Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Viimeimeistä dataa 4.12 klo 23.15- 5.12 klo 21.20 Vantaa

Käytetty energia 18,4kwh
saatu energia 44kwh
COP 2,39
Ulkona 1,9...0,6 keskiarvona 1,3 ja kosteus 93

Johtopäätöksen COP paranee aika hyvää vauhtia heti nolla paremmalla puolella. Nyt en koske ohjauskapulaan vähään aikaan.

Noista COP:sta vielä, joskus on tullut aika hulluja COP:ja esim. Viikko sitten sain pumpun yöksi tilttiin oli ensimmäinen kertaa ja juuri tietysti silloin kun en ollut kotona. Aamulla säiliö oli siis noin 20 asteinen. Ekana korjattiin moka ja sitten ajelin pumpun taas ylös tuon session COP oli 3,5 tienoilla. Myös ensimmäisen kuivan pakkasyön COP keskiarvo jotain 2,6-2,8 pakkasta oli -4...-5. Tuon ylösajon COP:n kyllä ymmärrän mutta tuon yön COP on edelleen arvoitus. Eli vuorokausi COP on hyvä lähtökohta ja joskus siinäkin pitää olla pientä itsekritiikkiä. Mutta kaiken kaikkiaan VILP on ollut positiivinen yllätys.
 

wattis

Pumpusta ottaa
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Päivitystä kun ollut aika tasaisesti -3C ulkona..

Mittaustiedot: 24h, keskilämpötila -3C, Max -2,5C Min -4C. Kosteus välillä 97% - 99%.
Lämpöpumpulta saatu energia: 60 kWh
Lämpöpumpulle mennyt energia: 38 kWh
Lämpöpumpun COP mitatulla aikavälillä: COP 1,6

juhanahm, tosiaan täällä foorumilla todettu aikaisemminkin että tuo veden lämpötilan pudottaminen 10:llä asteella nostaa COP n. 0,7 - 1 verrran.

Voisko tuo pakkasyön COP selittyä sillä että suhteellinen kosteus ollut n. 70% ja sulatuksia ei ole tullut? Keväällä on tyypillisesti noin kuivaa ja viime keväänä taidettiin todeta että jossain RH<75% tienoilla sulatuksia tulee todella vähän.


Miten tuo CIAT muuten hoitaa sulatuksen, käyttääkö se varaajan energiaa siihen? Ajattelin että tuleeko sulla huomioitua nyt sulatuksen tehontarve tuossa COP laskelmassa?
 

ArtoM

Jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Freeze sanoi:
:cool:
Kyllä loggerilla mitattu.
Lauhdutinta ei ole mitoitettu 1 asteen dt:lle.
Valitettavasti minulla ei ole mitattua taulukkoa 5-7 dt:lle.
Tämäkin ajo oli vaan toimivasta laitteesta ajettu koeajo.
Eli ei testattu eri olosuhteissa tai eri arvoilla.
R-410A kylmäaineena.
Lämmitystehoa nimellisolosuhteissa noin 31 kW.
Combin sivuilta pitäisi kyseinen laite löytyä.

Freezen esittämä mittaus lisää ehkä enemmän hämmenystä kuin tuskaa. Kyse on niin poikeuksellisesta tilanteesta, ettei sen perusteella pysty vetämään oikeastaan mitään johtopäätöksiä normaalikäyttöä koskien. Siinä tehdään 60 asteísta vettä R410A:lla, korkeapainekatkaisun kynnyksellä ja käytännössä ilman kuormaa. Kun tämmöiseltä yli 25 vuotta kylmäallalla toimineeltakin meni hyvä tovi sisäistää mittaustulokset, niin ensimmäistä VILP:iä hankkivalla saattaa jäädä (Freezen asiallisista rajauksista huolimatta) taulukkoa tutkiessaan väärää käsitystä R410A kyvyistä veden lämpötilan suhteen ja COP:sta normaalikäytössä.

ArtoM
 

Freeze

Vakionaama
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

:cool:
Olet Arto aivan oikeassa.
Siinä mennään aivan loppusuoralla ;D ;D
Eli se ei ole missään tapauksessa normaali tilanne VILPin käytössä.

Tarkoitus olikin tuoda nimenomaan esille, miten helposti COP vaihtelee.
Siinähän on 2 minuutin pätkä VILPIn sielunelämästä ja COP laskee 3,5 -> 2,9 arvoon.
Minun mielestäni tällä hetkellä "hetkellisesti" mitatulla COP arvolla on liian suuri painoarvo
lämpöpumppu keskusteluissa, kuten myös laitteiden myynnissäkin.

Vuosi COP pyörii kuitenkin 2-2,5 välillä suurimmassa osassa lämpöpumppuja, vaikka niitä myydäänkin huikeilla 4-6 välillä pyörivillä COP arvoilla.
Enemmän painoa saisi olla sillä mikä on laitteen lämmitysteho esim. -10 C ulkoilmanlämpötilalla. COP ei lämmitä kW lämmittää.

Laitteiden oikeassa käytössä ILP puolella on vielä paljon opittavaa isolla osalla käyttäjistä.
Samoin VILP sekä maalämpöpumppu puolella niiden "väärissä" säädöissä/mitoituksessa voidaan menettää paljonkin lämmitystehoa.
VILP laitteiden myyjillä ja asentajilla oltava aika paljon enemmän anmmattitaitoa, kuin nykyisillä ILP suhareilla. ::)
 

ArtoM

Jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Jep, nyt kun on työn puolesta saanut tutustua tähän mielenkiintoiseen sivustoon, niin tulee täällä notkuttua joskus työn ulkopuolellakin. VILP on vielä uudehko tuote ja laitteiden optimoinnissa on koko arvoketjulla vielä mahdollisuus parantaa. Uskon järjestelmätason osaamisen lisääntyvän ja varsinkin pumpun ohjauksen ja kytkentätapojen kehittyvän. Ideaali pumppu tekee lämpöä kulloinkin tarvittavassa veden lämpötilassa vain tarpeen mukaan ja ideaali ohjausjäjestelmä ajaa pumppua huurtumisen rajalle, muttei yli.

Sellaista VILP:iä odotellessa jätän wattiksen mittaussäikeen rauhaan, ainakin kunnes saan omastani mittaustuloksia. Tosin oma VILP:ini ei tullene päätymään kuluttajamarkkinoille, isohko 1-vaihe invertteri.

ArtoM
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Tuota varaajan veden sulatusenergiaa ei ole huomioitu COP arvossa kun en saa sitä eriteltyä. Pitäs kuitenkin ennen joulua asentaa vielä yksi energiamittari samalla kun laitan lämpimälle käyttövedelle kiertopumpun. Mieli tekisi laittaa mittari patterilinjaan, jotta näkisi kokonais erotuksen koko järjestelmästä ainakin yön ajalta. Toki VILP linjaankin voisi tehdä valmiit yhteet ja laittaa putki vain väliin ja siirtää sitten mittari siihen. En ainakaan ole huomannut että energiamittarini ymmärtäisi negatiivista energiavirtaa. Se mitä sähköön menee on huomioitu. Jotenkin kyllä tuntuu ettei sulatukseen hirveästi mene veden energiaa, mutta pienten asioiden summahan tuo COP loppupeleissä on.
Itse olen miettynyt kiertopumpua ja sen sähkön kulutuksen vaikutusta COP:n. Jotenkin tuntuisi loogiselta että olisi taajari pumppu, joka normaalisti kävisi minimillä ja ennen koneen käynnistymistä pumppu ajaisi oikeaa virtaamaa.

Saako sanyosta tai Ultista irti mikä on ollut sulatuksen viemä energia. Eikös löydy yhtään Niben Fighteria täältä palstalta. Olisi aika samantyppinen kuin CIAT. Luulisi että nibejä olisi kuitenkin asennettu jonkinverran
 

A-P.K

Vakionaama
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Se on luokkaa 1 kWh - 10 min / 60 min/h x 4 kW ~ 0,7 kWh - siis kertasulatus ;)

Oma coppikin on taas Wattiksen tasolla ~ 1,7 - kosteeta on...
 

ER

Jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

:eek:

Herranjestas noita teidän mittaamia COPeja! Kymppitonnin investointi ja COP 1,2 - 1,7! Taidan vaihtaa tämän öljyn aikanaan mieluummin vaikka suoraan sähköön kun on halvempi ja toimintavarmempi.
 

A-P.K

Vakionaama
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Kuten Wattis on laittanut - säästö maks 10 000 kWh tämän kokoisissa taloissa....
 

tuuma

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Vaikka olen myös parjannut täällä jossain että Öljy vs. VILP on aika kehno vertailu, mutta kun napsauttaa polttimen päälle vain silloin kun tuo ropeli alkaa hyytymään tai vaikka ei toisaalta hyydy niin vaikeroi minusta vähän liikaa, niin säästöä tulee aika huimasti. Turha näillä öljyn hinnoilla kiduttaa tuota.

Vaikka tuollainen halpa kiinalainen kehitelmä onkin niin nyt vuoden kokemuksella voin sanoa että kannatti ehdottomasti! Öljyä mennyt muutama sata litraa entisestä 3000-3500 litrasta vuodessa ja nyt tulee sähköä VILP:in läpi kuluman jotain viitisen tuhatta kWh:ia/vuosi (todellinen määrä selviää joskus helmikuun alussa). Miksi onnistunut?

Kaiketi se ettei tarvitse lauhoilla keleillä hehkuttaa kattilaa niin kuumana kuin öljyn kanssa ja lämmittää pannarissa olevaa kellaria että matojen maailmaa että myös piippua. En oikein tarkalleen tiedä mutta näyttäisi että kulutus on aika tarkkaan ainakin puolittumaan päin. Näihin aikoihin tilannut aina talven öljyt mutta nyt ei tarvitse eli on 2500€ ylimääräistä joululahjarahaa... Heh, vitsi vitsi, kadonnut se säästö on jo johonkin muualle ;D
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Kyllähän se VILP säästää. Ainakin itse olen sen huomannut. Varsinkin kesällä käyttöveden teko öljyllä on vähemmän energiataloudellista. Jos taas vertaa sähköön niin kaikki päälle 1,1 on plussaa. Katsotaan nyt koska alkava öljylämmityskelit tai olisi syytä alkaa koska eipä kaise öljykään säiliössä loputtomiin säily. Tuli lämmitettyä juri pannuhuonetta pitämällä latauspummpua päällä, sekoittaa kyllä tota varaaja...
Pitää heti huomenna tai oikeastaan tänään soittaa siitä toisesta energiamittarista.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

juhanahm sanoi:
Varsinkin kesällä käyttöveden teko öljyllä on vähemmän energiataloudellista.

Joo... onnistuin polttamaan 3000l keväästä syksyyn.
 

wattis

Pumpusta ottaa
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Joo ei tuo COP ole ihan sitä mitä mainostellaan. Toisaalta näyttää siltä että tuolla 1,5 COP:lla pääsee kovillekin pakkasille. Tarkoitan ettei tarvi ottaa vastuksia mukaan vaan lämpö tuotetaan COP 1,5:lla, lähelle -15C pakkasia. Toki tuo riippuu talosta, mutta Sanyosta irtoaa tehoja reilusti myös pakkaskeleillä. Ainakin täällä pohjoisempana se on ihan hyvä juttu.
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

APK mistä pääsit tuohon sulatuksen arvoon. Siis mitattu vai laskettu. Laskeminen kyllä onnistuisi, mutta pitäs vaan tietää kuinka usein sulattaa ja kuinka pitkään. Joten mittaaminen ainoa mahdollisuus ainakin minulla.
 

A-P.K

Vakionaama
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Tuon laskin, mutta osittain tulokset perustuu myös Solar Shopin pajalla tehtyihin mittauksiin ;) (laskelma ~ mittaus)
 

Rutja

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Yhden sulatuksen varaajan vedestä ottama energia mitattuna ja laskettuna loggerin antamasta lämpötilaerosta,
mittaukset 15 sek välein:
- Vesivirtaus 7.1L/min rotametristä
- Aika kun lämpötilaero on negatiivinen 365sek
- Keskimäärin lämpötilaero -6,0K
- Keskimääräinen teho 7,1*4,2*(-6)/60= -3kW
- Suurin mittausjakson aikana esiintynyt lämpötilaero -11.1K vastaava teho -5.5kW
- Vedestä sulatuksen aikana otettu energia 0.3kWh
- Sulatukseen käytetty sähköenergia 0.1kWh
- Maksimissaan sulatuksia 27/vrk
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

No niin nyt saadaan sulatus faktaa myös ciat:sta kun toinen energiamittari on kytketty. Meinasi mennä hermo kun ei saanut osia mitä olisi tarvinnut ja paikat oli vähän hintsut. Samalla tuli laitettua käyttöveteen kierto ja pumppu hiluineen. Huomenna olen siis hiukan viisaampi tuon sulatuksen osalta. Pitäisi vieä laittaa se kolmas mittari lämmitysrunkoon no huomenna tai ylihuomenna. CIAT:n sulatus perustuu valinnaisesti lämpötilaeron kasvamiseen eli se on se "paine-ero". Sen pitäisi vähentää sulatusten määrää verrattuna jaksolliseen sulatukseen
 

lmfmis

Vakionaama
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

juhanahm sanoi:
Samalla tuli laitettua käyttöveteen kierto ja pumppu hiluineen.


Tuo kierto oli meillä aikoinaan kunnes tajusin millainen energiasyöppö se on. Poistin oitis.

Kannattaa tarkkailla.
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

No niin nyt veden sulatusteho huomioitu CIAT:ssa
9.12 klo 23.50- 10.12 klo 22.00
Ulkolämpötila siinä 0....-1 kosteus fmi:n mukaan 100 ja wundeground 91.
sähköä 24kwh
lämpöä 45kwh
sulatus -10kwh
COP 1.46
COP ilman sulatuksen vähennystä 1,88 joten aika huono sekin kun vertaa entisiin. Olisiko tuo 100 ilmankosteus lähellä totuutta. Jep se on ollut tuo 100% aivan eilistä alkuyötä lukuunottamatta
Jotenpa ei muuta kuin seuraillaan
 

Rutja

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Tuolta voi tarkistaa sääolosuhdetiedot
http://testbed.fmi.fi/history_browser.php?imgtype=relativehumidity&timestep=15
 

wattis

Pumpusta ottaa
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Kylmemmän ilman mittauksia.

Vajaalta vuorokaudelta. Keskilämpötila n. -16C (Max -10C MIN -21C)
Lämpöpumpulta saatu energia: 80 kWh
Lämpöpumpulle mennyt energia: 54 kWh
Lämpöpumpun COP mitatulla aikavälillä: COP 1,48
Hetkellinen antoteho mitatussa lämpötilassa (-20C): 7,8kW
 

Sammypiru

Vakionaama
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Viimeinen n. 12 h pysytty -15°C tai alla ja Ulti5500E:n COP on selkeästi alle yhden sulatukset huomioituna.

edit: Mittaustulos saadaan mittaamalla talon lämmotysverkostoon sekä lämpimään käyttöveteen ajettu energia sekä lämpöpumpun ja vastusten käyttämä energia.

Sammutin aamulla pumpun ja nyt mennään pelkän vastuksen varassa ja samalla on tarkoitus selvittää mittaussysteemin hyötysuhde suoralla sähköllä. Kun se saadaan selville, niin saadaan jokin arvo myös vaaraajan häviöistä.
 

Sammypiru

Vakionaama
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

11,5 tunnin mittausjakson perusteella sähkövastuksen käyttämästä energiasta 88% saatiin lämmitysverkostoon.

Kilowattitunteina tämä on vastukselle 65,7 kWh josta lämmitysenergiaksi 58 kWh. Lämpöhäviöitä varaajalla siis 670 watin teholla kokoajan.

Täällä http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=5651.msg98012#msg98012 ilmoittamistani lukemista on puuttunut tuo häviö ja esimerkiksi marraskuun lukemien osalta häviön huomioon ottaminen muuttaisi surkean kokonaisCOPin 1,49 arvoon 1,88.

Häviö ei varmasti ole täysin sama ympärivuoden varaajan lämpötilan ja teknisen tilan lämpötilavaihteluista johtuen, mutta suuruusluokka varmaan on aika lähellä.

Kommentteja?
 

Rutja

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Kyllähän tuo suurelta vaikuttaa. Laskennallisesti tuollainen pytty, jonka pinta-ala on 6.5m2 luovuttaa 50mm eristeiden läpi 170W tehon, kun dt on 40K. Kuinkas putkisto ja säiliön yhteet on eristetty!
 

Liitteet

  • säiliönlämpöhäviö-W-m2.pdf
    22,2 KB · Katsottu: 308

Sammypiru

Vakionaama
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Rutja sanoi:
Kyllähän tuo suurelta vaikuttaa. Laskennallisesti tuollainen pytty, jonka pinta-ala on 6.5m2 luovuttaa 50mm eristeiden läpi 170W tehon, kun dt on 40K. Kuinkas putkisto ja säiliön yhteet on eristetty!


Ei mitenkään eristetty, materiaalia olis.
 

Rutja

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Jos 1" putkistoa on 10m, niin siitä muodostuu n 1m2, jollon niistä syntyy eristämättömänä n 300W tehohäviö. Joten tuo mittaamasi teho hyvinkin pitää paikkansa. Itselläni on kellaria 50m2, joka pysyy n +13..15C:ssa 1.8m3 varaajan ja huonosti eristetyn putkiston avulla.
 

Sammypiru

Vakionaama
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Johonkin +14°C:een tuollakin lämpö painuu.

Kymmentä metriä putkea ei taida ihan tulla, mutta onhan tuossa sitten paisuntasäiliöt sun muut, josta pinta-alaa tulee oikein reilusti.

Uskoisko kukaan tätä allaolevaa kuvaa vuodelta 2009 alimitoitetulla U5500E:llä.
 

Liitteet

  • COPit.JPG
    COPit.JPG
    33,6 KB · Katsottu: 611

Rutja

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

En usko, mistä moinen on kotoisin. Nuo keskiarvot hämää pahasti ilman painotusta.
Paras mittaamani cop kesäkeleillä on ollut 3,5.
-15C pakkasella cop=1,4 sulatuksella ja 2.0 ilman sulatusta, max teho 2.5kW, keskimäärin 1.9kW
 

Sammypiru

Vakionaama
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Noilla arvoilla lämmitysenergian määrä vuonna 2009 olisi 22380 kWh. Pitää hyvin paikkansa menneisiin vuosiin verrattuna astepäiväluvut huomioiden.

2009 vuonna VILP ja vastus tulevat käyttämään sähköenergiaa 11510 kWh.
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Kysymys raadille vielä tuohon VILP energian ja sulatusten laskentaa. Olen nyt seuraillut energiamittaria mikä mittaa sulatusenergiaa eli paljonko VILP varastaa energiaa sulatuksiin. Hiukan ihmettelin saamiani lukuja, mutta nyt oikeilla pakkasilla huomasin yhden oleellisen asian.
Kun minulla kiertää vesi ulos siis vaihdin on koneessa vesi tietysty jäähtyy aina hiukan, josta saadaan sitten vuositasolla ihan kunnon häviö aikaiseksi. Mittailen vielä loggerilla muutamasta eri kohdasta lämpötiloja niin pääsen itseni kanssa yhteisymmärrykseen anturie paikasta. Häviö lienee myös noissa vehkeissä joissa kymäaine menee ulos. Miten asia tulee huomioitua vai tuleeko. Tietysti COP kannalta mittaus on oikea mutta onko se vertailukelpoinen teidän muitten mittausten kanssa.
Ei vaan millän jaksaisi siirtää mittareita autotalliin VILP luokse seinän toiselle puolelle. No katsotaan mitä loggeri sanoo. Tietty voisi myös pohtia siirtimen ja putkien lisäeristyksen tarvetta.
 

Rutja

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Näistä mittailuista näyttää löytyvän kolme versiota joilla mitataan hiukan eri asioita
1. Versio jossa kylmäaine lauhtuu varaajassa.
Kylmäaine puolelta ei energiavirtaa pystytä mittaamaan tavanomaisilla
välineillä, tällöin energiat joudutaan mittaamaan kulutuspuolelta. Varaajan häviöt menevät
lämpöpumpun piikkiin. Jos varaaja koko olisi 500L niin siinä on pinta-alaa n 6.5m2,
eristys 50mm villaa, dT40K ja lämpöhäviöt ovat n 250W, lisäksi tulevat putkiston häviöt ennen
mittauspaikkaa/-ja, tällön kokonaishäviöiden voisi arvioida olevan 400W.
Riippuen lämpöpumpun tehosta tämän vaikuttaa copiin eri tavoilla.
Jos pumpun lämpöteho on esim 2kW ja pumpun cop 2 niin järjestelmän cop on tällöin 1,6
jos taas pumpun teho 5kW cop 3 niin järjestelmän cop on tällön 2.8.
Lämpöhäviöt tulevat kuitenkin talon sisälle ja hyväksi, miten ne hyödyttävät riippuu tapauksesta
2. Versio jossa lauhdutin on pumpussa ja vesi käy ulkona. Lämpötilaero mitataan, paikassa missa putket tulevat sisälle.
Lämpöhäviö riippuu putkien pituudesta, eristyksestä, tuulen nopeudesta, mutta on selvästi pienempi kuin kohdassa 1.
Jos putki on 1" ja lämpötilaero 80K, eristys 50mm villaa, ei tuulta, laskennallisesti lämpöhäviö on luokkaa 5W/m.
Joten ei tuosta laskemalla kovin suurta vaikutusta saa ellei putkisto ole pitkä.
3. Versio, jossa on erillinen sisäyksikkö, lämpötilaeron mittaus sisäyksikön yli
Tämä on ideliaalisin tapa mitata pumpun cop, se joka saadaan veteen on hyötyenergiaa ja kuvaa parhaiten pumpun ominaisuuksia.
 

wattis

Pumpusta ottaa
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Rutja sanoi:
2. Versio jossa lauhdutin on pumpussa ja vesi käy ulkona. Lämpötilaero mitataan, paikassa missa putket tulevat sisälle.
Lämpöhäviö riippuu putkien pituudesta, eristyksestä, tuulen nopeudesta, mutta on selvästi pienempi kuin kohdassa 1.
Jos putki on 1" ja lämpötilaero 80K, eristys 50mm villaa, ei tuulta, laskennallisesti lämpöhäviö on luokkaa 5W/m.
Joten ei tuosta laskemalla kovin suurta vaikutusta saa ellei putkisto ole pitkä.

Minulla on tuo 2. versio, ja putkivedot lyhyet, n. 40cm ulkona. Eristetty n. 50mm paksuisesti armaflexillä. Sanyo ei käytä varaajan energiaa sulatukseen vaan hoitaa sen kompuralla, joten sulatusten huomioiminen on helppoa.
 

Sammypiru

Vakionaama
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Nyt kun aika hyvin tiedetään mihin omalla 5500 E:llä pystytään, niin voidaan sanoa, että 2009 vuoden kaltaisena vuotena laite pystyy pumppaamaan 7200 kWh:lla ilmasta lämpöä noin 17200 kWh COPin ollessa n.2,4.

Laite on teholtaan kuitenkin talooni hieman pieni, joten sähkövastusta soitellaan apuun pakkasilla vähän väliä. Tehoton laite ei silti ole ollut huono sijoituksena ajatellen, se tuo n. 1000 euron säästön vuodessa ja jos tänään tekisin tilauksen ko. pumpusta niin hinta oli vajaa 1080 euroa.

Ollaan siis aika tarkaan niissä lukemissa, joita Ultimatemarket on ilmoittanut "...Käytännössä asiakkaamme ovat päässeet 40% säästöihin..."
 

RBV

Jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Mielenkiinnolla tiedustelisin, miltä ovat VILPien COPit vaikuttaneet tässä kuluneen kuukauden aikana? Keskustelu näköjään tyssäsi kuin seinään kun oikea talvi alkoi! ???
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Vaikken ole vielä ihan tyytyväinen mittarien sijaintiin kun pitää odotella lämpimempiä kelejä jotta voi paikan vaihtaa niin seuraavassa viimemisimpiä tuloksia.

Ulkolämpötilan keskiarvo -14
Mittausjakso 21.1 klo 23.15- 22.1 klo 19.00
Saatu energia 45 kwh
Kulunut sähkö -34,5kwh
Sulatukset/häviö -3kwh
COP 1,22

Jostain syystä kuitenkin yö oli huonompi ja päivä parempi. Eli 22.1 7.30- 22.1 19.00 COP oli 1,36

21.1 klo 23.15- 22.1 klo 19.00 välisenä aikana lämmitysverkosto on haukannut 95kwh eli tuo 50kwh:ta tehdään öljyllä
Niin kauan kuin CIAT pyörii eli -20 asti ollaan aina päälle yhden. Mielenkiintoista mitata sitten kuun lopussa öljynkin kulutus, toki tarkkuus on se mitä mittatikusta irtoaa
 

Sammypiru

Vakionaama
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

RBV sanoi:
Mielenkiinnolla tiedustelisin, miltä ovat VILPien COPit vaikuttaneet tässä kuluneen kuukauden aikana? Keskustelu näköjään tyssäsi kuin seinään kun oikea talvi alkoi! ???

Eilisiltaan mennessä VILPin COP tammikuussa on ollut 1,78. Tehonpuutteesta johtuen vastusta on käytetty ja pumppukin oli levossa noin viikon, jolloin lämmitysjärjestelmän kokonaisCOP tippuu tasolle 1,15.
 

Sammypiru

Vakionaama
Vs: Mitatut COP arvot eri VILP laitteista

Sammypiru sanoi:
Ollaan siis aika tarkaan niissä lukemissa, joita Ultimatemarket on ilmoittanut "...Käytännössä asiakkaamme ovat päässeet 40% säästöihin..."

Joulun aikoihin suunta oli se, että vuosisäästö on 40%, mutta kylmä tammikuu vaati niin paljon vastuksia apuun, että tämän hetken tiedoilla ensimmäisen kokonaisen vuoden energiansäästö tulee olemaan 39%.
 
Ylös Bottom