Aurinkosähköjärjestelmän komponenteista höpinää

juu-zo

Aktiivinen jäsen
Loistavaa. :cool:
Paljon läjälle jäi hintaa ja mitä se karkeasti sisältää? Taisit ottaa koko kasan onniselta? Froniuksen invertteri, x kpl paneleita, Oriman? kannakkeet?

Koko paketti tosiaan onniselta. 12kpl 275w paneeleita, froniuksen 3kW invertteri wlanilla ja kahdella mpp trackerillä, oriman kattokiinnikkeet, k2 kiskot ja paneelikiinnikkeet, turvakytkimet, tarrat, mc-4 liittimet, 50m 6m2 dc kaapelia ja 5x2,5 mmj:tä, 100m 6m2 potentiaalintasaus keviä sekä japp putkia ja vähän muuta tilpehööriä yhteensä ~3100€. Tuosta nyt ei pitäisi puuttua oikein muuta kuin ehkä muutaman euron tc-kiinnikkeitä ja nippusiteitä.
 

juu-zo

Aktiivinen jäsen
Katolle ei vielä huvita mennä niin valmistellaan johdotukset ja invertterin asennus ensiksi.
 

Liitteet

 • D311037E-FCA9-4CC0-9C8F-32DB4BC65845.jpeg
  D311037E-FCA9-4CC0-9C8F-32DB4BC65845.jpeg
  40,8 KB · Katsottu: 86

juu-zo

Aktiivinen jäsen
Johdotukset muutamia jappi putken kiinnityksiä vaille valmiit. Täytyy pyytää talkooapua katolle niin saa telineet ja paneelit nosteltua sinne.
 

Liitteet

 • DCBE30C5-C20C-4FBF-BE8C-7D4174D585E6.jpeg
  DCBE30C5-C20C-4FBF-BE8C-7D4174D585E6.jpeg
  40,7 KB · Katsottu: 88
 • F949D9A1-2E34-4A0C-9D36-467C7B43E231.jpeg
  F949D9A1-2E34-4A0C-9D36-467C7B43E231.jpeg
  96,8 KB · Katsottu: 89
 • 8B82D13B-8F88-483F-97DF-5B797BAE8C90.jpeg
  8B82D13B-8F88-483F-97DF-5B797BAE8C90.jpeg
  96,1 KB · Katsottu: 89

juu-zo

Aktiivinen jäsen
Taitaa tässäkin suurin työ olla saada johdot vedettyä siististi...

Onhan työ yläpohjassa ryynääminen oma hommansa. Ei onneksi tarvinut urakkahommina tehdä niin tein iltapuhteina aina pikku pätkän eteenpäin. Dc kaapelit menee jappi putkessa koko matkan. Ac kaapelit menee katon rajassa tc kiinnikkeillä pääkeskuksen kohdille ja siitä yläpohjaan taas jappi putkella ja sieltä alas tuohon pääkeskuksen viereen. Katolla jatketaan putkea vielä telineille asti ja nippusiteillä sitten niputetaan johdot telineisiin.
 

juu-zo

Aktiivinen jäsen
Minkämoisia nippusiteitä olet sinne löytänyt. Ihan perusmalli ei pitemmän päälle kestä aurinkoa ja tuollahan sitä lajia piisaa.

Enpä osaa sanoa mitä tuolla laatikossa on. Ei noiden nyt paneelien alla pitäisi kovin kummoiselle olosuhderasitukselle tai uv säteilylle joutua.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Enpä osaa sanoa mitä tuolla laatikossa on. Ei noiden nyt paneelien alla pitäisi kovin kummoiselle olosuhderasitukselle tai uv säteilylle joutua.
katolle en ole laittanut - mutta fillarin kanssa olen oppinut että muuttuvat rapsakoiksi ja katkeavat suunnilleen kolmantena kesänä.
 

juu-zo

Aktiivinen jäsen
Kaikki johdot tulee suoraan paneelien alle ja toivottavaa olisi että siellä on varjoisaa eikä niistä paneeleista kauheasti tulisi mikään läpi.
Onhan noita uv suojattuja nippusiteitäkin näköjään vaikka tuossa kärkkäisellä myynnissä josta sellaisiakin voisi hakea. Tosin mielestäni kaapeleihin ei rasitusta pitäisi tulla kunhan lämpötilan vaihtelut kestää sekä kapelit että kiinnikkeet.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Tosin mielestäni kaapeleihin ei rasitusta pitäisi tulla kunhan lämpötilan vaihtelut kestää sekä kapelit että kiinnikkeet.
Olen kuullut että lumi on nyhtänyt joiltain tuolta panelien alta johtoja irti. Riippuu tietysti missä kohdassa kattoa panelit ovat ja millainen kate katossa on että liukuuko pintaa pitkin mikään tai ylipäätään voiko sinne alle päätyä juuri ollenkaan lunta.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Kyllä siellä varjossakin uv säteilee, ilman muuta uv kestoiset niparit...
Lienevät mustia ja pääasiassa noen määrä taitaa ratkaista kestävyyden. Noki on siitä vänkää matskua että teelusikallinen sitä tasaisesti levitettynä peittää jalkapallokentän. Ilkeää ainetta iholla kun sotkee joka paikan ilman että edes huomaakaan...

Pikaisesti katsomalla Onnisen valikoimista Hellerman Tytonit ovat UV-suojattuja.
Itse en muista mitä käytin mutta mustia ne oli ja jotain suurempaa brandia kuin opal tms....

Not all “UV rated” cable ties have long lifespans on solar projects​

By Kelly Pickerel | March 11, 2016

Many plastic-molded products, like cable ties for solar projects, are “UV-rated,” but there is a wide interpretation of what that means. Cable ties come in different lengths, colors, widths and materials, but the “UV-rated” baseline for solar industry cable ties usually means they’re black. Cable tie resin is “natural” colored until a colorant, typically carbon black, is introduced into the manufacturing process. Carbon black is a major contributor to UV resistance of ties, and their longevity in the sun is dependent on the amount of carbon black used. So while using black cable ties for solar is the right way to go, the amount of carbon black really determines the ties’ lifespan.

With a lack of standards as to what “UV-rated” means, a tie could have as little as 0.03% carbon black and still make that claim. There have been many studies, originating with Bell Labs in the 1950s, that show around 2% carbon black as the optimum amount for extended life expectancies in outdoor wire applications. In addition to the amount of carbon black, smaller particle sizes and good particle distribution within the molded part also play a role.

Carbon black is considered a UV absorber because it takes the high-energy UV rays and converts them into heat before they can damage the polymer resin. UV resistance of molded plastics can be further improved with UV inhibitors. For example, HellermannTyton’s line of solar ties includes a UV inhibitor in addition to the 2% carbon black, which helps to further improve lifespans.

Industry testing for UV weathering should be standardized. An out-of-the-big-box cable tie could be “UV-rated” and UL listed, but this does not mean a long life in the field. The long-term impacts of these decisions can be drastic. Cables droop, rub and sway in the wind, which can lead to a wide variety of faults, production losses and thousands of dollars in unexpected O&M costs.

HellermannTyton uses a UV resistant adhesive, followed by base materials that are designed for long-term outdoor use. Any inks are pigment-based and designed for long-term outdoor durability. Where applicable, colors are either extruded into the material or laminated with thermal transfer printable films, designed for use with specialized ribbon inks that are carbon-based for extreme UV environments. HellermannTyton tests the materials both in actual outdoor use and in accelerated aging chambers to verify and document results. Each label construction is unique and designed for the environment involved.

Not all UV-rated products are created equal. To ensure long-term durability in wire management and identification, search out high quality, well made and intensely tested products.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Näköjään Wurth ja panduit kestää molemmat. Käynyt tuuri. Wurthilla on myös malleja mitkä eivät kestä uv-säteilyä.

1616882743475.png

edit. ei olekaan juuri nuo wurthit uv-kestävyys: rajallinen
No, täytyy uusia jos niitä alkaa löytymään ränneistä.

edit2. näköjään tähänkin on olemassa oma tuotteensa joka on valmistettu polyamidista.
 
Viimeksi muokattu:

MarkkuJ

Aktiivinen jäsen
Moro

Tässä yksi asia minkä fiksu paneelikittimyyjä ottaa huomioon kun asiakkaita palvelee ,mainitsisi asiasta että meidän sarjoissa on mm. UV-säteilyn kestävät nipparit.Nyt kun asia tuli tässä esille niin muistelen omia asennuksiani niin ei kyllä tullut silloin asia mieleen,taitaa pajassa olla vielä pussissa niitä samoja nippareita jotta pitää asia tutkia.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Moro

Tässä yksi asia minkä fiksu paneelikittimyyjä ottaa huomioon kun asiakkaita palvelee ,mainitsisi asiasta että meidän sarjoissa on mm. UV-säteilyn kestävät nipparit.Nyt kun asia tuli tässä esille niin muistelen omia asennuksiani niin ei kyllä tullut silloin asia mieleen,taitaa pajassa olla vielä pussissa niitä samoja nippareita jotta pitää asia tutkia.

Hah hah... urakalla ja nopeasti on päivän sana. Oon kyllä huomannut että silloin kun mennään oman ydinosaamisen ulkopuolelle niin aikaa kuluu kyn guugle laulaa ja kaantäjä rallatelee.

Onhan nää nippusiteet iso investointi

Tuli vielä mieleen että pistäiskö johdit vetää kutistesukan sisään. Eihän toi paljoa maksaisi...
 
Viimeksi muokattu:

MarkkuJ

Aktiivinen jäsen
Moro

Tossa Motonetin tuoteselosteessa ilmoitetaan vetolujuuksia kuin nippari olisi joku letkuside tms.jos joku käyttää sitä esim. letkun klemmarin korvikkeena kuten tossa vähän viitataan niin on vähän itsensä pettämistä mutta unohdettu tämä keskustelussa painotettu UV-suojaus.
Useimmathan ostavat juuri näitä kaikista halvimpia esim. nippareita eikä mielessä käy ollenkaan edellämainitut asiat.
 

juu-zo

Aktiivinen jäsen
Kaverin tallilla käynti ja pussillinen hellermanntytoneita mukaan. On uv-suoja ja lämpötilan kesto -40-+80.
 

Liitteet

 • 931821E3-EC15-4B87-859D-82A8203C5B05.jpeg
  931821E3-EC15-4B87-859D-82A8203C5B05.jpeg
  71,8 KB · Katsottu: 22

fraatti

Hyperaktiivi
Kaverin tallilla käynti ja pussillinen hellermanntytoneita mukaan. On uv-suoja ja lämpötilan kesto -40-+80.
Itsellä ei ole moinen juttu edes käynyt mielessä koskaan. Se toki olen tiennyt että eri valmistajien nippusiteissä on eroa laadullisesti ja halvimmat kannattaa jättää kauppaa. No nyt on taas hiukan viisaampi ja tietää että myös uv-suojattuja löytyy. Käyttö on kuitenkin niin satunnaista itselläkin että muita en edes osta jatkossa.
 

MarkkuJ

Aktiivinen jäsen
Moro


Alkoi oikein kiinnostamaan että minkämoisilla nippareilla olen paneeleiden johtoja katolla sitonut,suurin osa johdoista on varjossa kuten myös sidonnat mutta päätimmäisten paneeleiden johdot ovat auringolle alttiina osittain ja myös muutama nippari.


 

Liitteet

 • IMG_20210329_064652.jpg
  IMG_20210329_064652.jpg
  73,7 KB · Katsottu: 35

Mekaniker

Aktiivinen jäsen
Oman paneelisarjan asennus-suunnittelu pitää nyt laittaa paperille ja on etsinnässä työn helpottamiseksi tavaraa:
Viime syksynä vilahti jo kadonneella webbi-sivustolla paneeli-asennukseen helpottavaa muovista nastaa joka laitettiin paneelin ruuvireikään pitämään paneelia paikalla kiskoa vasten sen ajan kun ruuvasi kannake kiinni
- Onko joku nähnyt?
Katon kaltevuus on 47 astetta meillä
 

fraatti

Hyperaktiivi
Oman paneelisarjan asennus-suunnittelu pitää nyt laittaa paperille ja on etsinnässä työn helpottamiseksi tavaraa:
Viime syksynä vilahti jo kadonneella webbi-sivustolla paneeli-asennukseen helpottavaa muovista nastaa joka laitettiin paneelin ruuvireikään pitämään paneelia paikalla kiskoa vasten sen ajan kun ruuvasi kannake kiinni
- Onko joku nähnyt?
Katon kaltevuus on 47 astetta meillä
Taisin joskus laittaa tuosta Oriman pinnistä kuvan. Noita ei löytynyt Onniselta hyllystä suoraan niin käytin itse vain sopivan mittaiseksi lyhennettyjä pultteja. Taisin ottaa sellaisia pitkiä pultteja missä kierre ei mene loppuun saakka ja sahasin ne sitten niin että ne mahtuu pujottamaan sinne reikään sieltä kehyksen välistä. Noita kannattaa ottaa muutama ylimääräinen taskuun kun saattaa herkästi käydä niin että osa löytyy ränneistä....
1617779995077.png


Näissä tähän tarkoitetuissa kiinnitys lienee helpompi ja alapuolelta.
1617780111760.png

1617780152220.png

 

juu-zo

Aktiivinen jäsen
Kuinka korkeat ovat nämä oriman jalat?


Eli, paljonko ne nostaa kiskoa kattopellistä irti? Kisko on kai 40mm?
Nuo oriman jalat ovat 65mm korkeita ja kisko 32mm eli yhteensä 97mm nostaa tuo koko paketti pellin pohjalta paneeleita ylös.
Eilen juuri aloitin paneeleiden nostamisen katolle. Kolme kerkesin niitä kiinnittelemään ennen kuin keli meni sellaiseksi ettei enään kattotyöt huvittanut. Jatketaan tänään ja katsotaan saadaanko loputkin jo nostettua paikoilleen.
 

juu-zo

Aktiivinen jäsen
Viisi paneelia jäi vielä nostelematta katolle. Säästelin viikonlopulle kun työkaveri, jolla sähköluvat tulee tekemään pääkeskukseen kytkennät niin nostellan loput paneelit silloin paikalleen. Näillä näkymin siis sunnuntaina pitäisi tuotannon käynnistyä.
 

remykv

Vakionaama
Viisi paneelia jäi vielä nostelematta katolle. Säästelin viikonlopulle kun työkaveri, jolla sähköluvat tulee tekemään pääkeskukseen kytkennät niin nostellan loput paneelit silloin paikalleen. Näillä näkymin siis sunnuntaina pitäisi tuotannon käynnistyä.
Mulla meni muutama päivä että antoivat kytkeä verkkoon
 

juu-zo

Aktiivinen jäsen
Pitää näköjään paikkansa myös täällä. Eli paperit pitää olla täytettynä ja sähköyhtiöltä pitää saada hyväksyntä ennen kytkentää. Lienee kaikki voi kuitenkin tehdä valmiiksi, täytellä sunnuntaina paperit ja kääntää turvakytkimestä vasta sitten kun sähköyhtiöltä on hyväksyntä.
 

juu-zo

Aktiivinen jäsen
Paneelit katolla, invertteri seinällä, kytkennät tehty ja käyttöönottomittaukset suoritettu. Nyt odotellaan että paperihommat menee läpi ja tuotannon saa toden teolla startattua.
 

Liitteet

 • 20FEACBD-836D-46A4-9F83-8262B08DE5FE.jpeg
  20FEACBD-836D-46A4-9F83-8262B08DE5FE.jpeg
  149,6 KB · Katsottu: 20
Ylös Bottom