Koska MLP kannattaa vai kannattaako?

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Palautepisteet
79
Toisaalta PILP toimii tavallaan kuin huono ilmalämpöpumppu. Kun ulkona on lämpimämpää kuin -15 C, ottaa PILP talteen erotuksen laskutoimituksesta (Tu - -15) * qv / 1.2, jossa Tu on ulkoilman lämpötila ja qv ilmanvaihdon ilmavirta. Alle -15 kelillä yhtälö muuttuu negatiiviseksi eli energiaa menetetään. Sulatuksia kaava ei huomioi.
Energiankulutusta tulee tarkastella vuositasolla ja tällöin ulkolämpötilan pysyvyyskäyrä nousee merkittävään rooliin. :)
http://www.ym.fi/download/noname/{10A732A6-EA2F-45F9-869C-6F909138CB26}/30757
 

Raksaaja

Vakionaama
Palautepisteet
2
Kaikki PILP:n omistajat taitaa olla yksimielisiä, että tähän aikaan vuodesta PILP on ihan parhaimmillaan ja riittää lämmittämiseen paremmin kuin hyvin. Riittähän se kovilla pakkasillakin, eikö?

Sovitaanko, että tänään käytte vääntämässä PILP:n sähkövastuksen sulakkeen irti ja ilmoittelette tänne sitten minä päivänä laitoitte takaisin ja miksi. Paljonko oli ulkolämpötila tuolloin, paljonko paloin puuta ja käytettiinkö ILP:ä.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Palautepisteet
79
Kyllä, mutta silloin tarkastelu menee paikkakuntakohtaiseksi. Jos halutaan näin yleisellä tasolla sanoa jotain (kuten tähän asti keskustelu on mennyt), niin silloin tarkastelu rajoittuu tällaisiin laitteiden toimintatapojen erojen tarkasteluun eri lämpötila-alueilla.
Suurin osa Suomen uusista pientaloista taidetaan rakentaa Uudenmaan alueelle. Tämä voisi olla hyvinkin keskustelun pohjana.

Nytkin energiatarvelaskennat pohjautuvat 1981-2010 ulkolämpötiloihin/lämmitystarvelukemiin, ilmastomuutos on ollut kuitenkin niin nopeaa että 5 viime vuoden keskiarvo lämmitystarve on 10% pienempi kuin tuon vertailukauden tarve oli.
=> Huoletta voi tarkoituksella alimitoittaa lämmitysjärjestelmän, kunhan on jokin varalämmitys yllättäviä huippu pakkasia varten. :cool:
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Palautepisteet
79
Lämmitysskenaariot investointeineen VILP, PILP ja MLP. Tulee käsittääkseni 9 eri skenaariota per pumpputyyppi ja yhteensä 27.
Tässä laskuri jolla voi haarukoida http://lammitysvertailu.eneuvonta.fi/

Kyllä ilmaston lämpeneminen = lämmitystarpeen väheneminen vaikuttaa vanhaan asuntokantaankin.
Todellinen lämpöpumppuinvestoinnin TMA venyy väistämättä tämän vuoksi. Vanhemmissa asunnoissa alkaa TMAssa tulemaan vastaan talon ikä, talo menee purkuun ennen lämpöpumpun TMAn täyttymistä. :cool:
 
Palautepisteet
88
PILPit toimivat käsittääkseni vallan hienosti, kun taloa lämmitetään jollakin muulla. ILP, takka ja puukiuas ovat hyviä kavereita PILPille. Kun PILPin ei tarvitse haaskata aikaansa lämmitykseen se lämmittää sen veden oikein hyvin, kun joskus vähän ..... Kallis ja kompakti paketti, jota pitää varautua uusimaan. Stena metal ja K-Rauta kiittävät ja ympyrä sulkeutuu. Minkä ostaessa säästää, maksaa sitten vuosien mittaan osamaksulla niin sähkössä kuin remonteissa. Pieni uusi hyvin eristetty talo, jossa taloussähkö, takka ja puukiuas tuottavat tukevasti lämmintä niin ei tarvita todellakaan muuta kuin se suora sähkö ja LTO niin näiden laitteiden remontit hoitaa sitten seuraavat asukkaat. Oppimani perusteella kyllä kyseenalaistan PILPin tuottologiikan kuten moni muukin ammattilaisista lähtien täällä. PILPiä harva taitaa itse ehdoin tahdoin valita, kun se on kätevästi tyrkyllä pakettiratkaisuissa ja vain lisä hinnasta ja kovalla tahdolla saa jotain muuta.

MLPn kannattavuus paranee pohjoiseen päin, eikä Lapissa ja Koillismaalla oikein ole muita todella toimivia lämpöpumppuratkaisuja lämmitykseen. MLP on oikea valinta, jos ei ole halua tai mahdollisuutta minkään muun lämmitysmuodon käyttämiseen. Etelä-Suomessa se kannattavuus voi olla hyvin hakusassa, olipa kokoluokka mikä tahansa. Perusteet on löydettävä muualta ja niitähän on. Tähän kohdistuu mojovimmat tukiaiset ja aggressiivisin myynti.

VILPin perään katselisin, jos on olemassa tai tarkoitus toteuttaa yksi säästä riippumaton muu lämmitystapa ja henkinen valmius sen käyttämiseen. VILP on aivan erityisen hyvä, jos lämmön tarve on suuri ja lämmityskausi pitkä, lämmitettävänä on jotain muuta paljon energiaa kuluttavaa kuten kellari, uima-allas tai sellaisia tiloja, joiden lämmityksestä voi vähän tinkiä kovimpien pakkasten aikaan tai ollaan rannikkoalueilla. Mitä olen lukenut täältä, keskinkertaiset tulokset VILPien kohdalla vaikuttavat tulevan heikoista perusteista:
# Pienet patterit -> kovat lämmöt. Tämä onkin vaikea rasti eikä MLP paljon pelasta.
# Ei kelvollista varaajaa -> paljon käynnistyksiä ja sulatukset kipurajoilla.
# Alimittainen halvin härpäke -> tehot loppuu auttamatta kesken ja pakkasraja tulee turhan aikaisin vastaan, suorituskyky läpi vuoden alle pumppauksen mahdollisuuksien.
# Pumppaus käyttöveden ehdoilla -> turhaan korkeat lämmöt.
# Kattila aina kuumana vieressä -> turhaa öljyn tai puun polttamista läpi vuoden veden lämmityksen tai lisälämmönvarmistamisen vuoksi. Varsinkin ammattilaisten synti.
# Kone jää tyystin oman onnensa nojaan, lauhdevedet jäätyvät alle, lumet tippuu päälle tai kone hautautuu lumeen. -> laiterikko

Ensin säästetään ja nuukaillaan joka paikassa ja säästäähän se VILPpikin siinä sen vähän, mitä siihen on panostettu mutta säästöt jäävät "vajavaisiksi". Sitten kyllästytään ja laitetaan asiat kuntoon maalämmöllä ja siinä vaiheessa ei enää ei olla köyhiä eikä kipeitä.
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
89
Hyvää vänkäämistä ja argumentointia kaikilta. Koko ylikierroksille lähtenyt keskustelu alkoi pohdiskelustani, että olisiko PILP mainettaan huomattavasti parempi lämmitysratkaisu 120m2 uudiskohteeseen Etelä-Suomessa.

Argumenttini perustuu juurikin siihen, että lämmitysenergian tarve on pienentynyt rajusti uusissa taloissa ja siihen, että ILP asennetaan nykyään käytännössä taloon kuin taloon. Suora sähkölämmitys kaapeleilla on konsensuksena aika hyljeksitty lämmitysmuoto, joten se ei ole vaihtoehto.

Vesikiertoisena lattialämmitys vaatii lämmityskattilan + LTO:n. Tai sitten PILP:n, jossa molemmat löytyvät. JA mikä tärkeintä, siitä löytyy lämpöpumppu, mitä arvostetaan (tuotti se mitään tai ei... tokihan se nyt _jotain tuottaa_).

F470 laitteen saa nettikaupasta suoraan 5500€:lla. Aika kohtuuhinta hinta hyvälle sähkökattilalle, joka huolehtii myös ilmanvaihdosta. Kompuran teho on toki vaatimaton, mutta kyllä se etelärannikolla käyttövedet 9-10kk tekee ja talon lämmittää. F750 nettikauppahinta näyttäisi olevan nyt 7040€ ja sillä lämmittelee kyllä 10-11kk vuodesta talon ihan hyvällä hyötysuhteella.

Kalliita toki, jos nämä hajoavat alle 10 vuoden. Mutta tästä ei ole todisteita toistaiseksi että nämä uuden polven pumput hajoilisivat. Sitten on toki ne pakkasjaksot.... kyllä joo... PILP:t kyntää syvällä ja vastukset hehkuu punaisina. Tai sitten ei. Talosta löytyvä ILP pöhistää helposti kovallakin pakkasella 2-3kW lämmitystä ja takkaa kyllä pakkasilla polttaa kaikki, tarvitsi tai ei.

Kovin paljon argumentteja ei ole löytynyt sen puolesta, että VILP tai MLP oikeasti säästäisi merkittäviä summia rahaa. Siksi "TMA" varsinkin F470:een on todennäköisesti ääretön. Ja F750:eenkin MLP:n kuluttajahinnoilla 20v+.
 

burmanm

Vakionaama
Palautepisteet
62
LTO ottaa talteen noin 80% ulkolämpötilan ja sisälämpötilan erotuksesta, loput pari astetta lämmittää maalämpö lattialämmityksen muodossa.
Kun nyt puhutaan siitä sun levylämmönvaihtimesta, niin sun LTO ei ota näillä kokoajan mainostetuilla kovilla pakkasilla (joka tietysti on se kaikista tärkein jos oma järjestelmä ei muuten mitään säästä) läheskään 80%, vaan se lähentelee 50% tasoa. Pääsiskö peräti -5C:hen tuo Vallox korkeintaan hetken aikaa kunnes joutuu sulattelee ja silloin hyötysuhde on enää 57% ja siitä vielä sulatukset pois.

Ei nyt pidetä kahta standardia näissä sun laskelmissa. Mikäli taas alat toteamaan että eihän noita kelejä paljon ole, niin silloin se sama koskee myös PILPpiä.
 

burmanm

Vakionaama
Palautepisteet
62
Pyöriväkennoinen LTO saa talteen aika hyvin lämpöä eikä pysähtele kosteuden vuoksi yhtä herkästi kuin PILP. Kosteuden sisältämää entalpiaakin saadaan hyödyksi, PILPissä ainakin osa tai kaikki siitä menetetään sulatushäviöinä.
Kyllä PILP ottaa ilmankosteudesta hyötyä irti ja niin kauan kuin ulos puhallettava lämpötila pysyy yli 0C, niin eihän noita sulatuksia tarvita sen kanssa. Eli suurimman osan vuodesta. Sieltä poistoilmasta puristetaan sekä kosteutta (kyllä sitä sieltä valuu ihan hyvät määrät) että lämpöä ennen kuin se puhalletaan pihalle, jonka takia tuotto on myös enemmän kuin pelkästään lämpötilaero.
 

Raksaaja

Vakionaama
Palautepisteet
2
Argumenttini perustuu juurikin siihen, että lämmitysenergian tarve on pienentynyt rajusti uusissa taloissa ja siihen, että ILP asennetaan nykyään käytännössä taloon kuin taloon. Suora sähkölämmitys kaapeleilla on konsensuksena aika hyljeksitty lämmitysmuoto, joten se ei ole vaihtoehto.
QUOTE]

Sitten on vielä sellaiset taloudet kuin meillä ja veljilläni. Kaikki lämpö pitää saada taloon lattian kautta, jotta ei tule sanomista vaimolta ja lapsilta. Tehokas hyvä takka olisi, appiukko kantaisi "ilmaiset puut" vaikka sisälle asti. Minä mielellään silloin tällöin tunnelman vuoksi takkaa lämmittäisin, mutta lattia menee liian kylmäksi tai huoneet liian kuumaksi. Se tuo laatta- ja laminaattilattia sellaista, että tähän aikaa vuodesta (ulkolämpötila +10...+5) lattiaa tekee mieli vähän lämmittää mukavuus syistä vaikka ei muuten lämmitystarvetta olisikaan. (150 EPS eristeenä laatan alla...)
 

Raksaaja

Vakionaama
Palautepisteet
2
Eikä parketti ole sen parempi...ainakin tuttavaperheessä käytetään tähän aikaa villasukkia sisällä, kun ei ole lattialämmitystä uudessa "matalaenergiatalossa".
 

Wespa

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
11
Eikä parketti ole sen parempi...ainakin tuttavaperheessä käytetään tähän aikaa villasukkia sisällä, kun ei ole lattialämmitystä uudessa "matalaenergiatalossa".
Samaan aikaan täällä meidän patterilämmitteisessä rintamamiestalossa voi hyvin kävellä vaikka paljain jaloin purueristeen päällä makaavalla lautalattialla. :rolleyes: Ja alapuolella oleva kellari nyt kuitenkin on suurimmalta osin kylmillään.
 

Raksaaja

Vakionaama
Palautepisteet
2
Samaan aikaan täällä meidän patterilämmitteisessä rintamamiestalossa voi hyvin kävellä vaikka paljain jaloin purueristeen päällä makaavalla lautalattialla. :rolleyes: Ja alapuolella oleva kellari nyt kuitenkin on suurimmalta osin kylmillään.
Lautalattia on lämmin jalalle, verrattuna kovaan nykyaikaiseen parkettiin.
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
89
Eihän uudiskohteessa voi lattiaa lämmittää oikein millään kelillä, niin että se tuntuisi jalkaan lämpimältä. Tuo vaatisi kyllä lattian lämmöksi jotain 26 astetta, että se oikeasti olisi mukava läpsytellä. Mutta tuo tarkoittaisi, että ylilämpö täytyy puhaltaa talosta ulos.

Kieltämättä jos halutaan lämpimät lattia edullisesti (ylilämmöstä välittämättä), niin MLP on hyvä siihen.
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
89
Kieltämättä jos halutaan lämpimät lattia edullisesti (ylilämmöstä välittämättä), niin MLP on hyvä siihen.
Niin ja toki PILP myös lämmittää lattioita "liikaa" näillä keleillä ihan hyvällä hyötysuhteella. Se kuitenkin pumppaa sen ylilämmön takaisin lattiaan, toisinkuin LTO joka puhaltaa ne pihalle.
 

Sami68

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
6
Mikähän tulee olemaan ilmavesipumppujen keskimääräinen käyttöikä? Tuo usein unohtuu kun verrataan maalämpöön, jotka kestää >30v.
Kaikki uudiskohteet maalämmölle JOS maapiirin kaivuu onnistuu. Talon koolla ei merkitystä, koska aina tarvitaan käyttövettä. Pumppuja 4kW->

Otetaan esimerkiksi ~150m2 uudiskohde ~50m2 autotallilla. Minulla on nytkin kaksi vierekkäistä kohdetta, joihin myin Thermian uuden inverter minin ja 600m maapiirin 11 500€ asennettuna. Asiakas kaivattaa putket itse ja tekee sähköt. Kannattaako tuossa miettiä mitään muuta jos tuolla rahalla saa 500€ lämmityskulut ja sähkölämmityksen huolettomuuden? Putki vaatii ~1000m2 pinta-alan.
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
89
joihin myin Thermian uuden inverter minin ja 600m maapiirin 11 500€ asennettuna. Asiakas kaivattaa putket itse ja tekee sähköt. Kannattaako tuossa miettiä mitään muuta ...
Onko tuo nyt sitten halpa? MLP 11 500€ + asiakas myllää omalla kustannuksellaan 1000m2 pihaa ja vielä kustantaa itse sähkötyöt. Ja sittenkin vielä pitää LTO ostaa ja asennuttaa. Eikö tästäkin 20 000€ lasku tule, jos avaimetkäteen hommat teettäisi?

Ei Nibe F750 taloissaaan lämmitykseen paljon yli 500€ mene, sanotaan 700€. ~10 000€ hinnalla asennettuna tuon saa (SAM 41 tuloilmamoduulin kera), eikä pihaa ole pakko myllätä jos sattuu olemaan jotain säästettävääkin siellä.
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
89
Miksi muuten MLP:n kompura kestää >30 vuotta, mutta esim. F750 pumpussa sen oikeastaan saman värkin kestävyyttä epäillään? Onko jotain todisteita olemassa, että uudet MLP:t kestävät 30 vuotta, kun globaali trendi on kaiken halpuuttaminen ja osien tilaaminen sieltä mistä halvimmalla ne saadaan?
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Palautepisteet
216
Miksi muuten MLP:n kompura kestää >30 vuotta, mutta esim. F750 pumpussa sen oikeastaan saman värkin kestävyyttä epäillään? Onko jotain todisteita olemassa, että uudet MLP:t kestävät 30 vuotta, kun globaali trendi on kaiken halpuuttaminen ja osien tilaaminen sieltä mistä halvimmalla ne saadaan?
Toisilla tuntuu pilpin kompura käyvän läpi talven ilman taukoa, ehkä se siihen kuolee.
 

burmanm

Vakionaama
Palautepisteet
62
Toisilla tuntuu pilpin kompura käyvän läpi talven ilman taukoa, ehkä se siihen kuolee.
Eikö tuollaisen inverter-MLP:n pitäisi käydä samalla tavalla kuin inverter-PILPin talvella? ;) Jos kumpikin on oikein mitoitettuja. Eikös noi Nilanin käyttäjät aika hyvin ehjillä kompuroilla vedä myös, niillä taitaa suurempi ongelma olla vuotavat vesisäiliöt, sähkövastukset ja muut.
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
89
Ei noiden invertteri kompuroiden iästä tiedä kukaan vielä mitään.
Itseäni huolestuttaa eri mallien ja laitevalmistajien suuri määrä. Kun vaikka 15 vuoden päästä kärähtää joku piirikortti pumpusta XYZ, niin löytyykö juuri siihen varaosia vielä jostain? Kiinnostaako ketään asia, kun globaalistikin jotain tiettyä XYZ mallia on myyty kappalemääräisesti vähän ja kaikki osat on tulleet kiinalaisilta alihankintaketjujen läpi?

Yhdellä tutulla on nyt vähän samanmoinen ongelma käsillä sekoilevan VILP:n kanssa. Joku 10v. vanha se on ja kukaan ei enää tunnusta tietävänsä laitteesta mitään tai ainakaan haluvansa korjata sitä.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Palautepisteet
216
Se just on ajattelun arvoinen asia, ja osuu minuun kun nurkalla hyrrää liki 10v vilp johon ei taatusti löydy osia jos esim elektroniikka pimahtaa. Siksi sitä nyt yritetään päivittää maalämpöön.
 

Sami68

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
6
Itseäni huolestuttaa eri mallien ja laitevalmistajien suuri määrä. Kun vaikka 15 vuoden päästä kärähtää joku piirikortti pumpusta XYZ, niin löytyykö juuri siihen varaosia vielä jostain? Kiinnostaako ketään asia, kun globaalistikin jotain tiettyä XYZ mallia on myyty kappalemääräisesti vähän ja kaikki osat on tulleet kiinalaisilta alihankintaketjujen läpi?

Yhdellä tutulla on nyt vähän samanmoinen ongelma käsillä sekoilevan VILP:n kanssa. Joku 10v. vanha se on ja kukaan ei enää tunnusta tietävänsä laitteesta mitään tai ainakaan haluvansa korjata sitä.
Tuosta on juuri kyse kun puhutaan VILPeistä. 10v vanha laite ei paljoa kiinnosta ketään huoltomiestä, kuten ei kiinnosta ilpeissäkään. Yhtälailla vanhenevat ulkona.
10v vanha maalämpöpumppu on ulospäin kuin uusi. Päivitin yhden 35v vanhan maalämpöpumpun uuteen pari kuukautta sitten ja laite toimi edelleen ok, mutta toiseen kertaan olisi pitänyt kompura alkaa uusimaan niin päätyivät uuteen.
Maalämpöpumpun kompuran vaihto pitäisi ammattilaisen jäljiltä olla ~15v päässä. Sen vaihtaminen on aika iisi muutaman tunnin työ. Ne vilpit mitä olen avannut on tehty aikalailla kuten ilpit ja ei ole häävi ajatella siihen mitään kylmäpuolen remppaa.
 

vwg4

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
42
Päivitin yhden 35v vanhan maalämpöpumpun uuteen pari kuukautta sitten ja laite toimi edelleen ok, mutta toiseen kertaan olisi pitänyt kompura alkaa uusimaan niin päätyivät uuteen.
Maalämpöpumpun kompuran vaihto pitäisi ammattilaisen jäljiltä olla ~15v päässä.
Mihin perustuu että kompura kestää MLP:ssä vaihdon jälkeen, mutta PILP:ssä ei? Hajoaako noi jotenkin eritavalla?
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
89
Mihin perustuu että kompura kestää MLP:ssä vaihdon jälkeen, mutta PILP:ssä ei? Hajoaako noi jotenkin eritavalla?
Ei tästä ole mitään todisteita vielä kenelläkään. 35v vanha maalämpöpumppu on ollut varmaan valurautaa ja "digitaalisin" osuus on ollut merkkivalo, että onko laite päällä vai ei.

Samanlaisia himmeleitä nämä kaikki nykyaikaiset invertterilämpöpumput ovat: tietokoneohjattuja, kiinalaisista osista kasattuja ja mahdollisimman pitkälle halpuutettuja. MLP:ssä ja PILP:ssä on se etu , että kompura on sisällä lämpimässä, eikä ulkona.
 

repomies

Hyperaktiivi
Palautepisteet
47
Samaa piirilevyjä pullollaan olevaa tekniikkaa nämä on olleet jo pitkään, oli sitten PILP tai MLP. Uusissa on usein yksi piirikortti lisää, eli invertteri.

MLP:t ovat nykyään aika usein modulaarisella kylmäyksiköllä joka tulee ulos pumpusta kokonaisena. Tällaisia ovat Nibet, AIT.. ehkä muutkin. Modulin voi joko vaihtaa tehdaskorjattuun/uuteen, taikka sen voi korjailla irrallaan itse maalämpökoneesta, jolloin työskentelytilaa on huomattavasti paremmin. Uskoisin, että tehdaskorjattu koneisto kestää, ja vaihtotyö ainakin on nopea.
 

burmanm

Vakionaama
Palautepisteet
62
Ne vilpit mitä olen avannut on tehty aikalailla kuten ilpit ja ei ole häävi ajatella siihen mitään kylmäpuolen remppaa.
Ainakin tuossa mun Technibelissä kompuraan pääsee suoraan käsiksi. Eipä olisi kummoinen juttu irroittaa ja asentaa uutta (siellä on tilaa todella paljon). Tekisinkö on toinen juttu, VILPit ovat kehittyneet sen verran että luultavasti sitten joskus kun sen aika tulee niin kannattaa vaihtaa uudempaan eikä tekohengittää vanhaa. Mutta tulevaisuutta on vaikeampi arvailla, halvemmaksi tulee muuttaa toki pois Suomesta.

Sen sijaan piirikorteista ja vastaavista, eiköhän uudemmat MLP:t ole yhtä ongelmallisia, kun piirikortit hajoaa niin romuttamolle. Torissakin noita näkyy ilmaiseksi jaeltavan tai viidellä kympillä mistä on mennyt elektroniikka. Eivätkä ne ole olleet 30 vuotiaita.
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
89
Niin tai näin, mutta optimisti pitää olla jos nykypäivän elektroniikalle povaa >30v elinikää.

Jos jotain hyvää haluaa PILP:eistä hakea vielä, niin kappalemääräisesti niitä toimitetaan paljon kutakin mallia, eikä valmistajia ole kovin montaa. Ehkä.. ja vain ehkä... johonkin F470 saa huolto-osia vielä 15v. päästäkin.
 
Palautepisteet
88
Tuota joskus mietin, että mitä jos olisi täydellinen MLP yksikkö ja sen sielunelämä alkaisi järkkyä pahemmmin. Sitten ei saisi edes sähkölämmitystä päälle vai onko niissä joku hard ware kytkin sitä varten. Nyt on sentään 3 toisistaan riippumatonta järjestelmää, joissa kahdessa (sähkö ja öljypoltin) ei ole elektroniikkaa ollenkaan. Sähköllä ne kaikki tosin toimivat, mutta muuten tuo lämmitys on teknisessä mielessä varmistettu niin hyvin kuin vain voi olla. Jopa kiertopumppujakin on kaksi joista yhdelläkin pärjää ja päälle vielä varaosa omassa hyllyssä.
 

Raksaaja

Vakionaama
Palautepisteet
2
Myyntimäärät vaikuttaa varmasti varaosien saatavuuteen tulevaisuudessa.
Hinnan lisäksi edellä mainitusta syystä päädyin 80..90-luvun tekniikkaan 2008 vuonna pumppua valitessa.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Palautepisteet
216
Burmanm.
Pistä linkkiä noihin ilmaisiin tai viidenkympin mlp-koneisiin. Haen heti yhden jotta saan sähköpihit kiertopumput ja kylmäyksikön varaosahyllyyn.
 
Ylös Bottom