VILP Nibe F2120-16 MultiHeater ECO 18 ILP C&H Panel CH-S09FVX ja Nordcel NC16-35G10L OKT 275m2 rak. 1979 Parainen

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Joulukuu 2020 siirtynyt historian kirjoihin ja lukemat otettu, kuukausi oli tavallista lämpimämpi ja sateisempi ja koko vuosi taisi olla mittaushistorian lämpimin kautta aikojen. Keskilämpötila Turussa oli XXC ja lämmitystarveluku XXX ( normaali 608 ). Paikallisesti loggerin mukaan kuukauden ulkolämpötilan keskiarvo oli 2,4C, kylmimmillään -3C ja lämpimimmillään 6,8C. Sähköä kului kuukauden aikana 1953kWh (vuonna 2019 joulukuu 3117 kWh) josta lämmitykseen ja veteen meni 996 kWh ja hupisähköön 957 kWh. Sisälämpötila mittausjakson aikana hiukan reilu 23,5C.

Joulukuun puolessa välissä tai tarkemmin sanottuna 12 päivä lisäsin järjestelmään ylimääräisen levylämmönvaihtimen käyttöveden esilämmitykseen. Tuo oli sinänsä suhteellisen halpa ja helppo lisäys jota olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten. Otin reilusti ylimitoitetun levarin ja tulokset olivat jopa parempia mitä alkuun kaavailin, käppyröitä tutkiessa totesin et tuolla levarilla niin käyttövesi esilämpiää tasan saman lämpöiseksi mitä kattilakin on eikä tuo juurikaan notkahda pidemmässäkään suihkussa niin kun se teki kun pelkästään kierukka oli käytössä.

Joulukuussa nuo uudet energiamittarit ovat olleet lämpöpumpun linjassa kiinni koko kuuakuden. Nibe otti jakson aikana verkosta energiaa 864kWh ja tuotti energiamittareiden mukaan seuraavasti: Hydrosonis 3375kWh (sulatuksiin 153kWH), Zenner 3402kWh (sulatuksiin 147 kWh), Itron 3502 kWh ja Niben EMK mukaan 3585 kWh. ”Raakacopit” olisivat vastaavasti Hydrosonis 3,91 – Zenner 3,94 – Itron 4,05 ja Nibe EMK 4,15. Kun sulatukset ottaa huomioon copit ovat Hydrosonis 3,73 ja Zenner 3,77.

Kohtuullisen hyvin ovat linjassa nuo tulokset Hydrosoniksen ja Zennerin välillä, ero taitaa pysyä prosentin sisällä. Hydrosoniksen ja Itronin ero oli vajaat 4% ja Hydrosoniksen ja EMK:n ero noin 6%. Joku 4-5% näyttäisi menneen sulatuksiin, toki täytyy muistaa et tuo sulatusenergia on jo pumppaamalla tuotettu.

Pumpussa ei uuden softan myötä ongelmia esiintynyt, ruotsin foorumilla raportoituja herjoja kehnosta vedenkierrosta sulatusten yhteydessä ei ole esiintynyt eikä muitakaan hälyjä tai herjoja.

Järjestelmässä kun energia sit siirtyy eteenpäin, energiavaraajasta kattilaan niin Techemin mukaan hybriidivaraajasta kattilaan on siirtynyt 3131 kWh mitä olisi kohtuu hyvin linjassa kun laskee että tuotetusta energiasta noin 150 kWh ja esimerkiksi tuo Hydrosoniksen tuotto oli 3375 jolloin tuo vajaa 100kWh lienee ihan realistinen hukka tuollaiselle varaajalle ja osittain eristämättömälle putkistolle.

Kattilasta jakoon mennyt energiaa kun summaa niin pattereihin on mennyt 2039kWh, lattioihin mennyt energia en saa nyt esille koska lattioita monitoroiva Diehlin mittari oli näköjään mennyt epäkuntoon, näytti F1 vikaa. LKV esilämmitykseen mennyt 68kWh. Mutta jos laskisi sen varaan et tyypillisesti lattioihin on mennyt noin 1100kWh/kk Hybriidivaraajasta kun oli siirretty Techemin mukaan 3131 ja MultiHeater on tuottanut 80kWh niin tekisi yhteensä 3211kWh. Ja jos laskee 2039+1100+68 niin tulos on 3207kWh. Tuo lattialämmityksen osuus on toki tässä tapauksessa epävarma, lienee tuota hiuka pienempi mutta hehtaarilleen kuitenkin. Eikä sillä nyt loppujen lopuksi niin suurta väliä ole. Ihmetyttää et tuo Diehlin mittari antautui nyt jo, ostin tuon uutena eikä se ole kuin noin 1,5 vuotta vanha. Täytynee kysellä Zaehlershopin pojilta ”was meinst Du”. Mutta ehkä hankin tuohonkin mBusia taitavan Itronin jolloin vapautuisi jokunen pulssitulo noille Hydrosonikselle ja Zennerille. Hydrosoniksessakin taisi olla mBus mut en tiedä hyväksyykö loggeri tuota.

Lämpimän veden loppukuumennus vei energiaa 112kWh ja jos sillä laskee copin joka sisältää sekä sulatukset että veden loppukuumennuksen niin ollaan lukemissa Hydrosonis 3,42 ja Zenner muutama desimali korkeampi. Vielä pysytellään 3 yläpuolella.

Nibellä oli jakson aikana 253 käynnistystä ja 514 käyttötuntia eli keskimäärin 2 tuntia per käyntijaksoa. Multiheater oli käytössä vain saunomisten ja suihkujen aikana, sen cop oli 3,96 eli ihan normaaliluvuissa.

Kuukauden aikana puhdistamo oli puhdistanut 49 panosta eli vettä oli sen läpi mennyt hiukan vajaa 8,5m3. Tulevan veden mittari hyvin samanlaisissa luvuissa.

Tammikuun jälkeen pystyy tekemään yhteenvedon yhden vuoden kulutuksesta Niben kanssa, ihan kohtuulliselta vaikuttaa. Tammikuussa viime vuonna meni vastuksilla ja Multiheaterilla lämmittäen noin 3150kWh, jos nyt menisi vaikka joku 2300-2500 niin tarkoittaa et vuosikulutus olisi noin 18MWh. Ja kun tuo hupisähkö on kuitenkin tuosta luvusta yli puolet, noin 10MWh niin 3000 litraa öljyä olisi sit vaihtunut 8MWh:iin sähköä.

Yhteenvetona vuodesta 2020, ylesiesti se ei taida olla muistamisen arvoinen vuosi vaan parempi siirtyä eteenpäin. Haasteita on riittänyt vuoden aikana eikä se loppua kohden ole helpottanut. Työpuolella yhteen laivaan tuli pääkoneen täyshaveri, uusittiin lohkoa ja kampiakselia myöten ja yksityiselämässäkin on riittänyt vastoinkäymisiä. Lapset olivat tulossa joululomaksi suomeen mutta koronatapaus heillä ulkomailla sotki sit joulun ja tänään aamulla käytin vaimoa Tyksin drive in testissä. Jos positiivista hakee niin lapset eivät sairastuneet vakavasti ja vaimonkin testi oli negatiivinen. Ja aika hyvin toimi tosiaan tuo drive in testaus, siinä ei kauan nokka tuhissut. No, joskohan se siitä pikku hiljaa tasoittuisi, tammikuuksi luvataan jo ihan kelpoja testikelejäkin eli pakkasia on tulossa tännekin polaripyörteen hajoamisen seurauksena.

Hyvää uutta vuotta 2021 kaikille foorumin jäsenille ja lukijoille toivottaa Kurre.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Yksi kohtuu oleellinen muutos jäi vielä pois joulukuun käyttökertomuskesta.

Aiemminhan pähkäilin tuota ohjausjärjestelmää tuolle kolmitieventtiilille joka ohjaa VILP:stä tulevan veden varaajan ala- tai yläosaan. Ensimmäinen versioni oli yksinkertainen termocontroller jossa sai säädettyä rajan milloin venttiili kääntyy. Oli sinänänsä toimiva mutta kömpelö ja osittain puutteellinen kun käyrällä ajaa tuota lämpöä.

Aikaani asiaa pohdittuani löysin netistä sit Esco SC-20 nimisen laitteen joka ulkonäöllisesti oli hyvinkin 1:1 tuon edellisen microcontrollerin kanssa. Laite on ilmeisesti suunniteltu lähinnä keräimiä tms ajatellen mutta istui tuohon minunkin järjestelmään kun tatti otsaan. Tuo laite koostuu periaatteessa kahdesta mittapiirista (TI ja TII) ja kahdesta releestä ja konfigurointia muuttamalla ja ohjelmoimalla tuon saa sit tekemään lähes kaikki ajateltavissa olevat toimenpiteet kahta eri lämpötilaa/piiriä tms ajatellen. Itse ohjelmoin tuon niin että jos VILP:stä tuleva vesi on 1 aste tai enemmän varaajan yläosaa lämpimämpi niin venttiili kääntyy ylös, muussa tapauksessa virtaus menee alaosaan. Joten sulatukset ja kierrätykset levarin pitämiseksi lämpimänä päätyvät varaajan alaosaan.

Ebaysta tuollainen löytyi sit loppujen lopuksi kun osasi etsiä oikeilla hakusanoilla, itse laite tuli Puolasta noin viikossa. Rahteineen ja koteloineen hinta jäi hiukan alle 50 punnan.

 

Liitteet

 • Esco SC-20_1.png
  Esco SC-20_1.png
  235,1 KB · Katsottu: 16
 • Esco SC-20_2.png
  Esco SC-20_2.png
  232,6 KB · Katsottu: 18
 • ESCO SC-20.pdf
  350,4 KB · Katsottu: 11

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Ensimmäiset "oikeat" pakkaset tuon oman F2120:n osalta.

Toistaiseksi tuntuu ainakin mallikkaasti suoriutuvan ja osaa tuo Nibekin näköjään sulattaa tarpeen mukaan, viimeinen käyntijakso ennen sulatusta hiukan reilu 4 tuntia.

Mutta ei toki mahan täydeltä makeaa, fysiikan lait pätevät tuohonkin laitokseen ja coppi laskee kyllä kun se kuuluisa lehmän häntä kun pakkanen kiristyy. Nollassa cop on vielä 4 tuntumassa (toki sulatusten jälkeen selkeästi alle) Noin -7 asteen pakkasessa mennään vielä noin 3 copilla mutta kun painuu alle -10C niin coppikin alkaa selkeästi kakkosella. Näin -15C näyttää molemmin puolin kahta ja puolta.

F2120 140121.png
 

jmaja

Vakionaama
Nollassa cop on vielä 4 tuntumassa (toki sulatusten jälkeen selkeästi alle) Noin -7 asteen pakkasessa mennään vielä noin 3 copilla mutta kun painuu alle -10C niin coppikin alkaa selkeästi kakkosella. Näin -15C näyttää molemmin puolin kahta ja puolta.
Paljonko nuo sitten on sulatusten jälkeen? Eikös sinulla ollut useita energiamittareita, joten saat varmaankin tuon mitattua.

Asennusohjeen energiatodistus sanoo 2,48 -7:ssa 55 menovedellä. Käyrät näyttää korkeampia, mutta onko niissä sulatus?
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Saan laskettua sulatusten vaikutus noihin mutta nuo negatiivisia lukuja huomioivat energiamittarit ovat toistaiseksi vain manuaaliseurannassa joten saan nuo luvut koko kuukaudelle kun olen nuo lukemat ottanut aina kuun vaihteessa.

Tuo Itronin piirtämä cop tuossa käppyrässä ei ole sulatuskorjattu.

Tuottolämpötila tuossa on 40 asteen molemmin puolin eli se ylin punainen viiva. Hiukan on vielä säätämistä sen kanssa että lämpö siirtyisi hyvin eteenpäin tuosta hybriidista, nyt tahtoo hiukan kattila ja kierto jäädä kylmemmäksi ja hybriidi lämpiää pikku hiljaa.

Muoks: lisäyksenä vielä viimeiseltä vuorokaudelta cop käppyrä ja ulkolämpötila samassa kuvassa, näkyy paremmin tuossa nuo erot. Ja nuo tosiaan sulatuskorjaamattomia.

F2120 140121 cop vs ulkolämpö.png
 
Viimeksi muokattu:

Janos

Aktiivinen jäsen
Ihan kunnioitettavia lukuja puskee niin kuin tietysti tuon hintaluokan laitteelta sopii odottaakin. Mutta en minä siltikään tätä ihan vielä kutsuisi sillä "maalämmöntappaja" nimellä mitä puhuttu :D
Käyttövettä tämä ei ilmeisesti taida tehdä?
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Käyttövettä tämä ei ilmeisesti taida tehdä?
Ei tee käyttövettä varsinaisesti, vaan pelkän esilämmityksen. Mutta näillä ulkolämpötiloilla esilämmitetty vesi on jo lähemmäs 37 asteista joten eipä tuota suorasähköllä loppukuumennettua kuumaa vettä kovinkaan paljon mene.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Pitää ajan kanssa tutkia hiukan miten nuo omat tulokset osuvat ilmoitettuihin arvoihin. Nyt on vetänyt pitkää käyntijaksoa, yli 5 tuntia viime sulatuksesta ja cop tuntuu asettuneen noin 2,3:een. Ulkona noin -18C.

Kuumakaasut tuossa rupesi reilun 3 tunnin vedon jälkeen nousemaan tuonne 100 asteen tietämille niin rupesi pumppu mokoma rajoittamaan tehoa, nyt käy 76-79hz. Rupeaa olemaan siinä ja kintaalla riittääkö pitämään lämmöt haluttuina vai rupevatko pikku hiljaa laskemaan.

Laitoin kaiken varalta vastuksen toimintavalmiiksi jos lämmöt putoavat liikaa.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Tuossa kun tilasin ruotsin foorumin ylläpitäjältä yhden Itronin energiamittarin piiputtaneen tilalle niin pyysin samalla laittamaan mukaan yhden vesimittarin, ajatuksena kokeilla josko tuon sulatusveden määrän mittauksen voisi automatisoida.

Laitoin vesimittarin aika lailla pystyputken alimpaan kohtaan, tuonne tuo sulatusvesi tulee hyvällä vauhdilla ja mittarista läpi. Mittarin asennuksen jälkeen, viimeisen vuorokauden aikana 9 sulatusta ja vettä kertynyt mittarin mukaan 49 litraa (28 oli pohjalla asennettaessa) eli reilu 5 litraa per sulatus. Pumppu on käynyt yhtä stoppia lukuunottamatta koko vuorokauden ja suurimmaksi osaksi täysillä.

Aika lailla vauhdilla ja keskitetysti tuo sulatusvesi tuntuu tulevan, liitteenä olevassa kuvassa on tullut toista minuuttia yli 8l/min.

Lattian uusi energiamittarikin sain pakerrettua paikoilleen, saa taas seurattua lattioihin menevän energian määrän. Pannuhuonekin hiljeni huomattavasti kun uusi mittari toimii ultraäänellä niin ei oo enää "raksutusta" mikä kuului Diehlista. Pitäisi tutkia tuo Diehl, epäilen et tuossa on anturin johto ottanut jostain osumaa, tulisi varmaan kuntoon ihan johtoa korjaamalla.

Mutta joo, kokeillaan nyt josko tiedot sulatusveden määrästä saisi automaattisesti kerättyä, kanistereita vahtimatta.
 

Liitteet

 • F2120 170121.png
  F2120 170121.png
  30,5 KB · Katsottu: 25
 • Pannuhuoneen takaseinä.jpg
  Pannuhuoneen takaseinä.jpg
  80,6 KB · Katsottu: 26
 • Sulatusveden virtaus 170121.png
  Sulatusveden virtaus 170121.png
  11 KB · Katsottu: 26
 • Sulatusvesimittari.jpg
  Sulatusvesimittari.jpg
  75 KB · Katsottu: 21

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Laitoin vesimittarin aika lailla pystyputken alimpaan kohtaan, tuonne tuo sulatusvesi tulee hyvällä vauhdilla ja mittarista läpi.
Tuota, onhan se mittari varmasti aina täynnä sitä vettä ? Yleensä tuo pyörivän rattaan mittausperiaate on lähellä tilavuusvirtaa eikä se juurikaan näe meneekö siinä kuplia vai?

Tuo toista minuuttia yli 8 l/min panee vähän miettimään. :hmm:
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Joo, voi olla et tuon paikan ja kohdan täytyy vielä hiukan hioa.

Ehkä tuohon tekisi sen vesilukon tuonne mittarin alapuolelle niin silloin pääsisi tuohon tilanteeseen että se olisi aina vettä täynnä.

Itsestäkin tuntui isolta määrältä tuo reilu minuutti ja 8 l/min mutta toisaalta tuo mbus lukee tuota kerran puolessa minuutissa jolloin riittänee että osalle aikajaksolle on virtausta niin epäilen että piirtää koko jaksolle.

Mutta keskimäärin tuo hiukan reilu 5 litraa per sulatus tuntui kyllä järkevältä määrältä.

Mutta joo, ehkä siirtäisin tuon tuonne vaakaputkeen ennen vesilukkoa niin silloin on aina vettä täynnä.
 
Ylös Bottom