Rivitaloyhtiössä pistettiin lämmitysjärjestelmä uusiksi (Keskilaakso 14.7.2009)

rema

Aktiivinen jäsen
Lämmityskierron jäähdyttäminen LKV:n esilämmityksellä, näyttää olevan erittäin taloudellinen, saadaan LKV:n lämpö nousemaan useita asteita eli puhutaan muutaman kW:n tehosta ja kun jäähdytetään lämmityskiertoa, niin saadaan Belize E2 pattereilla jäähdytettyä huoneita Eli meillä on pieni levylämmönvaihdin kummallakin puolella pumpataan 24 V säädettävällä pumpulla pumppaus on T-haarasta ja palautus T-haaraan , osa virtauksesta menee ohi pumppujen ja kun LKV:ttä ei käytetä niin virtaus pyörii kaikki levylämmön vaihtimen kautta. T-haara rakenne on kummallakin puolella, eli T-haara välissä putki ja toinen T-haara.
 
Tuo on periaatteellisesti varsin ideaalista jäähdytyksen ja lämmityksen yhdistämistä.

Kauhean suuria jäähdyytstehoja tuolla vaan ei saa aikaiseksi. Jos yhdessä asunnossa käytetään kuumaa vettä 200 l/päivässä, tuon vesimäärän haalistaminen +5->+15 °C vaatii energiaa 2,3 kWh. Siinällään veden käyttö ja jäähdytystarve varmaan osuvat aika hyvin yksiin. Jos myös kylmän veden haalistaisi tuolla tavalla, jäähdytystehon saisi kaksinkertaistettua. Ymmärrettävästi vettä halutaan ainakin keittiöön kylmänä joten ei todennäköisesti helposti toteutettavissa.
 

kotte

Hyperaktiivi
Lämmityskierron jäähdyttäminen LKV:n esilämmityksellä, näyttää olevan erittäin taloudellinen, saadaan LKV:n lämpö nousemaan useita asteita eli puhutaan muutaman kW:n tehosta
Vielä paljon enemmän saisi hyötyä, jos rakennuksessa olisi kolmiputkijärjestelmä, eli nykyiset kylmä- ja lämmin käyttövesi ja lisäksi "haalea" vesiputkisto ilman mitään kiertoa. Tuo "haalea" vesi esilämmittettäisiin lämmönvaihtimella tilanteesta riippuen joko lämmönjakoverkon kiertovettä jäähdyttämällä tai asuntojen jäteilmaa jäähdyttäen (hyöty tosin jäisi tästä pieneksi, jos on jo tulo-poisto-ilmanvaihto). "Haaleaa" vettähän sekoitettaisiin kuumaan käyttöveteen lähinnä pesutarkoituksia varten tai kylmään käyttöveteen, kun toivotaan siitä hiukan lämpimämpää. "Haaleaa" vettä johdettaisiin myös sellaisenaan tai hieman kylmää sekoittaen wc-huuhtelusäiliön täyttämiseen (tarkoituksena turhien lämpöhäviöiden vähentäminen talvella ja kondension estäminen ulkopinnoille kesällä). Legionellavaaraa voitaneen välttää putkiston ja lämmönvaihtimen muotoilulla (vesihän ei milloinkaan nouse paljon 20 astetta lämpimämmäksi muutenkaan), mutta putkiston ja vesikalusteiden hinta estänee ajatuksen soveltamisen (valmiita vesikalusteitahan ei taida mistään edes saada ja homma pitäisi ratkaista jonkinlaisella sähköisellä automaattisesti toimivalla vaihtoventtiilillä).
 
Tuolle kolmivesikytkennälle olisi nähdäkseni tarvetta lähinnä keittiössä. Juomaveden voisi ottaa esim. toisesta vain kylmälle vedelle olevasta kraanasta, tiskikoneen voisi kytkeä haaleaan veteen ja tiskialtaalle kävisi haalea/kuuma vesi. Mutta siis kolme putkea tarvittaisiin, joo. Koska tuota kolmatta putkea ei ole, keittiö on meillä ainut paikka mihin kylmä vesi tulee kylmänä.

En tiedä mutta arvelisin, että silloin kun vesi haalistetaan kierukassa, legionella ei ole ongelma. Eikös se vesi vaihdu siinä kierukassa ainakin sata kertaa päivässä joten varsin nopeakasvuista pitää olla jos siinä välissä ehtii lisääntyä.
 

rema

Aktiivinen jäsen
Meillä on 18 huoneistoa, eli 2,4 kWh/d x 18 = 43,2 kWh/d
Aivan näin paljoa energiaa ei vielä saada, koska meillä on vain 7 kpl Belize e2 patteria. Mutta tulevaisuudessa saamme lähes lasketun energian. Tällä kytkennällä voidaan myös lämmityskautena esilämmittää LKV:n. Minusta tarvitaan vain kahta lämpöä käyttövesissä, eli kylmä ja kuuma vesi.
Jos kesällä lämmityskiertoa kaytetään ilman lämpöpumppua, niin ei ole kondenssi pelkoa pattereilla, ainakaan belize e 2 pattereilla, myöskään isopinta-alaisilla tavallisilla pattereilla ei ole kondenssi pelkoa, ne vaativat toisenlaisen venttiili kautta säädön, että jäähdytys onnistuu, tulemme toteuttamaan tämän meidän isoilla olohuoneen pattereilla tulevaisuudessa.
Kuten muistatte meidän LKV:n lämmitys vaatii n.200 kWh/d, eli jäähdytyskierto kesällä on merkittävä asia ja kun järjestelmä on valmiina, lähes ilmainen energia. Tietenkin patteri vaihdokset tuevat kalliiksi, mutta kun halutaan, että voimme lämmityskautena laskea lämmityskierron lämpötilaa n. 6 C-ast, tulee kaikesta mutoksesta myös taloudellinen
 
Viimeksi muokattu:
Veikkaan että tavalliset lämpöpatterit alkavat ruostua päältä päin vaikka lattialle ei lammikkoa tulisikaan. Viilennetyn rautapinnan suhteellinen kosteus saavuttaa helposti tason, missä rauta alkaa ruostua. Normaali lämpöpatteri ei yleensä ruostu, koska se pysyy tyypillisesti ympäri vuoden riittävän kuivana. Pesuhuoneiden ja kosteiden tilojen patterit tuppaavat ruostumaan. Tavallisia pattereita ei ole maalattu tämmöistä silmällä pitäen. Hyvä kun se maali edes lämpimässä patterissa jotenkin kiinni pysyy.

Aikuisen ihmisen energiantarve on jotain 2000 - 3000 kcal/vrk luokkaa eli 2500 kcal mukaan laskettuna noin 3 kWh/vrk. Tuosta ilmeisesti suurin osa päätyy sinne asuntoon ellei olla kovin ulkoilmaihmisiä. Lisäksi tuppaa tulemaan lämpöä sähkölaitteiden hukkalämmöstä ja ruuanlaitosta. Siinä vaiheessa kun avatusta ikkunasta ei ole enää mahdollista saada viilennystä, vähintään se kämpässä kehittyvä lämpö pitäisi saada ulos tai on avattava ikkunat isosti ja hyväksyttävä se ulkoilman lämpötilataso.
 

rema

Aktiivinen jäsen
Stellatorit ovat olleet käytössä 1 kk:n eli kesäkuun, kuukauden sähkönkulutus laski 1200 kWh verrattuna vuoden 2018 kesäkuuhun.
On otettava huomioon että myös 7:llä Belize e2 :lla on kerätty energiaa. Kun olemme tehneet LKV:n tulistuksen yhdellä IVLP:lla, niin tulos on aika hyvä,että laskimme kulutusta 30%.
Meillä on aurinko linjassa kaksi varoventtiiliä ylhäälä katolla 3 bar venttiili ja alhaalla varaajahuoneessa 4 bar venttiili. Kytkimme väärin ylhäällä ovevan venttiilin vahingossa että paineen piti nousta 3 bar:n että virtaus lähti käyntiin, eli meillä oli käytössä 4 bar:n varoventtiili alhaalla. Saimme hurjia energia tuottoja yli 50 kW (mittaukset eivät olleet tarkkoja, mutta suhteellisesti kertoivat tuotto eroja) ja veden lämpötila nousi parhaimmillaan 101 C-ast:n. kun kytkettiin oikein, niin tuotot ovat olleet heikkoja verrattuna siihen kun oli väärin kytketty. Stellatorien suositeltu käyttöpaine on 3 bar ja suurin paine 4 bar. Nostin lähtöpaineen varaajahuoneessa 3,5 bar ja paluu paine varaajahuoneessa 3,1 bar.
Peilit asennetaan ensi kuussa.
Tällä hetkellä 01.07 klo 18.54 LKV:n esilämmitys Aurinkoenergialla 21,9 -> 29,9 C-ast laskenta väittää 3,18 kW. Kun on iso varaaja 10 m3, saa tasaisesti energiaa. Varaajan yläosan lämpö on ollut parhaimmillaan n. 45 C_ast. Kun saamme peilit voimme päästä 55 C-asteeseen, jolloin voidaan käyttää varaajan yläosan vettä LKV:n tulistukseen hetkittäin.
 
Viimeksi muokattu:

rema

Aktiivinen jäsen
Mietin Stellatoreihin tulevien puhaltimien kytkentää ja myöhemmin vesi/vesi lämpöpumpun kytkentää, käyntiin seis.,haluaisin ehdotuksia. Onko jokin valokykin hyvä kyseiseen tarkoitukseen, eli silloin kun aurinko ei paista, kytketään puhaltimet päälle ja vesi/vesi lämpöpumppu, kun se on valittu kytkimellä myös käytettäväksi ? Jos kytkentä on hyvin herkkä, niin pilvet vaikuttavat, käyntiin seis.
 
Viimeksi muokattu:

rema

Aktiivinen jäsen
Lämmityskiertoa kun tarvittiin siirtämään lämpöä pattereille, kun ilmat kylmenivät, niin nostin Danfoss säätäjän asetiusta - 7 C-ast-> + 7 C-ast. Lähtevän veden lämpö nousi 22 C-ast-> 32 C-ast. Kun ilmat lämpenevät, niin asetus -7 C-ast, jolloin voidaan Belize e2 pattereilla jäähdyttää. Tulevaisuudessa myös isojen olohuoneen patterien säätö, muutetaan että sallii myös jäähdytyksen. Kuten huomaatte niin lämmitys/ jäähdytyskiertoa voi säädellä, niin ettei mahdollisia kondenssi ongelmia esiintyisi, koska voidaan säädellä lähtevän kierron lämpötilaa suhteellisen tarkasti.
 

rema

Aktiivinen jäsen
Vastaan itse: Puhaltimien käynnistys lämpötilan mukaan. Kun Stellatoreilta tuleva lämpö laskee alle asetetun rajan,niin puhaltimet käynnistyvät ja kun raja ylitetään puhaltimet pysähtyvät, asetus raja esim. 35 C-ast. Samoin Vesi/ vesi lämpöpumpun ohjaus, kun se hankitaan.
 

rema

Aktiivinen jäsen
Me ei ole saatu energia avustuksia mistään nykyiseen aurinkoenergia hankkeeseen. Meiltä on mennyt nykyvaiheeseen n. 15000 €. Raha on saatu energiasäästöstä joka on saavutettu IVLP:lla n. 15000 €/a, 245 MWh/a-> 95 MWh/a. Meillä on mennyt rahaa, kun jouduttiin IVLP 2 uusimaan, jonka vuoksi on jouduttu menemään limiitille, eli hidastaa kehitystä Mutta tällä orkesterilla noustaan , kun saadaan peilit Stellatoreihin, nousu paranee ja puhaltimen/ puhaltimet Stellatoreihin vielä paranee.
Tammikuu meni huonosti ja se aiheuttaa, että tänävuona jos päästään 100 MWh/a niin se on hyvä. Tavoite on edelleen 60 MWh/a, johon päästään kun saadaan Solixi C43 . Olisi tärkeää että rahoitus Solixi:n toiminnan käynnistämiseen löytyisi, olisi paljon myös Suomeen työtä, esim Microteam Oy eli kontrollerit, joita tarvitaan paljon, kun maailmanlaajuinen toiminta käynnistyy, ihmettelen minkä takia halutaan ,ettei mtään mahdollista edistystä tapahdu.
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
On ihan hyvä ettei rahaa jaeta hankkeisiin, jotka ovat lähinnä harrastelua. Ei millään pahalla, mutta Solixi C43 tyyppistä häkkyrää ei 99% yhtiökokouksista hyväksyisi pekästään ulkonäkösyistä. Realisti pitää olla, vaikka innokkuus onkin hyvästä.

On minunkin vaikea ymmärtää, että mikä vika on ihan tavallisissa tasokeräimissä, joita saisi sellaisen läjän pihaan muutamalla tonnilla, että ei paljon pitäisi auringon vilahtaa niin teillä 10m3 varaaja kiehuisi.

Ja toisaalta aurinkoenergiassa ollaan siirrytty sähkön tuottamiseen, kun se on vain niin paljon käyttökelpoisempaa kuin pelkkä lämpö.

Aurinkoenergiamarkkina kyllä kasvaa hurjasti, mutta aurinkolämpömarkkinat varmaan kutistuvat. Paneeleja maailmalla asennetaan, kuten suomessakin.
 
Viimeksi muokattu:

rema

Aktiivinen jäsen
Vesi varaajamme on lähes 1 MWh:n varaaja. Vastaava sähköakku maksaa paljon ja on paloherkkä, jos saadaan sopimus että ylijäämä sähkösta voidaan tomittaa vrkkoon ja saadaan takaisin kun tarvitaan ilman siirtomaksua, niin silloin aurinkosähkö on kannattavaa. Sopiva teho aurinkosähköenergiaa joka on melkein kaikki itse käytettävissä, voisi olla kannattavaa, etenkin tulevat aurinkosähkö panelit, joille luvataan jopa n. 0,9 emissiokerrointa.
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Aurinkosähköllä voi tappaa peruskuormaa (sitä teilläkin varmasti yhtiössä on) ja tietenkin pyörittää lämpöpumppuja. Tai vaikka tunkea vastuksen kautta veteen suoraan. Ei sitä nykyisellään tosiaan myydä kannata.

Aurinkolämpö ei oikein enää innosta ketään, kun lämpöä voi tuottaa lämpöpumpulla ja näin vivuttaa lämmöntuotantoa.

Siksipä aurinkolämpö valmistajat onkin helisemässä... markkinaa ei ole tarpeeksi ja sekin kutistuu sitä myötä kun paneelit halpenee ja paranee. Megatrendejä vastaan taisteleminen on aika turhaa.
 

roots

Vakionaama
Aurinkosähköllä voi tappaa peruskuormaa (sitä teilläkin varmasti yhtiössä on) ja tietenkin pyörittää lämpöpumppuja. Tai vaikka tunkea vastuksen kautta veteen suoraan. Ei sitä nykyisellään tosiaan myydä kannata.
Peruskuormaa kyllä, mutta pumpputaloudessa suoraan veteen lämmöksi aurinkosähköä ei järkeä, koska saman saa myydessä ilman investointeja ja jotain investointeja se tarvii jos optimoi ylimäärät vastukseen.

Mutta eikös tämmösessä komplexissa vähintään yksi pumppu ole aina päällä peruskuormaa lisäämässä...
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
En tosiaan olisi sähkön myynnistä huolissani. Ja vaikka menisi myyntiin niin so not... unohtaa koko asian ja keskittyy vain oman kuorman ajastamiseen aurinkoiselle ajalle päivästä.

Mutta erittäin mielenkiintoists silti on nähdä miten Solixin aurinkolämpö toimii kun se käyttöön tulee tuolla. Arvostan kyllä reipasta kokeiluhenkeä.
 
Viimeksi muokattu:

Mikki

Aktiivinen jäsen
Jos vettä haluaa lämmittää on aurinkolämpö ylivoimainen aurinkosähköön verrattuna.
No on... siksi ihmettelinkin että miksi se tehdään vaikeimman kautta. Tasokeräimet hoitaa homman riittävän hyvin ja niiden määrän voi vapaasti valita.

Saksasta tilaamalla esim 5000€:lla saa aikamoisen aurinkokeräimen.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
No on... siksi ihmettelinkin että miksi se tehdään vaikeimman kautta. Tasokeräimet hoitaa homman riittävän hyvin ja niiden määrän voi vapaasti valita.

Saksasta tilaamalla esim 5000€:lla saa aikamoisen aurinkokeräimen.
Todellakin saa.

Jos lähtisin rivariin aurinkolämpöä laittamaan olis tavoitteenani pesutilojen lämmitys ja käyttöveden esilämmitys, ne hoituu 30-35 asteisella vedellä. Kaikki mitä tulee yli tuon on plussaa.
 

rema

Aktiivinen jäsen
Stellatoreilla saadaan lämpöä, myös silloin, kun aurinko ei paista. Kaksi Stellator 5 kerääjää, on varmaan max. Me tarvitaan n. 50 m2 aurinkolämpö pinta-alaa, eli pinta- alaa on kasvatettava n. 40 m2 tulevaisuudessa. Saamme n. 35-40 MWh:n säästön vuodessa, eli n. 3500 €-4000 € säästö. Kun meillä on rakennettu mahdollisuus vastaanottaa tämä energia, niin sen toteuttaminen on tärkeää, myös takaisinmaksuaika mielessä, koska jos jätetään tähän uusi hanke , niin takaisinmaksuaika on pitkä, eli n. 15 vuotta, mutta kun toteutamme hankkeen loppuun, niin takaisinmaksuaika on noin 5-6 vuotta.
 

rema

Aktiivinen jäsen
Peilit on olleet käytössä elokuun alkupäivistä, pinta ala 7,2 m2. Peilit eivät säteile häiritsevästi ympäristöön, olen seuraillut aaamusta iltaan, ettei häiritse. Tehoa on tullut lisää, alkuperäiseen 10 m2 pinta alaan, eli nyt on käytössä 17,2 m2. Voisin suositella kokeiluja, koska Solixi :lta saa peilejä edullisesti.
Peilien kiinnitys kehikko on tehty 2x 2 in kyllästetystä ja alhaalla 6x2 in kyllästetty. kunpikin pinta säänkestävä levy, Kinnitys alareunasta päällekkäin oleviin 4x4 palkkeihin. peilit ovat asennettu pystysuoraan, Stellatorien taakse, kolme peiliä rinnakkain per Stellator. Peilien mitat korkeus 1,2 m ja leveys 1 m.
Kun kuukausi täyttyy, niin kerron kuinka paljon sähkön kulutus aleni viimevuoden elokuuhun verrattuna.
 
Ylös Bottom