Keskustelua aurinkopaneeleista

Elokuun lopulla 6kwp järjestelmä verkkoon, syyskuun tuotto 416kwh.
Aamulla näin syksyllä varjoa ja vielä 2 mäntyä iltapäivällä varjostamassa ja 6 aikoihin talon ja metsä varjostaa paneeleita. Huippupäivä 29kwh ja huonoin 2.5kwh
 

Samppa

Ylläpitäjä
Ylläpidon jäsen
lokakuun tuotto tähän asti 21kWh, eli aika tyhjän kanssa. Aurinko paistaa niin matalalta, että tontilla ei saa olla kyllä yhtään puuta siinä suunnassa mihin paneelit on. Nyt muutama mänty ja niistä tulevat varjot estää jo tuotot aikalailla kokonaan. Kuvittelin että pelkkä "valoisuuskin" tuottaisi vähän paremmin, mutta kyllä nämä vaatii ihan puhtaan täysin varjottoman paisteen että jotain oikeasti tuottaa. Nyt loppukuusta noin 550Wh /vrk. Puiden harvennustarve oli kyllä tiedossa, mutta ei ihan tässä laajuudessa. Ajattelin että yhden isoimman männyn poisto riittää, mutta näyttää että myös kaikki pienemmät pitäisi kaataa. Voi olla haastavaa saada lupaa siihen. Yhden puun kaatamalla saa ainakin kesä-elokuu välille jonkinlaista tuottoa.
 

oh4hlo

Jäsen
Lokakuu tähän asti 131 kWh yhteensä 5,45 kW laitteistolla = 12kpl Longi 455 W. 23/185 astetta.
Ihan selvä tasonpudotus talon energiakulutuksessa, kun nämä syyskuussa sain verkkoon.
Siitä olen kyllä positiivisesti yllättynyt, että kun aurinko on noussut, niin muutama satku irtoaa jatkuvaa vaikka miten olisi pilviä ja jos vähänkään paistaa, niin heti nelinumeroinen lukema.
 

puuteknikko

Vakionaama
Lokakuussa tullut aika reipas pudotus verrattuna syyskuuhun, tosin onpa ollut harmaita päiviäkin aika monta. Tuotto tähän mennessä ~58 kWh, syyskuussa sai vielä 212 kWh. Esimerkiksi maaliskuun ja lokakuun ero on valtava, kevätaurinko tuottaa todella hyvin jos vaan lumet lähtee paneelien päältä ajoissa.
 

Karga

Aktiivinen jäsen
Nyt muutama mänty ja niistä tulevat varjot estää jo tuotot aikalailla kokonaan. Kuvittelin että pelkkä "valoisuuskin" tuottaisi vähän paremmin, mutta kyllä nämä vaatii ihan puhtaan täysin varjottoman paisteen että jotain oikeasti tuottaa.

Siitä olen kyllä positiivisesti yllättynyt, että kun aurinko on noussut, niin muutama satku irtoaa jatkuvaa vaikka miten olisi pilviä ja jos vähänkään paistaa, niin heti nelinumeroinen lukema.
Hmm..
 

Sarkari

Jäsen
Onko noiden invertereiden välillä kovinkin paljon eroa? Olen asennuttamassa ~5,5kW järjestelmää ja kaveri myisi 10kW SMA invertteriä tuohon kylkeen. Kannattaisiko kuitenkin katsoa ennemmin jotain lähemmäksi tarpeitani olevaa invertteriä? Onko nuo SAM invertterit ylipäätään hyviä?
 

HotZone

Aktiivinen jäsen
SMA ja Fornius on minun tietääkseni ainoat missä on tuki kaksihuippuiselle paneelin ominaiskäyrälle mikä tulee eteen jos yksi tai useampi paneeli on varjossa.

Nuo molemmat on länsimaisia laitteita ja erittäin hyvässä maineessa maailmalla, erityisesti luotettavuuden suhteen.
Näin olen ymmärtänyt.
 

sundanic

Aktiivinen jäsen
Tämmöstä on tullut, mettää on 100m päässä etelässä jotka alkaa kohta varjostamaan ja mäki jonka päällä 70v mäntyjä tuon punaisen viivan eteläpuolella.pari viikko atulee vielä siten toppaa aika totaallisesti... En ole muuten koskaan kiittänyt Fraattia joka pohjusti hankkimaan nämä paneelit. Iso Kiitos!

1666544694841.png
 
Viimeksi muokattu:

MarkkuJ

Aktiivinen jäsen
Moro

3,3 kWp:n kentästä tullut tässä kuussa 95 kWh ja toisesta 8,6 kWp kentästä 5. päivä lähtien 204 kWh (kuukauden alusta arvioisin että olisi tullut n. 260 kWh) kummatkin kentät etelään.
 

korsteeni

Vakionaama
ne on panelit jäässä, enää pari kuukautta niin alkaa päivä pitenemään
 

Liitteet

 • IMG_20221024_085719.jpg
  IMG_20221024_085719.jpg
  474,7 KB · Katsottu: 87

Tehari

Aktiivinen jäsen
Lokakuussa on tullut 143kWh ja tänään tulee vielä mukavasti jokunen kilowatti lisää. Mutta vähiin alkaa käymään päivät jolloin tuottoa saadaan. Pirun kallista pörssisähköäkin joten onneks sentään hiukan paistaa.
 

Samppa

Ylläpitäjä
Ylläpidon jäsen
Lokakuun tuotto näyttäisi jäävän alle 25kWh. Eilen oli koko päivän sadetta ja nuhruista keliä. Päivän tuotto 43,35Wh, eli 0,0435kWh. Saattaa olla pienin päivätuotto koskaan. Tämä siis 3kWp järjestelmä Froniuksen invertterillä
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Lokakuun tuotto näyttäisi jäävän alle 25kWh. Eilen oli koko päivän sadetta ja nuhruista keliä. Päivän tuotto 43,35Wh, eli 0,0435kWh. Saattaa olla pienin päivätuotto koskaan. Tämä siis 3kWp järjestelmä Froniuksen invertterillä
Aika vähän. Tuollaisia tuloksia on varmasti monella vaikka myyntimiehen antamat odotukset on ollut ihan muuta. Noista sitten sitä sähköautoa lataamaan.

Vaan eipä täällä ole tullut aurikolämpöäkään kuin 54 kWh lokakuussa.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Lokakuun tuotto näyttäisi jäävän alle 25kWh. Eilen oli koko päivän sadetta ja nuhruista keliä. Päivän tuotto 43,35Wh, eli 0,0435kWh. Saattaa olla pienin päivätuotto koskaan. Tämä siis 3kWp järjestelmä Froniuksen invertterillä
7,1 kWp & 223 kWh. Samalla tuottosuhteella 3 kWp voimalasta pitäisi tulla vajaa 100 kWh. Sulla taitaa varjot viedät viimeisetkin tuotot. Tosin nyt alkaa tämän vuoden tuotot loppumaan muutenkin. Heikoimpana päivänä tuotto 1,1 kWh.
1667119838656.png
 

puuteknikko

Vakionaama
Lokakuun tuotto on jäämässä noin 65 kilowattituntiin. Talvi tulee vääjäämättä, suorassa paisteessakaan ei kummoisia teholukemia näe kun aurinko on jo matalalla.

Yhden kävelyreittini varrella oli pariin taloon tullut melkoisen järeät paneelistot ihan viime viikkojen aikana, toivottavasti ottavat myös puut pois edestä :p
 

Skata

Vakionaama
Lokakuussa, eiliseen mennessä, myyntiin mennyt reilu 133 kWh. 5,04 kWP:n järjestelmä. Esteetön etelälape. Tuo tiedon saanti vaan tökkii tuosta invertteristä, eli en tiedä paljonko tuo on tuottanut, mutta väittäisin, että reilusti yli 200 kwh:ta. Mutta onhan tuo tuotto luonnollisesti pudonnut ja kohta ei tuota mitään…
 

Liitteet

 • ABBF5172-1EC2-496C-9219-CE917F395150.jpeg
  ABBF5172-1EC2-496C-9219-CE917F395150.jpeg
  188,2 KB · Katsottu: 30
 • 60855EDC-FF6F-49CE-B01F-C608FDA4A1E7.jpeg
  60855EDC-FF6F-49CE-B01F-C608FDA4A1E7.jpeg
  165,4 KB · Katsottu: 29

Euroshopperi

Aktiivinen jäsen
Kovat on muilla lokakuun tuotot. Meillä jäi 231 kWh tasolle. Varjostukset alkaa korostua, kun aurinko viilettää jo aika matalalla. Maraaskuulle tule kuitenkin jo tilastoa 5 kWh. Saa nähdä, tuleeko miten vuosi täyteen, että jokaiselle kuukaudelle tulisi muutama watti. Maaliskuusta kyllä muistan, kun tuli paneleista asennushälytys ja lunta katolla vähintään 1/2 metriä. Sai meinaan lapioida jo ihan urakalla pois katolta ja vielä alhaaltakin. Paljon ei puuttunut, että olisi kävellyt suoraan katolle lumipenkan päältä. No nyt näyttää, etteti tule tänävuonna vielä 7000 kWh täyteen, kun mittari näyttää 6910 kWh lukemaa. 900 € jää saavuttamatta, mutta 4 panelia kuittaantuu kuitenkin vuodessa. Enää 30 penelia jäljellä. Saa sitten nähdä, mitä tulee kun tuo virtuaaliakku lopetetaan ja se vaihtuu pörssisähkön hinnalle. Sellaiset vajaa 60 % luokkaa on tullut kuitenkin omaan käyttöön tuosta määrästä jo nyt. Eikä vielä ole kattottu yhtään optimoinnin kannalta käyttöä.
Moottorisahaa kaipaisi kyllä tontti kummasti ja lisäkentätkin tuonne Itä-kaakkoon alkanut kiinnostaa kummasti. 12,75 kWp on kyllä hieman vajaalla käytöllä, kun ajattelin, että olisi päässyt siihen 8000 kWh lukemaan vuodessa. Aloitus tosin maaliskuun lopusta ja virheellisesti kytkettynä alkuunsa, joten ensimmäinen täysi vuosi tulee vasta seuraavasta.
 

roots

Hyperaktiivi
Tossa kun katsoo mitä kaikkea heillä on, varsinkin DIY, niin tuskin voi paljoa enempää optimoida :)
No juu on on laitteita, kännyllä ei näy pystyasennossa piti vaakaan laittaa...
Taitaa vielä listasta puuttua toinen setti paneeleita, jos oikein muistan, oliko se jopa +8kWp... Tuosta sitä ylijäämää sitten kyllä syntyy tulevaisuuden halpeneviin myyntihintoihin.
 

MarkkuJ

Aktiivinen jäsen
Moro

En oikein keksi tai osaa omakäyttöä lisätä kun esim. lattialämmityksen vesivaraajana on ainoastaan se entinen keskuslämmitys öljykattila yhteensä vain n. parinsadan litran tilavuudella.
Tota aurinkosähkön tuottoa tuli lisää kuun alussa kun tuli 8,6 kWp:n kenttä 8 kW invertterillä,no myynti on tarkoituksena ja ihan sillä perusteella että jos ja jos ??? pörssisähkön hinta pysyy korkeammalla kun nykyinen oma ostosopimus niin voisi aurinkoenergian myynnillä saada jonkinlaista korkoa sijoitetulle pääomalle.Asiaanhan vaikuttaa paljon se että miksi tulevaisuudessa ostosähkön hinta asettuu,sijoituksissa on aina riskinsä.
 

MarkkuJ

Aktiivinen jäsen
Moro

Manuaaleja joskus olen lueskellut mutta en ole törmännyt tällaiseen asiaan eikä siitä ole täälläkään juuri keskusteltu että luulempa että ei ole tarkoitettu sitä invertterin kytkintä tällaiseen tarkoitukseen ja toisekseen kuluttaako päälläolo invertteriä ja kuluttaako "tyhjäkäynti" juurikaan sähköä.Katsoin juuri että tästä isommasta kentästä on tullut tänään synkkänä pilvisenä sateisena päivänä 1,09 kWh sähköä että tuskin tyhjäkäynti sen enempää kuluttaa ja kai sitten jos sitä kytkintä käyttää niin voisi ajatella että sammuttaa invertterin myös yöksi.Alkaako jossain tilassa myös kosteus lisääntymään invertterin sisälle jos on sammutettuna ja tekeekö se pahojaan enemmän kuin että olisi aina päällä.

Muoks: Froniuksessa on joku Night mode,tiedä sitten mikä se on.
 
Viimeksi muokattu:

SON

Vakionaama
Utopiamaailmassa leijuessssa annetaan aurinkosähkölle mielestäni liian suuri arvo. Kun palataan maanpinnalle reaalimaailmaan niin tilanne näyttää ainakin meillä tuolta mitä allaoleva kuva osoittaa. Ei siinä auta akut eikä isompi kennomääräkään näin pientalon puitteissa.

Kuvassa lokakuun tuotto oli tosin aika hyvä 227 kWh mutta nyt marraskuun 8 vrk tuotto on enää noin 9 kWh eli noin 1 kWh/vrk. Katsotaan sitten kuun lopussa mihin yltää.

Vuositason tuottoon olen kuitenkin ihan tyytyväinen, joka on nyt 12 kk liukuvana arvona 5200 kWh. Tarkemmin laiteisiin ja erityisesti kennoihin.

:grandpa:
 

Liitteet

 • AV.081122.1.png
  AV.081122.1.png
  38,2 KB · Katsottu: 50

Paipa

Jäsen
Kannattaako aurinkopaaneelit kytkeä pois päältä talveksi tai niiksi päiviksi kun tuottoa ei uuri ole?
Itse ajattelin kytkeä pois päältä näinä päivinä ja takaisin toimintaan helmikuussa. Oma Growatt ainakin "räpsii" ihan turhaan. Yrittää käynnistyä, mutta paneeleita ei tule tarpeeksi virtaa, sammuu ja kohta yrittää taas uudelleen. Ei sitä irtikään viitsi ottaa ja tuoda sisälle lämpimään. Vai pitäisikö sittenkin?
 

Luukku

Aktiivinen jäsen
Itse ajattelin kytkeä pois päältä näinä päivinä ja takaisin toimintaan helmikuussa. Oma Growatt ainakin "räpsii" ihan turhaan. Yrittää käynnistyä, mutta paneeleita ei tule tarpeeksi virtaa, sammuu ja kohta yrittää taas uudelleen. Ei sitä irtikään viitsi ottaa ja tuoda sisälle lämpimään. Vai pitäisikö sittenkin?
Vaikka taivas on täysin harmaa ja satelee vettä, niin 20–200W näyttää Huawei jostain vielä kaivavan sähköä, ei näytä pätkivän. Vähän ennen klo 16 lopettaa näin harmaina päivinä. Palaa tuollakin tuotannolla ledivalot jonkin aikaa :)
Kai ne päällä kannattaa pitää kokoajan?
 

punppumies

Aktiivinen jäsen
Onko teillä kokemuksia kuinka paljon väliä kannattaa jättää aurinkopaneeleiden ja lumiesteiden väliin?
Ei ole kokemusta itsellä, mutta pyysin asentajia änkemään länsilappeelle paneelit viime kuussa ja höpisi jostain uusista standardeista, missä pitäisi jättää 100cm väliä. Aikaisemmin (vai vanha vielä voimassa, en tiedä) on/oli 50cm.) Laittoivat kuitenkin 50cm päähän.

Valittelivat kun koko ajan muuttuu standardit.

Puhutaan siis ilmeisesti SFS-standardikokoelmasta.
Asiaan perehtyneet ja ammattisähkärit oikaiskoot mikäli puhun liikaa mutua.
 

oem

Aktiivinen jäsen
Onko niin että lumiesteet lähellä paneleita jarruttavat/estävät panelien paljastumista lumesta keväällä?
Miten ne kannataa laittaa itälappeelle betonitiilikatolla?
 

SON

Vakionaama
Onko niin että lumiesteet lähellä paneleita jarruttavat/estävät panelien paljastumista lumesta keväällä?
Pari talvea kokemusta. Viime talvi hyvin luminen. Panelien alareunan ja lumiesteen väli meillä noin 70 cm. Välillä pienempi lumikerros jäi esteeseen mutta kävi jonkun kerran niinkin kun tuli suoja ja lunta oli enemmän ja lunta kennojan ja lumiesteen välissä niin lumet tulivat ikäänkuin vanhan lumen ja lumiesteen yli. Tuossa helmikuun puolivälin jälkeen tilanne kehittyi meillä niin että jos panelien tummaa pintaa oli näkyvissä niin se auttoi koko panelirivistöjen sulamista. Sekin edesauttoi sulamista tuon ajan jälkeen jos lumiesteen ja räystään väli oli lumesta vapaa ja tietenkin jos aurinko sattui paistamaan.

Kaiken kaikkiaan säästähän, asuinpaikasta ja panelien sijoituksen ilmansuunnasta koko homma riippuu!

:grandpa:
 

Tehari

Aktiivinen jäsen
Itse ajattelin kytkeä pois päältä näinä päivinä ja takaisin toimintaan helmikuussa. Oma Growatt ainakin "räpsii" ihan turhaan. Yrittää käynnistyä, mutta paneeleita ei tule tarpeeksi virtaa, sammuu ja kohta yrittää taas uudelleen. Ei sitä irtikään viitsi ottaa ja tuoda sisälle lämpimään. Vai pitäisikö sittenkin?
Kyllä itse pidän päällä, ei siitä haittakaan ole. Tälläkin hetkellä vaikka on aivan harmaata niin tulee lähemmäs 300W. Sillä kuittaa helposti ILP eli lämmityksen kustannukset.
Jos lunta ei ole päällä niin tulee sitä joka päivä edes jotain. Kyllä ne kymmenet watitkin päivällä vähentää sähkönkulutusta. Kaikki "ilmaisenergia" kannattaa maksimoida. Talvella jos on lunta (ei paneelien päällä) ja aurinko paistaa niin sieltä tulee yllättävän hyvin. Helmikuun loppupuolella tuleekin sitte jo oikein mukavasti.
 

Paipa

Jäsen
Screenshot_20221109_172419_com.growatt.shinephones_edit_708865295855376.jpg
Tässä marraskuun saldo tähän asti. Tänään vain 0,4 kWh. Kyseessä 8,7 kWp järjestelmä lounaisrannikolla suuntaan 225 astetta.
 

Euroshopperi

Aktiivinen jäsen
Onko teillä kokemuksia kuinka paljon väliä kannattaa jättää aurinkopaneeleiden ja lumiesteiden väliin?
Mulla oli ennen panelien asennusta lumiesteet 2:lla lappeella ja niihin oli kertynyt sellainen jäälumi köntti, että arvelin se olevan tuhoksi paneleille. Eli jotui vetämään kaikki tangot ensin ulos koppuroista ja poistin suosiolla kiinnikkeet kesällä kokonaan. Riippuu varmaan kaltevuuksista, että miten muilla toimii sitten. Siis 1/2- metriä jääkönttiä oli räystäät ympäriinsä ja valumat tökkäsi kaikki siihen. Nyt esteet siis poistin kaikkien panelien valuma-alueelta ja keväällä sitten näkee. Terasseille nuo muutenkin tiputtaa, ettei varsinainen turvapakko ole niillä kyseessä.
 

Sarkari

Jäsen
SMA STP 5.0-3AV-40 invertterissä maksimaalinen DC-ottoteho on 9000wattia. Riittäisikö tuo spekseiltään järjestelmään mihin tulisi 12x LONGI HI-MO4 MONO 450W HC? Onko näissä jotain muuta mihin pitäisi kiinnittää huomiota?
 
Ylös Bottom