PV Magazine
Toyota shows off solar Prius with 860 W output from 34% efficient cells – pv magazine International
Siirry
Tekijänoikeudet saattavat rajoittaa kuvan käyttöä. Lisätietoja
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Papukaijamerkki asian ratkaisemisesta monimutkaisella tavalla.Se toki hiukan myös riippuu siitä mitä sillä panelilla hakee. Muistaakseni Nissan taisi joskus tehdä jonkun pikku panelin jolla pyöritettiin ilmanvaihtoa ja ajatuksena oli kun aurinko paistaa, on autossa helposti kuuma, joten mitä enempi paistaa, sen innokkaammin sitä ulkoilmaa sisälle puhalletaan ja näin auto ei olisi kovin paha sauna liikkeelle lähteissä![]()
Toki tuo toimii varsin hyvin ihan omastakin kokemuksesta, mutta luukku auki toivoa sopii ettei ihan kaameaa sadekuuroa kohdalle satu. Jossain päin maailmaa myös avoin luukku saattaa kutsu pitkäkyntisille. Paneli + puhallin yhdistelmällä noita huolia ei oleHelteillä tajusin kattoluukun pointin - aurinkoon parkkeeratussa autossa oli 20 astetta viileämpää kun luukun jätti 5 senttiä auki, kuin jos se oli kiinni.
Noo .. tuo on melko mutkikas lasikuitukomposiitti eikä auton tekoa ole saatu sujumaan lasikuidulla helpommissakaan muodoissa, mutta ehkä tuollaisesta voisi laminoida veneen ?
Täältä löytyy tuosta myös jotain kuvia. Melko lähekkäin nuo akut ovat toisiaan.![]()
Fire at Tesla Big Battery Under Control After Weekend Blaze
Local authorities have declared the fire at one of Tesla Inc.’s biggest utility-scale batteries in Australia under control after the blaze initially erupted on Friday.www.bloomberg.com
Siellä pitäisi myös olla ne jäähdytysmahdollisuudet, jos ei auton varusteissa niin ainakin palokunnalle. Periaatteessa jos on nopea voisi olla mahdollista estää naapurikennojen sulaminen ja palo jäisi yhteen kennoon. Jossain ranskalaisissa sähkiksissä kai onkin palokunnalle jo sammutusyhde.Anturointi kun ei maksa mitään, ja niitä voi vaikka kahdentaa varmuuden varalta, sekä niille riittää ohuetkin johtimet, niin miten voi olla että akustojen valvonta on vielä niin onnetonta? Pistemäinen ero, eli tietyn kennon ylikuumenemisen pitäisi omasta mielestä olla peace of cake, ja siitä häly suoraan aluksi käyttäjälle, ja tietyn rajan ylityksestä hätäkeskukseen. Mitähän minä en ymmärrä? Eikö tuota voisi alkaa vaatia osaksi jotain standardia? Vähän kuin kotitalouksissa tulee olla tiettyä alkavaa neliömäärää kohden palovaroitin. Ei ole ainakaan kustannuskysymys, sen verran olen asioista perillä. Samalla logiikalla poistaisi riskit autopaloista autotallissa ym. paikoissa.
Jo kaksi vuotta sitten pääsivät 200 :n lataus kertaan, mikä on tilanne nyt? Pitäisi päästä yli 1000 latauskertaan ja akun vaihdettavuus pitäisi olla helppo.Natrium akku Suomesta?
![]()
Suomalainen natriumakku voi mullistaa maailman: Jännite 4 V, lataus 5 min, yhtä tehokas kuin Li-ioni mutta halvempi – Voi korvata jopa lyijyakut
Suomessa kehitetty akku ei tarvitse harvinaisia raaka-aineita, latautuu 5 minuutissa ja on yhtä tehokas kuin litiumioniakku. Pian Broadbit Batteries käynnistää koetehtaan.www.tekniikkatalous.fi
Jos vuodessa on 100 latausta, niin kahdenvuoden vaihtoväli on liian pieni, jos latauksia eli kilometrejä kertyy enemmän, niin akun vaihtoväli tiivistyy. Broadbit:n Na-akun esitetty hinta olisi 1/3 pienempi, kuin Li-akuissa. Tämä edellä esitetty, aiheuttaa sen, että latauskertoja tarvii olla 1000 tai enemmän. En tiedä nykyvaihetta, kuinka moneen latauskertaan on päästy?Onko latauskertojen määrä ongelma, jos akku on halpa ja autonvalmistaja tehnyt akun vaihdettavaksi.
Ei missän nimessä julkinen raha tähän. Akku on lupaavien teknologien suurin hautausmaa.Jo kaksi vuotta sitten pääsivät 200 :n lataus kertaan, mikä on tilanne nyt? Pitäisi päästä yli 1000 latauskertaan ja akun vaihdettavuus pitäisi olla helppo.
Nyt Suomen, Business Finland:n ja Sitra:n, pitäisi avustaa riitävästi tässä hankkeessa.
No ei nyt sentään 40-60%, mutta 20-80 saadaan useita tuhansia syklejä. 10-90 päästään ehkä parin tuhannen kohdalle. Näin minä olen lukenut. Ei omakohtaista kokemusta.No niinhän kaikki hybridiautot toimii, käytetään esim. 40-60% väliä siitä normaalista 0-100% asteikosta millä akku kestää ne pari tuhatta sykliä. Muuten ne ei kauaa kestäisi niillä lataus- ja purkuvirroilla.
Se, mikä jännite on 0% ja mikä 100% on muutenkin sopimuskysymys, yli 100% voi mennä ja alle 0%, käyttöikä lyhenee nopeasti, mutta joskus se on olosuhteiden vuoksi järkevää.
LiFePO4 akku ei sopii hyvin henkilöautojen kun se on painavampi/kookampi kun Li Ion. Valoisampi on (puoli-)kiinteän elektrolyytin akkun kehitys, tuotanto alkaa ehkä jopa ensi vuonna.Oikeastaan litiumin-akkujenkin puolella tilanne näyttää aikaisempaa valoisammalta etenkin LiFePO4-ratkaisujen kehittymisen myötä. Noissahan kriittinen lähtöaine on itse litium, muut aineet ovat yleisiä ja periaatteessa halpoja (kaiketi tyypilliset elektrolyyttiaineetkin ja pääosin elektrodimateriaalit). Litiumia puolestaan on aivan riittävästi saatavilla meriveden suolojen komponenttina, kunhan toimiviksi todettuja rikastamisprosesseja saadaan teolliselle asteelle. Tuolloin litiumakun valmistaminen ei enää ole vastaava globaali ympäristöä uhkaava ongelma kuin vielä nykyisin.
Pitäisikö tuo kertoa myös Teslalle? Suomeenkin on tullut Kiinassa valmistettuja Model 3 SR+ autoja, joissa on tuo LiFePO4-akkukemia.LiFePO4 akku ei sopii hyvin henkilöautojen kun se on painavampi/kookampi kun Li Ion. Valoisampi on (puoli-)kiinteän elektrolyytin akkun kehitys, tuotanto alkaa ehkä jopa ensi vuonna.
"Battery cells with nickel cathodes have more energy and power density than cells using iron phosphate, hence that’s why Tesla is only using the latter in shorter-range electric vehicles". Lisäksi oli tämä: "battery with LFP cells shows weaknesses in low temperatures", nyt ehkä se on ratkaistettu. Vaikka LiFePO4 on painavampi, se on ekologisempi (ei Ni ja Co) ja halvempi, täydellinen kinteän sovelluksiin (verkko akku). Se on siis monimutkainen yhtälö.? Suomeenkin on tullut Kiinassa valmistettuja Model 3 SR+ autoja, joissa on tuo LiFePO4-akkukemia
Aurinkosähkö+akusto on äärimainen testi akkulle kun lataus ja kuormitus vaihtelevat hyvin paljon kun aurinko paistaa. Talven aikana taas akusto on aina ladattu täytten yön aikana kun pörssi sähkö halvin. Akkuni valmistaja kertoo 5000 sykleista, miinimi taso on 10%. Akuston hallitse automaatisesti BMI (Battery Management System).No ei nyt sentään 40-60%, mutta 20-80 saadaan useita tuhansia syklejä. 10-90 päästään ehkä parin tuhannen kohdalle. Näin minä olen lukenut. Ei omakohtaista kokemusta.
Joo, sen minkä minäkin vasta tältä foorumilta kuulin on että Tesla on huomattavasti parantanut LFP-kemiaa myös käytännössä eikä vain suunnitelmissa.Pitäisikö tuo kertoa myös Teslalle? Suomeenkin on tullut Kiinassa valmistettuja Model 3 SR+ autoja, joissa on tuo LiFePO4-akkukemia.
Ihan sama, jos akkua ei pystytä valmistamaan ilman kobolttia ja nikkeliä. Nuo loppuvat ennen kuin autoilu on valtaosin sähköistynyt, jollei niistä päästä eroon. Jo sitä ennen on ympäristö jouduttu raiskaamaan kestämättömään tilaan etenkin kobolttia maasta ryöstettäessä. Kiinteä elektrodi sinällään ei auta yhtään katodimateriaalien osalta, joista tässä on kyse (ja joka on litiumakun kannalta kriittisin osa).LiFePO4 akku ei sopii hyvin henkilöautojen kun se on painavampi/kookampi kun Li Ion. Valoisampi on (puoli-)kiinteän elektrolyytin akkun kehitys, tuotanto alkaa ehkä jopa ensi vuonna.
Ei se ole tilanne kobolttin ja nikkelin kanssa niin pessimistinen vain tuotanto ketju täyttyy parantaa. Voisi sanoa myös että rautan tuotanto on niin suuri että Maa on ryöstetty. Kiinteä elektrodi on hyvä idea no vielä ei ole valmis ja signaalit tulemisesta ovat hivin ristiriitaisia, optimistisetIhan sama, jos akkua ei pystytä valmistamaan ilman kobolttia ja nikkeliä. Nuo loppuvat ennen kuin autoilu on valtaosin sähköistynyt, jollei niistä päästä eroon. Jo sitä ennen on ympäristö jouduttu raiskaamaan kestämättömään tilaan etenkin kobolttia maasta ryöstettäessä. Kiinteä elektrodi sinällään ei auta yhtään katodimateriaalien osalta, joista tässä on kyse (ja joka on litiumakun kannalta kriittisin osa).
Mutta eihän kompromissin näin iso tarvitse mistään fysiikan laeista johtuvasta syystä, luulen että se akatemiassa pyörinyt "30% huonompi" on lähellä totuutta, kukaan ei vaan ennen Teslaa pistänyt resursseja LFP:n kehitykseen. Ja Teslallakin se oli toissijainen prioriteetti pitkään.
Ihan sama, jos akkua ei pystytä valmistamaan ilman kobolttia ja nikkeliä.
Siitähän juuri asiaan liittyvä keskustelu lähtikin liikkeelle, eli L(i)F(e)P(O4)-akuissa katodi sisältää litiumia ja rautaa fosfaattisuoloina ekä tosiaankaan perustu kobolttiin tai nikkeliin. Mutta noissa on aikaisemmin ollut ongelmana katodi heikko sähkönjohtavuus, mihin on nyttemmin saatu apua mm. katodiin seostetuilla nanoluokan paksuuden hiilikuitujohtimilla.LFP-akussa ei ole kobolttia eikä nikkeliä.