VILP Nibe F2120-12+SMO40+Jäspi GTV500 Hybrid Okt 2x80m2 Turunseutu

Erillistä lämpöenergian kulutusta ei ole seurannassa
Muutenhan tuo seurantapuoli vaikuttaisi olevan kunnossa mutta tuotto puuttuu. Kun tuo lämmitys on jo aikaisemmin ollut aika monipuolista, siitäkään ei oikein pääse kiinni, mitä tuotettu määrä voisi olla. Tuon kuvan 6 perusteella näyttää pumpulle töitä piisaavan ihan kiitettävästi.
 

Hempuli

Aktiivinen jäsen
Lämmityksen tuoton arvuuttelu on melkoisella toleranssilla. Tiedossa on öljytilaukset vuodesta 2000-2018 sekä öljyn kulutus kaudelta 2018-2019. Öljypannu oli vuodelta 1968, joten sen hyötysuhde ja paljonko energiaa meni hormista harakan hyvinvointiin on epätarkkaa. Sisälämpö putosi ~3K muutossa, kellaritilan lämmöt nousi jonkin verran ja seiniin tuli korvausilmalle reikiä kolme. Kiukaan ja padan lämmitysvaikutusta ja sen muutosta ei tiedä Erkkikään. Eikä siinä vielä kaikki eli varmaan lähimmäksi pääsee, kun talon sähkön kulutuksesta vähentää 5-6 kWh/vrk pois ja jäännöksen kertoo cop3:lla. Tuo tarkoittaisi nollakelissä 3*25 eli ~75 kWh/vrk.

Nibe on kevään koittaessa tai muutosten johdosta lyhentänyt käyntiaikaansa ~3h -> ~2h per kerta sekä vuorokautista käyntiaikaansa ~17h -> ~14h. Oumanin huoneanturin ja auringon kanssa on käynyt siten, että päivällä Ouman pudottaa kiertovettä jopa 10K ja sulkee käytännössä sunttia. Varaajaan palaa hiljakseen vilpin levätessä 25C vesi. Asteminuutit kiiruhtavat vilpin käynnistyessä alaspäin 7-8K minuuttivauhtia, kun Nibe keräilee tyhjäkäynnillä lämpöjä 2K aste-erolla. Joskus asteminuutit menee niin paljon pakkaselle, että Nibe hertsaa siitä ja nostaa kierroksia ~30Hz. En ole tuota viitsinyt säädellä, kun tuntuu, jotta Woimala osaa hoitaa itse itsensä.

Kalliin sähkön ja lähes ilmaisen puun kustannus on ollut vuoden alkukuukausina ~150 €/kk. Luulen, että energian vuosikustannusten seuranta olisi tässä huushollissa järkevä taso. Jos energiakusteista haluaa oikeasti niistää, niin katse kääntyy pihalle vuoden 2009 farmariin, joka on polttanut 2000 ltr dieseliä vuodessa. Viime vuosia en ole katsonut, kun siitä tulee paha mieli, mutta ajot lienee maltillistuneet +30.000 km/v -> ~25.000 km/v.

Vaikka öljyn hinta on laskenut, niin vielä ei ole kaduttanut lähtöpassien anto öljykattilalle. :)
 
Jos energiakusteista haluaa oikeasti niistää, niin katse kääntyy pihalle vuoden 2009 farmariin, joka on polttanut 2000 ltr dieseliä vuodessa.
Voisihan tuosta saada tuurilla ja taidolla tonnin pari kapitaalia vapautettua. Muutaman vuoden vanhemalla kulutus voisi olla hiukan pienempi. Noin uudessahan linee jo dpf:t ja ties mitä muuta maustetta. :rolleyes:
 

Hempuli

Aktiivinen jäsen
Koetinpa katsella historiaa kaudelta 2018-2019 ja verrata sitä kauteen 2019-2020 nollakelillä. Nyt arvioin lämmitykseen kuluvan vilpillä 25 kWh/vrk sähköä ja kulutussähköä olisi 6 kWh/vrk. Puuta käytetään kiukaassa ja padassa keskimäärin 8 kWh/vrk. Lämmityksen tuotto olisi cop3x25 eli 75 kWh/vrk.

Viime talvena nollakelillä (joo, oli luntakin) öljyä kului 89 kWh/vrk, sähköä 12 kWh/vrk ja puuta 8 kWh/vrk. Joitakin muutoksia on tapahtunut, esim. kellarikerros on nyt lämpimämpi ja tasaisempi lämmöiltään kuin vuosi sitten (~15C -> 18-19C).

Luvut ei ole absoluuttisen tarkkoja, joten niihin pitää suhtautua varauksella, mutta ovat mielestäni ihan hehtaarilla.

PS. Auto saa olla vielä, kun mittarilukemakin alkaa vasta kolmosella. Ajokilometrejä vähentämällä saadaan varmasti helpommin säästöt kuin talon lämmityksestä niistämällä.
 

Hempuli

Aktiivinen jäsen
Maaliskuu 2019
Sähkö 798 kwh, puuta 222 kwh ja öljyä 0 kwh. Lämmitystarveluku Turku 479 (normi 575 ). Jätevettä 151ltr x 31=4681 ltr.
--> Energiaa 1020 kwh ja 2,1 kwh/lämmitystarveluku.
1585734398208.png

Maaliskuussa 2020 en ole Nibe F2120:n kanssa puuhaillut. Loppukuusta auringon paistaessa pudotin sekä Oumanin patterikäyrää että Niben lämpökäyrää parilla asteella. Huonelämpötilaa pudotin puolella asteella. Johonkin auringon lämpö varastoituu, kun muutos ei huonelämpöihin juurikaan vaikuttanut. Paitsi nyt, kun Lounais-Suomeen tuli talvi ja kauden pakkasennätys, päästiin pyyntilämpötilaan. Iltapäivän auringossa Ouman sulkee suntin ja kiertovesi jäähtyy huonelämpötilaan, jolloin kellarikerros jäähtyy 1-2K. Olen tavannut nostaa siellä väliaikaisesti Volcanolla lämpöjä saunomisen ajaksi, mutta noilla kiertolämmöillä ei saa aikaiseksi kuin puhalluksen. Kiuas lämpeää normisti, joten ei haittaa.

Kevään tullessa hävisivät sulatus- ja kondenssivedet. Vasta nyt yöpakkasilla on muutamassa päivässä saatu reilu 10 ltr. Ulkoilman kosteus on ollut 50-80% ja kastepiste kaukana.

Vilpin käynnistyskertoja maaliskuun lopussa 10 vrk liukumalla on ollut 6,0 krt/vrk ja se on käynyt 13,4 h/vrk keskimäärin 2,23 h/kerta. Aurinkoisilla päivillä lepäilee pitkään parhaan pumppausajan.

Vedenkulutus on kasvanut runsaasti, kun olemme olleet etätöissä. Lisäksi jouduin arpomaan alkukuun kulutusta, kun puhdistamo tyhjennettin helmikuun lopussa ja panoslaskuri odotti keruusäiliön täyttymistä. Nyt kulutuksessa on varmaan 500-700 ltr lapinlisää.

Sähkön- ja mahdollisesti jopa energiankulutuksen puolesta näyttää siltä, että vuonna 2020 pääsemme pumppaajien kymppikerhoon. Siis lämpöpumppaajien eikä lentomatkustajien klubiin. Maaseudun 4h-kerhoon ei koskaan ole ollutkaan asiaa. :)
 
Ylös Bottom