Rivitaloyhtiössä pistettiin lämmitysjärjestelmä uusiksi (Keskilaakso 14.7.2009)

rema

Aktiivinen jäsen
Lämmityskierron jäähdyttäminen LKV:n esilämmityksellä, näyttää olevan erittäin taloudellinen, saadaan LKV:n lämpö nousemaan useita asteita eli puhutaan muutaman kW:n tehosta ja kun jäähdytetään lämmityskiertoa, niin saadaan Belize E2 pattereilla jäähdytettyä huoneita Eli meillä on pieni levylämmönvaihdin kummallakin puolella pumpataan 24 V säädettävällä pumpulla pumppaus on T-haarasta ja palautus T-haaraan , osa virtauksesta menee ohi pumppujen ja kun LKV:ttä ei käytetä niin virtaus pyörii kaikki levylämmön vaihtimen kautta. T-haara rakenne on kummallakin puolella, eli T-haara välissä putki ja toinen T-haara.
 
Tuo on periaatteellisesti varsin ideaalista jäähdytyksen ja lämmityksen yhdistämistä.

Kauhean suuria jäähdyytstehoja tuolla vaan ei saa aikaiseksi. Jos yhdessä asunnossa käytetään kuumaa vettä 200 l/päivässä, tuon vesimäärän haalistaminen +5->+15 °C vaatii energiaa 2,3 kWh. Siinällään veden käyttö ja jäähdytystarve varmaan osuvat aika hyvin yksiin. Jos myös kylmän veden haalistaisi tuolla tavalla, jäähdytystehon saisi kaksinkertaistettua. Ymmärrettävästi vettä halutaan ainakin keittiöön kylmänä joten ei todennäköisesti helposti toteutettavissa.
 

kotte

Hyperaktiivi
Lämmityskierron jäähdyttäminen LKV:n esilämmityksellä, näyttää olevan erittäin taloudellinen, saadaan LKV:n lämpö nousemaan useita asteita eli puhutaan muutaman kW:n tehosta
Vielä paljon enemmän saisi hyötyä, jos rakennuksessa olisi kolmiputkijärjestelmä, eli nykyiset kylmä- ja lämmin käyttövesi ja lisäksi "haalea" vesiputkisto ilman mitään kiertoa. Tuo "haalea" vesi esilämmittettäisiin lämmönvaihtimella tilanteesta riippuen joko lämmönjakoverkon kiertovettä jäähdyttämällä tai asuntojen jäteilmaa jäähdyttäen (hyöty tosin jäisi tästä pieneksi, jos on jo tulo-poisto-ilmanvaihto). "Haaleaa" vettähän sekoitettaisiin kuumaan käyttöveteen lähinnä pesutarkoituksia varten tai kylmään käyttöveteen, kun toivotaan siitä hiukan lämpimämpää. "Haaleaa" vettä johdettaisiin myös sellaisenaan tai hieman kylmää sekoittaen wc-huuhtelusäiliön täyttämiseen (tarkoituksena turhien lämpöhäviöiden vähentäminen talvella ja kondension estäminen ulkopinnoille kesällä). Legionellavaaraa voitaneen välttää putkiston ja lämmönvaihtimen muotoilulla (vesihän ei milloinkaan nouse paljon 20 astetta lämpimämmäksi muutenkaan), mutta putkiston ja vesikalusteiden hinta estänee ajatuksen soveltamisen (valmiita vesikalusteitahan ei taida mistään edes saada ja homma pitäisi ratkaista jonkinlaisella sähköisellä automaattisesti toimivalla vaihtoventtiilillä).
 
Tuolle kolmivesikytkennälle olisi nähdäkseni tarvetta lähinnä keittiössä. Juomaveden voisi ottaa esim. toisesta vain kylmälle vedelle olevasta kraanasta, tiskikoneen voisi kytkeä haaleaan veteen ja tiskialtaalle kävisi haalea/kuuma vesi. Mutta siis kolme putkea tarvittaisiin, joo. Koska tuota kolmatta putkea ei ole, keittiö on meillä ainut paikka mihin kylmä vesi tulee kylmänä.

En tiedä mutta arvelisin, että silloin kun vesi haalistetaan kierukassa, legionella ei ole ongelma. Eikös se vesi vaihdu siinä kierukassa ainakin sata kertaa päivässä joten varsin nopeakasvuista pitää olla jos siinä välissä ehtii lisääntyä.
 

rema

Aktiivinen jäsen
Meillä on 18 huoneistoa, eli 2,4 kWh/d x 18 = 43,2 kWh/d
Aivan näin paljoa energiaa ei vielä saada, koska meillä on vain 7 kpl Belize e2 patteria. Mutta tulevaisuudessa saamme lähes lasketun energian. Tällä kytkennällä voidaan myös lämmityskautena esilämmittää LKV:n. Minusta tarvitaan vain kahta lämpöä käyttövesissä, eli kylmä ja kuuma vesi.
Jos kesällä lämmityskiertoa kaytetään ilman lämpöpumppua, niin ei ole kondenssi pelkoa pattereilla, ainakaan belize e 2 pattereilla, myöskään isopinta-alaisilla tavallisilla pattereilla ei ole kondenssi pelkoa, ne vaativat toisenlaisen venttiili kautta säädön, että jäähdytys onnistuu, tulemme toteuttamaan tämän meidän isoilla olohuoneen pattereilla tulevaisuudessa.
Kuten muistatte meidän LKV:n lämmitys vaatii n.200 kWh/d, eli jäähdytyskierto kesällä on merkittävä asia ja kun järjestelmä on valmiina, lähes ilmainen energia. Tietenkin patteri vaihdokset tuevat kalliiksi, mutta kun halutaan, että voimme lämmityskautena laskea lämmityskierron lämpötilaa n. 6 C-ast, tulee kaikesta mutoksesta myös taloudellinen
 
Viimeksi muokattu:
Veikkaan että tavalliset lämpöpatterit alkavat ruostua päältä päin vaikka lattialle ei lammikkoa tulisikaan. Viilennetyn rautapinnan suhteellinen kosteus saavuttaa helposti tason, missä rauta alkaa ruostua. Normaali lämpöpatteri ei yleensä ruostu, koska se pysyy tyypillisesti ympäri vuoden riittävän kuivana. Pesuhuoneiden ja kosteiden tilojen patterit tuppaavat ruostumaan. Tavallisia pattereita ei ole maalattu tämmöistä silmällä pitäen. Hyvä kun se maali edes lämpimässä patterissa jotenkin kiinni pysyy.

Aikuisen ihmisen energiantarve on jotain 2000 - 3000 kcal/vrk luokkaa eli 2500 kcal mukaan laskettuna noin 3 kWh/vrk. Tuosta ilmeisesti suurin osa päätyy sinne asuntoon ellei olla kovin ulkoilmaihmisiä. Lisäksi tuppaa tulemaan lämpöä sähkölaitteiden hukkalämmöstä ja ruuanlaitosta. Siinä vaiheessa kun avatusta ikkunasta ei ole enää mahdollista saada viilennystä, vähintään se kämpässä kehittyvä lämpö pitäisi saada ulos tai on avattava ikkunat isosti ja hyväksyttävä se ulkoilman lämpötilataso.
 
Ylös Bottom