Perussähkötyökysymyksiä

pelzi_

Vakionaama
Tai maa pätkii, mittaa sukon maanastasta auton (esim. akun) maahan ja heiluta johtoa. Pitäisi olla 0 ohm, eikä pätkiä.
 

kotte

Hyperaktiivi
Täällä on yhdessä autossa varsin vanha kontaktilämmitin, joka aina laukoo aluksi aika pitkään vikavirtasuojaa, jos auto on ollut syksyllä tai talvella pitkään ulkosalla tai katoksessa. Kesällä ei moista ilmene eikä pitkän autotallisäilytyksen jälkeen. Saa sen toimimaan niinkin, että laittaa lämmittimen päälle useaksi tunniksi sellaisen johdonpätkän kautta, josta on maajohto poikki. Ei tuosta ainakaan tuntuvaa tälliä mielestäni saa. Olen päätellyt, että vastuksen ja kuoren väliin pääsee kosteutta hitaasti ja kuivuminenkin on hidasta. Vastuksen lämmittäminen kumminkin tuntuu kuivaavan sen ajan kanssa. Tuosta kun ei ole varsinaista haittaa käytännössä, olen toistaiseksi antanut olla raksimatta irti, eli eipä juuri ole käyttötarvetta.
 

Janos

Aktiivinen jäsen
Ihan yleistä vastuksissa että saattaa laukoa vikavirtaa jos vaikka pitkään käyttämättä, lämmettyään yleensä kyllä toimii
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Jep, siksi kiukaalle ei laiteta, ainakaan 30mA, vikavirtasuojaa.
Joo, ainakaan täälläpäin ei ole ollut tapana laittaa tuota kiukaalle mutta ilmeisesti filosofioita on erilaisia eri maissa ja eri tekijöilä. Vilkaisin tuttavaperheen kiuasta Ruotsissa, Uppsalassa kun valittivat et löylyä heittäessä menee useasti talo osittain pimeäksi. Oli sinänsä mielenkiintoinen härveli, vastuksien seassa ei ollut lainkaan kiuaskiviä, sen sijaan vastuksien yläpuolella pienen pellin päällä oli ehkä kahden kilon verran kiviä. Heillä kiukaan syöttö tuli kuitenkin alakerran vikavirtasuojan kautta ja saunoessa ja löylyä heittäessä sit tuota laukaisi säännöllisen epäsäännöllisesti.

Ei voinut oikein muuta kun todeta ettei tuolleen tehdä Ahvenanmeren itäpuolella, olisi tuon voinut kiukaan osalta tietty ohittaa mutta kun ei tiennyt syitä kaiken takana niin ajattelin että parempi kun ei koske ollenkaan.
 

Harrastelija

Vakionaama
Tuohan on normaalia Ruotsissa että kiviä säästetään. Semmoinen yleinen vitsi ja naurun aihe suomalaisille.
Sikäläisistä vikavirtasuojista en tiedä.
 

hanks

Jäsen
Olen laittamassa mökin tuvan seinään epäsuoraan valaistukseen 24V led-nauhan, pituus 7,5m, teho 9,6W/m, yhteensä 72W.

Minulla on seinässä Schneider Electricin SMD100LED-valonsäädinmoduli, jota ohjataan tavallisella painikkeella. Säätimen spekseistä:

Halogeenilamppu: 5...150 W 230 V
Hehkulamppu: 5...200 W
Pienjännite halogeeni lamppu elektronisella muuntajalla: 5...200 W
LED valaisin: 4...20 VA (RL LED tila)
LED valaisin: 4...100 VA (RC tila)
Pienjännite halogeeni lamppu rautasydänmuuntajalla: 5...200 VA


Minkälainen 24V-muuntaja tähän kannattaisi laittaa, että toimisi tuon himmentimen kanssa parhaalla tavalla (teho riittää, himmennysalue laaja, ei särise, eikä vilku). LED-valokauppiaat mainostavat TRIAC, Push dim ja DALI-himmentimiä, mutta en ole nähnyt mainittavan esim. tuota RC-himmennystä (joka ilmeisesti on trailing edge ja jotenkin parempi kuin leading edge).
 

kotte

Hyperaktiivi
Minkälainen 24V-muuntaja tähän kannattaisi laittaa, että toimisi tuon himmentimen kanssa parhaalla tavalla (teho riittää, himmennysalue laaja, ei särise, eikä vilku). LED-valokauppiaat mainostavat TRIAC, Push dim ja DALI-himmentimiä, mutta en ole nähnyt mainittavan esim. tuota RC-himmennystä (joka ilmeisesti on trailing edge ja jotenkin parempi kuin leading edge).
Käyttäisin vain elektronista muutajaa, joka on tarkoitettu nimen omaan trailing edge -säätöön. Tavanomainen sydänmuuntaja melko todennäköisesti käräyttää himmentimen lopullisesti. Halogeenilamppukuorma käy muuntajankin kautta, jos toisipiirissä ei ole katkaisijaa ja lamppujen hehkulanka purkaa jännitepiikin. Ledilamppujen kanssa tähän ei voi luottaa.
 

hanks

Jäsen
No nyt sain selville että nämä muuntajat joita mainostetaan push dim -himmennyksellä pitävätkin itsessään sisällään samanlaisen painonappihimmennyksen kuin mikä tuossa Schneiderin moduulissa on. Eli menisikin ilman mitään muuta kuin painike seinässä. No, täytynee siirtää sitten tuo himmennysmoduuli jollekin toiselle lampulle.
 

kannu

Jäsen
Alkaa olla plug-in-hybridin hankinta ajankohtaista ja ainakin alkuun olisi tarkoitus mennä auton mukana tulevalla tilapäislatauskaapelilla. Talo vuonna 2020 valmistunut paritalo, lämmityksenä Nibe F470 PILP jossa sähkövastus rajattu 5.6kW. Lisäksi Mitsun LN25 maltillisella pyynnillä ja puhalluksella, 6kW kiuas ja muut talouslaitteet. Suurin kulutuspiikki sähköyhtiön mukaan 2v ajalta noin 8kW. Pääsulakkeet näyttää olevan 3x35A molemmille asunnoille:
PXL_20220129_091144896.MP~2.jpg

PXL_20220129_091144896.MP~3.jpg

Sähköpääkeskuksessa on kuitenkin vain yksi sarja sulakkeita:
PXL_20220129_091203732~2.jpg


Osaako joku näiden perusteella vahvistaa, että asuntokohtaisesti kuitenkin on tuo 3x35A?

Autoksi miettinyt Kian uutta Ceediä, jonka latauksesta mainitaan "Type 2 3,3 kW (1 x 14 A)". Jos haluaa varmistaa, että paikat kestää, niin auton päästä voi rajoittaa latauksen esim. vain ajalle 00-06 jolloin ainakaan kiuas tuskin on päällä, mutta jos pääsulake tosiaan on 3x35A niin pitäisi varmaan pystyä lataamaan huoletta muulloinkin?
 

lmfmis

Vakionaama
Osaako joku näiden perusteella vahvistaa, että asuntokohtaisesti kuitenkin on tuo 3x35A?

..-no ei: kun jaatte tuon kapasiteetin….tämmöset on noilla naapurin uusilla taloilla. Yksi 3x25A jaetaan kahteen kulutuspisteeseen. Hyvin toimii jos sähköä ei kauheesti tartte. Molemmilla oma mittaus.

Jos nyt lataat sähkökirppua ja naapuri saunoo, kun emäntä paistaa pullaa, niin se on sitten siinä :sormet:
 

Ton1A

Aktiivinen jäsen
Mulla on kohta kuusi vuotta ollut Opel Ampera, sekin lataa maksimissaan noin vähän reilun 14A virralla. Iso omakotitalo ilma-vesi-lämpöpumpulla, 8 kW kiuas jne. 3x25A sähköliittymä.

Kaksi kertaa on mennyt pääsulake, kiuas, auton lataus ja siihen päälle lämmityksen kulutus sekä samassa vaiheessa oleva pesukone (en ole katsonut onko kyse tiskikoneesta, pyykkikoneesta vaiko kuivausrummusta) on liikaa. Ilman saunaa ei ole koskaan ollut mitään ongelmia.

Kuormanohjauksella varustettu lataus antaa tietty mielenrauhaa. Sähköautolla on vähemmän murheita, kun niille yleensä riittää yölataus. Plugaria olisi kiva ladata jokaisessa mahdollisessa välissä kotona.
 

kannu

Jäsen
Kiitoksia vastauksista! Joo, tarkoitus olisi hommata latausasema kuormanohjauksella ja näiden kommenttien perusteella ennen sitä sitten ajastaa lataus yöajalle ja pudottaa vaikka varmuudeksi vielä laturista virta 8A.
 

jahmed

Jäsen
Meillä ollut pari vuotta plugin Niro ja auton mukana tulleella "matkalaturilla" ladattu tallissa harva se yö. Auto osaa itse ajastaa latauksen, sille kerrotaan koska on halvempaa sähköä ja monelta tarvii aamulla olla lähtövalmiina. Ei ole kertaakaan ollut ongelmia sulakkeiden kanssa (3 x 25A). 9kW kiuas on meilläkin ja suora sähkölämmitys ilmalämpöpumpun kera.
Laturin takana on aika huomaamaton nappi, josta voi valita latausvirran L, M, S tyyliin (muistaakseni 8, 10 tai 12A). Meillä aina pienimmällä virralla ja hyvin kerkiää yöllä lataamaan (akku 8,9 kWh). Joskus harvoin jos päivällä tarvinnut ladata, on vaihdettu napista maksimivirralle.
Ainakaan tuo Niro kun ei osaa latauksessa käyttää kuin yhtä vaihetta, niin ei taida maksa vaivaa asennella fiksumpia latureita yhtä ladattavaa autoa varten.
 

pelzi_

Vakionaama
35A on 8kW. Jos auto vie vaikka täydet 16A jää vielä 4.45kW. 6kW kiuas vie yhdestä vaiheesta 2kW. Jää 2450 joka riittää uunille.

1,25 x In eli se missä sulake oikeasti ikinä palaa, on 10kW eli jää vielä 2kW jos on vielä tiskikonekin yhtä aikaa päällä samassa vaiheessa.

Käytännössä vaatii melkoista yritystä saada em. kuormat yhtä aikaa päälle, koska uuni ja sauna aika äkkiä alkaa katkoa eikä ole enää koko aikaa päällä ja tiskikonekin lämmittää ehkä 20min kunnes tulee valmiiksi. Mutta jos pohjalla on sähkölämmitystä tai 2 saunaa yhtä aikaa, alkaa tulla ahdasta ilman kuormanohjausta.
 

kannu

Jäsen
Oliko tämä pääkeskus yhdelle asunnolle vai molemmille?
Tuossa ei ole kuin 3x35A. Eli jos on molemille asunnoille, niin ei ole asuntokohtaisesti 3x35A, vaan jaettuna.
Joo tämä oli molemmille. Pitää tilata kartoituskäynti latausasemaa varten niin eiköhän siinä selviä minkälainen ratkaisu tänne on mahdollista.
 

Mikki

Hyperaktiivi
Taisi olla pari jännitepiikkiä sähköverkossa. Uunin valot välähti pari kertaa... Vaikka uuni siis sammuksissa.

Vai mikä muu voisi selittää? Virrat ei katkenneet että olisi esim. uunin kello nollaantunut.

Hmm...erikoista. ettei olisi jossain ilmajohdoissa puu päällä. Täytynee lähteä kävelylle.
 

lmfmis

Vakionaama
Mikä liitin?

Tähän sopii 16mm kurttuputki (tuossa pätkä) ja kierre menee asennuskoteloihin.

(Tuli saksasta pumpun mukana)
 

Liitteet

  • 16435434481012966929813134975194.jpg
    16435434481012966929813134975194.jpg
    111,9 KB · Katsottu: 62

pelzi_

Vakionaama
Nysäksihän tuota Suomessa sanotaan, ja Keski-Euroopassa aika paljon on tuota kurttua MMJ:n sijasta, täällä harvinaista varsinkin näkyvillä.
 

pelzi_

Vakionaama
No siinä kuvassa näet. Eipä noita täällä juuri tule vastaan, mutta löytyy mm. nimellä flexible conduit gland tai fitting tai connector.
 

lmfmis

Vakionaama
Silvyn näyttää samalta muttei taida ihan kuitenkaan olla, kyllä noita valmistaa usemapikin ja maailmalla yleisempiä kuin suomessa.
Suojaletkuna myydään


Tuohan se on!

EDIT: ei saa vielä mistään tukkurilta näitä. Ilmeisesti Ahlsellille tulossa?Löysin sitten kiinasta samanlaisen:

 
Viimeksi muokattu:

Karga

Aktiivinen jäsen
Mihin tällainen vikavirtasuoja on tarkoitettu? Voinko (tai voiko sähkäri) sijoittaa tällaisen omaan rasiaan ja sitä kautta vetää sähköt eri laitteille (pistorasiat, lattialämmitys..), jolloin joka koje ei tarvitsisi itsessään olla vikavirtasuojattu? Olettaen että ne ovat samassa ryhmässä tietysti.

1643984781810.png
 

pelzi_

Vakionaama
Juu, tuo on tarkoitettu huoneisiin uppoasennukseen. Käytännössä suosittu silloin jos ei keskukselta saa uutta syöttöä ja nykyinen syöttö on 2-napainen tai siinä on liikaa muuta roinaa että sen haluaisi suojata keskukselta asti.
 

Karga

Aktiivinen jäsen
Juu, tuo on tarkoitettu huoneisiin uppoasennukseen. Käytännössä suosittu silloin jos ei keskukselta saa uutta syöttöä ja nykyinen syöttö on 2-napainen tai siinä on liikaa muuta roinaa että sen haluaisi suojata keskukselta asti.
Ok. Kiitos. Juuri tämä on tilanne (2 napainen syöttö). Aika kallis, mutta jos sillä voi korvata oman vv suojauksen esim 2 pistorasialta ja yhdeltä lattialämmitystermostaatilta, niin varmaan tulee jo halvemmaksi.
 

pelzi_

Vakionaama
Vv-pistorasialta voi ketjuttaa muut laitteet, jos putkeen mahtuu 5 johtoa, mutta sellainenkin on kallis.

"Tavallinen" vvsk ja pintakotelo on halpa mutta ruma.
 

Karga

Aktiivinen jäsen
Eikös pistorasioitakin saa yhdistetyllä vvs :lla? Minkähän takia ne ei ole yleistyneet?
Ne on juurikin rumia lähtökohtaisesti. Tuo irrallinen omassa rasiassa on minusta siistimpi. Sitten pistorasiat voi olla samaa sarjaa kuin muuallakin talossa.
 
Joo tämä oli molemmille. Pitää tilata kartoituskäynti latausasemaa varten niin eiköhän siinä selviä minkälainen ratkaisu tänne on mahdollista.
Nousukaavion mukaanhan siellä on pääsyöttö 63A joka on jaettu kahdelle asunnolle joissa molemmille max 3*35A. Tuo 3*35A keskus tuskin on yhteinen, ainakaan jos kuvia katsoo.
 

Pasikookoo

Aktiivinen jäsen
Indikaattori onko se päällä, se että sitä voi myös liikuttaa taitaa olla lähinnä vahinko.
Tällaisesta releessä ajattelin, kun ei tuo vaikuta äkkiseltään on/Off kytkimeltä. Mietin että saako sillä jonkun koskettimen toimimaan eri tavalla.
 

Liitteet

  • IMG_20220206_150511.jpg
    IMG_20220206_150511.jpg
    41,2 KB · Katsottu: 44

pelzi_

Vakionaama
Kyllä noi yleensä on olleet vaan asennon ilmaisimia vaikka usein näyttää kytkimeltä, kytkintä kontaktorissa en ole nähnyt. En tiedä onko tarkoitus että niillä voi myös kokeeksi painaa kontaktorin pohjaan.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Onhan tuo pitkälti indikaattori joo. Toki siinä epätodennäköisessä tilanteessa että kela palaisi niin tuon saa sit manuaalisesti tarvittaessa pakotettua päälle kunnes saa uuden minikontaktorin tilalle. Mutta tuo käsikäytön tarve lienee kyllä olematonta.
 
Ylös Bottom