Yleistä turinaa ydinvoiman tiimoilta

Seagear

Aktiivinen jäsen
Loviisan reaktorit ja muut eurooppaiset vver reaktorit ovat vielä toistaiseksi riippuvaisia venäläisestä polttoaineesta.
Saatan muistaa väärin, mutta mielestäni myös länsimaista polttoainetta on ollut joskus käytössä.

Edit. Näin ainakin Wikipedian mukaan

 

tet

Hyperaktiivi
Saatan muistaa väärin, mutta mielestäni myös länsimaista polttoainetta on ollut joskus käytössä.

Asiahan mainittiin tuossa jutussakin ylimalkaisesti. Loviisa käytti jotain luokkaa 750 kpl Westinghousen/Enusan toimittamia polttoaine-elementtejä 00-luvulla.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Jotain ongelmia OL3

Ei näkynyt koko Suomen ydinvoimatuotannossa tuo ongelma, paikkasiko esim. OL1 ja Loviisa?

1696763436120.png


LO1 toinenkin generaattori takaisin verkossa
 
Viimeksi muokattu:

kotte

Hyperaktiivi
Tämä väite on täälläkin käynyt esillä.
Käsittäkseni OL3:s tilattaessa runsas pari vuosikymmentä sitten, yhtenä tärkeänä speksinä oli mahdollisuus jonkinasteiseen säätöajoon, parempaan kuin mihin oli ydinvoimaloiden kohdalla totuttu. Ransakalaisethan tuon osasivat jo silloin, kun maan sähköstä yli 70 prosenttia tuotettiin ydinvoimalla ja kulutus vaihteli melkoisesti sähkölämmityksen takia (sittemmin myös naapurimaiden touhujen takia). Muuallahan ei vastaavaa laajassa mielessä tarvinnut tehdä.

On sitten toinen asia, millaiset laskennalliset kustannukset ja kannattavalle sähkön tuotannon minimihinnalle tapahtuu, jos ydinvoimalle joudutaan sälyttämään tuollainenkin vastuu.
 

fraatti

Hyperaktiivi
TEOLLISUUDEN Voima (TVO) kertoo selvittävänsä mahdollisuutta pidentää kahden Olkiluodon ydinvoimalan laitosyksikön käyttöikää.

TVO kertoo käynnistäneensä ympäristövaikutusten arviointimenettelyn, joka koskee Olkiluodon ykkös- ja kakkosyksiköiden mahdollista käyttöluvan jatkoaikaa ja tehonkorotusta.

Tällä hetkellä laitosyksiköiden käyttölupa ulottuu vuoteen 2038. Olkiluoto 1 otettiin käyttöön vuonna 1978 ja Olkiluoto 2 vuonna 1980.

TVO:n mukaan nyt selvitetään mahdollisuuksia yksiköiden käyttölupien pidentämiseen vähintään kymmenellä vuodella.

”Käyttöiän pidentäminen tukisi kotimaista ympärivuotista ja säästä riippumatonta sähköntuotantoa sekä Suomen ja Euroopan ilmastotavoitteita”, sanoo sähköntuotantojohtaja Marjo Mustonen TVO:n tiedotteessa.

Käyttöluvan pidennyksen lisäksi TVO kertoo selvittäneensä mahdollisuuksia laitosyksiköiden tehon korottamiselle. Selvitettävänä on, voitaisiinko molempien yksiköiden tehoa korottaa 80 megawatilla. Tällöin tehotasot nousisivat 890 megawatista noin 970 megawattiin.

Vuodessa saatava sähköntuotannon lisäys olisi siis 1,2 terawattituntia. Määrä vastaa suunnilleen Jyväskylän tai Kuopion kaupunkien suuruista vuotuista sähkönkäyttömäärää.

 
Viimeksi muokattu:

tet

Hyperaktiivi
^ Menikö linkki nyt ihan oikein, en keksi yhteyttä Olkiluodon jatkoajan ja Siemensin tuulivoimatuotannon välillä?
 

Leo

Aktiivinen jäsen
Sehän se olisikin mielenkiintoista kun laitosyksiköiden käyttölupa päättyisi 2038 ja OL3 vain jäisi.
Tuo vähintään 10v jatko kuulostaisi hyvälle.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Tuosta Pietarin voimalasta

" Venäjän valtion ydinvoimayhtiö sanoo, että turbiinien siivet hajosivat voimalassa jostain syystä. Ydinvoimaloita valvovan Rosenergoatomin mukaan on epäselvää, mikä aiheutti turbiinivian.

Rosenergoatomin johtaja Aleksander Šutikov sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että siipien korjaustyöt jatkuisivat arvion mukaan jouluun asti."

On kyllä nopea remontti tuommoiseen vikaan. Osathan pitää olla valmiina hyllyssä, jos kuukaudessa tuommoisen korjaa. Turbiinien toimitusajat ovat kokonaisuudessaan vuosia.

Voisiko olla, että identtisiä turbiineja on käytössä useita ja niihin on sisuskalut varalle?
 

fraatti

Hyperaktiivi
Suomi on parinkymmenen muun maan joukossa vaatinut ydinvoiman tuotantokyvyn kolminkertaistamista maailmassa tulevina vuosikymmeninä.

Maat esittivät vaatimuksensa YK:n ilmastokokouksessa (COP2:cool: Arabiemiraattien Dubaissa.
 

Husky

Vakionaama
Suomi on parinkymmenen muun maan joukossa vaatinut ydinvoiman tuotantokyvyn kolminkertaistamista maailmassa tulevina vuosikymmeninä.

Maat esittivät vaatimuksensa YK:n ilmastokokouksessa (COP2:cool: Arabiemiraattien Dubaissa.
Olin radiosta kuulevinani että kasarilla mieleenpainuvasti idealismisoinut atomkraft-nej-vi-är-svenka olisi kannattanut ydinvoiman globaalia lisäämistä. Olen todella hämmästynyt , että siellä noin on mieli muuttunut.

Ja insinööriyden peruskallio Saksa menee TAAS väärään suuntaan. Mikä sielläpäässä on vikana...
 

haraldh

Vakionaama
Tuo saksa kyllä yllättää, eivät ymmärrä ollenkaan vinkkejä. Ei Ukrainan, Venäjän, Ydinvoiman eikä Kaasuputkien päälle.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Suomalaisfirman osaaminen ja eristeratkaisu kelpasi Ranskaan ja kaupat syntyivät 20 ydinvoimalan eristeratkaisusta.


 

Jule

Vakionaama
Kiinalaiset rakentavat tällähetkellä globaalisti 60% laivoista. Nyt siellä olisi halua rakentaa konttialus thorium reaktorilla
Tuo on hieman ongelmallinen ratkaisu sen kannalta että rajoittaa mihin niitä kontteja voi rahdata. Ydinkäyttöisellä laivalla ei saa ajaa vieraan maan satamaan siinä missä dieselillä.
 

Husky

Vakionaama
Mitäs jos Suomi on edelläkävijä ja päättää, että satamiin saa ajaa vain akkukäyttöisillä konttialuksilla?

Hetki sitten hypetys meinasi tarttua ties jo päättäjiin asti, kun moninaisissa uutisissa animaatiokuvissa matkustajalentokone lensi akuilla. Ja lopuksi oli lyhyt videokuva, jossa ultrakevyt lensi akuilla. Vähän niinkuin osoittamassa, että skaalausta vailla vain.
 

kotte

Hyperaktiivi
Nyt siellä olisi halua rakentaa konttialus thorium reaktorilla
Länsimaiset ydinkäyttöisten kauppalaivojen ongelmana oli aikoinaan reaktorin ja muiden laitteiden viemä tila. Suuren kauppalaivan polttoainekulut eivät nyt matkaa kohden kovin korkeiksi taida muodostua, vaikka polttoaineena olisi synteettinen valaanöljy tai melkein mitä vaan. Jotenkin vaikuttaisi, että sulasuolathoriumhyötöreaktoria kaikkine lisälaitteineen ja säteilysuojineen ei millään pysty rakentamaan yhtä kompaktiksi kuin perinteistä kiehutusvesireaktoria, jossa käytetään melko voimakkaasti rikastettua uraania (sukellusveneiden, lentotukialusten ja arktisen alueen jäänmurtajien voimalähteenä, joissa tilankäytön tehokkuus ei ole yhtä kriittistä kuin konttialusten kaltaisissa kauppa-aluksissa). Ainakin olisi helpompi aloittaa voimantuotantoreaktoreiden kokeilemisesta, kun kokonaista jatkuvatoimista prosessia ei ole toistaiseksi missään demonstroitu kuin paloja tutkimustarkoituksissa (ja kokeitakin on menossa vain Kiinassa eikä ratkaisun yksityiskohtia ole kuvattu julkisesti eikä ole tietoa, miten jatkuva kokonaisprosessi tuollakaan on erityisesti suolan ylläpidon osalta koskien fissiopolttoaineen rikastusta ja reaktiomyrkkyjen ja haitallisten radioaktiivisten tuotteiden eristämistä).
 

HeTi

Aktiivinen jäsen
EDF kaatui Ranskan valtion syliin, nyt velkaa on 64,5 miljardia. (~Suomen valtion budjetin verran)
Vanhat laitokset kaipaisivat kiireesti remonttia ja uusiakin pitäisi rakentaa.
Valtio joutuu subventoimaan sähkön hintaa muuten ydinsähkö olisi liian kallista.
https://www.lemonde.fr/en/france/ar...record-annual-loss-debt-swells_6016197_7.html

Kuudessa vuodessa pitäisi kouluttaa 100 000 uutta ammattilaista erilaisiin tehtäviin.
https://www.ft.com/content/d23b14ae-2c4e-458c-af8a-22692119f786
 

VesA

In Memoriam
kiinalaiset ovat todenneet jo että sieltä ei enää rahaa heru.
Kiinalaiset eivät ole maksaneet vähään aikaa noita laskuja - ne kiukuttelevat siitä että britit poistavat kiinalaista teknologiaa sikäläisestä infrasta. Kiinalaiset on ostettu ulos Sizewellin ydinhankkeesta, kiinalaiset valvontakamerat on pantu kieltoon, huawein siivoamista verkoista suunnitellaan...
 

fraatti

Hyperaktiivi
Espanjan tuore vasemmisto hallitus on päättänyt että 2027 lähtien ja mennessä 2035 kaikki ydinvomalat olisi topissa. Tällähetkellä maa tuottaa ydinvoimalla 20% sähköstään.

Näin äkkiseltään tuntuu että kova homma saada jostain puuttuva osuus tilalle tuossa ajassa... :hmm:

 

Skata

Vakionaama

”Vihdoin se on totta: Maailman suurin 8 200 megawatin ydinvoimala takaisin verkkoon – Oli pois käytöstä yli 12 vuotta​

Kashiwazaki-Kariwan ydinvoimala sijaitsee seismisellä alueella Niigatan prefektuurissa Japanin länsirannikolla.”

 

fraatti

Hyperaktiivi
Ranska on nostanut ydinvoiman(&vevsivoiman) prioriteetiksi nro 1 ja siirtänyt uusiutuvat taka-alalle ja kritiikkiä kuuluu tietenkin muualta

However, the ministry’s message is clear: Renewables such as wind and solar will only complement France’s low-carbon energy mix, which is driven by nuclear and hydroelectric power, according to experts and players in the renewables sector.
 

Husky

Vakionaama
Uuuuu!
Luulin sodan alettua, että hihhulointi on pakko laittaa priority kakkoseksi.
Ei ihan heti tultu tolkkuihin, mutta nyt alkaa olla jo järkeä ilmoilla eri puolilla.
Tietysti itseänsä ajattelevat valtiot (joilla sattumalta on myös varallisuutta) etunenässä ja hyväntahtoiset valtiot eivät hevillä seuraa. Mutta ehkä tämä tästä kuitenkin alkaa järkevöityä hissuksiin
 

Harrastelija

Vakionaama
Pienydinvoimalaa pukkaa?
Maksullinen sivu.
Lyhyesti… Alustava tonttikauppa tehty (100ha) ja yksi osa tontista varattu pienydinvoimalalle.
Terästehtaan päästöjä pitäisi saada alas.
”Yhtiö rakentaa jo tehdasalueelleen biokoksin briketöintilaitosta ja suunnittelee isompaa biokoksi- ja biometaanilaitosta. Tehtaan kupeeseen on vireillä myös biohiilen tuotantoa.”

 

haraldh

Vakionaama
Artikkelissa sanotaan että ydinvoimala on käynnissä koko ajan tuottaen voittoa. Eikös just uutisoitu kuukauden pituisesta vuosihuollosta OL3-sessa, ja arvatenkin jokaisessa ydinvoimalassa on tällainen?
 

ollikuhta

Vakionaama
Kaapeli saksaan ja sähköä myyntiin. Ei liian paksua, mutta joku 500-600MW. Eiku siitähän tulisi vientituloja ja täältä ei saa viedä kun sellua ja paperikoneita.
 

kotte

Hyperaktiivi
Kaapeli saksaan ja sähköä myyntiin. Ei liian paksua, mutta joku 500-600MW. Eiku siitähän tulisi vientituloja ja täältä ei saa viedä kun sellua ja paperikoneita.
Ei ne kumminkaan ydinsähköä ja tai sillä tuotettuja teollisuustuotteita Suomesta osta (valitettavasti) -- toisin kuin venäläistä öljyä Intiasta ja venäläistä ties missä laivasta toiseen bunkrattua LNG:tä.
 

ollikuhta

Vakionaama
Ei ne kumminkaan ydinsähköä ja tai sillä tuotettuja teollisuustuotteita Suomesta osta (valitettavasti) -- toisin kuin venäläistä öljyä Intiasta ja venäläistä ties missä laivasta toiseen bunkrattua LNG:tä.
Päinvastoin, ydinsähkö on siellä harvinaista niin tiedostaville sitä voi myydä hyvällä preemiolla. "Lapissa tuotettua (poron)korvamerkittyä ydinsähköä +9,99 snt/kWh"
 

kotte

Hyperaktiivi
Päinvastoin, ydinsähkö on siellä harvinaista niin tiedostaville sitä voi myydä hyvällä preemiolla. "Lapissa tuotettua (poron)korvamerkittyä ydinsähköä +9,99 snt/kWh"
Sopii koittaa. Käsittääkseni esimerkiksi SSAB suhtautuu aika varovaisesti ydinvoimalla tuotettuun vetyyn raakarautasienen valmistamiseksi, vaikka juuri tuollaiseen ydinvoima soveltuisi (lykkyä tyköön vain Outokummulle vastaaviin hankkeisiin ruostumattoman teräksen jalostuksessa Fennovoiman korvaamiseksi). Laajamittaisen kuluttajaboikotin mahdollisuus voi nimittäin olla aika pelottava mahdollisuus kuluttajatuotteita kuten autoja valmistavalle teollisuudelle.
 

ollikuhta

Vakionaama
Sopii koittaa. Käsittääkseni esimerkiksi SSAB suhtautuu aika varovaisesti ydinvoimalla tuotettuun vetyyn raakarautasienen valmistamiseksi, vaikka juuri tuollaiseen ydinvoima soveltuisi (lykkyä tyköön vain Outokummulle vastaaviin hankkeisiin ruostumattoman teräksen jalostuksessa Fennovoiman korvaamiseksi). Laajamittaisen kuluttajaboikotin mahdollisuus voi nimittäin olla aika pelottava mahdollisuus kuluttajatuotteita kuten autoja valmistavalle teollisuudelle.
Venäläisellä kaasulla ei tunnu olevan brändiongelmia joten lienee markkinointi-/viestintäkysymys.
 

kotte

Hyperaktiivi
Venäläisellä kaasulla ei tunnu olevan brändiongelmia joten lienee markkinointi-/viestintäkysymys.
Pitää paikkansa, mutta Suomessahan ei voida päättää, minkälainen fanatismi tai sen puute missäkin vallitsee. Vaikka asiakkaat olisivat väärässä, ei myyjän auta kuin hyväksyä tämä tosiasiana. Brändin muokkaus on äärimmäisen kallista, jos se yritetään hoitaa varman päälle (kuten pitäisi, eli sotaan ei kannata ryhtyä, ellei voitto ole erittäin todennäköinen). Pienessä massa eivät voimavarat riitä moiseen, jollei paine ja momemtum synny suuremmista ympyröistä.
 
Back
Ylös Bottom