Luukku
Vakionaama
Ja tuotanto huomioiden 7,4snt/kWh.Kaikki yhteensä 79.30 € (maksettujen keskihinta 16 c/kWh)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ja tuotanto huomioiden 7,4snt/kWh.Kaikki yhteensä 79.30 € (maksettujen keskihinta 16 c/kWh)
Näin se on. Nytkin menis kaikki lähes ilmaiseksi verkkoon, jos ei auto olisi latauksessa. Kohta pääsee myös uima-allasta lämmittämään niin saa sinnekin hukattua.Tästä nähdään että tuijottaminen pelkkään pörssihintaan antaa aivan väärän kuvan sähkön maksettusta kokonaishinnasta.
537 MW teholla aurinkosähköä
OL2 vuosihuolto valmistuu alkuviikolla. Kiva nähdä vaikutus hintoihin kun kaikki ydinvoimalat on tulilla.Muutamana päivänä ollut keskipäivällä Loviisa 2:n verran aurinkovoimatehoa. Kyllähän tuollakin jokin hintavaikutus on.
Paljonko tuli kWh hinnaksi, kun huomioit oman tuotannon, myynnin ja kokonaiskulutuksen?Maalis-ja huhtikuun ostetun sähkön hinta keskimäärin 13,9snt/kwh ilman perusmaksuja joita ei voi välttää tuotannon ylimäärä kevensi laskua 6 euroa.
Kokonaiskulutus 1110kwh hinnalla 6,8snt/kwh onhan paljon vähemmän kuin ennen paneeleita oli 12snt/kwh ilman myynnin ja siirron perusmaksujaPaljonko tuli kWh hinnaksi, kun huomioit oman tuotannon, myynnin ja kokonaiskulutuksen?
Eli kokonaiskulutus jaettuna (ostosähkö miinus myynti).
Kokonaiskulutus = osto+tuotannon oma käyttö.
Minulla on ohjelma tehty silleen että bolerin asetusarvo määrätyy kolmella tapaa. Toitaiseksi toiminut ihan hyvin:Pitäisi pystyä vettä lämmittämään ylijäämällä niin että tälle olisi oma korkeammalle säädetty termari varaajassa...
Täällä on pärjätty 3 henkilön taloudessa 28v 150L varaajalla ja APK myös ottaa kuumasta linjasta. Ensimmäisellä varaajalla oli termari 80 astetta ja öisin lämpeni. Nyt uudella termari on 65 ja riittää siltikin. Vähemmän tuntuu tulevan hukkalämpöä varaajakoppiin.Kahdelle eläkeläiselle lämmin vesi on riittänyt hyvin ja kokeilen myös kesän mittaan alempiakin as arvoja.
Mutta auttaa aikaisin keväällä ja myöhemmin syksyllä paremmalla tuotollaMutta jos reilummin laittaa paneelia, niin äkkiä menee iso osa verkkoon ilmatteeks.
Tämä kuulostaa fiksulta ratkaisulta. Vähän samanlaista olen itsekin miettinyt, mutta toteutus on toistaiseksi kaatunut siihen, etten ole keksinyt miten mitata varaajaan lämpötilaa. Mikä varaaja sinulla on ja millaisella anturilla mittaat varaajaan lämpötilaa?Minulla on ohjelma tehty silleen että bolerin asetusarvo määrätyy kolmella tapaa. Toitaiseksi toiminut ihan hyvin:
1. kun pörssisähkö on kallista, Asetusarvo 60 + 2 asteen hystereesi
2. kun pörssisähkö on halpaa. Asetusarvo 70 + 2 asteen hystereesi
3. kun aurinkovoiman tuotto on suurempi mitä talon kokonaiskulutus. Tällöin ns "napit kaakossa" asetusarvo 80 + hystereesi
Mitta- anturi on samassa reijässä missä boilerin omat termostaatin päät. Boilerin omat termostaatit ts varolaitteet rajoittavat ylikuumenemiselta. Kahdelle eläkeläiselle lämmin vesi on riittänyt hyvin ja kokeilen myös kesän mittaan alempiakin as arvoja.
Sama periaate on myös saunan ph lattialämmityksen ohjauksen kanssa. Huoneanturi ohjaa tätä.
Niin ja tein viimeksi sellaisen ehdon: olkoon niin tai näin niin aamun 6 ja 9 välillä mikään ohjattavista laitteista ei mene päälle (jos on odotettavissa että aurinkovoimaa on tarjolla).
Varaaja on 160 l. Anturi on muistaakseni L&G / Siemens QAM21 Ni1000 ja se on kytketty Siemens BPS1 yksikköön /moduleihin samoin kuin boilerin, lattialämmityksen ja katttilan vastuksen kelakytkimet ym. Tuo QAM21 on itseasiassa kanava- anturi mutta sen mittapää on senverran ohut että meni aika syvälle taskuun jossa on boilerin varsinaiset varolaitteiden mittapäät.Tämä kuulostaa fiksulta ratkaisulta. Vähän samanlaista olen itsekin miettinyt, mutta toteutus on toistaiseksi kaatunut siihen, etten ole keksinyt miten mitata varaajaan lämpötilaa. Mikä varaaja sinulla on ja millaisella anturilla mittaat varaajaan lämpötilaa?
Laita euroissaPalaan asiaan kun päivän tuotanto kasassa.
Ei kiinnosta. Aurinkopaneelit oli itselle investointi kokonaisenergiankulutuksen vähentämiseen sekä asumisen, että liikkumisen osalta. Kannattaa kokeilla niin ei TMA stressaa niin paljoa.Laita euroissa![]()
On täälläkin aurinkolämpö pyörinyt vuodesta 2012 alkaen. Nyt kelit ollut sellaisia viime viikollakin kun iltapäivän pilviä ei ole ollut että liikaa tullut. En tajunnut laittaa loma-moodiin että olisi jäähdytellyt yöllä, ainakin yhtenä päivänä oli pysähtynyt ylilämpöön. Joku 140 astetta oli keräimen lämpö kun tulin kotiin ja 500 litraa 90 asteista vettä. Ei tuollekaan energiamäärälle paljon arvoa voi laskea.Ei kiinnosta. Aurinkopaneelit oli itselle investointi kokonaisenergiankulutuksen vähentämiseen sekä asumisen, että liikkumisen osalta. Kannattaa kokeilla niin ei TMA stressaa niin paljoa.![]()
Perjantain aurinkoisen päivän tuotossa huipputeho oli 3,5 kW eli 83 % nimellistehosta, joka on siis 4,2 kW. 17 asteen kulmalla huipputeho pitäisi olla alle 4 kW mutta pilvisironnan ja ties minkä ilmiön johdosta kovin hetkellinen teho on ollut 4,4 kW.Hei!
Ihmettelen oman uuden voimalani tämän hetkistä tuotantoa ja kysyisinkin neuvoja. Minulla on katolla 20 x 410Wp paneelit yhdessä sarjassa, yhteensä 8,2 kWp. Paneeleiden suuntaus on 170 astetta ja kattokulma 25 astetta. Invertterinä on 10 kW Solisin invertteri (malli S5-GR3P10K). Invertterissä on kaksi DC-sisääntuloa, joista nyt käytetään vain toista, eli kaikki paneelit ovat yhdessä sarjassa. Näkymä taivaalle on esteetön klo 8 lähtien.
Paneeleiden Voc-jännite on noin 740 V, ja invertterin nimellisjännite on 600 V. Invertterin MPPT- alue on 180 - 1100 V.
Olen seurannut voimalan tuotantoa asennuksen jälkeisen ajan ja jostakin syystä se ei saavuta lähellekään hetkellistä 8 kW huipputehoaan. Aamu vaikuttaa hyvältä, mutta sen jälkeen teho "hyytyy" aamupäivällä, kun säteily itseasissa voimistuu ja tehon pitäisi kasvaa. Alla on kuvat tehosta, jännitteestä ja virrasta kirkkaana pilvettömänä päivänä (kuva 1).
Jännite näyttää asettuvat 600 voltin tietämiin, vaikka kaiken järjen mukaan se pitäisi nousta ylemmäs. Vertaisin hetkellistä tehoa naapurin 6 kWp voimalaan ja hänellä 16 paneelia tuotti hieman suureman hetkellisen tehon kuin oma 20 paneelin voimala. Kummallista järjestelmässä on myös se, että kun taivasta peittää päivällä satunnainen pilvi, niin tuotanto hyppää pilven ohituksen jälkeen aiempaa paremmalle tasolle (alempi kuva 2 klo 14). Kun sen jälkeen sammutin invertterin 10 minuutiksi ja käynnistin voimalan uudestaan, pääsinkin iltapäivästä aiempaa parempaan tuottoon (kuva 2, klo 14.40).
Mistä tässä voisi olla kyse? Voimalan asentaja väittää kivenkovaan, ettei voimalani poikkea läheisestä verrokkivoimalasta, joka on rakenteeltaan identtinen. Kannattaako paneeleiden olla yhdessä sarjassa, kun invertterin nimellisjännite näin ylittyy, vai olisiko hyödyllistä laittaa paneelit vaikka 12/8-jaolla kahteen sarjaan DC-sisääntuloon?
Ari
katso liitettä 86852
kuva 1. Aurinkoisen päivän tuotto
katso liitettä 86853
Kuva 2. Aurinkoinen päivä, jossa pilvet ovat hetkellisesti peittäneet auringon. Tuotto pomppaa aivan uuteen tasoon invertterin sammuttamisen ja käynnistyksen jälkeen klo 14.20.
Uima-altaan lämmitys päällä 9-17. VILP ottaa 1,7kW ja pumppu 0,7kW. Ennen tuokin piti ostaa verkosta. Tänä kesänä kärsii tarvittaessa jäähdyttääkin, jos kovin alkaa lämpenemään helteistäToissapäivänä tuotantohuippu tälle vuodelle, 22,1 kWh.
Nyt on ollut hyvä tilanne seurailla, miten paljon oman käytön osuudella on vaikutusta voimalan tuottoon. Nollatason tuntihinnallakin näyttää saavan lähemmäs 1,50 euroa päivälle säästöä sähkölaskusta kun on ruoanlaittoa ja pyykin- tai astianpesukoneen käyttöä sopivasti. Netotuksella on iso vaikutus.
Onko verkkoyhtiö alkanut varttitase mittauksen, tuolloin ymmärtäisin tuota tapahtuvaksi... Caruna aloitti ainakin varttimittauksen muistaakseni myynnistä!?En kyllä ymmärrä tuota klo 7:00 tuntia. Myyntiä ja ostoa samassa tunnissa…eipä ole aikaisemmin näkynyt
Edit: näyttää näköjään muillakin päivillä nyt olevan samaa, ostoa ja myyntiä samassa tunnissa…
Syklit jää vähiin jos ei käytä alle 50% kapasiteetista, perus lyijyakuilla siis. Itse rakentaen LiFePO4 saa jotain iloa irti, ehkä, jos saa oikeasti hyvää tavaraa haalittua edullisesti.Minkähän kokoisella akustolla pystyisi tasapainottamaan varttitason tai tuntitason heilahtelut, jotta ylijäämä menisi akkuun, josta se voitaisiin käyttää heti seuraavalla tunnilla (tai vartilla) omaa tarpeen tyydyttämiseen? Nämä pientaloihin markkinoitavat isommat LiFePo-akustot ovat järkyttävän kalliita, mutta toimisiko tähän tarkoitukseen vaikkapa muutama iso kuorma-auton starttiakku? Esim. 12V 225Ah akkuun menisi noin 2,7 kWh energiaa ja akun hinta on 260 euroa alvilla. Mitä kaikkea elektroniikkaa invertterin ja akun väliin tarvitaan?
Ylijäämällä lataat normaalilla laturilla akun muuntaja 12/230v väliin tarvittavat sulakkeet ja releistys joka kytkeytyy kun omasta mielestä tarve syötetään invertterin toista mppt-säädintä ,tarvikkeet alta satasen.Tosin kun aletaan dc-jännitettä pätkimään on aina valokaaren riski mutta soveltuvalla tehoelektroniikalla sekin onnistuu turvallisestiMinkähän kokoisella akustolla pystyisi tasapainottamaan varttitason tai tuntitason heilahtelut, jotta ylijäämä menisi akkuun, josta se voitaisiin käyttää heti seuraavalla tunnilla (tai vartilla) omaa tarpeen tyydyttämiseen? Nämä pientaloihin markkinoitavat isommat LiFePo-akustot ovat järkyttävän kalliita, mutta toimisiko tähän tarkoitukseen vaikkapa muutama iso kuorma-auton starttiakku? Esim. 12V 225Ah akkuun menisi noin 2,7 kWh energiaa ja akun hinta on 260 euroa alvilla. Mitä kaikkea elektroniikkaa invertterin ja akun väliin tarvitaan?
Tuo voisi selittää tilanteen, Caruna on toimittajana. 15.5 lähtien noita näköjään muutamia löytyy, aiemmin ei ole ollut.Caruna aloitti ainakin varttimittauksen muistaakseni myynnistä!?
Ovatko paneelisi Longin Hi-Mo5? Jos ovat, MPPT trackeri tuntuu toimivan koska jännite on hyvin lähellä sitä mitä tuolla paneelimäärällä pitääkin olla. Sen sijaan virta on liian matala, jotain on pielessä jos paneelimalli on tuo. Jokin rajoitin softapuolella tai invertterin ylilämpö? Toisaalta jos onkin eri paneelit joissa korkeammat jännitteet, tilanne voi olla eri. Tuo tieto on siis tärkeä.Hei!
Ihmettelen oman uuden voimalani tämän hetkistä tuotantoa ja kysyisinkin neuvoja. Minulla on katolla 20 x 410Wp paneelit yhdessä sarjassa, yhteensä 8,2 kWp. Paneeleiden suuntaus on 170 astetta ja kattokulma 25 astetta. Invertterinä on 10 kW Solisin invertteri (malli S5-GR3P10K). Invertterissä on kaksi DC-sisääntuloa, joista nyt käytetään vain toista, eli kaikki paneelit ovat yhdessä sarjassa. Näkymä taivaalle on esteetön klo 8 lähtien.
Paneeleiden Voc-jännite on noin 740 V, ja invertterin nimellisjännite on 600 V. Invertterin MPPT- alue on 180 - 1100 V.
Olen seurannut voimalan tuotantoa asennuksen jälkeisen ajan ja jostakin syystä se ei saavuta lähellekään hetkellistä 8 kW huipputehoaan. Aamu vaikuttaa hyvältä, mutta sen jälkeen teho "hyytyy" aamupäivällä, kun säteily itseasissa voimistuu ja tehon pitäisi kasvaa. Alla on kuvat tehosta, jännitteestä ja virrasta kirkkaana pilvettömänä päivänä (kuva 1).
Jännite näyttää asettuvat 600 voltin tietämiin, vaikka kaiken järjen mukaan se pitäisi nousta ylemmäs. Vertaisin hetkellistä tehoa naapurin 6 kWp voimalaan ja hänellä 16 paneelia tuotti hieman suureman hetkellisen tehon kuin oma 20 paneelin voimala. Kummallista järjestelmässä on myös se, että kun taivasta peittää päivällä satunnainen pilvi, niin tuotanto hyppää pilven ohituksen jälkeen aiempaa paremmalle tasolle (alempi kuva 2 klo 14). Kun sen jälkeen sammutin invertterin 10 minuutiksi ja käynnistin voimalan uudestaan, pääsinkin iltapäivästä aiempaa parempaan tuottoon (kuva 2, klo 14.40).
Mistä tässä voisi olla kyse? Voimalan asentaja väittää kivenkovaan, ettei voimalani poikkea läheisestä verrokkivoimalasta, joka on rakenteeltaan identtinen. Kannattaako paneeleiden olla yhdessä sarjassa, kun invertterin nimellisjännite näin ylittyy, vai olisiko hyödyllistä laittaa paneelit vaikka 12/8-jaolla kahteen sarjaan DC-sisääntuloon?
Ari
katso liitettä 86852
kuva 1. Aurinkoisen päivän tuotto
katso liitettä 86853
Kuva 2. Aurinkoinen päivä, jossa pilvet ovat hetkellisesti peittäneet auringon. Tuotto pomppaa aivan uuteen tasoon invertterin sammuttamisen ja käynnistyksen jälkeen klo 14.20.