. Mutta tällä tarkoitetaan kaupunkeja ja tiiviimpiä taajamia.
 

Harrastelija

Vakionaama
Viimeisimmät taajuusalueethan on myyty huutokaupan kautta. Viimeisimpänä huutokaupattu N258 bandilta 800MHz palasia myyty 3 kpl.
Eli kukin operaattori voi rakentaa 8x100Mhz solut. Tuolla taitaa mennä bittejä jo 10G verran kunhan laite tukee ko CA komboa.

Taajuuskaistat Voittaja Voittava tarjous
25,1 - 25,9 GHz (A) Elisa Oyj 7 000 000 €
25,9 - 26,7 GHz (B) Telia Finland Oyj 7 000 000 €
26,7 - 27,5 GHz (C) DNA Oyj 7 000 000 €

Aikaisempia huutokauppoja:
”Vuonna 2009 huutokaupattiin taajuusalue 2500-2690 MHz, vuonna 2013 taajuusalue 791- 831 MHz/832-862 MHz, vuonna 2016 taajuusalue 703-733/758-788 MHz ja vuonna 2018 taajuusalue 3410-3800 MHz.”

Noiden lisäksi on aikaisemmin muilla perusteilla jaettuja taajuusalueita. Lähinnä NMT, 2g ja 3g alkuaikoina jaettuja.
 
Viimeksi muokattu:
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Tiiviisti rakennetuilla alueilla kuitu on ehdottomasti paikallaan ja tarpeen, ei siitä kahta sanaa. Mutta tällä tarkoitetaan kaupunkeja ja tiiviimpiä taajamia.

Oikeastaan aivan päinvastoin.
Kuitu on sitä tärkeämpi mitä kauempana palvelut sijaitsee.

Ja kyllä, tulevaisuudessa giga tarvitaan.
Eikä riitäkään.

Suuntaus on päivänselvää. Täälläkin alkaa olemaan jo harvassa naapurikunnat, ja naapurien naapurikunnat joissa ei ole vielä kunnan kattavaa kuituverkkoa, tai jossa sitä ei aleta pian rakentamaan. Kysyntä on ollut monin paikoin niin suurta ettei vastaavaa ole nähneet edes vuosikymmeniä eri teleyhtiöissä työskennelleet.
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Kyllä täällä 60000+ asukkaan kaupungissa vielä 100Mb kaapeli modeemi pesee 300Mb 5G:n sekä latenssissa että nopeudessa. 5G nopeus 50-80Mb ja kaapeli nakutettuna 98-100Mb. Mobiilissa Telia, kaapelissa Elisa.

Kaapeli on yleensä ottaen aivan hyvä siirtymävaiheen tekniikka ennen kuin kuidut on huoneistoihin saakka, tai vähintäänkin talon tekniseen tilaan.
 

repomies

Hyperaktiivi
Ja kyllä, tulevaisuudessa giga tarvitaan.
Eikä riitäkään.

Mihin se tarvitaan se gigabitti per sekunti? Ei ainakaan työntekoon tai johonkin videopuheluihin.

10/10 kerrasta kun yhteys työpaikan servereille pykii, ongelma on VPN-yhteydessä joka kiertää hevon kuusesta. Koskaan se pullonkaula ei ole täällä ollut paikallinen mobiiliverkon operaattori. Vaikka laittaisin kymmenen kuitua ja hommaisin 100 gigan verran kaistaa, se yhteys sinne firman serverille olisi tasan yhtä hidas.
 

korsteeni

Vakionaama
Mihin se tarvitaan se gigabitti per sekunti? Ei ainakaan työntekoon tai johonkin videopuheluihin.

10/10 kerrasta kun yhteys työpaikan servereille pykii, ongelma on VPN-yhteydessä joka kiertää hevon kuusesta. Koskaan se pullonkaula ei ole täällä ollut paikallinen mobiiliverkon operaattori. Vaikka laittaisin kymmenen kuitua ja hommaisin 100 gigan verran kaistaa, se yhteys sinne firman serverille olisi tasan yhtä hidas.
onks se työpaikan serveri 3G
 

Duffi

Aktiivinen jäsen
Keskivertokäyttäjän suurin verkonkäyttö tulee kun illalla lyödään Netflix tai vastaavat päälle. Koska nuo on kohtuullisesti pakattua niin 4k syö jotain 20mbps verran kaistaa. Saattaa toki olla taloudessa pari tai kolmekin. Näitä saa aika monta olla että päästään siihen 1Gbps. Joten ihan lähivuosina keskivertokäyttäjä ei tuollaista datakapasiteettia mihinkään tule tarvitsemaan. Kehitys kehittyy ja nämä luvut tulevat nousemaan, mutta jotain tolkkua pitäisi näissäkin mietinnöissä olla. Ei tässä nyt 20v päähän kannata alkaa miettimään nettiänsä.

Duunikäytössä suurimmat pullonkaulat ovat VPN:n puolella kuten Repomies tuossa jo kommentoikin.
 

VesA

In Memoriam
Kehitys kehittyy ja nämä luvut tulevat nousemaan, mutta jotain tolkkua pitäisi näissäkin mietinnöissä olla. Ei tässä nyt 20v päähän kannata alkaa miettimään nettiänsä.
Kaistalle on jo ottaja - Metaversumi joka on jo jonkinmoisessa käytössä Koreassa ja johon nyt sitten alkaa tulla isompaakin peluria joilta ei rahaa puutu. Eli lisätyn/virtuaalitodellisuuden palvelut joista kuvitellaan seuraavaa rahasampoa leffojen striimauksen tilalle. Siinä sitten ollaan varmaan tositv:ssä ihan niinkus typyköiden kanssa biitsillä tai muuta tarpeellista. Siihen tarvitaan noita N258-radioita - koska homma perustuu reunalaskentaan 5G-tolpan juurella, pilvipalvelut ovat toivottoman kaukana koska tässä ei voi puskuroida, kaiken pitää toimia silmää nopeammin. Ehkä se kuitukin saa reunansa, mutta ei ole ollut puhetta.
 
Back
Ylös Bottom