Kotimokkula ja kiinteä laajakaista keskustelua

JreM

Jäsen
Meillä ollut nyt vuoden Elisan 5G 300M. TV tulee HD:na IPTV:n läpi ja vaikka tähän saman aikaisesti Netflix päällä toisessa huoneessa, niin ei ole kyllä surffaillessa huomannut nopeusongelmia.. eikä ole jäänyt kuvakaan missään bufferoimaan. Lisäksi on vielä kuuden kameran valvontalaitteisto verkossa. Mastoon on toki vain 200m ja toiseksi lähimpäänkin n. 600m. Nyt speedtest.net näytti 290Mbs down ja 49,7Mbs Up. Montaa mittausta ei ole vuoden aikana (ei ole tullut mitattua kun netti ei ole takunnut), mutta hitain tallentunut mittaus on 263/49Mbs. Pingit 5G:n aikana 9 - 13ms.

Valokuituasennuksista ohut kokemus n. 10 vuoden takaa (koulutus + muutamat vedot ja hitsaukset), niin oli vaikea niellä 2500€:n hintalappua 15metrin kaapelin vedosta PLUS 50e/kk liittymä. Valokuitu on tietääkseni edelleen se teknologia, jolle ei nopeampaa korvaajaa ole tulossakaan, niin tarvitseeko tavallinen Pekka tätä teknologiaa kotinsa seinästä läpi, kun samaa kuitua pitkin mahtuisi koko kylänkin tietoliikenne. Tällä foorumilla voisi ainakin todeta, ettei TMA ole hääppöinen.

Kiinteä liittymä on tietysti stabiilimpi ja "luotettavampi", mutta nähdäkseni näillä liityntähinnoilla operaattorit vain sälyttävät infran rakennuskustannukset kuluttajille. Ihan toisaalla Suomessa tuttu sai kuitenkin kuidun kotiin tonnilla, mutta kaapelia piti kaivaa jo n. kilometrin verran runkolinjan reitiltä, niin onhan se hieman kumma, että taajamassa halutaan 50k€ liittymismaksuja per kortteli. Ja on niitä kiinteiden linjojenkin laite- ja kaapelirikkoja, joten en ihan vakuuttunut ole suositusta luotettavuus argumentista.

Meillä pärjättiin hyvin VDSL2:lla ennen kuin siirryttiin 4G:hen. Aiemmin HDTV tuli DNAn VHF:n kautta mutta sehän meni kuralle pari vuotta sitten. VDSL2 keskitin voi olla huomattavankin lähellä omakotiasujaa, mutta noita on kait ruvettu ajamaan alaskin jo.. Siinäkin tekniikka joka on aliarvostettu IMO, joskin suosion puute taitaa juurtaa operaattorien kuidun myyntikiimasta. Mutta näissäkin lienee aina syytä suhteuttaa; monissa kerrostaloissa voi olla 100m kuparia välissä vaikka valokuidulla kämppä myydäänkin -> pärjäisikö se perus OKT:kin "korttelikuidulla". Entä montako 8K streamia halutaan taloon saada samanaikaisesti toimimaan? Tai tuotetaanko kellarissa serveripalveluita ja kryptolouhintaa? Joku jossain varmasti tarvitseekin Lounean 10Gbs yhteyden, tarvitsetko sinä?

TL;DR:
Vuoden kokemus 5G:stä, ollaan todella tyytyväisiä. VDSL2 on mielestäni aliarvostettu ja kuituyhteydet monissa tapauksissa ihan älyttömän hintaisia.
 

pelzi_

Vakionaama
Sen kun vedät sen 15 metriä maahan, ikävä kyllä jonkun täytyy rakentaa se loppu verkkokin. Luuletko että se kuparinen puhelinliittymä on saatu ilmaiseksi? Kautta aikojen liittymä on maksanut tuon verran, aikanaan sitä sanottiin puhelinosakkeeksi.

Ja luotettavuudessa tosiaan on se kuidun ongelma, täällä riittää näitä puhujia, mutta kun on kokemusta siitä kun maakaapeli menee poikki, niin kuluttaja-asiakkaan liittymää ei välttämättä korjata edes päivissä kun huonosti käy. Mobiilissa elämä jatkuu ainakin hitaasti viimeistään vaihtamalla simmi kilpailijalle.

VDSL2 on siirtymäajan ratkaisu varsin harvoihin paikkoihin, kerrostaloissa kannattaa käyttää ennemmin antennia ja pientaloalueilla VDSL2 ei oikein toimi, paras vetää kuitu perille tai sitten 5G on nopeampi kuin VDSL2. Kuparinen puhelinjohto on jätettä, se on nyt vaan pakko hyväksyä.

Kuluttaja muuten maksaa kaiken puhelinyhtiön toiminnan. Koskee kaikkia liikeyrityksiä, lukuun ottamatta niitä verorahoilla maksettuja kuituosuuskunta-puuhasteluja.

Kaivuutakin on aika turha mitata metreissä, se nyt vaan on hieman eri hintaista kaupungissa ja maalla ja lähiössä ja keskustassa.
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Tällä foorumilla voisi ainakin todeta, ettei TMA ole hääppöinen.

TMA on välitön, varsinkin jotka huonojen mobiili yms yhteyksien varassa on joutuneet taistelemaan vuosia ja vuosikymmeniä.

Ja ei sitä infraa kukaan lahjoituksena rakenna, se on tosi.
 

Alf

Jäsen
Tuskin. 3v vanhaa HP probook. Ja nopeus OK suoraan kännykkään wlanilla yhteydessä ollessa. Jotain hämärää tuossa reitittimessä. Siinä on OpenWRT, jotta sain laitettua MLP:n lokituksen USB-tikulle.

Ei ihme että on hidas. Kun tuo reititin tällä setupilla todennäköisesti puolittaa eteenpäin tarjottavan wlan nopeuden. Näin toimivat yksinkertaiset kotikäyttöön tarkoitetut purkit. Jotta saat nopeutta, niin pitäisi olla kaksi purkkia. 1. kuuntelee kännykän nettiä, se kytketään piuhalla toiseen wlan pömpeliin, joka jakaa nettiä, näin nopeus ei kärsi.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Ei ihme että on hidas. Kun tuo reititin tällä setupilla todennäköisesti puolittaa eteenpäin tarjottavan wlan nopeuden.
Tuolle luvataan 300 Mbs 2.4 ja 433 Mbs 5G, joten saispa edes 1/10 tuosta, mutta tulee siis vain 3 Mbs. Toiseen suuntaan menee 25 Mbs, mikä on OK ja rajoittavana tekijänä mobiilidata eli sama nopeus tulee suoraan kännäkystä.
 

JreM

Jäsen
Uudiskohteen kanssa varmasti olisi kuitu vahvoilla itsellänikin ja tutullenikin sitä suosittelin sillä tonnin hintalapulla. Heillä kun oli juuri se huono netti ja vähän valinnan varaa. Uudiskohteen kanssa taasen on investoitava joka tapauksessa johonkin, joten kuidulla saadaan usein ihan kärkiluokan hinta-laatusuhde. Ei tässä kyse ole mistään kuituvastaisuudesta, vaan lähinnä koitan painottaa ettei tämäkään asia ole niin mustavalkoinen. Yksi ratkaisu ei ole paras, tai ainakaan kustannustehokkain kaikille ja monet kylät ja taajamat on täynnä sitä aiemmin rakennettua infraa, jota hyödyntämällä päästään paljon kustannustehokkaampiin ratkaisuihin. Voi silti olla, että sielläkin joku tarvitsee sitä kuitua ja toinen haluaa sen tiedostaen myös vaihtoehdot.

Ei yritysten tarvitse tuota työtä hyväntekeväisyydelläkään tehdä, mutta hieman moraalia kaipaisi noiden(kin) markkinointi maailma: Meidän alueella monelle tuli kuitu ja pitäähän viisi kertaa meidänkin ovikelloa soittaneiden myyjien palkatkin maksaa välistä. Perästä kun ilmestyi "meillä on kohta valokuitu" kyltit jokaisen portin pieleen joka tilauksen oli tehnyt, että saadaan vielä naapurikateuden avulla pari tilausta lisää, niin oma kohtuullisuuden taju ontuu kun kyltit kiikkuvat eläkeläisparien talojenkin pihassa. Myyjät tuputtivat kuitua meillekin ulkoa opetelluilla myyntipuheilla, mutta ihan niinkuin lämpöpumppujen markkinassa tällä hetkellä, siellä ei ollut mitään teknistä tietoa taustalla ja "luvattiin mitä vain että saataisiin nimi paperiin". Mutta ovatpahan nyt pois kuormittamasta 4G ja 5G verkkoa.

En ole alalla, joten nämä vaan mielipiteinä ja kokemuksina, mutta en vieläkään näe miksi kupari ei sovellu VDSL2 ratkaisussa OKT:lle esim. 100m päässä keskittimestä, kun se kerrostalossa kelpaa yhtä pitkän matkan seinien sisällä. Ja joo, vedetään kuituja asuntoihinkin asti, mutta on noitakin missä kuitu tulee kellariin ja kuparilla eteenpäin. Meillä kuitenkin oli VDSL2 yhteys käytössä vajaa pari vuotta ja nopeasti vilastuna näyttäisi olleen 75 - 94Mbs latausnopeudet (liittymä 100M/100M) ja 10 - 47Mbs upload. Kaikki todetut nopeudet wi-fi yhteydellä, kun talon sisällä ei olla koskaan piuhojen kanssa pelattu.

Nykymaailmassa kaikki koitetaan saada vastaikkain asettelulla joko-tai, niin tuppaa aina unohtumaan väliin jäävät vaihtoehdot ja hybridiratkaisut.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Asus rt-ac51u. Tuohon siis olen laittanut OpenWrt:n. Toimii ihan hienosti lanin kautta, kun siis internet kännykästä jaettu. Toimii myös OK 2,4G wlanista tiedostojen siito molempiin suuntiin reitittimen USB-tikulta.

Juuri nyt kokeiltuna reititimeltä testattuna download 42 Mbs ja upload 35 Mbs. PC:ltä download 2,5 Mbs ja upload 25 Mbs.

Tiedoston siirto PC->reititin 25 MB tiedosto 15 s, scp ilmoittaa nopeudeksi 1,7 MB/s (huomaa iso B eli n. 17 Mbs). Reititin->PC Sama tiedosto 7 s ja scp ilmoittaa 3,5 MB/s eli n. 35 Mbs.

Tuossa reititin ja PC talon eri kulmissa ja välissä pari kiviseinää. Lähempänä tiedosto siirtyy molempiin suuntiin PC<->reititin 7-9 s, mutta Speedtest ei muutu.
 

pelzi_

Vakionaama
Kukaan ei halua investoida kupariverkkoon ja siinä nyt ei satu olemaan laitetiloja 100m päässä asiakkaista ja laitteiden kylväminen 100m välein on erittäin kallista ja hankalaa ylläpitää.

Kerrostaloissa toimii kaapelimodeemi murto-osalla vaivasta paljon paremmin, VDSL:n aika on ohi, ellei sitten halua useaa kilpailevaa operaattoria samaan kerrostaloon. Voittavia kiinteitä ratkaisuja on docsis, kuidut ja 1000Base-T. Jos näitä ei ole niin sitten alue saa tyytyä 4G:hen ja tiheillä alueilla 5G:hen, puhelinkupareista on turha luulla saavansa mitään enää irti. Ne on purkulistalla. Hyvä 4G on nopeampi.
 

VesA

In Memoriam
Telialla tolppia on pystynyt mappaamaan jos on omannut sopivan päätelaitteen ja sopivan liittymän. Siksi sieltä ei löydy kuin yksi nimi paikannetuista telian mastoista joita kartalla on
Anonyymisti minä olen niitä NR-täppiä sinne upannnut, miksi sinne pitäisi tehdä tunnarit. Jekku on cellmapperin softassa siinä että se ei lähetä mitään automaattisesti asennuksen jälkeen. Joko ne pitää käsin puskea tai laittaa automaatille asetuksista. Ei siinä mitään ihmeellisiä tarvita, minulla on roottaamaton Samsung S21 ja 5G simmi.
 

VesA

In Memoriam
Ja ei sitä infraa kukaan lahjoituksena rakenna, se on tosi.
Juu, mutta lahjoituksilla kyllä - operaattorit ovat ilmoittaneet että ei kaupungista kauas vedellä jos ei joku sponssaa, koska niitä ei sitten kukaan kuitenkaan suostu ottamaan hinnalla joka tästä touhusta seuraa. EU:lta saakin tähän apurahaa jos kuitua vetää EU:n määritelmän mukaan riittävän syrjäisessä paikassa - mutta kaupungissa niistä joutuu maksamaan markkinahinnan eli tuhansia vaikka olisi splitterit ja lyhyet vedot. Pöpelikköliittymän hinta olisi varrmaan viisinumeroinen samalla kaavalla.
 

korsteeni

Vakionaama
hyvin voi havaita näin korona-aikaan kun telkkaria katsoo niin haastatteluja etänä, mikä toimii ja mikä ei
kuvat kun vanhoja rainoja ja äänet pätkii kun kuvitellaan että sillä uudella 5g paketilla kaikki toimii kun elokuvissa
totuus paljastuu
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Tie ja laadukasta tietoliikenneinfraa on järkevää tukea rakentamiskustannuksien osalta. Sen verran välttämätöntä infraa tänä päivänä.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Pöpelikköliittymän hinta olisi varrmaan viisinumeroinen samalla kaavalla.

Terveiset täältä "pöpeliköstä"!

LIITTYMISMAKSUT​

Hinnat sisältävät alv 24%

Omakotitalot ja vapaa-ajanasunnot:

Rakennettava matka
Liittymän hinta
  • alle 50m 995 €
  • 50 – 100m 1490 €
  • 100 – 150m 1890€
  • yli 150m Pyydä tarjous!

Rivitalohuoneistot*
*Koskee niitä rivitaloja, joissa on kuitu seinällä kiepillä tai päätettynä. Rakennetaan ulkokautta huoneistokohtaisesti. Ole yhteydessä, niin tarkistetaan taloyhtiösi kuitutilanne!

  • 495€

Näihin jälkiliittymiin ei tukea myönnetä.
 

hemaris

Aktiivinen jäsen
Terveiset täältä "pöpeliköstä"!

Rakennettava matka

Liittymän hinta
  • alle 50m 995 €
  • 50 – 100m 1490 €
  • 100 – 150m 1890€
  • yli 150m Pyydä tarjous!

Näkisipä täällä kehä kolmosen sisäpuolella tällaisia tarjouksia - tai oikeammin mitä tahansa tarjouksia kuituyhteydestä. Vaikuttaa siltä että vahoille OK-alueille kuidun saaminen on lähes mahdotonta. Itse olen vuosien aikana ilmoittaunut aika moneen kampanjaakyselyyn, viimeksi Valokuitusen kyselyyn. Mikään näistä ei kuitenkaan näydä toteutuvan.
 

pelzi_

Vakionaama
Ei toteudu ilman subventiota, harmillista kun ne "Helsinkiä elättävät" maalaiset ei maksa kehäkolmosen kuituja.

Jos haluaa välttämättä kuidun, pitää ostaa sellainen asumus johon sen saa tai sitten maksaa sen mitä se maksaa. Kyllä yritysliittymä tilaamalla kaivetaan yhteys vaikka mihin, hinta vaan ei sitten usein miellytä kun vaihtoehtona on kehäkolmosen sisällä parin vuoden päästä aika varmasti saatava 5G.

Maakaapelointi on se keskeinen syy miksi Suomessa ei kiinteät yhteydet kannata, kun niitä ei sähköyhtiöt tee kuten Ruotsissa. Eikä PONkaan pelasta kaivamiselta. Mm. Japanissa kuitu tulee tolpasta sinnekin mihin kännykkä ei kuulu. Suomessa on niin helpot maasto-olot, että tällaistakaan tarvetta kiinteille yhteyksille ei ole. Ei meillä tule kaapeli-tv:kään pientaloihin, jolla olisi jo pitkään saanut nopean internetin.
 

pelzi_

Vakionaama
Mitäs sen jälkeen käyttö maksaa? Tuohan lienee sitten monopoli vai saako muutkin käyttää tuota kuitua tai tuoda toisen kuidun tuettuna?
Se näiden riesa on, jos ei halua sitä nakkikiskan liittymää vaan esim. yritysverkon, niin sitten menee hankalaksi taas olla perä-Hikiän kuidun perässä.

Noita tuli Savossa toimipaikkoihin, jätettiin käyttämättä ja siirryttiin mobiileihin siellä mihin ei saanut kaivettua oikean operaattorin kuitua.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Miten muuten aikanaan puhelinkaapelit on vedetty? Kuka ne on maksanut? Meilläkin oli kesämökki saaressa, jossa oli puhelin muttei sähköä. Sähkö vedettiin sinne kovaan hintaan ennen myyntiä 80-luvun lopussa. Puhelin oli jo ostettaessa -69.
 

korsteeni

Vakionaama
-95 maksoi parikaapeli liittymä 800mk, valmiisiin pylväisiin ~700m

2005 ne kaivettiin maahan
2008 ne ilmoitettiin 2010 purkaa adsl 20€/kk mikä nousi 80€/kk
2012-2016 mokkula laitteisiin 1500€ / ~50€/kk
2016 kuitu 2000€ +28€/kk
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Mitäs sen jälkeen käyttö maksaa? Tuohan lienee sitten monopoli vai saako muutkin käyttää tuota kuitua tai tuoda toisen kuidun tuettuna?

Riippuu täysin yhtiöstä/osuuskunnasta/alueesta.

Täällä 200/200MBPS 50,00 €/kk, 500/500MBPS 69,90 €/kk ja 1000/1000MBPS 79,90 €/kk.
Operaattorina toimii Cinia

Ns. "avoin kuitu" verkoissa kokonaishinta kuluttajille on joissakin tapauksissa korkeampi.
Kun kilpailuttaa kerralla koko verkon asiakkaiden operaattoripalvelut, siinä voi olla enemmän painoarvoa kuin että jokainen yksittäinen
käyttäjä voisi "kilpailuttaa" operaattorin.
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Valtionyhtiö, valtion rahoilla, mutta kumma kyllä silti hinnat on markkinaehtoisilla alueilla halvempia.

Cinia toimii pelkkänä operaattorina, eikä omista verkkoa täällä. Cinialta ei siis rahaa heru, vaan sitä menee Cinian suuntaan.

Ja kumma kyllä rakennetun verkon ja asukastiheyden suhteenkin on "pienoinen" ero.
Täällä verkon laajuus kahden kunnan alueella oli lähemmäs 2000km ja kuluttajaliittymien määrä jossakin 2500 paikkeilla.

Pitää ymmärtää hieman alueiden eroista, ennen kuin voi millään muotoa verrata eri alueilla toimivia verkkoja.

Kun sadalla eurolla tuodaan liittymä tilaajalle päätelaiteineen, niin siitä syntyy kuntien omistamalle yhtiölle velkaa, rakentamisaikaisesta tuesta huolimatta. Halvalla liitttymishinnalla saadaan hyvä peittoalue ja enemmän käyttäjiä. Halpaa liittymishintaa kompensoidaan sitten liittymän kuukausimaksuissa.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

vmakela

Aktiivinen jäsen
Tarkalleen minne?
Kuitua rakennetaan ja hankkeita viritellään tälläkin hetkellä vähän ympäri suomea. Monissa kaupungeissa kuin maallakin.
Valokuitunen, Täyskuitu, sekä monet "paikalliset toimijat" ainakin.
Tännekin tarjottiin jotain lounean omaa kuitua. Pienin, eli tais olla 200-250Mb sekunnissa oli alkuun 29 jonka jälkeen 39 kuussa. Hyi. Ei mitään tietoa saako kaapeliin muuta operaattoria, eli onko täysi monopoli omassa kuidussaan? Nyt mulla 100Mb kaapeliverkon kautta netti. Elisa viihde ja kaapeli TV:n kk maksu, kaikki paketissa alle 50€. Kolmas kaksivuotinen sopimus lähti viime kesänä. Ei uskaltaisi alkaa 5G:n kanssa kokeilemaan, ja selittelemään palaverissa toisille. Aikanaan opin että "jos se toimii, älä koske siihen", eli sillä mennään toistaiseksi. Satanen riittää vauhtina ihan kaikkeen, myös yhtäaikaiseen käyttöön, telkkari, netti, puhelimet jne.
 

BBF

Vakionaama
Kotona kaapelimodeemin kautta 200M ja mökillä 4G n. 70M vähän vaihdellen. Olen tyytyväinen molempiin. Kaapelin kautta saisi tietysti enemmänkin muttei ole mitään tarvetta.
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Ping riippuu pitkälti välimatkasta ja reitityksestä.
1ms kertoo vain että testattava serveri on hyvin lähellä.
Esim 100ms voi olla hyvä tai huono, riippuen em. asioista.
 

pelzi_

Vakionaama
Taas on tekniikan perusteet kovin hukassa, kaikissa jaetun kaistan medioissa latenssista suurin osa on serialisointiviivettä ja aikaslotin odottelua, ja myös FEC (interleave) aiheuttaa väkisin latenssia. Suomi on pieni maa ja valonnopeus ei vertailussa paljoa tunnu näillä matkoilla.

Se on toki active ethernetin yksi etu että serialisointiviive on vähäinen, ja odottelua ei ole jos ei toisessa päässä ole jonoa. Silti en jaksaisi siitä maksaa ylimääräistä.
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Taas on tekniikan perusteet kovin hukassa, kaikissa jaetun kaistan medioissa latenssista suurin osa on serialisointiviivettä ja aikaslotin odottelua, ja myös FEC (interleave) aiheuttaa väkisin latenssia. Suomi on pieni maa ja valonnopeus ei vertailussa paljoa tunnu näillä matkoilla.

Se on toki active ethernetin yksi etu että serialisointiviive on vähäinen, ja odottelua ei ole jos ei toisessa päässä ole jonoa. Silti en jaksaisi siitä maksaa ylimääräistä.

Kyllä se ihan faktaa on, että fysiikan lakeja ei kumota.
Matkalla on kuitua (matka aiheuttaa viivettä) sekä aktiivilaitteita (nekin aiheuttaa viiveitä).
Eli etäisyys tuo viiveitä.
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Tännekin tarjottiin jotain lounean omaa kuitua. Pienin, eli tais olla 200-250Mb sekunnissa oli alkuun 29 jonka jälkeen 39 kuussa. Hyi. Ei mitään tietoa saako kaapeliin muuta operaattoria, eli onko täysi monopoli omassa kuidussaan? Nyt mulla 100Mb kaapeliverkon kautta netti. Elisa viihde ja kaapeli TV:n kk maksu, kaikki paketissa alle 50€. Kolmas kaksivuotinen sopimus lähti viime kesänä. Ei uskaltaisi alkaa 5G:n kanssa kokeilemaan, ja selittelemään palaverissa toisille. Aikanaan opin että "jos se toimii, älä koske siihen", eli sillä mennään toistaiseksi. Satanen riittää vauhtina ihan kaikkeen, myös yhtäaikaiseen käyttöön, telkkari, netti, puhelimet jne.

Eli kuidun kk maksu olisi ollut edulisempi, ja nopeus parempi.
Lisäksi kaapeli-tv verkkoon perustuva tekniikka on jonkin verran epävarmempaa toimintavarmuudeltaan. Riippuu toki paljon alueesta onko ongelmia vai ei. Joissakin kaupungeissa ongelmat näkyy olevan jatkuvia.
Kaapeli-telkkariin perustuva netti on jaettua kaistaa, riippuu jälleen alueesta sekä myös liittymän/liittymien nopeudesta aiheuttaako se ongelmia.

"jos se toimii, älä koske siihen"

No tähän voisi toki sanoa että parempaan kannattaa aina vaihtaa.
 

Ton1A

Vakionaama
Suomen mittakaavassa tuo viive ei yleensä ole niin merkittävä että sillä olisi hirveästi väliä, pl. pelaajat.

Nokian hommissa ihmeteltiin miksi isojen tiedostojen kopionti Suomen ja kaukaisten toimistojen välillä on niin hidasta vaikka linkit sinänsä ovat nopeita. Kunnes ymmärrettiin mikä on 'bandwidth delay product' ja osattiin löytää sopivia konffeja käytetyille protokollille.

PuTTY:n pscp on aivan erityisen hyvä esimerkki siitä miten tuota ei pidä tehdä, se hyytyy aivan täysin kun verkossa on vähänkin enemmän viivettä.
 

pelzi_

Vakionaama
No sftp:ssä on lohkot ja niille kuittaus erikseen tcp:n päällä, jotta voi muxata monta asiaa yhtä aikaa samalle yhteydelle. Ongelma tulee siitä että lohkoille ei ole pipeliningiä eli ikkuna on sitten aina max. lohkon kokoinen keinotekoisesti.

Pipelining poistaisi tän ongelman mutta sitten on mahdollista että hitaalla yhteydellä puskurissa on kasa asioita ja niitä voi joutua odottelemaan, käytännössä korjaus oikein vaatisi sovellukseen tcp:n congestion controllin implementoinnin toiseen kertaan.

Tää on tätä tcp:n huonoutta, korvaaja ois kiva saada pian käyttöön laajasti. Multipath, roaming ja useat streamit samassa yhteydessä muuttaa elämän paljon mukavammaksi. Ja poistaa entisestään tarvetta kuiduille.
 

juhamv

Jäsen
Kotona 2-kerroksisessa ok-talossa VSDL2 "korttelikuitu" 100 M. Paikkakunta Espoo. Hintaa pakettina Elisa viihteen kanssa 40 e/kk. Wlan toimii vakaasti ympäri taloa, kun ymmärsin vaihtaa reitittimen Mesh-tyyppiseksi. Operaattorin innokkaat myyjät yrittävät kaupata 5G-laajakaistaa, mutta en ymmärrä, miksi edes harkitsin selvästi kalliimpaa ja mahdollisesti epävakaampaa yhteyttä, kun vauhti riittää nykyisessä koko perheen käyttöön. Kuten edellä todettu: jos toimii, älä fiksaa.
 
Viimeksi muokattu:

Mikki

Hyperaktiivi
5G yhteydet saa minunkin puolesta kehittyä ja halventua vielä. Se operaattoreiden koti 5G on sitoutumista aika pitkäksi ajaksi ja kalliilla.

Sitten kun verkot on asiallisia tavallisella 200€ reitittimellä ja liittymät alle 30€ niin voipi kiinnostaa. Sen 10€ lisää nykyiseen voisin maksaa nopeammasta pingistä ja pykälää suuremmasta siirtonopeudesta.
 

JreM

Jäsen
Muisti palaa pätkittäin, mutta VSDL2:n kanssa meillä oli alkuun jonkin verran pätkimistä. Vedin kaapelin lappeelta uusiksi vinttiä pitkin, jonka jälkeen ongelmat katosivat täysin.. olihan vanhassa vedossa mm. sokeripala jatkos ulkona :rolleyes:.. Eli ei ongelmat aina ole vain operaattorin päässä näissäkään.

4G tuli kun sain ulkoantennit ja laitteet käytännössä ilmaiseksi, niin lähdin kokeilemaan VSDL2:n kanssa rinnan hybridimodeemilla. Alkuun VSDL2 oli vain varalla jos 4G kyykkää, mutta eihän sinne liikennettä kertynyt yli puolenvuoden aikana yhtään, niin tiputin sitten hitaampana pois. 5G:hen taas siirryttiin yrityksen puolesta. Tästä osoitteesta on kotitoimistoa pidetty jo vuodesta 2015 ja etäpalaverit Skypen ajoista lähtien, enkä muista kokeneeni ongelmia (tuon kaapelikorjauksen jälkeen) netti yhteyden kanssa. En siis VSDL2:lla, 4G:llä, enkä nyt vuoteen 5G:llä.

Yksityisenä en olisi minäkään 5G:hen vielä investoinut hintojen puolesta, kun 4G toimi niin hyvin. Sukulaisille kuitenkin käännellään sitäkin kiveä tässä, kun ovat nyt painineet usemman vuoden kaapeliyhteyden kanssa joka ei vain toimi. Välillä heittelee nopeudet ja satunnaisesti katkee täysin. Operaattorin n. kymmenen vianselvitystä johti jossain kohtaa huonosti kuorittuun TV-kaapeliin, eli jälleen talon puolella olevaan vikaan. Tuon korjauksella ongelmat vähenivät, mutta eivät kadonneet tästäkään kokonaan ja haittaa nyt heidän etätyöskentelyä, kun lentävät etäpalavereista pihalle. Operaattori sulkee tiketit suunnilleen lauseella "ei havaittuja vikoja vikaselvityksen yhteydessä.".
 

pelzi_

Vakionaama
Niin, kuluttajayhteyksissä mobiilissa on se suuri etu että viankorjaus kiinnostaa, toisin kuin kuluttajien kiinteät yhteydet joita ei kannata korjata, asiakkaan menetys on pieni riesa vrt. korjauskulut.
 
P

Poistunut käyttäjä 16081

Vieras
Kotona 2-kerroksisessa ok-talossa VSDL2 "korttelikuitu" 100 M. Paikkakunta Espoo. Hintaa pakettina Elisa viihteen kanssa 40 e/kk. Wlan toimii vakaasti ympäri taloa, kun ymmärsin vaihtaa reitittimen Mesh-tyyppiseksi. Operaattorin innokkaat myyjät yrittävät kaupata 5G-laajakaistaa, mutta en ymmärrä, miksi edes harkitsin selvästi kalliimpaa ja mahdollisesti epävakaampaa yhteyttä, kun vauhti riittää nykyisessä koko perheen käyttöön. Kuten edellä todettu: jos toimii, älä fiksaa.

Joo, huonompaan ei kannata fiksata. Kupariyhteyksissä ei liiemmin ole nopeusvaihteluita kuten mobiilissa.
Kupariyhteys on myös (useimmiten) varsin luotettava, joskin, toisinaan häiriöiden ilmetessä vikaa ei tunnu saavan korjattua millään.
Aikoinaan oli adsl yhteys tänne niin kyllä niitä vikailmituksia sai tiettyinä kesinä tehdä varmaan 10kpl.

Sittemmin saatiin kuituyhteys, joten ei tarvitse enää pyöritellä ongelmia. Parempaa ei ole, eikä tule.
 
Back
Ylös Bottom