F470 ja sähkönkulutus - Help!

juhamat

Aktiivinen jäsen
Pakko itsekin tähän keskusteluun laittaa omaa ihmetystä kun en keksi miten laitetta säätäisin kun kulutus tuntuu olevan mielestäni hiukan yläkantissa. Ja asetuksia mielestäni olen saanut hyvään kuntoon täältä saaduilla vinkeillä ja konetta opetellen, mutta nyt loppuu keinot. Eli kyseessä Okt 120m2, rv 2020, vesikiertoinen lattialämmitys, Nibe F470 ja Toshiban Polar 35, ei takaa eikä sähköautoa, neljä henkeä. Esim tammikuussa meni reilu 1900 kWh mikä minusta tuohon tammikuun keskilämpötilaan nähden täällä Pirkanmaalla aika paljon mielestäni. Lämpökäyrä 2+0, tuloilman säätänyt niin että se keskimäärin on esim näillä pakkasilla tuossa 17 asteen hujakoilla. Puhaltimien prosentteja olen nostanut molempia pari pykälää, sisälämpötila on esim keittiö-ruokailutila-oh akselilla näin talvella tuolla 21-21,5 asteen hujakoilla. Kattelin tuossa sähköyhtiön palvelusta ha myUplinkista että kyllä se sähkökulutus selkeästi osuu kun PILP käyttää vastuksia. Lämmintä vettä kyllä koittaa mahdollisuuksien mukaan säästellä mutta sitä teinien kanssa menee esim suihkussa mitä menee. Ajatuksia mitä tuon 470:n osalta voisi miettiä vielä säädettävän?
Jos sulla on termarit käytössä niin ota ne pois käytöstä ja säädä virtauksia jakotukilta. Eli ILPille enemmän töitä. Käyttövesi kannattaa ohjelmoida lämmitykseen vain tiettyinä aikoina kun muuten se alkaa tehdä sitä joka käsienpesusta. Ainahan toki kiinnostaa että sulatteleeko sun laite usein ja paljonko ulospuhallusilma on - tosin tuon kokoisessa talossa noiden ei pitäisi olla ongelma. Voi olla että se sun kulutus on jiirissä kun se kuuman veen lotraus kuluttaa aika paljon, jos sillä on menekkiä.
 

Tulihäntä

Vakionaama
Jyväskylässä tammikuun sähkönkulutus 1112kwh, keskilämpötila vaatimattomat -4,5c. 100m2 okt, 2 hlö, ei sähköautoa ja saunotaan harvemmin kun kerran viikossa, F470 + Mitsun LN25 ILP + varaava takka, takassa poltettu pari pesää aina kun pakkasta enemmän kun -5c ja ILP ollut käytössä aina kun on menty pidempiaikaisesti nollan alapuolelle. Takka ja ILP sijaitsevat yhdistetyssä keittiö+oleskelutilassa, joka on talon suurin huone. Käyrä 2+0, käyttövesi oletuksena säästöllä (42-51c), legionellakuumennus kerran viikossa, SPA ei päällä. Eteinen, WC, pesuhuone ja sauna vapaalla kierrolla ilman termaria, muissa tiloissa (3x MH ja keittiö+oleskelutila) huonelämpötilaa mittaavat termostaatit, jotka asetettu katkaisemaan veden kierto 21c kohdalla. Sisälämpötilatavoitteena 21c oleskelutiloissa, makuuhuoneissa riittää 18-20c. ILPissä pyyntinä pidetty myös 21c.

Kulutus tuntuu itsestäni aika suurelta ottaen huomioon, että mukaan mahtui paljon nollakelejä ja jopa plus-asteilla olevia jaksoja. Jos Niben ja ILPin sammuttaa hetkeksi, niin peruskuorma liikkuu n. 400w tuntumassa (jääkaappi, pakastin, tv, pari kannettavaa tietokonetta + ulkoiset näytöt jne) joiden pitäisi jäädä kuukaudessa n. 300kwh tuntumaan.

Olen liittänyt Niben ja talon sähkömittarin HAN-portin kautta Home Assistanttiin, jonka kautta heräsi mielenkiinto lähteä testailemaan millä keinoilla kulutetun sähkön määrään pystyisi vaikuttamaan. Ohjauksia olen tehnyt Shelly Pro 3:lla, jonka portit on varattu ohjauksiin seuraavalla tavalla:

1. Estä lämmin vesi: kun tunnin sähkön hinta on 12 kalliimman tunnin joukossa (SHF: rank 13-24) estetään käyttöveden lämmitys
2. Ulkoinen säätö: kun tunnin sähkön hinta on 5 kalleimman tunnin joukossa (SHF: rank 20-24) pudotetaan laskennallista menolämpötilaa -3
3. Ei toimintoa (vielä pohdinnassa että mitä kannattaisi ohjata)

Meillä lämmintä vettä kuluu vähän eikä suihkussa käydessä juurikaan huomata sitä, jos lämpimän veden pinta-lämpötila ehtii tippua reilustikin. Tästä tuli siis ajatus, että turha hukata kompressorin tehoa käyttöveden lämmitykseen, jos sillä ei käyttömukavuuden kannalta ole merkitystä. Tiedä sitten voiko käyttöveden lämpötila olla joskus niin alhainen, että siitä alkaa olla jo haittaa lattialämmityksen menovedelle, muistan lukeneeni jostain että putket kulkivat vierekkäin/lämmön siirtymistä voi tapahtua?

Ajatus ulkoisen säädön käytöstä heräsi siitä, että kokeilin viime syksynä Niben omaa SPA-toimintoa lämmityksen ohjaukseen. Osasi kyllä pudottaa hienosti laskennallisen menoveden lämpötilaa jokaiselle tunnille erikseen kun hinta kallistui, mutta vastaavasti myös alkoi nostaa laskennallisen menoveden lämpötilaa halvempina tunteina ylöspäin, mikä sai aikaan sen, että vastukset lähtivät hyvin herkästi mukaan, ja sähköä kului. Varastoon lämmittämisessä on toki idea, mutta itseä jäi mietityttämään mahtaako siitä todellista hyötyä olla, jos lattioissa kiertää hetkellisesti esim. 2 astetta lämpimämpi vesi esim. 3h ajan (jonka aikaansaamiseksi on jouduttu käyttämään apuna vastuksia), jos hetken päästä lattiassa aletaan taas kierrättää laskentoihin perustuen viileämpää vettä. Toki lattian laatta varaa lämpöä, mutta jotta varautumista tapahtuisi, pitäisi korkeamman lämpötilan olla varmaankin pidempikestoista? Tästä syystä päädyin hylkäämään SPA:n ja nyt vaan ohjaan Nibeä pudottamaan menoveden lämpötilaa todella kalliiden tuntien aikaan.

Erityisesti ulkoisen säädön vaikutusta on helppo seurata: esimerkiksi eilen lämpötilan ollessa aamulla n. -23c talon kokonaiskulutus tunnissa oli 3 kwh luokkaa, ja kun ulkoinen säätö aktivoitui klo 7-12 väliseksi ajaksi, jäivät nuo tunnit 2,1 kwh tuntumaan. Muutos ei ole iso, mutta oikean suuntainen, varsinkin kun asumismukavuudessa ei tuona aikana ehdi huomaamaan mitään muutosta.

myUplinkin datoista kuitenkin näkyy, että oli ulkoinen säätö päällä tai pois päältä, niin Nibe joutuu käyttämään vastuksia todella usein menoveden lämpötilan nostamiseksi ilman että väliin sattuu edes yhtään sulatusta. Esim. klo 01-02 välisenä aikana vastukset (rajoitettu 4,6kw) on aktivoitu 6 kertaa, jokaisella kerralla menoveden lämpötila on noussut yli 30c vastuksien avulla kun laskennallinen tarve on ollut 28.4c, mutta seuraavan 10 minuutin aikana lämpötila tippuu jo alle 26c, jolloin vastukset hyppäävät taas mukaan. Paluuveden lämpötila pysyy kokoajan n. 21,5c:ssä. Lämpötilan nousu tapahtuu nopeasti vastusten ansiosta, mutta vaikutus jää aika lyhytaikaiseksi. Poistoilman lämpötila (19-20c) jää oletettavasti liian pieneksi, jolloin kompressori ei saa ilmasta enää talteen riittävästi energiaa, jolloin joudutaan käyttämään vastuksia? ILPin ja takan vaikutusalue rajautuu vain osaan huoneista, eli ILPin pyyntiä nostamalla poistoilman lämpötilaa on aika vaikea saada nostettua. Jos vastustehoa pienentäisi, niin lämpötilan nousunopeuden voisi saada hitaammaksi, mutta vastuksien päälläoloaika kasvaisi, jolloin kokonaisvaikutus sähkönkulutukseen olisi jotakuinkin nolla.

Onko ajatuksia mitä kannattaisi lähteä kokeilemaan tuon menoveden lämpötilan vastuksilla aiheutetun sahauksen vähentämiseksi? Olen miettinyt että kokeilisin keittiö+olohuone tilassa pörssisähköohjattua termostaattia, jotta saisin kalliin sähkön aikaan katkaistua isoimman tilan lämmityksen (takka ja ILP hoitavat kuitenkin) ja lämmitetty menovesi saataisiin ohjattua paremmin niihin tiloihin, joihin muut lämmitysmuodot eivät yltä. Lisäksi olen pohtinut olisiko ilmanvaihdon pienentämisestä tai kompressorin estosta todella kalliiden tuntien aikaan apua, mutta olen siinä käsityksessä että kummassakin olisi haittapuolensa: Nibe saisi huonommin lämmintä poistoilmaa -> poistoilmasta huonommin tarjolla energiaa -> hyötysuhde laskee; kompressori kokonaan pois käytöstä jolloin lämmin poistoilma työnnetään harakoille -> menetetään hyöty täysin. Vastusten hetkellinen estäminen olisi myös yksi keino, mutta siinä mietityttää että vetääkö kenno liian kovaan jäähän jos sulatukseenkaan ei käytetä eston takia vastuksia.
Oli niin pitkä vuodatus etten jaksanut käydä lyhentelemään.

Ensiksi.. kun ulkona on reilusti pakkasta, niin nibe lisäilee vastuksilla sen minkä tarvitsee. Vastukset voi tulla monella eri teholla mukaan ja vaikka 5-10min välein ja se on ihan normaalia. Vastukset näennäisesti lämmittää lämmitysvettä hieman enemmän mitä laskennallinen on. En nyt tarkalleen muista missä se menoveden anturi on ja miten esimerkiksi shuntin toiminta siihen vaikuttaa. Siellä lämmitysvaraajassa ei siis ole sen lämpöistä vettä mitä menovesi on. Shuntti sekoittaa palaavasta ja varaajasta otettavan veden ja pistää kiertoon. Jos menovesi on hetken ylilaskennallisen niin ei sillä ole mitään merkitystä. Toinen mikä aiheuttaa pakkasilla heiluntaa menoveteen on tuloilma. Siellä tuloilmassa pyörii sama vesi mitä lattiassakin.

Toiseksi teillä tuskin on joka huoneessa poistoventtiilejä? Nibe imee poistoilmaa vain niistä huoneista missä on poistoilmaventtiili. Jos pistät oven kiinni, niin sitten sieltä ei juuri imetä muuta kuin se mikä oven alaosasta pääsee virtaamaan. Pakkasella nibe tarvitsee reilusti lämmintä poistoilmaa että kompuralle on työtä. Liian matala poistoilman määrä tai lämpötila aiheuttaa sen että jäteilma menee liikaa pakkaselle ja laite alkaa sulattaa. Sen ajan ja vähän sen jälkeenkin nibe käy täysin vastuksilla. Poistoilman lämpötila olisi hyvä olla yli 22C. Meillä on kovemmilla pakkasilla helposti 23-24C. Takan lämpö nousee aina ylös ja sen takia sisällä ei silti tunnu kuumalta. Jos lähtee nostelemaan vain ilmamääriä ilman että katsotaan poistoilman lämpötilaa ollan tilanteessa missä peittoa jatketaan toisesta päästä leikatuilla paloilla.
 

Jarppa77

Jäsen
Jos sulla on termarit käytössä niin ota ne pois käytöstä ja säädä virtauksia jakotukilta. Eli ILPille enemmän töitä. Käyttövesi kannattaa ohjelmoida lämmitykseen vain tiettyinä aikoina kun muuten se alkaa tehdä sitä joka käsienpesusta. Ainahan toki kiinnostaa että sulatteleeko sun laite usein ja paljonko ulospuhallusilma on - tosin tuon kokoisessa talossa noiden ei pitäisi olla ongelma. Voi olla että se sun kulutus on jiirissä kun se kuuman veen lotraus kuluttaa aika paljon, jos sillä on menekkiä.
Ulospuhallusilma on 0 ja -1,5 asteen välillä ja esim eilen taisi sulatella myUplinkin käyrien mukaan 5 kertaa. Jakotukin säätöä miettinyt aikasemminkin mutta ne ole lähtenyt siihen vielä koskemaan kun ajattelin että termareiden avulla sitten rajoitan niitä.
 

Tulihäntä

Vakionaama
Ulospuhallusilma on 0 ja -1,5 asteen välillä ja esim eilen taisi sulatella myUplinkin käyrien mukaan 5 kertaa. Jakotukin säätöä miettinyt aikasemminkin mutta ne ole lähtenyt siihen vielä koskemaan kun ajattelin että termareiden avulla sitten rajoitan niitä.
Sulattiko vai menikö tauolle kun ei ollut lämmitystarvetta? Sulatuksessa jäteilman lämpötila sukeltaa ensin sinne -10C paikkeille ja sitten nousee reilusti plussalle ja pysyy siinä hetken. Lämmitystarpeen loppuessa jäteilma ei mene rajusti pakkaselle, vaan nousee vain suoraan plussalle.
 

Jarppa77

Jäsen
Sulattiko vai menikö tauolle kun ei ollut lämmitystarvetta? Sulatuksessa jäteilman lämpötila sukeltaa ensin sinne -10C paikkeille ja sitten nousee reilusti plussalle ja pysyy siinä hetken. Lämmitystarpeen loppuessa jäteilma ei mene rajusti pakkaselle, vaan nousee vain suoraan plussalle.
No tuota itsekin mietin ja taitaapi olla että meni vain tauolle.
 

juhamat

Aktiivinen jäsen
Ulospuhallusilma on 0 ja -1,5 asteen välillä ja esim eilen taisi sulatella myUplinkin käyrien mukaan 5 kertaa. Jakotukin säätöä miettinyt aikasemminkin mutta ne ole lähtenyt siihen vielä koskemaan kun ajattelin että termareiden avulla sitten rajoitan niitä.
Oma kokemus oli se että kun siirryin termareista pois niin pääsin Nibellä ilman vastuksia 5 astetta kylmemmälle. Luultavasti ei myöskään iske vastuksia niin helpolla peliin kun kuorma tasaisempi.

Jäteilma on järkevä. Sulatuksissa ei muuten mene aina -10 ennen sulatusta, voi se olla sulatus muutenkin. Mutta jos käppyrästä näkee että se on juuri laittanut vastuksia peliin (tai vaikka pelkkää kompuraa) ja saanut joko käyttöveden tavoitteeseen, tai nostettua kompuran tai vastuksen anturia sen verran yli pyynnön ettei Niben mielestä nyt tarvii lämmitystä, sillon se on tauolla.

Laitan tähän esimerkin. Mulla on päämakkarissa termari käytössä, muualla ei. Klo 8 aamulla laitoin siitä lämmöt päälle, kun yön aikana se ei mitä ilmeisemmin ole käynyt ollenkaan päällä. Tuota kellonlyömää ennen mielestäni pelkällä kompuralla kompuran anturin arvo oli koko ajan yli tarpeen (=menoveden toive). Ja heti tuon jälkeen kompuran anturi laski alle toiveen. Laitoin sen termarin kiinni varmaan klo 10, mutta eipä noussut enään kompuran anturi noin korkealle vaikka lauhtuu koko ajan ja väänsin tuloilmaakin tuossa pienemmälle. Eli termarit tekee epätasaista kuormaa. Vastuksia nyt tällä kertaa tuossa ei tullut peliin, mutta olisi voinut tulla. Tuossa muuten ainoa sulatus on tuo eka jäteilman nousu, muut on lepuutusta.

1738753648472.png
 

Jarppa77

Jäsen
Oma kokemus oli se että kun siirryin termareista pois niin pääsin Nibellä ilman vastuksia 5 astetta kylmemmälle. Luultavasti ei myöskään iske vastuksia niin helpolla peliin kun kuorma tasaisempi.

Jäteilma on järkevä. Sulatuksissa ei muuten mene aina -10 ennen sulatusta, voi se olla sulatus muutenkin. Mutta jos käppyrästä näkee että se on juuri laittanut vastuksia peliin (tai vaikka pelkkää kompuraa) ja saanut joko käyttöveden tavoitteeseen, tai nostettua kompuran tai vastuksen anturia sen verran yli pyynnön ettei Niben mielestä nyt tarvii lämmitystä, sillon se on tauolla.

Laitan tähän esimerkin. Mulla on päämakkarissa termari käytössä, muualla ei. Klo 8 aamulla laitoin siitä lämmöt päälle, kun yön aikana se ei mitä ilmeisemmin ole käynyt ollenkaan päällä. Tuota kellonlyömää ennen mielestäni pelkällä kompuralla kompuran anturin arvo oli koko ajan yli tarpeen (=menoveden toive). Ja heti tuon jälkeen kompuran anturi laski alle toiveen. Laitoin sen termarin kiinni varmaan klo 10, mutta eipä noussut enään kompuran anturi noin korkealle vaikka lauhtuu koko ajan ja väänsin tuloilmaakin tuossa pienemmälle. Eli termarit tekee epätasaista kuormaa. Vastuksia nyt tällä kertaa tuossa ei tullut peliin, mutta olisi voinut tulla. Tuossa muuten ainoa sulatus on tuo eka jäteilman nousu, muut on lepuutusta.
Tässä vielä omasta puolesta tämän päivän graafit (tuo alkuyön ulospuhallus musta ei ole oikeasti noin, joka häikkä tuossa uplinkin graafissa):
1738762439409.png
 

juhamat

Aktiivinen jäsen
Tässä vielä omasta puolesta tämän päivän graafit (tuo alkuyön ulospuhallus musta ei ole oikeasti noin, joka häikkä tuossa uplinkin graafissa):
katso liitettä 104799
No tuo on saavuttanut käyttöveden tavoitelämpötilan 7 kertaa ja näyttäisi että vain klo 5-6 on käyty suihkussa, tai pesty käsiä huolella.. Luulenpa että sinulle riittäisi jos ohjelmoit veen lämmityksen päälle pariksi tunniksi pari kertaa päivässä. Sillä se vastuksien poltto vähenee ja sillä vähenee myös sähkön kulutus.
 

mikiz

Jäsen
No tuo on saavuttanut käyttöveden tavoitelämpötilan 7 kertaa ja näyttäisi että vain klo 5-6 on käyty suihkussa, tai pesty käsiä huolella.. Luulenpa että sinulle riittäisi jos ohjelmoit veen lämmityksen päälle pariksi tunniksi pari kertaa päivässä. Sillä se vastuksien poltto vähenee ja sillä vähenee myös sähkön kulutus.
Tuota ohjelmointiohjetta ei kannata jakaa. Säästö on lähellä nollaa, mutta laitteen toiminta muuttuu epävarmaksi. Kts. "omaonkiva":n kommentit.

Mitä aiheeseen tulee, sähköä saa säästettyä jos antaa F470:n tehdä vain pakolliset pahat, eli lämmittää käyttövesi ja tuloilmaakin vain sen mitä talouden herkin ihminen vaatii. Kosteiden tilojen lattiassa pitää tietenkin kiertää lämmin vesi, mutta muiden tilojen lattialämmitys ei ole pakollista. Matto on aikoinaan keksitty näyttäväksi lisäeristeeksi kylmän lattian ja jalkapohjan väliin. Huoneilman voi lämmittää lopulliseen tavoitelämpötilaan takalla tai ilmalämpöpumpulla.

Tuo oli vähän kärjistettyä, enkä minäkään ole vetänyt lattialämmityspiirejä kiinni. Tammikuussa sähköä meni 1180kWh, keskilämpötilan ollessa -2,0 astetta. Kahta autoa tuli lämmitettyä sisälämppäreineen, ja kiuastakin on lämmitetty noin 80kWh edestä. Neliöitä talossa on 140m2, normaali huonekorkeus. Keskellä taloa oleva takka on ollut aktiivikäytössä.
 
Viimeksi muokattu:

juhamat

Aktiivinen jäsen
Tuota ohjelmointiohjetta ei kannata jakaa. Säästö on lähellä nollaa, mutta laitteen toiminta muuttuu epävarmaksi. Kts. "omaonkiva":n kommentit.

Mitä aiheeseen tulee, sähköä saa säästettyä jos antaa F470:n tehdä vain pakolliset pahat, eli lämmittää käyttövesi ja tuloilmaakin vain sen mitä talouden herkin ihminen vaatii. Kosteiden tilojen lattiassa pitää tietenkin kiertää lämmin vesi, mutta muiden tilojen lattialämmitys ei ole pakollista. Matto on aikoinaan keksitty näyttäväksi lisäeristeeksi kylmän lattian ja jalkapohjan väliin. Huoneilman voi lämmittää lopulliseen tavoitelämpötilaan takalla tai ilmalämpöpumpulla.

Tuo oli vähän kärjistettyä, enkä minäkään ole vetänyt lattialämmityspiirejä kiinni. Tammikuussa sähköä meni 1180kWh, keskilämpötilan ollessa -2,0 astetta. Kahta autoa tuli lämmitettyä sisälämppäreineen, ja kiuastakin on lämmitetty noin 80kWh edestä. Neliöitä talossa on 140m2, normaali huonekorkeus. Keskellä taloa oleva takka on ollut aktiivikäytössä.
En löytänyt ko kommentteja tästä ketjusta. Ainakin itsellä tuo on toiminut hyvin kun on pörssisähkö. Itse lämmitän käyttöveden yleensä vain kerran päivässä. Kaikki pelannut toistaiseksi hyvin.
 

mikiz

Jäsen
En löytänyt ko kommentteja tästä ketjusta. Ainakin itsellä tuo on toiminut hyvin kun on pörssisähkö. Itse lämmitän käyttöveden yleensä vain kerran päivässä. Kaikki pelannut toistaiseksi hyvin.
Ei ole tässä ketjussa, mutta voit etsiä kommentit käyttäjänimellä.
 

juhamat

Aktiivinen jäsen
Ei ole tässä ketjussa, mutta voit etsiä kommentit käyttäjänimellä.
Tuossa omaonkiva ohjeessa on se vika että aika harva päivä on veli keskenään, kun sähköä käytetään muuhunkin kuin lämmitykseen vaikka ulkolämpötila oiskin vertailupäivinä sama. Ei ihan noin helposti voi mitata säästääkö vai ei. Ja vielä kun muistaa että sähkön kulutus ei ole ainut suure, vaan pörssisähköllä myös se milloin sen kuluttaa.
 

mikiz

Jäsen
Tuossa omaonkiva ohjeessa on se vika että aika harva päivä on veli keskenään, kun sähköä käytetään muuhunkin kuin lämmitykseen vaikka ulkolämpötila oiskin vertailupäivinä sama. Ei ihan noin helposti voi mitata säästääkö vai ei. Ja vielä kun muistaa että sähkön kulutus ei ole ainut suure, vaan pörssisähköllä myös se milloin sen kuluttaa.
Oli säästö mitä tahansa, kannattaako laitteen toimintavarmuus sen takia riskeerata? Ohjeesi saattaa sopia sinulle, mutten noin rajuja, kelloajastettuja estoja ottaisi ainakaan lämmityskaudella käyttöön. Samalla menettää kompressorin tekemää hyötyä sähkön säästössä, vaikkei pörssisähkötaloudessa rahallinen hyöty olekaan näin yksiselitteinen.
 

juhamat

Aktiivinen jäsen
Oli säästö mitä tahansa, kannattaako laitteen toimintavarmuus sen takia riskeerata? Ohjeesi saattaa sopia sinulle, mutten noin rajuja, kelloajastettuja estoja ottaisi ainakaan lämmityskaudella käyttöön. Samalla menettää kompressorin tekemää hyötyä sähkön säästössä, vaikkei pörssisähkötaloudessa rahallinen hyöty olekaan näin yksiselitteinen.
Jos käyttöveden teon estää niin ei siinä koneen toimintavarmuus mene millekkään ja lämmintä vettä tulee hanasta. Eri asia jos estää lisäyksen käytön kokonaan kovilla pakkasilla myös lämmitykseen. Kompura kyllä jauhaa myös koko ajan esim näillä pakkasilla vaikka käyttöveden teko on estetty. Nyt kun esim tällä tunnilla sähkön hinta on 34 senttiä niin mielellään huilautan kompuraa just tähän aikaan. Ja jos on vaikka nollakelit ja ILP niin ei sitä kompuraa ihan koko aikaa tarvi. Asiassa on monta muuttujaa sen mukaan mikä on ulkolämpötila ja sähkön hinta ja oma tarve lämmitysvedelle yms, eli onko 1 hlö vai 8 hlö talous jne...
 

mikiz

Jäsen
Jos käyttöveden teon estää niin ei siinä koneen toimintavarmuus mene millekkään ja lämmintä vettä tulee hanasta. Eri asia jos estää lisäyksen käytön kokonaan kovilla pakkasilla myös lämmitykseen. Kompura kyllä jauhaa myös koko ajan esim näillä pakkasilla vaikka käyttöveden teko on estetty. Nyt kun esim tällä tunnilla sähkön hinta on 34 senttiä niin mielellään huilautan kompuraa just tähän aikaan. Ja jos on vaikka nollakelit ja ILP niin ei sitä kompuraa ihan koko aikaa tarvi. Asiassa on monta muuttujaa sen mukaan mikä on ulkolämpötila ja sähkön hinta ja oma tarve lämmitysvedelle yms, eli onko 1 hlö vai 8 hlö talous jne...
Käyttövesi on sama kuin hanasta tuleva vesi. Käyttöveden lämmityksen esto vaikuttaa siihen, kuinka lämmintä vettä hanasta tulee.

Oletko ottanut huomioon sähkön siirtohinnan ja verot? Kompurahan vie vain kolmanneksen sähköä verrattuna vastuksilla tehtävään lämpöön. Carunan siirtoalueella pörssisähkön vuorokautisen ero pitääkin olla melko reipas, jotta pumpun sammuttaminen kalleimmilla tunnilla kannattaa, ja lämpövaje otetaan halvemmilla tunneilla sähkövastuksien avustuksella kiinni.
 
Viimeksi muokattu:

juhamat

Aktiivinen jäsen
Käyttövesi on sama kuin hanasta tuleva vesi. Käyttöveden lämmityksen esto vaikuttaa siihen, kuinka lämmintä vettä hanasta tulee.

Oletko ottanut huomioon sähkön siirtohinnan ja verot? Kompurahan vie vain kolmanneksen sähköä verrattuna vastuksilla tehtävään lämpöön. Carunan siirtoalueella pörssisähkön vuorokautisen ero pitääkin olla melko reipas, jotta pumpun sammuttaminen kalleimmilla tunnilla kannattaa, ja lämpövaje otetaan halvemmilla tunneilla sähkövastuksien avustuksella kiinni.
Joo hanasta tulee samaa vettä ja sekin on tarpeeksi lämmintä vettä kuten suihkuvesikin vaikka estäisi käyttöveden lämmityksen 22h ajan näillä noin -10 pakkasilla. Totta että hintaeron pitää olla melkoinen. Onhan sitä kuitenkin niitäkin päiviä että samaan päivään osuu ihan tajuton hinta-ero ja leudommilla keleillä ei tarvii käyttää koko ajan edes kompuraa. Ja jos ILP niin sillä voi myös lämmitellä, niin silläkin voi kuroa kiinni.
 

TeroT

Jäsen
Nyt ollaan testattu ja koestettu, niin uskaltaa jo varmuudella sanoa, että Nibe on se, joka vie sähköä poikkeuksellisen paljon. Kuluva kuukausi ollut n. +3C plussalla keskiarvolla.

Kun pilpin sammuttaa vaikkapa tunniksi kokonaan, niin taloudessa menee 0.2-0.4kWh per tunti. Kylmälaitteiden lisäksi lähinnä työpiste kuluttaa, ei muuta rasiteta.

Vaikka laiteta säädetty miten, niin outoa on tuo kulutus. Keskimäärin ~1.5kWh/h hörppää pumppu täälläkin kelillä. Kulutus on testattu/rajattu siten, että Nibestä laitettu virta kokonaan pois satunnaisina aikajaksoina. Tuossa aikaisemmin oli puhetta, että edellinen Nibeni oli varmasti poikkeuksellisen hyvä laite ja tämä kenties toisesta päästä. Mielestäni laite vie erikoisen paljon, vaikka lisäys olisi estettynä.

Mikäli tulee jotakin mieleen, niin kaikkia ideoita kuunnellaan. Vaikka olisi tämä nykyinen laite ns. musta lammas tai sitten se edellinen ”valkoinen”. Vaan melko leutona talvena kk-kulutus 1200-1600kWh, niin epäilyttää, että jokin pielessä. Vettä ei mahdottomasti käytetty, tai nyt mittari näyttää jotakin 15m3.

Jos tuossa härpäkkeessä ei ole ”vika-vikaa”, niin täytyy varmasti rakennella jokin systeemi, että ilmanvaihtoa lukuunottamatta pakottaisi koneen ”kiinni”. Tämmöiseen toteutukseen otetaan vinkkejä vastaan ja muutenkin neuvot edelleen tarpeen.
 
Viimeksi muokattu:

Jarppa77

Jäsen
Nyt ollaan testattu ja koestettu, niin uskaltaa jo varmuudella sanoa, että Nibe on se, joka vie sähköä poikkeuksellisen paljon. Kuluva kuukausi ollut n. +3C plussalla keskiarvolla.

Kun pilpin sammuttaa vaikkapa tunniksi kokonaan, niin taloudessa menee 0.2-0.4kWh per tunti. Kylmälaitteiden lisäksi lähinnä työpiste kuluttaa, ei muuta rasiteta.

Vaikka laiteta säädetty miten, niin outoa on tuo kulutus. Keskimäärin ~1.5kWh/h hörppää pumppu täälläkin kelillä. Kulutus on testattu/rajattu siten, että Nibestä laitettu virta kokonaan pois satunnaisina aikajaksoina. Tuossa aikaisemmin oli puhetta, että edellinen Nibeni oli varmasti poikkeuksellisen hyvä laite ja tämä kenties toisesta päästä. Mielestäni laite vie erikoisen paljon, vaikka lisäys olisi estettynä.

Mikäli tulee jotakin mieleen, niin kaikkia ideoita kuunnellaan. Vaikka olisi tämä nykyinen laite ns. musta lammas tai sitten se edellinen ”valkoinen”. Vaan melko leutona talvena kk-kulutus 1200-1600kWh, niin epäilyttää, että jokin pielessä. Vettä ei mahdottomasti käytetty, tai nyt mittari näyttää jotakin 15m3.

Jos tuossa härpäkkeessä ei ole ”vika-vikaa”, niin täytyy varmasti rakennella jokin systeemi, että ilmanvaihtoa lukuunottamatta pakottaisi koneen ”kiinni”. Tämmöiseen toteutukseen otetaan vinkkejä vastaan ja muutenkin neuvot edelleen tarpeen.
Täällä aivan vastaavat kokemukset ja omasta mielestä olen täältä foorumilta saaduilla vinkeillä saanut suht hyvään kuntoon mutta tuo kulutus aivan vastaavaa 120 m2 talossa ja vesikulutus tuota samaa luokkaa. Eniten mua ihmetyttää mikä meillä pielessä kun työkaverilla sama F470, isompi asunto mikä vielä huomattavasti vanhempi ja heillä selkeästi pienempi kulutus. Mä en vaan ymmärrä mikä voi olla pielessä. Ainut mihin en ole koskenut ja lähtenyt säätämään muiden kuin termareiden kautta on lattialämmän kierto. ILP meillä lisänä ja käytännössä termareiden kautta kaikkia niiden takana olevia kiertoa rajoitettu.
 

juhamat

Aktiivinen jäsen
Nyt ollaan testattu ja koestettu, niin uskaltaa jo varmuudella sanoa, että Nibe on se, joka vie sähköä poikkeuksellisen paljon. Kuluva kuukausi ollut n. +3C plussalla keskiarvolla.

Kun pilpin sammuttaa vaikkapa tunniksi kokonaan, niin taloudessa menee 0.2-0.4kWh per tunti. Kylmälaitteiden lisäksi lähinnä työpiste kuluttaa, ei muuta rasiteta.

Vaikka laiteta säädetty miten, niin outoa on tuo kulutus. Keskimäärin ~1.5kWh/h hörppää pumppu täälläkin kelillä. Kulutus on testattu/rajattu siten, että Nibestä laitettu virta kokonaan pois satunnaisina aikajaksoina. Tuossa aikaisemmin oli puhetta, että edellinen Nibeni oli varmasti poikkeuksellisen hyvä laite ja tämä kenties toisesta päästä. Mielestäni laite vie erikoisen paljon, vaikka lisäys olisi estettynä.

Mikäli tulee jotakin mieleen, niin kaikkia ideoita kuunnellaan. Vaikka olisi tämä nykyinen laite ns. musta lammas tai sitten se edellinen ”valkoinen”. Vaan melko leutona talvena kk-kulutus 1200-1600kWh, niin epäilyttää, että jokin pielessä. Vettä ei mahdottomasti käytetty, tai nyt mittari näyttää jotakin 15m3.

Jos tuossa härpäkkeessä ei ole ”vika-vikaa”, niin täytyy varmasti rakennella jokin systeemi, että ilmanvaihtoa lukuunottamatta pakottaisi koneen ”kiinni”. Tämmöiseen toteutukseen otetaan vinkkejä vastaan ja muutenkin neuvot edelleen tarpeen.
Kuulostaa kyllä kovalta määrältä PILP päällä jos lisäys on estetty. Lähinnä mua epäilyttää että onko se lisäys varmasti estetty että pyörii vain kompuralla. Asiaa auttaisi jos otat uplinkin käppyröistä screenshotin tähän ja lisäksi ota jonain päivänä ylös huoltotiedoista "aikakerroin lisälämmölähde" ja kato viikon päästä uudelleen se lukema. Jos se lukea kasvaa, niin vastuksia on käytetty.
 
Back
Ylös Bottom