Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Tuota nyt yritin vielä hahmotella. Ikävän ahdas on tuo oikea seinäkin. Suunnitellulle ko. tilan ja uima-altaan väliselle seinälle + haitariovelle ei ole tilaa kuin juuri ehkä tuo 340. Mutta silloin ei saa MLP:n etukantta auki. Siinä on "sarana" alhaalla ja ruuvi ylhäällä eli hiukan pitää kaataa ennen kuin saa nostettua pois.tuo vaatii myös 5x6 kaapelin Mitat Leveys 340, korkeus 460 ja syvyys 160 mm yleensä teknisessä tilassa on hyvä olla kaikki pinnassa ja näkyvillä
![]()
RK 12 ARV ryhmäkeskus
Ryhmäkeskus kosteantilan pinta-asennukseen IP54. Pääkytkin 3x40A. Johdonsuojat 6xC10 + 6xC16. Vikavirtasuoja 4-napainen 40A 30mA.www.finnparttia.fi
Eli uima-allasta ei rinnasteta kylpyammeeseen tuossa. No voihan sieltä tosiaan enemmän roiskia. Missä menee uima-altaan ja kylpyammeen raja, kun nykyään on noita uima-allasmaisia poreammeita.Minusta alue 2 jatkuu 3.5m altaasta ja sinne ei saisi asentaa juuri mitään, se MLP:kin on vähän tulkinnanvarainen mutta ehkä se menee altaan lämmittimenä läpi.
Siis ei RK:ta tekniseen tilaan?Kaikille oma ryhmäjohto ja vikavirtasuojan taakse
Tulee keskukselta 2-johtoisena pukuhuoneen katon rasiaan, josta sitten jatkui 3-johtoisena pistorasiaan.Se suko ei olisi enää sallittu, lisäisin siihen ainakin vvsk:n, jos syöttö on 2-johtoinen niin sitten ottaisin sen pois.
Tämä on kallista mutta toimii kuten edellä on selitetty, tyypillinen Suomi-ratkaisu siis.Mitä tuo mouhous nollavian hirrrvittävyydestä oikein on? Johan täällä on pitkään käsketty vetää saatanalliset kuparimäärät tonttiin suojamaadoitusta varten. En toki ole kokeillut, mutta sitä nyt jotenkin kuvittelisi että joku virka silläkin täytyy olla, ja ettei aivan kammottavan hirvittäviä jännitteitä metallirunkoihin pitäisi syntyä vaikka nolla olisikin kateissa. Jopa tästä töllistä löytyy erillinen kisko, johon nousee betonista jokseenkin paksua paljasta kuparia.
Tuskimpa, ellei sitten ole ilmajohdon päässä tai mäen päällä.Vielä olisi mahdoillsuus upottaa rantaveteen esim. 10m kuparia joka yhdistetään metalliseen terassin runkoon ja edelleen talon maadotuksiin. Onko näistä mitään lisähyötyä?
Tässäkin kyse on enemmän potentiaalintasauksesta, jos kahvinkeittimen maadoitettu runko on nollaviassa jännitteinen, ja hella on kiinni samassa maakiskossa ja myös jännitteinen, voit surutta koskea kahvinkeittimeen ja hellaan koska niiden välissä ei ole jännitettä. Vaara syntyy vasta sitten kun kosket vesihanaan joka on maassa putken kautta, vaikka taloon tulisi maakaapeli ja ojassa maakupari, jos se vesijohto tulee eri puolelta taloa, vesijohdon ja vesijohtoa ympäröivän maan, ja maakuparin ja maakuparia ympäröivän maan, välillä voi olla tappava jännite ja vaikka putki johtaisi surkeasti, 100mA riittää tappamaan.Vanhoissa taloissa tuppaa olemaan valurautaviemäri - ja siinä kiinni talon maajohto. Ei se välttämättä kauas mene sähköä johtavana, mutta on sillä joku yhteys maahan ja pinta-alaakin.
Ääni tälle, en yrittäisi sitä tuonne tunkee jos sieltä toiselta keskukselta niitä vetoja saa tehtyä.ei RK:ta tekniseen tilaan?
Silloinko siis 5x6 mm2 kaapeli turvakytkimelle (25 A, 3- vai 4-napainen) ja turvakytkimeltä tuo MLP:n mukana tullut 5x2,5 mm2 irtonaisena?Ääni tälle, en yrittäisi sitä tuonne tunkee jos sieltä toiselta keskukselta niitä vetoja saa tehtyä.
Juu, turvakytkin on 4-napainen. Ei liene MLP:lle varsinainen pakko, voisi olla vaan jakorasiassa liitos (vedonpoistajalla) mutta kytkin kannattaa laittaa.Silloinko siis 5x6 mm2 kaapeli turvakytkimelle (25 A, 3- vai 4-napainen) ja turvakytkimeltä tuo MLP:n mukana tullut 5x2,5 mm2 irtonaisena?
Miten tuo vikavirtasuojaus sitten tehdään. MLP:lle varmaankin siellä vanhassa keskuksessa. Onko nuo aina ryhmäkohtaisia vai voiko saman vikavirtasuojan taakse laittaaa enemmänkin kamaan, kuten vaikkapa yhden taulullisen tuosta vanhasta keskuksesta?Kysymys lähinnä lienee täytyykö se MLP sitten uima-altaan takia vikavirtasuojata.
Jopa koko talon voi laittaa yhden vvsk:n perään mutta se ei ole viisasta. Suojaisin mlp:n kaltaiset asiat per ryhmä, koska riski turhalle laukeamiselle lisääntyy mitä enemmän on laitteita vuotamassa sen yhden suojan perässä ja samalla turhan laukeamisen haitta myös lisääntyy.Miten tuo vikavirtasuojaus sitten tehdään. MLP:lle varmaankin siellä vanhassa keskuksessa. Onko nuo aina ryhmäkohtaisia vai voiko saman vikavirtasuojan taakse laittaaa enemmänkin kamaan, kuten vaikkapa yhden taulullisen tuosta vanhasta keskuksesta?
Ääni myös tälle, 16A ryhmät molemmille vai riittikö peräti 10A sille kompurapuolelle...taitaa olla dokumenteissa.Jopa ne erilliset syötöt vastuksille ja erilliset suojat voisi olla hyvä idea ettei vastusten vuoto pimennä koko mlp:tä.
Mulla on Vilp (ja aika monta muutakin ryhmää) ollu nyt sen 3 vuotta vikurin perässä, eikä oo turhaan lauennu kertaakaan vielä.keittiö on ollu vuoden verran. Aika näyttää, miten käy. Toistaiseksi ei valittamista.Vvsk:n välttäminen kompressorille ja vastuksille olisi kyllä kiva, molemmilla on perinteisesti ollut taipumus vuotaa. Toisaalta kyllä ilpit ja jääkaapit mm. siellä Japanissa toimii vikavirtasuojan perässä joka kodissa.
Asennusohjeen mukaaan kompuran maks 8 A ja koko höskän täysillä vastuksilla 23 A eli 15 A jäisi 9 kW vastuksille. Eikös 15 A:lla pitäisi saada yli 10 kW? No pyöristysvirheitä.Ääni myös tälle, 16A ryhmät molemmille vai riittikö peräti 10A sille kompurapuolelle...taitaa olla dokumenteissa.