Olkiluoto 3:n polttoaine on Olkiluodossa

Tila
Keskustelu on suljettu.

Lauri H

Aktiivinen jäsen
Tuossa kun sattui tuollainen käppyrä silmien eteen niin huomasinkin että johan tuo ol3 on kooltaan suuri noihin aikasempiin verrattuna. Liittyikös tähän joku lupajuttu että piti tehdä sitten suurin mahdollinen kun lupia ei irroinnut kuin yksi? :hmm:
katso liitettä 75474
Rakentamispäätöksen aikoihin ydinvoima-ala oli siinä tilanteessa, että laitostoimittajat kasvattivat kilpailukykyään yksikkökokoa kasvattamalla? Tämän käsityksen sain tuosta aiemmin linkkaamastani blogista. Mutta joo, varmaan haluttiin saada myös luvasta kaikki irti, kun niiden saaminen on tehty sen verran työlääksi..
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
STUK antoi luvan nostaa tehoa Olkiluodon kolmannessa ydinvoimalassa

Olkiluodon uusi ydinvoimalaitosyksikkö voi nostaa tehoaan tässä vaiheessa yli viiden prosentin sen täydestä tehosta. Kolmosyksikkö käynnistettiin Eurajoella jouluviikolla.

 

fraatti

Hyperaktiivi
Toisinaan koekäyttövaiheessa tapahtuu myös suunnittelemattomia reaktoripikasulkuja. Näin tapahtui viime perjantaina 14. tammikuuta 2022, kun höyrystimen pinnansäädön käyttöönottokokeita tehtiin. Pikasulku tapahtui, kun kokeen aikana yhden höyrystimen pinnankorkeus nousi yli reaktoripikasulkurajan.

- Laitoksen tila on pysynyt koko ajan turvallisena. Suhtaudumme koekäytön ajan tapahtumiin samalla tavalla, kuin jos laitosyksikkö olisi jo sähköntuotannossa. Selvitämme huolellisesti tapahtumiin johtaneet syyt, ja teemme tarvittavat korjaavat toimenpiteet ennen seuraaviin koekäytön vaiheisiin siirtymistä. Näin varmistamme myös laitosyksikön häiriötöntä käyttöä tulevaisuudessa, sähköntuotannon johtaja Marjo Mustonen kertoo.

Perjantaina tapahtuneen reaktoripikasulun syyt on selvitetty viikonlopun aikana ja tarvittavat toimenpiteet tehdään ennen laitosyksikön uudelleenkäynnistystä. Käynnistyksen jälkeen tehoa nostetaan askeleittain ja testejä tehdään koekäyttöohjelman mukaisesti tehoa nostettaessa.
 

fraatti

Hyperaktiivi
OL3 EPR:n sähköntuotannon aloituksen siirtymisen pääsyy on suunnittelematon reaktoripikasulku, joka tapahtui 14. tammikuuta. Pikasulkuun johtaneet syyt on selvitetty ja korjaavat toimenpiteet on nyt tehty, mutta ne aiheuttivat viivettä koekäyttöohjelmaan. Tällä hetkellä koekäyttöohjelma etenee normaalisti.

Käyttöönoton aikainen sähköntuotanto alkaa tämänhetkisen ennusteen mukaan 1.2.2022, ennen tätä tehdään kaksi lyhytaikaista synkronointia verkkoon maksimissaan 50 MW teholla ja kaupallinen käyttö alkaa 14.6.2022.
 
Viimeksi muokattu:

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Aikonaa väläyteltiin, että sitä muutaman vuoden "projektiaikaa" voitaisiin ehkä saada hiukan kurottua kiinni ja laitos voisi tulla käyttöön luokaa puoli vuotta suunniteltua aikaisemmin.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Ei tapahtunut 1.2 mitään erikoista. Seuraava pv 6.2. Mikähän tuolla mahtaa vastustaa? :hmm:

Viimeisen tahdistuksen jälkeen suoritetaan turbiinipikasulku ja generaattorikatkaisija aukeaa. Tämän jälkeen laitos käynnistetään ja tahdistetaan uudelleen verkkoon (sähköntuotanto alkaa) tämänhetkisen ennusteen mukaan 6.2.2022 alempana esitetyn tuotantoennusteen mukaisilla tehotasoilla sekä alempana näkyvillä tuntikohtaisilla tehoilla.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
"Käyttöönottotestien aikana on tapahtunut kaksi suunnittelematonta reaktoripikasulkua, joiden johdosta laitostoimittaja haluaa suorittaa lisää testejä ja analyysejä ennen käyttöönoton jatkamista. Selvitysten valmistuttua laitostoimittaja päivittää aikataulua ja se julkaistaan laitostoimittajalta saadun tiedon mukaan aikaisintaan 3.2.2022."
 

tet

Hyperaktiivi
Tyyntä myrskyn edellä? Oliskohan nyt kuitenkin turvallisempaa siirtyä itärajalle viikoksi vaikka jännäksi se on vetävinään sielläkin.
Miksi nyt, eikä silloin kun reaktori käynnistettiin? Siellähän se pata on porissut jo monta viikkoa. Ei se, että laitos kytketään sähköverkkoon, tarkoita ydinturvallisuuden kannalta oikeastaan yhtään mitään. Reaktori on käynnissä koko ajan, sen tuottama lämpö vain ajetaan mereen nyt, kun ei vielä tehdä sähköä.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Reaktori on käynnissä koko ajan, sen tuottama lämpö vain ajetaan mereen nyt, kun ei vielä tehdä sähköä.
Eihän se reaktori ole pikasulun jälkeen käynnissä. Ajetaanko teho mereen vai otetaanko sähkö omaan käyttöön testien aikana? Laitoksen omakäyttöteho on ihan merkittävä ja varsin pienillä tehoillahan tuota on käytetty toistaiseksi
 

tet

Hyperaktiivi
Eihän se reaktori ole pikasulun jälkeen käynnissä.
Totta kyllä, toki sieltä jälkilämpöä tulee aika tavalla vielä pikasulun jälkeenkin. Mutta kuten uutiset kertovat, reaktoripikasulkuja on ollut jo kaksi. Siinä välissähän reaktori toki on käynnistetty jo uudelleen. Ja mistäs me tiedämme, milloin se taas on "tulilla", kun ilmeisesti vain sähköteho verkkoon on julkista tietoa.
 

fraatti

Hyperaktiivi

OL3 EPR:n sähköntuotanto alkaa helmikuun lopulla

3.2.2022
OL3 EPR -laitosyksikön sähköntuotanto alkaa helmikuun lopulla ja säännöllinen sähköntuotanto heinäkuussa 2022. Sähköntuotannon aloitus siirtyy koekäyttövaiheen aikana havaittujen muutostarpeiden vuoksi.

Ydinvoimalaitoksen koekäytön ja siihen liittyvien testien yhteydessä laitosyksikköä ja sen turvajärjestelmiä testataan ja laitoksen suunnittelun mukaista käyttäytymistä varmistetaan. OL3-laitosyksikön koekäyttövaiheessa huomattiin tarvetta muuttaa muun muassa laitosyksikön säätötoimintoihin liittyvää automaatiota ja tehdä muutoksiin liittyviä lisätestauksia. Korjaavat toimenpiteet ovat meneillään, mutta ne aiheuttavat viivettä koekäyttöohjelmaan.

 

jmaja

Hyperaktiivi
Onkos tonne laitettu se 20v sitten speksattu automaatiojärjestelmä? Tehdäänkö sitä enää? Mahtaa olla moderni. Kuvaputkinäyttöjä?
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Luulisi, että olisi 20 vuodessa ehtinyt miettiä säätöjärjestelmät kuntoon.
No siinähän kävi niin että softan tekijäfirma ( Siemens ) lopetti nämä ydivoimahommat imagosyistä jo vuosia sitten. Eivät ne tästä diilistä irti pääse, mutta on saattanut sitä alkuperäistä tekijäporukkaa vähän karsiutua.. mitään kovin suuria juttuja ei parissa viikossa tehdä ydinvoimalassa, tuo on jotain ihan hienosäätöä sille miten se pikasulku laukeaa.
 

tepa

Aktiivinen jäsen
Luulisi, että olisi 20 vuodessa ehtinyt miettiä säätöjärjestelmät kuntoon.
Ei käyttöönotoissa kovin poikkeuksellista ole ajautua pikasulkuihin tms. Sehän se tarkoitus on testauksissa, kokeilla rajat hallitusti jotta ei tule sitten yllättäen. Toki itsellä tausta on muualta kuin ydinvoimasta, mutta samat periaatteet luultavasti pätevät, huomattavasti tarkemmin ja huolellisemmin alkuvalmisteluin.

Oma veikkaukseni: Alunperin on luotu mallinnus prosessista ja sen perusteella määritelty parametrit PI(ehkä myös D) säätimiin, sitten kun kaikki ei ole ihan spot-on niin tulee alussa heittoja todellinen vs. asetettu paine- tai pintataso ja ajaudutaan pikasulkuun. Ydinvoimassa ja simulaattorikäyttöä ajatellen haluttaneen mallien vastaavan todellisuutta, jolloin pelkän parametrimuutoksen sijaan tehdään prosessimallinnukseen päivityksiä koetun perusteella. Tuo sitten vie aikaa hieman enemmän. Pintamittauksissa (taisi olla mainittu syyksi) voi kyllä olla muutakin murhetta, hydrostaattiseen paineeseen perustuvat voivat yskäistä höyrypiirissä jos mittayhteen lähelle sattuu sopiva lämpölähde kiehuttamaan vettä. Noiden ennakointi ja juurisyyn selvitys voi olla paljon vaikeampaa kuin aluksi uskoisi, ongelmat voivat tulla esiin vain tietyllä paineen ja lämpötilan suhteellakin. No, mistäs sitä tietää kun ei ole enempää asiaa avattu.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Ydinfyysikoista voi jatkaa keskustelua täällä
 

sipever

Jäsen
Nuo pari pikasulkua ovat olleet odotettavissa olevia tapahtumia, Kiinan sisarlaitoksessa niitä taisi tulla kymmenkunta käyttöönoton aikana. Ei nuo kauhean kummoisia tapahtumia ole olleet, säädöt ovat olleet pikkaisen hakusessa, mutta sen takia laitosta ajellaan testaten eri tehotasoilla.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Jahas, laitetaas tähän pvm talteen että koska tuota wirtaa toivottaisiin tulevan tuolta uudesta woimalasta.

Ennen varsinaista verkkoon kytkeytymistä suoritetaan käyttöönottokokeita generaattorikatkaisijalle:
o automaattisesti maksimissaan 50 MW teholla, ei verkkoon syöttöä, koska teho alle omakäyttötehon
o manuaalisesti maksimissaan 50 MW teholla, ei verkkoon syöttöä, koska teho alle omakäyttötehon
o automaattisesti maksimissaan 100 MW teholla yhden tunnin ajaksi tämänhetkisen ennusteen mukaan 10.3.2022 (tarkempi aika näkyy alla tuntitason ennusteessa)

Viimeisen tahdistuksen jälkeen suoritetaan turbiinipikasulku ja generaattorikatkaisija aukeaa. Tämän jälkeen laitos käynnistetään ja tahdistetaan uudelleen verkkoon (sähköntuotanto alkaa) tämänhetkisen ennusteen mukaan 15.3.2022 alempana esitetyn tuotantoennusteen mukaisilla tehotasoilla sekä alempana näkyvillä tuntikohtaisilla tehoilla.
 

Ristoa

Jäsen
Päivällä aikaistui..

Screenshot_20220308-101846_Chrome.jpg
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen

Olkiluoto kolmosessa tänään käyttöönottokoe – tuottaa sähköä verkkoon hetkellisesti​

Olkiluodon kolmannessa ydinvoimalaitosyksikössä Eurajoella toteutetaan kolme käyttöönottokoetta viikon sisällä. Laitosyksikön sähköntuotanto alkaa näillä näkymin ensi viikon tiistaina.

 

Lappanen

Vakionaama
Pari tuollasta pykäis lisää, niin ei tarvis miettiä mistä sitä energiaa saa pimeinä talvi-iltoinakaan. Uraani halkeaa.. ja riittäis varmaan muillekkin.
 

Lappanen

Vakionaama
Nyt kun on huolella harjoiteltu kauankohan mahtaisi kestää vaikka sinne Fennovoiman tontille polkaista tuon kopio...

Luulisi jo rakennuttajankin ymmärtävän, että heti kerralla osaavaa (sitä ikävän kallista) porukkaa työmaalle niin aikataulut ja budjetit pitää. Tulee lopulta paljon halvemmaksi ja mainekin ehkä paranee.
 
Tila
Keskustelu on suljettu.
Back
Ylös Bottom