Liesituulettimen/huipparin poistoputki kondensoi vettä

Telehell

Jäsen
Itselläni on liesarin oma muovinen perhospelti heti liesituulettimessa ja toinen tiiviimpi peltinen perhospelti höyrynsulun alapuolella. Ei ole imenyt kylmää ilmaa huoneeseen putkesta eikä ole tippunut nesteitä
 

Joni14

Tulokas
Viime talvena asensin silikonisen perhospellin omaan liesituulettimeen ja siihen loppui veden tippuminen liesitasolle. Pari kappaletta nuita jäi nurkkiin pyörimään. Jos jollakin on tarvetta niin YV:llä tavoittaa.
 

Juhanih

Tulokas
Palataanpa tähän aiheeseen hetkeksi. Eipä ole näkynyt kondenssivettä sen jälkeen liedellä kun tuuppasin tuon tiiviin silikonisen perhospellin paikalleen. Vielä kun tulisi kunnon pakkaset ja sitten lauhtuisi äkisti, niin näkisi mitä tapahtuu silloin. Tuollaisessa tilanteessa tuo ongelma oli yleensä pahimmillaan.
Mutta tällä hetkellä näyttää että kondensointiongelman aiheutti falskaava perhospelti. :)
Nyt on ollut vaikka minkälaisia kelejä, kylmästä lauhaan, lauhasta kylmään jne. Ei tippaakaan ole tullut vettä liedelle koko talvena. Problem solved. :)
 

Juhanih

Tulokas
Meillä on siis huippari ja kupu. Otin liesikuvusta suodattimet irti ja tuuppasin sen sinne kanavaan. Noin 30cm päähän suodattimista. En tiedä miten asennus onnistuu jos on liesituuletin josta ei pääse kanavaan käsiksi, pitänee käyttää koko aparaatti irti että läpän saa tuupattua putkeen.
 

JHS

Jäsen
Kotona kovien pakkasien (-20) jälkeen on tullut kondensiovettä putkesta. Eilen tarkastin putken niin huomasin että hieman oli kosteutta/vettä teleskooppi putken yläpuolisissa tiivisteissä(kävi alkuviikosta öisin -20). Nykyinen lietuulettimen putki tulee 40cm höyrynsulun alapuolelle josta jatkuu sitten 50cm pitkällä teleskoopilla liesituulettimen peltiputkeen. Kauhea härpäke mutta pakollinen kun liesituulettimen höyryt ohjattiin ennen muovisella haitariputkella(peukut vuonna 2008 rakennetun talon lvi asentajalle)

Asensin silikonisen perhospellin 20 cm höyrynsulun alapuolelle. Nyt sitten varmasti odotellaan ensi talvea että saadaan uusiksi -20 pakkaset. Tällä hetkellä kanavan eristys hyörysulun yläpuollella on n. 8cm jonka lisäeristän vielä 5cm. Kesällä pitää tarkistaa tuo vesikaton läpiviennin yläpuolinen eristys.

Jos ei noilla saa loppumaan kondensioveden muodostumista niin sitten tulppaan koko liesituulettimen läpiviennin ja laitan sisälle kierrättävän liesituulettimen :) (Jotenkin jäi mieleen, että tämä olisi pitänyt tehdä heti :D)
 
Viimeksi muokattu:

Pöllö

Jäsen
Mitäs jos vain pitäisi lieskaria täysillä kokkaillessa?

Tarvittaessa lisää korvausilmaa takkakytkimellä tai korvausilmaventtiilin kautta.

Näin ilmavirran RH pysyisi poistoilmassa mahdollisimman alhaisena ja kondenssiriski minimoituisi.
 

fraatti

Vakionaama
Mitäs jos vain pitäisi lieskaria täysillä kokkaillessa?

Tarvittaessa lisää korvausilmaa takkakytkimellä tai korvausilmaventtiilin kautta.

Näin ilmavirran RH pysyisi poistoilmassa mahdollisimman alhaisena ja kondenssiriski minimoituisi.
Ei siitä ole mitään iloa jos talon alipaine on niin pieni että se ei riitä kumoamaan kanavan "vetoa". Venttiilin vuodon takia kosteutta päätyy kanavaan jatkuvasti. Meillä vedet tuli joskus liedelle lomareissun jälkeen joka osoitti sen jo itsessään ettei kosteus ole kokkaamisesta peräisin vaan jostain muulta.
 

Pöllö

Jäsen
Ei siitä ole mitään iloa jos talon alipaine on niin pieni että se ei riitä kumoamaan kanavan "vetoa". Venttiilin vuodon takia kosteutta päätyy kanavaan jatkuvasti. Meillä vedet tuli joskus liedelle lomareissun jälkeen joka osoitti sen jo itsessään ettei kosteus ole kokkaamisesta peräisin vaan jostain muulta.
Eli ilmavirran suunta pitää olla lieskarin off-asennossa mielummin hennosti sisällepäin?

Olettaisin että lieskarikanavan ilmavirran suunta selviäisi off-asennossa savulla tai paperitestillä. Jos menee kanavaan päin, IV:n tuloilmaa lie säädettävä naksun verran pienemmälle venttiileistä.
 

fraatti

Vakionaama
Eli ilmavirran suunta pitää olla lieskarin off-asennossa mielummin hennosti sisällepäin?
Pakkasen kiristyessä sisä- ja ulkoilman välinen lämpötilaero kasvaa. Tämä johtaa siihen että sisäilma pyrkii hanakammin ulos kuin silloin jos lämpötilaero on pieni. Talon lievä alipaine ei riitä kumoamaan tuota hormin "imua/nostetta" jolloin ilmalle ei ole kuin yksi suunta ja se on ulos. Nykysuuntaus taisi olla vielä säätää ilmanvaihto tasapainoiseksi jolloin voisi kuvitella että tämä ei ainakaan tähän ongelmaan vaikuta positiivisesti.

Ilmavirran suunnan muuttumisen olen kokeillut merkkisavulla ja siitä löytyy kuva aikaisemmin ketjusta eli täältä: https://lampopumput.info/foorumi/threads/liesituulettimen-huipparin-poistoputki-kondensoi-vettä.21565/post-324601
 

Lappanen

Jäsen
Tulipa itsekkin tilattua muutama noita läpsyköitä täältä: https://en.ventilatory.net/duct-elements/damper/backdraft-shutter-damper/rskw-backdraft-shutter
(-30% alennukset noissa sopivasti ainakin tällä hetkellä)

1 kpl liesituulettimen poistoputkeen ja 2 kpl takkojen korvausilmalle (tai yläkerrassa takka+puulämmitteinen kiuas ottavat samasta runkokanavasta korvausilman). Ehkei tarvitse takoille sitten mitään erillisiä sulkupeltejä ja niiden availuja ja sulkemisia pähkiä jos tuolla läpän magneetilla saa sopivasti säädettyä avautumisen takan imun mukaan.

Liesituulettimen korvausilmasta: yritin etsiä ohjetta tuohon mutta tuli vähän kaikenlaisia vastaan. Mulla iv-suunnitelmaan merkattu -25 l/s liesituulettimen poisto, onko parempi nostaa tulopuhaltimen nopeutta vai laskea poistopuhaltimen nopeutta silloin kun liesituuletin on päällä? Jotta siis ilmanvaihdon tasapaino säilyy.

Enerventin Pelican eAir tarvitsee käsittääkseni jonkin lisäpalikan, että liesikuvun/keskuspölärin aiheuttama painevaihtelu saadaan kompensoitua, mutta saman homman voisi ilmeisesti hoitaa myös sillä että liesikuvulta/huippuimurilta tulee signaali joka hoitaisi tuon lisäpalikan homman?
 

Ismo67

Vakionaama
Meni liesikupu vaihtoon ja liesituuletin tulee tilalle. Meillä kului liikenteen taustamelua metallisella liesikuvun perhospellillä kokoajan, mutta asentamalla tämän silikonisen ääni katosi kokonaan. Kuvassa näkyy putkenpätkä joka meni liesituulettimeen. Asensin noin 30cm katon rajasta tuon läpän jotta liikenteen melu ei johdu pitkästä putkesta läpi...

HYBRIDI vai pelkkä liesituuletin?
Katolla on siis VILPE:n huippari. Pitäisikös poistaa moottori putkesta, jarruttaako ilmanvaihtoa?
Mitäs mieltä olette, jos jättäisi huipparin katolla ja kun paistaa "lättyjä" niin laittaisin kotiautomaation Wifi releellä myös huipparin päälle, jonka asentasin kuvassa näkyvään toiseen kytkentärasian sisäään, joka VILPE:lle katolle menevä johto.

Tällä setupilla tulisi hybridisovellus, jossa toimii samanaikaisesti liesituuletin ja huippari.
EDIT: Pitäisikös samalla harkita kotiautomaatiolla "lättyjen paistotoiminto" Xiaomin patteri seinäkytkimellä, jolloin menisi Xiaomin releellä ILTO takkatoiminnolle ja huippari päälle xiaomin releelle Xmin ajaksi, jonka jälkeen lättyjen paistotoiminto automaattisesti päättyy :)

Tämmöinen tuli 90cm Savo:n kuvun tilalle. Nyt näkee meidän yli 190cm henkilöt lieteen kumartumatta.
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:

metsänhoitaja

Aktiivinen jäsen
Onko tietoa täyttääkö tuommoinen läppä rakennusmääräykset? Vai ovatkohan edes ajatelleet että kukaan tuommoista voisi putkeen tyrkätä kun niitä ei suomessa ole kaupan?
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Se mitä ei ole erikseen kielletty... jne....

Jos putki on oikeasta materiaalista tehty ja eristetty palamattomalla materiaalilla, niin putken sisältö ihan hirveästi tuskin oikeassa elämässä merkitsee. Jos tuota toki erikseen jostain köpivirastosta kysyisi niin tottakai se kiellettäisiin. Varminta on kieltää kaikki, ainakin sellainen mitä erikseen ei voi verottaa.

Toki jos näitä nippu olisi niin joku voisi tehdä epävirallisen polttokokeen, ettei se nyt ihan soihtuna pala kuin magnessiumi.
 
Viimeksi muokattu:

metsänhoitaja

Aktiivinen jäsen
Lähinnä mietiskelin kun valmistusmaa on vähän epämääräinen ja muovilaatuja on miljoonia että minkälaista muovia tuo on. Eikös se muovia kuitenkin ole tuo runko ja silikonikumia vaan tuo läppä osittain. Itse en moista tarvi kun ei vuotoja ole, että sikäli ei väliä.
 
Ylös Bottom