Smart price adaptation

Topjanne

Jäsen
Kompura käy aika tiuhaan, kun SPA vaikuttaa myös käyttöveden lämmitykseen. Painopiste näyttäisi kyllä olevan halvemmilla tunneilla, mutta sitten tehdään ylilämmintä jopa vastuksilla.

1664535561762.png


SPA pelkällä huonelämpötilan vaikutuksella näyttäisi paljon rauhallisemmalta ja pärjätään vielä ilman vastuksia.

1664535712210.png
 

hb81

Jäsen
Siis käyttääkö vastuksia vaikka ulkoilman keskilämpörajaa ei olisi ylitetty? Ainakin mulla näkyy SPA päällä että lisäys estetty kun ollaan rajan yläpuolella.

Tänään tosiaan vasta sain omasta F470 maa asetuksen vaihdettua. Vain valtuutettu Nibe huolto voi vaihtaa maa asetuksen. Ei osannu huoltoukko sanoa miksi on niin, mutta varsin paljon saa käydä vaihtelee Sloveniaa ja Ahvenanmaata Suomeksi kun ensiasennuksessa livennyt pykälän pieleen maa, kuten mullakin.

Tasan viikko niin loppuu 4.9c soppari ja alka pörssisähkö.
Laitoin SPA päälle nyt ja tappi asetukset eli lämmitys 10 ja käyttövesi 4.
Saas nähdä :)
 

Topjanne

Jäsen
Juu, siltä ainakin näytti, että olisi käyttänyt vastuksia veden lämmittämiseen halvimmilla tunneilla, vaikka keskilämpötila oli vielä korkeampi kuin asetettu vastuskäytön raja. Tosin en ole tätä ilmiötä toistanut vaan poistin heti SPA:n vaikutuksen veden lämmittämiseen.
 

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Itselläni päättyy edullinen sähkösopimus (4,49c/kwh) helmikuun 26.pvä ja päätin myös laittaa testiin tämän SPA.

Kytkin sen päälle joskus klo 16 aikoihin ja asetukseksi jätin oletukset 5/2.
Ja kyllähän tuo näytti nyt tehneen sen, että nosti menoveden lämpöjä ylemmäs halvemmalla tunnilla ja pudotti alemmas, kun hinta nousi. Eli jotain yritystä ainakin on.
Tuo menoveden nosto ja laskettu menovesi nousi ylemmäs mitä lämpökäyrä laskennallisesti antaa.
Ehkä minimimenoveden lämpötilaa on syytä laskea tällä SPA toiminnalla, jos kerran tarkoitus on varata lämpöä halvemmilla tunneilla?
Eikä neillä ainakaan ottanut vastuksia mukaan, kun ne on vielä estettynä.

Jatketaan hetken aikaa tuon seuraamista, että mitä se lopultakin tekee.
 

Liitteet

  • 21A0EF34-070A-4D20-8DDE-BB93A8C8AC78.png
    21A0EF34-070A-4D20-8DDE-BB93A8C8AC78.png
    373,7 KB · Katsottu: 104
  • 0EC0646E-1C30-44C1-9B80-B53D08BC7481.png
    0EC0646E-1C30-44C1-9B80-B53D08BC7481.png
    375,7 KB · Katsottu: 106
  • 2C4E618B-6A3F-48CC-9012-794A4CEF2C80.png
    2C4E618B-6A3F-48CC-9012-794A4CEF2C80.png
    129 KB · Katsottu: 103
Viimeksi muokattu:

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Yllättävän loogista tuo näyttäisi jopa olevan.
Emännän kanssa naurettiin jo, että kohta me tunnemme jo suihkuun mennessä jalkapohjista, että onko sähkön tuntihinta kallista vai halpaa

Ainoa vaan ettei vesikiertoinen lattialämmitys reagoi niin nopeasti suuntaan tai toiseen.
 

Liitteet

  • 9B7836E2-DA07-45CC-9E9E-A896F73A7676.png
    9B7836E2-DA07-45CC-9E9E-A896F73A7676.png
    169,8 KB · Katsottu: 84

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Otetaanpa sanoja takaisin. Kyllä tuo SPA näemmä pakottaa vastuksen mukaan kun tulee käyttöveden täytön aika. Eli vastus on asetuksissa vielä blokattu ja SPA sen blokkauksen ohittaa.

Lyhyellä testillä katsottuna ei tämä nyt huonolta vaikuta yhdistettynä talvipakkaset ja pörssisähkö.
Selkeästi meillä ainakin laite osasi seurata heti melko hyvin sähkön tuntihintaa ja alkoi iltamyöhään lämmittämään käyttövettä, kun sähkön hinta putoaa reilusti. Samalla tuo alkoi lisäämään entisestään kiertoveden lämpöjä. Eli yöllä taloa lämmitetään ”yli” ja aamua kohden varmaan pudotetaan energiankulutus pienemmäksi kalliimmille tunneille.
SPA näemmä ohittaa myös käyttöveden säästö-asetuksen ja lämmittää veden ilmeisesti asetuksella normaali.

Joten keskeytän testin ja jatkan sitten kun pakkaset saapuvat pidempänä jaksona.
Ihan harkinnan arvoinen tämä varmaan on, jos joudun helmikuun lopussa siirtymään pörssisähköön ainakin väliaikaisesti.

Asetuksina SPA oli siis:
Lämmitys: 5 (Jonka muutin asetukselle 3, kun alkoi puolenyön aikaan nostamaan jo 33C menoveden halvan sähkön aikaan. Tämän jälkeen menoveden pyynti putosi 2C ja se näkyy graafista).
Käyttövesi: 2

Tämän käyttöveden aikaisen sähkövastuksen mukaan otto nosti aikakerrointa 0,2h ja 2kW teholla.
 

Liitteet

  • 81709C77-86A3-4E12-AEF1-8FCF4A79C0C9.png
    81709C77-86A3-4E12-AEF1-8FCF4A79C0C9.png
    671,6 KB · Katsottu: 98
  • 68B78B38-60B6-4CD0-A54E-3C5CFD93B00C.png
    68B78B38-60B6-4CD0-A54E-3C5CFD93B00C.png
    658,3 KB · Katsottu: 104
  • 68BDBCA7-5770-4CD1-9F72-F38ACF4CC57B.png
    68BDBCA7-5770-4CD1-9F72-F38ACF4CC57B.png
    388 KB · Katsottu: 96
Viimeksi muokattu:

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Pilpillä tästä ei varmaan kovin suurta hyötyä kun laitteen teho ei riitä kylmällä kelillä vaikka se olisi jatkuvasti käynnissä saati et lepuutetaan sähkön hinnan takia osan päivästä.

No eikös nimenomaan SPA ole hyötyä juurikin niillä pakkasilla, jolloin Nibe F470 joutuu kuitenkin käyttämään vastuksia apuna?
Eli tämä tehostaisi juurikin niitä vastusten käyttöjä enempi niille edullisille tuntihinnoille ja lämmittää käyttöveden yöllä ja lisää torppaan lämpöä, jotta energian kulutusta voidaan pudottaa aamusta niillä kalliilla tuntihinnoilla.

Ainakin tuon käyttöveden tekoon yöllä SPA avustamana voisi olla hyvä ratkaisu itselläni pörssisähkösopimuksen kanssa.
Muun torpan lämmittämisestä en ole ihan varma, sillä ilpillä tai takalla se on kuitenkin ehkä helpompia hallita mieluisaksi…?
 
Viimeksi muokattu:

Lappanen

Vakionaama
Niben mukaan SPAn käyttövesiasetus muuttaa mukavuustilaksi Smart control, eikä se säädy sähkön hinnan vaan opetellun käyttövesitarpeen mukaan. Jos Niben väite pitää paikkansa, ja omankin kokemuksen mukaan, on vaan sattumaa että käyttövettä on lämmitetty juuri halvoilla tunneilla.
 

ttk2

Jäsen
Niben mukaan SPAn käyttövesiasetus muuttaa mukavuustilaksi Smart control, eikä se säädy sähkön hinnan vaan opetellun käyttövesitarpeen mukaan. Jos Niben väite pitää paikkansa, ja omankin kokemuksen mukaan, on vaan sattumaa että käyttövettä on lämmitetty juuri halvoilla tunneilla.
Käyttöveden lämmittämiseen on SPA:ssa kuitenkin se kerroin, jolla voidaan kontrolloida sitä kuinka voimakkaasti pörssihinta vaikuttaa. Mutta Smart Control on kuitenkin käytössä. Vähintäänkin tämä toiminta on epäselvää.

Meillä käyttöveden lämmitys osui SPA:n kanssa pääasiassa halvoille tunneille, mutta jotenkin tarpeettoman tuntuisesti meni toisinaan "tunnilla ohi", eli aloitti liian aikaisin tai myöhään ja päätyi kalliimmalle ajalle.

Jonkun kerran käyttövesisykli käynnistyi illalla todella kalliiseen aikaan, kun käyttövesi oli suihkuteltu tarpeeksi vähiin. Tämä oli kuitenkin tarpeetonta, koska seuraavan kerran käyttövettä tarvittiin isompi määrä vasta esim. seuraavana aamuna tai sitäkin myöhemmin.

Tästä syystä meillä otettiin käyttöveden lämmitys pois SPA:n ja Smart Control:in piiristä ja vaihdettiin ohjelmalliseen korotukseen öisin 02 alkaen muutamaksi tunniksi. Päästän ohjelmalla pumpussa käyttöveden laskemaan ihan kylmäksi illan ja päivän aikana, mutta tämä ei näy kylmänä suihkuvetenä, koska meillä on vielä 300 litrainen sähkövaraaja (pörssisähköohjauksella) maalämpöpumpun perässä. Kokonaisuus ei välttämättä ole maksimaalisen taloudellinen, mutta toistaiseksi vielä veden käyttäjiä on sen verran monta, että ylimääräinen varaaja olkoon paikallaan. Ja lämmitys kuitenkin saadaan tapahtumaan lähinnä vain öisin, joten saa luvan kelvata. Katsotaan talven mittaan muuttuuko mieli, jos sähkön hinta menee katosta läpi.
 

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Niben mukaan SPAn käyttövesiasetus muuttaa mukavuustilaksi Smart control, eikä se säädy sähkön hinnan vaan opetellun käyttövesitarpeen mukaan. Jos Niben väite pitää paikkansa, ja omankin kokemuksen mukaan, on vaan sattumaa että käyttövettä on lämmitetty juuri halvoilla tunneilla.

Kiitos tiedosta. Ihmettelinkin tuota käyttöveden lämmitystä, kun ei se ollut säästö eikä oikein edes normaali-asetus.

Ja nyt tätä systeemiä pähkäiltyäni aikani tulin siihen lopputulemaan, että eipä tuosta lattialämmityksen tuntihintaan perustuvasta lämmityksestä varmaan suurta apua ole ainakaan meille, kun:

1) Vesikiertoinen lattialämmitys hidas reagointi. Eli halpaan aikaan pusketaan ehkä jopa aivan turhaan energiaa enemmän kuin tarvis olisi. Eihän se lattia niin lyhyellä syklillä ehdi edes reagoimaan suuntaan tai toiseen.
2) Itselläni on Niben sekä lämpökäyrän takana ainoastaan märkätilat ja tietenkin myös käyttövesi. Muihin tiloihin meillä ajetaan märkätiloja matalampaa menovettä erillisellä shuntilla, josta löytyy oma säädettävä lämpökäyrä. Tällä SPA-systeemillä mun pitäisi siis avata tuo muiden tilojen kierto jatkuvasti auki olevaksi, jotta ne menoveden korotukset ja laskut vaikuttaisi muuallakin kuin märkätiloissa.

Eli itselläni on maksimissaan hyötyä tuosta käyttöveden lämmityksen ajoituksesta halvemmilla hinnoilla.
Pitää nyt testailla tuota käyttöveden lämmitystä vielä SPA jonkun aikaa ja katsoa mihin se lopultakin taipuu tai sitten tehdä itse yöajalle ajastettu lämmitys suoraan Nibestä.
Ajatuksena siis tämä SPA kuulostaa hyvältä, mutta todellisuus/hyöty on kyllä vielä iso kysymysmerkki :)
 

hb81

Jäsen
Samaa miettinyt, että liekö ihan loppuun asti ajateltu ominaisuus tuo SPA.
Yritetty tehdä liian hieno järjestelmä, josta puuttuu kuitenkin se mihin oletettavasti olisi suunniteltu.
Lienee ehkä fiksuin olla itse valveutuneempi ja mennä perinteisemmällä tavalla ja itse ajoittaa halvemmille ajoille lämmitys.
Mutta katsotaan nyt muutamat päivät vielä ennenkuin pörssille vaihtuu loppuviikosta.
 

juhamat

Aktiivinen jäsen
1) Vesikiertoinen lattialämmitys hidas reagointi. Eli halpaan aikaan pusketaan ehkä jopa aivan turhaan energiaa enemmän kuin tarvis olisi. Eihän se lattia niin lyhyellä syklillä ehdi edes reagoimaan suuntaan tai toiseen.
2) Itselläni on Niben sekä lämpökäyrän takana ainoastaan märkätilat ja tietenkin myös käyttövesi. Muihin tiloihin meillä ajetaan märkätiloja matalampaa menovettä erillisellä shuntilla, josta löytyy oma säädettävä lämpökäyrä. Tällä SPA-systeemillä mun pitäisi siis avata tuo muiden tilojen kierto jatkuvasti auki olevaksi, jotta ne menoveden korotukset ja laskut vaikuttaisi muuallakin kuin märkätiloissa.
:)
Vähän offtopic. Onko tuo erillinen shuntti tuo AutoMix? Onko siitä missään muussa ketjussa juttua valmiiksi?
 

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Vähän offtopic. Onko tuo erillinen shuntti tuo AutoMix? Onko siitä missään muussa ketjussa juttua valmiiksi?

AutoMix on tuo erillinen shuntti.
Kyllä siitä varmaan juttua löytyy jonkun vuoden takaa tuolta aloittelijalle neuvoja ketjusta.
Ei se ihan ongelmatonta ole ollut elo tuon kanssa ja ainakin alkuun tuntui sotkevan vain Niben toimintaa. Taistelin melkoisen paljon siis saadakseni ne toimimaan yhdessä ja taisi lopulta olla ongelman aiheuttaja sen AutoMixin perässä olevan kv-pumpun ja Niben kv-pumpun kierron sekoittuminen tjms.
Kaunis ajatus siis on tämän talon rakentaneella ollut ajaa lämpöisempää vettä märkätiloihin kuin muualle ja jättää ainoastaan makuuhuoneet termarien taakse, mutta en ole ollut aina ihan vakuuttunut tuosta ratkaisusta.

Tällä hetkellä mulla on AutoMix loivempi käyrä siis kuin Nibessä. Joskus olen ajellut vettä sillä AutoMixillä ainoastaan niin, että se ei säätele mitään ulkolämpötilojen mukaan, vaan syöttää ainoastaan asettamaani minimimenovettä. Silloin tarvitaan ilp toki avuksi.
 

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Jatkoin nyt kuitenkin vielä koekäyttöä ja ainoastaan käyttövedelle.
Vaikutus asetettu itselläni 2.

Yöllä tuo oli näemmä alkanut lämmittämään vastuksen kanssa käyttövettä halvan sähkön aikaan ja teki sen ennakoiden, vaikka kattilassa oli vielä lämpöjä reilusti. Varmaan ihan jopa hyvä asia saada edullisella tuntihinnalla kattila kuumaksi seuraavalle päivälle, mutta niinpä se tuossa näytti myöhemminkin tehneen kalliina aikana myös nostoa uudelleen kera sulatusten…
Sulatukset johtui ehkä siitä, kun kävimme illalla saunassa ja tuli laitettua tehostettu ilmanvaihto vain tunniksi päälle.

Ei nyt ihan vielä vakuuta tämä SPA. Välillä tuntuu toimivan loogisesti ja toisinaan taas ei.
Mutta kun se sähkö on vielä halpaa, niin jatkan vielä testiä jonkun aikaa ja muutan vaikutuksen asetukselle 4.
Oliko jossain selitetty miten nämä asetukset 1,2,3 ja 4 vaikuttavat Niben toimintaan käytännössä?
Ainakin asetuksella 2 tulee vastus avuksi, vaikka se olisikin estettynä vielä.
Voisiko olla siis niin, että kun laittaa asetuksen 4, niin tuo pyrkisi tekemään enempi kompressorilla ja ei ”ylilämmitä” käyttövettä?

019AA96F-E1DC-4175-8B38-20B214EADA0B.png
 
Viimeksi muokattu:

hb81

Jäsen
Tosi hienosti toimii kun tätäkin pävää katsoo. Hinta pomppaa niin alkaa sarjatulitus vastuksilla. En ymmärrä oikein logiikkaa systeemillä. Pitäisi voida asettaa rajoja millon saa vastuksia käyttää ja millon ei. Tietenkin sitten hätärajat jolloin tekee pakotettuna.
 

Liitteet

  • Screenshot_2022-10-24-19-57-44-12_6205dfbb101380269b48fe6c9bcec347.jpg
    Screenshot_2022-10-24-19-57-44-12_6205dfbb101380269b48fe6c9bcec347.jpg
    118,6 KB · Katsottu: 152

marwe

Tulokas
Hyvää päivää.

Remontoinnissa olevaan omakotitaloon asennettiin Niben S1155 MLP, ja samalla on tullut mietittyä mikähän olisi seuraava kuvio sähkösopimuksen osalta, kun on katkolla.

Tähän viestiketjuun liittyen, mikä on tämän päivän tilanne teidän testailujen osalta? Onko tuo SPA vielä käytössä vai oletteko siirtyneet kaikki käyttämään käsin tehtyjä ajastuksia?

Itselläni tuon MLP:n perässä Niben 275L varajaa, jonka lämmin vesi ei tosin ole vielä edes käytössä.

Tänään tuli myös uusi ohjelmistopäivitys MLP:lle, jonka osalta en tosin löytänyt mitään changelogia.

Kiitos
 

Lappanen

Vakionaama
Tähän en koske enää, kun on rele hoitamassa lämmityksen ohjaamista ulkoisella kosketintoiminnolla halvoille tunneille, käyttövesi ajastettu myös halvoille tunneille ja rele tuotakin ohjaa, mutta tuntuu tuo ajastus toimivan silleen ettei relettä välttämättä edes tarvisi kuin poikkeustilanteissa jos koko suku läträämässä suihkussa putkeen.

SPA liian "hieno" systeemi, paljon muuttujia niin vaikea joka kelille ja tilanteelle saada toimimaan hyvin, tai siis niin kuin itse haluaisi (suurimpana ongelmana, että lämmittelee myös niillä kalliilla tunneilla oman mielensä mukaan). Varmasti toimii useimmille, en sitä sano, mutta ei tuo omaan käyttöön tuntunut toimivalta ratkaisulta.
 

marwe

Tulokas
Kiitos, hyvä tietää että ei ainakaan teillä toiminut toivotulla tavalla.

Taidanpa tehdä pieniä testejä hiljattain, kunhan saan tuon logituspuolen kuntoon ensin. Jospa nuo ohjelmistojen päivitykset olisivat tehneet optioiminteja tuohon tässä välissä. Harmi tosiaan kun ei ole mitään tietoa ohjelmistopäivitysten muutoksista.

Millähän muuten teette nuo käppyrät?
 

juhamat

Aktiivinen jäsen
Kiitos, hyvä tietää että ei ainakaan teillä toiminut toivotulla tavalla.

Taidanpa tehdä pieniä testejä hiljattain, kunhan saan tuon logituspuolen kuntoon ensin. Jospa nuo ohjelmistojen päivitykset olisivat tehneet optioiminteja tuohon tässä välissä. Harmi tosiaan kun ei ole mitään tietoa ohjelmistopäivitysten muutoksista.

Millähän muuten teette nuo käppyrät?
Käppyrät näkee kun kytkee Niben nettiin ja ostaa nibe uplink palvelun. Maksaa 50/vuosi.
 

Willy Wanka

Jäsen
Kiitos, hyvä tietää että ei ainakaan teillä toiminut toivotulla tavalla.

Taidanpa tehdä pieniä testejä hiljattain, kunhan saan tuon logituspuolen kuntoon ensin. Jospa nuo ohjelmistojen päivitykset olisivat tehneet optioiminteja tuohon tässä välissä. Harmi tosiaan kun ei ole mitään tietoa ohjelmistopäivitysten muutoksista.

Millähän muuten teette nuo käppyrät?
 

marwe

Tulokas
Kiitos, kiitos.
Ilmeisesti vaatii tosiaan tuon premiumin että saa noita käppyröitä useita samaan näkymään, ja varmaan kaikkia edes valittua näkyviin.
 

Hempuli

Töllintunaaja
Meillä uplinkissä vain historiatiedot ~25 €/vuosi, jos haluaa netin kautta muuttaa asetuksia, niin toinen ~25 €/vuosi.
 

ttk2

Jäsen
Meillä SPA on edelleen käytössä, ollut viime syksystä lähtien. Siinä on ehkä rajoitteita ym. mutta se myös toimii käyttäjän kannalta aika yksinkertaisesti: verkkojohto kiinni ja käyttöliittymästä päälle.

SPA varmasti hoitaa ison osan mahdollisesti saavutettavasta optimoinnista ja sen mitä itse pystyisi tekemään lisää olisi vain hienosäätöä. Meillä on SPA:n lisäksi myös releohjattuna 1) ulkoinen esto ja 2) käyttöveden esto. Pumppu toimii SPA:n ohjaamana, mutta ulkoisella estolla pystyn haluamani määrän kaikkein kalleimpia tunteja vielä estämään halutessani. Nyt kun hinnat ovat huomattavasti tasoittuneet, olen tämän ulkoisen eston releohjauksen disabloinut (Home Assistantin käyttöliittymästä saan sen päälle sellaisina aikoina/päivinä/viikkoina, kun hinnoissa on selkeitä muutoksia kalliimpaan).

Oma ulkoinen releohjaus tarkoittaa sitä, että keinotekoisesti alennan laskennallisen menoveden lämpötilaa. Mitään kompensaatiota tälle ei ole ylöspäin esim. saman vuorokauden aikana, eli kun ulkoinen ohjaus estää lämmitystä, laskennallinen menolämpö asetetaan alempaan arvoon ja siten käytetään lämmitykseen energiaa vähemmän, joten lämpötilahan siinä putoaa (kun taas SPA taitaa yrittää siirtää lämmistarvetta toiseen aikaan). Meidän tapauksessa joko laitetaan lisää vaatetta päälle tai sitten lämmitetään takkaa ja otetaan siten kiinni lämmitysvelkaa. Takat ovat täällä huonosti sijoittuneita koko talon lämmityksen kannalta, mutta kyllä niillä jokin vaikutus on, ainakin jos siirtyy vähän lähemmäs nauttimaan takan lämmöstä.

Sen verran lämpötila huojuu tai oma ohjaus aiheuttaa tarvetta takkojen lämmitykselle, että näillä alle 20 c/kWh hinnoilla en taida jaksaa vaivautua. Toki jos hinta heiluu voimakkaasti, niin jäähän tuossa säästämiselle varaa.

En siis suoralta kädeltä hylkäisi tuota SPA:ta vaihtoehtona. Se kun on helppo ja vaivaton ottaa käyttöön.
 

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Kuukauden päästä on edessä siirtyminen pörssisähköön ja olen nyt muutaman päivän taas testaillut tätä SPA.
Vaikutus aktivoitu ainoastaan lämmitykselle ja asetuksella 6 tällä hetkellä.
Kyllä se näytäisi toimivan ihan oikein ja annan sille mahdollisuuden.

A2602FF8-956F-4A4E-9A98-C70C1B57F53F.png
 

hb81

Jäsen
Muutama kuukausi tuli harjoiteltua SPA käyttöä jbasitten riitti.

Lyhyesti SPA lämmityksessä korjaa käyrää jyrkästi ylöspäin jos sähkön hinta halpaa. Tarkoittaa että vaikka lämmitys tarvetta ei olisi niin kämpässä tulee kuuma. Taisiko mennä myös hinnan ollessa kallis niin alittaa minimi menovedet ja antaa kylmetä johonkin asti. En varma tästä.
Idea varmaan hyvä, mutta itse pidän tasaisemmista oloista.

SPA käyttövedessä taasen ottaa vallan muutella käyttövesi asetusta luksukselle vaikka sitä ei käytännössä tarvitse. Luksus kun kilahtaa niin vastukset alkaa laulaa vaikka olisi estettynä.
Ja samalla epävarmuudella liekö kalliin ollessa laittaa säästölle...

Joka tapauksessa kokeilut unohdettu ja hoidan itse KV säädöt sekä lisäyksen estot ja pidän lämmityksen käyrät yhdellä linjalla.
 

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Sehän juuri tuon SPA:n tarkoitus onkin, että sitä menoveden lämpötilaa nostetaan halpojen tuntien aikana ja lasketaan taas kalliimmilla tunneilla.
Ei meillä huonelämpötila heittele vaikutusasetuksella 6, mutta mulla tuo menoveden vaihtelu vaikuttaakin lähinnä vain märkätiloihin (khh, ph, sauna).
Muihin tiloihin ajan ainoastaan 20C minimimenovettä erillisellä shuntilla.
Eikä tuo pesuhuoneen lämpötilakaan ole suuremmalti muuttunut.
Hyötynä mulle on ollut tässä testissä se, että kun tuntihinta on kallista, niin Nibe F470 on jaksanut nyt jauhaa käyttöveden ylös ilman vastuksia pakkasellakin. Jää tehoa huomattavasti enemmän käyttöveden tekemiseen, kun menoveden lämpötilaa pudotettu useiksi tunneiksi.

Ja pitää muistaa se, että eihän SPA säästä kilowatteja, vaan se säästää euroja.

SPA käyttöveden vaikutuksen jätin suosiolla aktivoimatta juurikin sen takia, että se ottaa vastukset käyttöön, vaikka ne olisivatkin vielä estettynä.
 
Viimeksi muokattu:

jouvai

Jäsen
Sehän juuri tuon SPA:n tarkoitus onkin, että sitä menoveden lämpötilaa nostetaan halpojen tuntien aikana ja lasketaan taas kalliimmilla tunneilla.
Ei meillä huonelämpötila heittele vaikutusasetuksella 6, mutta mulla tuo menoveden vaihtelu vaikuttaakin lähinnä vain märkätiloihin (khh, ph, sauna).
Muihin tiloihin ajan ainoastaan 20C minimimenovettä erillisellä shuntilla.
Eikä tuo pesuhuoneen lämpötilakaan ole suuremmalti muuttunut.
Hyötynä mulle on ollut tässä testissä se, että kun tuntihinta on kallista, niin Nibe F470 on jaksanut nyt jauhaa käyttöveden ylös ilman vastuksia pakkasellakin. Jää tehoa huomattavasti enemmän käyttöveden tekemiseen, kun menoveden lämpötilaa pudotettu useiksi tunneiksi.

Ja pitää muistaa se, että eihän SPA säästä kilowatteja, vaan se säästää euroja.

SPA käyttöveden vaikutuksen jätin suosiolla aktivoimatta juurikin sen takia, että se ottaa vastukset käyttöön, vaikka ne olisivatkin vielä estettynä.
Millaiset estoasetukset sulla on käytössä? Kytkin SPA:n pari viikkoa sitten pois, kun se ei vaikuttanut toimivan kovin loogisesti. Nyt ajattelin testata sitä vain menoveteen.
 

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Millaiset estoasetukset sulla on käytössä? Kytkin SPA:n pari viikkoa sitten pois, kun se ei vaikuttanut toimivan kovin loogisesti. Nyt ajattelin testata sitä vain menoveteen.

Mulla oli lisäyksen pysäytys asetettu 0C, mutta nyt tämän SPA testin myötä huomasin kompuran jaksavan paremmin kuin aiemmin, niin muutin lisäyksen pysäytyksen seuraavaksi -2C ja nyt taas lisää -4C. Testailen miten tuolla pärjää. Voi olla, että joutuu palaamaan takaisin päin tilanteessa jossa sähköllä halpa tuntihinta ja pakkasta yli -4C.
Ja tosiaankin pelkälle menovedelle mulla säädetty nyt ja tällä hetkellä vaikutus asetettu 6.

Niin ja lämpökäyränä mulla 2 +2.

Toinen vaihtoehto ilman SPA olisi pudottaa lämpökäyrää ohjelmalla aamusta jonnekin iltapäivään asti ja taas korottaa yölle toisella ohjelmalla tai jopa estää vastus siksi aaamun-päivän ajaksi. Vastaavasti tuolle aamun-päivän lämpökäyrän pudotukselle taas voisi ilpin tehoa nostaa samalle ajalle.
Näitä eri vaihtoehtoja tulee tässä nyt mietiskeltyä vielä ennen pörssisähköön siirtymistä. Jatkan nyt SPA testiä vielä toistaiseksi ja mahdollisesti kokeilen ohjelmallisia estoja/muutoksia myös helmikuun puolella.
 
Viimeksi muokattu:

juhamat

Aktiivinen jäsen
Sehän juuri tuon SPA:n tarkoitus onkin, että sitä menoveden lämpötilaa nostetaan halpojen tuntien aikana ja lasketaan taas kalliimmilla tunneilla.
Ei meillä huonelämpötila heittele vaikutusasetuksella 6, mutta mulla tuo menoveden vaihtelu vaikuttaakin lähinnä vain märkätiloihin (khh, ph, sauna).
Muihin tiloihin ajan ainoastaan 20C minimimenovettä erillisellä shuntilla.
Eikä tuo pesuhuoneen lämpötilakaan ole suuremmalti muuttunut.
Hyötynä mulle on ollut tässä testissä se, että kun tuntihinta on kallista, niin Nibe F470 on jaksanut nyt jauhaa käyttöveden ylös ilman vastuksia pakkasellakin. Jää tehoa huomattavasti enemmän käyttöveden tekemiseen, kun menoveden lämpötilaa pudotettu useiksi tunneiksi.

Ja pitää muistaa se, että eihän SPA säästä kilowatteja, vaan se säästää euroja.

SPA käyttöveden vaikutuksen jätin suosiolla aktivoimatta juurikin sen takia, että se ottaa vastukset käyttöön, vaikka ne olisivatkin vielä estettynä.
Tämä käyttövesi-kompuralla-hommahan onnistuu myös sillä että laittaa ajastuksella niille ajoille lämmityskäyrään -1 tai -2 kun tarvii jauhaa käyttövettä.
 

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Millaiset estoasetukset sulla on käytössä? Kytkin SPA:n pari viikkoa sitten pois, kun se ei vaikuttanut toimivan kovin loogisesti. Nyt ajattelin testata sitä vain menoveteen.

Kun tuo SPA oli käytössä ja sattui osumaan eilen kalliimmat tuntihinnat sinne -10C pakkasille, niin hämmästyin huomatessani kuinka Nibe F470 jaksoi tehdä niillä pakkasilla käyttöveden ilman vastuksiakin, pelkällä kompuralla.
Viime yölle testasin sitten, että laitoin manuaalisesti ohjelmoiden lämpökäyrän pudotuksen 2+2 -> 2-2 klo 02:45-06:00 ja käyttöveden teon klo samoihin aikoihin, niin hyvin riitti puhti kompuralla.
Lisäyksen pysäytys siis asetuksella -4C tällä hetkellä (suodatusaika 2h).

Btw. piiiitkästä aikaa UpLink käyrä näyttää jo vähän normaalimnalta. Onko vain hetkellinen häiriö?

717FBAFD-1B28-4B94-8207-5B6A41E87CA8.png
 

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Tämä käyttövesi-kompuralla-hommahan onnistuu myös sillä että laittaa ajastuksella niille ajoille lämmityskäyrään -1 tai -2 kun tarvii jauhaa käyttövettä.

Voi kunpa olisi mahdollisuus Niben softassa asettaa niin että saisi aina halutessaan pudottamaan käyrää automaattisesti käyttöveden täytössä. Siinä säätö vielä, että kuinka paljon pudotetaan käyrää käyttöveden täytön yhteydessä.

Pitäiskö jonkun laittaa kehitysideana Nibelle
 

jouvai

Jäsen
Mulla oli lisäyksen pysäytys asetettu 0C, mutta nyt tämän SPA testin myötä huomasin kompuran jaksavan paremmin kuin aiemmin, niin muutin lisäyksen pysäytyksen seuraavaksi -2C ja nyt taas lisää -4C. Testailen miten tuolla pärjää. Voi olla, että joutuu palaamaan takaisin päin tilanteessa jossa sähköllä halpa tuntihinta ja pakkasta yli -4C.
Ja tosiaankin pelkälle menovedelle mulla säädetty nyt ja tällä hetkellä vaikutus asetettu 6.

Niin ja lämpökäyränä mulla 2 +2.

Toinen vaihtoehto ilman SPA olisi pudottaa lämpökäyrää ohjelmalla aamusta jonnekin iltapäivään asti ja taas korottaa yölle toisella ohjelmalla tai jopa estää vastus siksi aaamun-päivän ajaksi. Vastaavasti tuolle aamun-päivän lämpökäyrän pudotukselle taas voisi ilpin tehoa nostaa samalle ajalle.
Näitä eri vaihtoehtoja tulee tässä nyt mietiskeltyä vielä ennen pörssisähköön siirtymistä. Jatkan nyt SPA testiä vielä toistaiseksi ja mahdollisesti kokeilen ohjelmallisia estoja/muutoksia myös helmikuun puolella.
Miten tuo lisäyksen pysäytys C asteisiin asetetaan? En löytänyt sitä huoltovalikosta, enkä muualtakaan. Tällä hetkellä käytössä vastusten esto klo 6:00 - 00:00. Eli vain yöllä 6 tuntia mahdollinen. Toisaalta tämä on mielestäni toiminut melko hyvin. Mutta tuntuisi, että kompurasta voisi saada enemmänkin irti.
 

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Miten tuo lisäyksen pysäytys C asteisiin asetetaan? En löytänyt sitä huoltovalikosta, enkä muualtakaan. Tällä hetkellä käytössä vastusten esto klo 6:00 - 00:00. Eli vain yöllä 6 tuntia mahdollinen. Toisaalta tämä on mielestäni toiminut melko hyvin. Mutta tuntuisi, että kompurasta voisi saada enemmänkin irti.

A9FA347F-8AA4-4184-8FD5-5F992B6F7620.jpeg
 

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Kyllä mä sanoisin, että tuo SPA myös säästää sähköä, ei pelkästään euroja.
Ainakin näillä pakkasilla, kun arkisin sähkön tuntihinta on kalliimpaa ja SPA laskee menoveden lämpötilaa noina aikoina ja kompura jaksaa silloin tehdä käyttöveden ilman vastuksia.

Esim. viikonloppuna oli lähes -8c keskilämpötila ja kaikki sähkön kulutus mielestäni ihan kohtuullinen 52kwh.
Ja tuolloin meillä kuitenkin oli lähes koko päivän PC päällä, joka ei ole se kaikkein energiapihein (850W power + 49” ultrawide näyttö)…
 

jouvai

Jäsen
Kyllä mä sanoisin, että tuo SPA myös säästää sähköä, ei pelkästään euroja.
Ainakin näillä pakkasilla, kun arkisin sähkön tuntihinta on kalliimpaa ja SPA laskee menoveden lämpötilaa noina aikoina ja kompura jaksaa silloin tehdä käyttöveden ilman vastuksia.

Esim. viikonloppuna oli lähes -8c keskilämpötila ja kaikki sähkön kulutus mielestäni ihan kohtuullinen 52kwh.
Ja tuolloin meillä kuitenkin oli lähes koko päivän PC päällä, joka ei ole se kaikkein energiapihein (850W power + 49” ultrawide näyttö)…

Kiitos tiedoista. Olen jostain syystä sivuuttanut tuon 4.9.2. valikon. Entä onko käytössä klo aikaan tehtyjä vastusten estoja? Vai riittääkö tuo C asteisiin tehty esto pelkästään? Meillä on ollut pörssisähkö käytössä 1.1.2023 lähtien. Pyrin optimoimaan kaikkea yön halvimpiin tunteihin.
 

Jamo70

Aktiivinen jäsen
Ei ole muita vastusten estoja vielä, mutta varmaan otan sellaisenkin testiin aamun tunneille ainakin ja kenties iltapäivälle myös.
 

jouvai

Jäsen
Ei ole muita vastusten estoja vielä, mutta varmaan otan sellaisenkin testiin aamun tunneille ainakin ja kenties iltapäivälle myös.
Ok, olen itse pyrkinyt vaan varmistamaan, että vastukset eivät menisi päivällä päälle. Olen estänyt ne päivisin jo marraskuun lopusta lähtien.
 
Back
Ylös Bottom