Euroopan energiakriisi

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen

Suomi voi joutua aloittamaan uudestaan kaasuostot Venäjältä – oikeus hylkäsi Venäjän vaatimuksen ruplamaksuista, mikä katkaisi kaupan keväällä​

Välimiesoikeus määräsi Suomen ja Venäjän jatkamaan neuvotteluja kaasuostoista. Suomea sitoo kaasuostoissa sopimus, joka velvoittaa maksamaan, vaikka kaasutoimituksia ei ota vastaan.
 

bungle

Vakionaama

Suomi voi joutua aloittamaan uudestaan kaasuostot Venäjältä – oikeus hylkäsi Venäjän vaatimuksen ruplamaksuista, mikä katkaisi kaupan keväällä​

Välimiesoikeus määräsi Suomen ja Venäjän jatkamaan neuvotteluja kaasuostoista. Suomea sitoo kaasuostoissa sopimus, joka velvoittaa maksamaan, vaikka kaasutoimituksia ei ota vastaan.


Seuraava vaihe: ok, toimitetaan kaasua euromääräisesti, se vaan maksaa 10x enemmän kuin mitä joutuisitte maksamaan ruplissa.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen

Ranska on ydinvoiman suurvalta, mutta sen voimalat käyvät yhä vajaateholla – riskinä on, että talvella sähkö ei aina riitä​

Normaalisti Ranskassa tuotetaan noin kaksi kolmasosaa sähköstä ydinvoimalla. Viivästyneet huollot ja yllättävät korjaukset ovat kuitenkin leikanneet noin puolet kapasiteetista.
 

Mekaniker

Vakionaama
Ruotsalaiset lehdet osaavat prosenttilaskun, huomisesta maksaa sähkö yli 9000% enemmän kun joitakin päiviä sitten:)

Taitaa olla parasta panna vauhtia omiin projekteihin ettei jää "housut kinttuihin" kun tuovat lavetilla seuraavan sähkölaskun?
 

kotte

Hyperaktiivi
lähes jokaisessa maankolkassa seisoo voimalaitos jostain ennakoimattomasta syystä
Aina noita on seisonut, mutta ehkä tällä hetkellä enemmän, kun on laistettu kunnossapidosta (kun on esimerkiksi ollut tavallista hankalampaa koronapandemian takia). Kynnys raportoida asiasta on madaltunut mediassa paljon sattuneesta syystä, kun saatavuus idän suunnasta on hankaloitunut ja vähentynyt.
 

kotte

Hyperaktiivi
Nordic and Baltic Sea Winter Power Balance 2022–2023
Aivan kuin Suomen lukuihin olisi laskettu mukaan tuontijohtojen täyttäminen naapurimaista tappiinsa ja noiden lukuihin puolestaan pakollinen "vero", eli vienti johtojen täydeltä Suomeen? Ilman tuontia (ja jutun laatimisen jälkeen entistä epäilyttävämmäksi käynyt OL3:n käytettävyys) ollaan huippukuormitustilanteessa Suomessa aika monta kymmentä prosenttia pakkasella sähkötehon osalta Suomessa ilman massiivista sähkön tuontia.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Aina noita on seisonut, mutta ehkä tällä hetkellä enemmän,
UMMeista näkee seisovan tehon - voimaloita on yllättävä määrä seisokissa aina kun katsoo.. mutta yleensä suunitellussa huollossa. UMMeista saa visualisaatiotakin, sellaisesta varmaan näkisi onko tilanne erityisen poikkeuksellinen.
 

tet

Hyperaktiivi
Energiakriisi iskee eri maihin Euroopassa eri tavalla. Me suomalaiset olemme kohtuullisen hyvässä asemassa esim. saksalaisiin verrattuna. Saksan valmistava teollisuus on halvaannustilassa, siellä kun Venäjän maakaasu ei mene ainoastaan lämmitykseen vaan myös esim. kemianteollisuuteen. Kun se seisoo, seisoo pian kaikki muukin valmistava teollisuus. Saksalaisten autotehtaisen toimitusajat ovat varmaan aika epävarmalla pohjalla jo nyt, ja tilanne pahenee, jos jostain ei saada korvaavaa raaka-ainetta.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Ja taas tuotanto tiukemmalle pohjolassa.
Hohhoijaa! Onkos tämä aiempinakin talvina ollut näin vaikeaa? Ei ole tullut seurattua, kun sähköä riitti ja oli halpaakin määräaikaisella sopimuksella.

Ruotsin kaksi isointa ydinvoimalaa rikki, OL3 rikki, Meri-Porissa ongelmia jne. Kai kohta menee jonkun joen vesivoimalat jotenkin pois käytöstä.

No toivottavasti edes tämä ikuinen tuuleton jakso päättyy ennen 9.12. Ennusteissa ei taida vielä näkyä tuulta. Katselin Hailuotoa ja tuuliennuste 3-5 m/s seuraavat 10 vrk. Tiedä sitten onko lainkaan kuvaava paikka Suomen tuulivoimalle. Vaasaan FMI ennustaa 3 m/s tuulta, samoin Sodankylään, joten todella tyyni on ennusteen 10 vrk jakso.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Qatar ja Saksa tehneet diilin LNG toimituksista

 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen

Ruotsin hallitus maksaa sähkötukea kotitalouksille, mutta apu yrityksille yhä auki​

Epäselvyys yrityksille maksettavasta tuesta suututtaa elinkeinoelämää, joka pelkää konkurssien lisääntyvän.

"Keski-Ruotsissa eli niin kutsutulla kolmosalueella korvaus on noin viisi senttiä kilovattitunnilta ja eteläisimmällä eli nelosalueella vajaat kahdeksan senttiä kilovattitunnilta. Tuki maksetaan toteutuneen kulutuksen mukaan lokakuun 2021 ja syyskuun 2022 väliseltä ajalta. Korvaukset maksetaan Ruotsin Kelan kautta automaattisesti, eikä tukea tarvitse hakea."

 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen

ENTSO-E: Talven sähkön riittävyydessä epävarmuuksia Euroopassa​


Eurooppalaisten kantaverkkoyhtiöiden yhteistyöjärjestö ENTSO-E:n 1.joulukuuta julkaisema selvitys tarkastelee talvikauden sähkön riittävyyttä Euroopassa. Selvitys osoittaa, että sähkön riittävyyteen liittyy riskejä Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa.
 

Jauhojengi

Tulokas
Ihan OT mutta oletteko reagoineet että on paljon ongelmia voimaloissa, lähes jokaisessa maankolkassa seisoo voimalaitos jostain ennakoimattomasta syystä
:hmm:
Öljypuolella tuon vastine olisi OPEC:n päätös leikata tuotantoa hintojen nostamiseksi. Jos sattumia alkaa olla liikaa kyse ei aina enää ole sattumasta.
 

tet

Hyperaktiivi
ENTSO-E: Talven sähkön riittävyydessä epävarmuuksia Euroopassa
Doomsday preppereille hieman suhteutusta.

"Suomelle tehovajeen odotusarvoksi parhaaseen arvioon perustuvassa skenaariossa on laskettu alle 0,2 tuntia ja epäsuotuisassa skenaariossa 11 tuntia. Tämä tarkoittaa, että Suomessa on odotettavissa pulaa sähköstä keskimäärin näin monena tuntina talvikauden aikana. Yksittäisinä vuosina sähkön riittävyys vaihtelee merkittävästi riippuen sääolosuhteista ja vikaantumisista."
 

TopiR

Aktiivinen jäsen
Toi malli on myös siinä suhteessa mielenkiintoinen, että sähköntuottajien kannattaa lähes kaikissa tilanteissa olla rehellisiä myyntihinnan asettamisessa. Jos tuotantolaitos ilmottaisi oman hinnan pikkasen korkeammaksi sillä olisi viisi mahdollista seurausvaihtoehtoa:

- Keskihintainen tuotantomuoto tilanteessa jossa kysyntää on paljon, myyjä saa kuitenkin hinnan joka muodostuu kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta => pelaamisella ei saa yhtään lisää fyffeä.

- Keskihintainen tuotantomuoto tilanteessa jossa vähän ylöspäin tuunattu hinta siirtääkin oman tuotannon rajahinnan yläpuolelle => pelaaminen tiputti tuloja.

- Tilanteessa jossa kysyntäkäyrä leikkaa juuri oman tuotannon ja maksimikysyntä ei ylitä maksimituotantoa, voi hinnan ylöspäintuunaamisella olla tuottoja lisäävä vaikutus => Mahdollisuus pelata, mutta riski tippua pelistä pois on iso. Lisäksi tämä peliliike toimii vain jos kysyntäkäyrä tippuu riittävän jyrkästi.

- Tilanteessa jossa oma tuotantomuoto on se kaikkein kallein ja kokonaiskysyntä ylittää kokonaistarjonnan. Tällöin hinta nousee kunnes tulee kysyntäjoustoa. Jos tässä tilanteessa hintaa nostaa vähemmen kuin kysyntäjouston muodostama hinta on => pelaamisella ei saa yhtään lisää fyffeä.

- Tilanteessa jossa oma tuotantomuoto on se kaikkein kallein ja kokonaiskysyntä ylittää kokonaistarjonnan. Tähllöin hinta nousee kunnes tulee kysyntäjoustoa. Jos tässä tilanteessa hintaa nostaa kysyntojouston muodostaman hinnan yläpuolelle => pieni sauma pelaamiselle, jos kysyntäkäyrä yhä tippuu riittävän jyrkästi. Luultavasti ei tipu kun ollaan kysyntäjouston alueella.


Mikäli toi tuotantohintakäyrä on oikeasti tollainen askeltava, tulee siitä hassuja seurannaisefektejä silloin kun kysyntäkäyrä leikkaa askelluksen "pystyreunan". Tälläin kysynnän muuttuminen muuttaa hintaa vaikka tuotantomäärä pysyy vakiona.
 

kotte

Hyperaktiivi
Mikäli toi tuotantohintakäyrä on oikeasti tollainen askeltava, tulee siitä hassuja seurannaisefektejä silloin kun kysyntäkäyrä leikkaa askelluksen "pystyreunan".
Käytännössähän askel on harvoin ihan pysty, kun tuottaja pohjaa omaan etuunsa. Esimerkiksi vesivoimaa voi myydä hiukan enemmän tai vähemmän ja tuo sitten vaikuttaa lähinnä määrään, joka on mahdollista myydä myöhemmin. Tuollaisessa tilanteessa kannattaa hinnoitella muulla tavoin, esimerkiksi niin, että käyrä nousee kohti maksituotantoa, koska tämä syö enemmän tulevaisuuden mahdollisuuksia. Monilla muilla tuotantotavoilla on vastaavia rajoituksia ja osa voi realisoitua jo päivän sisäisesti.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Sähkökatko pimensi osan Pariisista –”Nytkö se alkoi”
Ydinvoiman tuotanto-ongelmista kärsivässä Ranskassa varaudutaan nyt laajoihin sähkökatkoihin. Pariisi sai esimakua sähkökatkoista, kun osa kaupungista pimeni torstaina.

 

bungle

Vakionaama
Sähkökatko pimensi osan Pariisista –”Nytkö se alkoi”
Ydinvoiman tuotanto-ongelmista kärsivässä Ranskassa varaudutaan nyt laajoihin sähkökatkoihin. Pariisi sai esimakua sähkökatkoista, kun osa kaupungista pimeni torstaina.


Olin videoyhteydessä tänään ranskalaiseen kollegaan. Meni sähköt kerran noin minuutiksi ja pipo päässä oli.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Electricity markets in transition: A proposal for reforming European electricity markets
Natalia Fabra / 9 Dec 2022
The current energy crisis in Europe, fuelled by the disruption of Russian gas supplies, accentuates the need to reform electricity markets. This column sheds light on a new electricity market architecture proposal that aims to strike the right balance between exposing firms and consumers to short-run price signals while efficiently and equitably de-risking long-run investments. The proposed architecture would facilitate the achievement of carbon-free and diversified power markets, allowing for substantial reductions in the cost of electricity for consumers.
Loput: https://cepr.org/voxeu/columns/elec...oposal-reforming-european-electricity-markets
 

fraatti

Hyperaktiivi
Hyvin esitetty video. Tää pitäisi olla pakollinen oppimateriaali poliitikoille.
Tuohon on tullut jo pari jatko-osaa

1: Marginal Pricing and the Merit Order: The Short-Term Equilibrium

2: Investment Dynamics and Scarcity Pricing: The Long-Term Equilibrium

3: The Spot Market
 

fraatti

Hyperaktiivi
Ranskalaisetkin saavat pikkuhiljaa ydinvoimaloita tulille. Vielä 16 topissa ja 40 käynnissä.
1670680960450.png

Osa Pariisista taisi olla kuitenkin ilman sähköä. Ens viikko hankala.
 
Viimeksi muokattu:

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen

Germany slashes VAT for residential PV to 0%​

The German parliament has approved a new package of tax breaks for rooftop PV, including a value-added tax exemption for PV systems up to 30 kW in size.

 

Kamis

Aktiivinen jäsen
Briteissä alkaa olemaan hinnat passissa. Sähkö maksaa 3€ / kWh huomenna klo 18-19. Kylmää ja vähätuulista.
montakos kauppapaikkaa oikein on kun Nord Poolissa hinta on samalle tunnille 12.12.2022 1846€?
Suomen hinta on kummassakin sama. (ok on siinä näköjään 0,02€ ero)
 
Back
Ylös Bottom