Nyt grillataan!

tj86430

Vakionaama
Mitä kypsyyksiin tulee, niin jokainenhan saa syödä lihansa siinä kypsyydessä mistä tykkää. Mutta oli se mikä tahansa, niin kannattaa kuitenkin hommata lämpömittari, niin saa sitten sitä haluamaansa kypsyyttä, eikä jotain muuta. Sen isompia hifistelyjä ei tarvita.

Possu on pääsääntöisesti ikävä grillattava, kun esim. filee on hyvin rasvatonta. Kasleri on hyvää, ja tietysti kaikkea voi parantaa käärimällä sen pekoniin.
 

Tonttuj

Jäsen
Possu on pääsääntöisesti ikävä grillattava, kun esim. filee on hyvin rasvatonta.
Possunfilee kannattaa leikata poikkisyin pihveiksi, valtaosa leikkaa lihassyyt vinossa pihvit ja se tuntuu lautasella.
Possunfilee on hyvä ja helppo grillattava, kuuma grilli ja pari minsaa puolta kohden riittää.
Pihvi on kypsä, mehukas ja mureakin, kunhan sen osaa valmistaa oikein.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Grillaus menee äkkiä semmoseksi että tarvii sanakirjaa että tajuaa mitä muut tekee. Tulee reverse searit, flank steakit ja muut hienoudet. Haalitaan ympäri maapalloa toinen toistaan kalliimpaa härkää (lehmää) ritilälle, ja syödään se alle 50 asteisena eli raakana, ja se on sitten ainut oikea tapa.
Kotimainen lehmä, ja possu varsinkaan, ei kelpaa mihinkään. Maustamiseen ei käy suola eikä pippuri, pitää olla sentin kerros kaikkia maailman mausteita lihan päällä ja pitää mopata omenamehulla lihaa kokoajan.
Kalaa jos grillaa tai savustaa niin kaikki yli 40 asteen on liikaa ja tulee kuivaa, ja kirre on pullakalaa, sitä syö vaan köyhät. Pitää olla tenon lohta tai taimenta, muut on sekundaa.
Itsekin lukeuduin siihen joukkoon kenen grillaus on ollut vain se että kaupasta ostetut pihvit tai makkarat tms viskataan grilliin sen kummemmin tietämättä kyseisestä hommasta mitään. Kyllä se lämpö on aina tehnyt tehtävänsä. Usein homma on mennytkin metsään esim sen takia että pihvit on grillattu liian kypsäksi eli kengänpohjaksi asti. Toki onnistumisiakin on tullut. Kuitenkin mieltä on aina kaivertanut se että onko kotioloissa mahdollista tehdä yhtä hyvää sapuskaa kuin ravintolassa. Joku ihminen ne pihvit sieläkin paistaa. Samalla mentaliteetillä rakensin oman talonikin itse ja onnistuin siinä vielä varsin hyvin eikä se häpeä yhtään ammatilaisen tekeleelle. Tässä hommassa voinee kehittyä aivan samalla tavalla.

Samoin jotkut tutut taitavat tuon grillaamisen paljon paremmin kuin itse. Ei siihen varmaan niitä termejä tarvita että homma onnistuu kunhan tietää mitä tekee. Nykyään jos menee vaikka prismaan niin jo sieltä löytää esim tomahawkia, tritippiä, entrecotea, flank steakia yms. Ymmärtämällä mitä nämä ovat ja miten ne kannattaa grillata pääsee todennäköisesti parempaan lopputulokseen. Jos kysyntää ei olisi niin myös näitä ei olisi tullut kaupan hyllyille.
Tänä kesänä grillataan isoja, jenkkityylisiä pihvejä
https://www.sttinfo.fi/tiedote/tana...hveja?publisherId=40982706&releaseId=44555833

KUNNON PIHVIN PALUU
https://www.foodmarketherkku.fi/artikkelit/kunnon-pihvin-paluu/

Kritisoin itsekin sitä että millaista lihaa täällä on tarjolla. Siihen on varmasti monta syytä ja lukemalla tämän jutun ymmärtää miksi broileri ei enää maistu millekään. Kyseisessä jutussa mainittu ravintola Huber on hyvä esimerkki siitä että mennään vastavirtaan ja tuttujen mukaan pihvit ovat olleet erinomaisia vaikka ovatkin vanhasta maitokarjasta. Tuossakin on vain se juju että samanlaista lihaa ei ole normi pulliaisen mahdollista saada mistään koska sitä hyljeksitään. Kannattaa lukea tämä juttu:
Miksi me rakastamme rasvaista, epäterveellistä ja ekologisesti kestämätöntä herkkua? Kolme tamperelaista huippukokkia murtaa lihaan liittyviä ennakkoluuloja
https://www.aamulehti.fi/a/200438280

Jutussa on mainintoja myös lihan alkuperästä. Mielellään itsekin söisin suomalaista mutta jos se ei ole omasta mielesta hyvää niin jääköön kauppaan. Hyvän suomalaisen lihan ostaminen on aivan liian vaikeaa. Tarkoituksena on ostaa tässä lähiaikoina "rotukarjan" pihvilihaa suoraan tiloilta ja pari tilaa tässä vieressä onkin jo kiikarissa. Muutenkin lämmittää ajatus jättää kaupanporras yms välittäjät nuolemaan nuolemaan näppejään ja viedä rahat suoraan sinne mistä se liha on kotoisin.

Nykyään Lidlin ja prisman hyllyt notkuvat ties missä tuotettua lihaa. Itsekin olen hyljeksinyt ulkolaisia lihoja. En tiedä onko siinä ollut järkeä vai ei. Yllätyin kuitenkin esim Lidlin edullinen Saksalainen entrecote oli varsin hyvää. Kaupassa on nykyään jäätävät valikoimat grilliin sopivaa tavaraa. Jos ei halua niin miltei joka kerta voi ostaa erilaisen paketin testiin. Näin ole itse tehnytkin ja hyviä löytöjäkin tuolta on tullut.

Kuitenkin sen verran itsessänikin on kulinaristin vikaa että mieluummin syön hyvää lihaa kuin jotain millä saa vain nälän vietyä. Sen takia tässä itsekin vähän kartoittelen että mistä ne lihat kannattaa käydä hakemassa jotta saa hyvän lopputuloksen ja löydänkö mitään "yleistystä" mistä tunnistaa hyvän lihan.

Toki myös muiden kokemukset grillaamisesta kiinnostaa koska varmasti moni täälläkin kirjoittava taitaa homman huomattavasti paremmin kuin minä.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Ajattelin lähiaikoin käydä ostamassa paistijauhelihaa ja tehdä kunnon hiiligrilli hampurilaisen. Onko käsitystä kannattaako jauhelihan sekaan sotkea mitään? https://burgerjoint.fi/ toimi innoittajana...
Jonkin koulukunnan mukaan vain mausteet naudanlihaan, ei muuta.

Minä olen jauhelihaan täysin kyllästynyt mutta silti sitä joskus syön.
Meillä pihvitaikinaan tulee aina kerma, korppujauho, muna, sipuli ja nautasika jauheliha.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Mitä kypsyyksiin tulee, niin jokainenhan saa syödä lihansa siinä kypsyydessä mistä tykkää. Mutta oli se mikä tahansa, niin kannattaa kuitenkin hommata lämpömittari, niin saa sitten sitä haluamaansa kypsyyttä, eikä jotain muuta. Sen isompia hifistelyjä ei tarvita.

Possu on pääsääntöisesti ikävä grillattava, kun esim. filee on hyvin rasvatonta.
Possun rasvattomuus taisikin tulla esille jo tuossa aikaisemmassa linkkaamassani jutussa ja mistä se johtuu. Samoin kanakin jysähtää helposti grilliin kiinni. Käyttääkö kukaan tälläisiä ja onko siitä apua? Jos käyttää niin ruiskutus grillattavaan osaan vai ritilään? Itse ostin tuota nyt viimeksi mnetin reissulla ja olisi tarkoitus testata pelaako tuo.


Paistomittarista puheenollen kävin itse ostamassa motonetistä juuri tälläsen mallin, 12,90€ ja tuo näyttää sekä itsen tikun että sen kahvaosan lämpötilan. Hintaansa nähden hyvä värkki. Ohjeen mukaan johto kestää 380 astetta.
Tuosta on myös olemassa samassa paikassa vitosen kalliimpi malli. Voipi olla että olisi kannattanut ottaa se kun siinä olisi ollut ajastin jota ehkä olisi voinut joskus tarvita. Samoin siinä taitaa olla joku kypsyysnäyttö.


Eri lihojen kypsyysasteistakin näyttää olevan netissä paljon taulukoita. Tässä yksi varsin kattava mikä osui silmiin:
Elintarviketurvallisuusvirasto eli Evira suosittelee porsaanlihan kypsentämistä aina vähintään 70ºC asteeseen jotta mahdolliset loiset tuhoutuvat varmasti. Aiemmin on suositeltu lihan pakastamista loisten tuhoamiseksi mutta tämä keino ei enää tepsi sillä suomessakin esiintyy pakkasta kestävää loislajia.
Kyljykset, paistit, ribsit ja sisäfilee
71 astetta = kypsä/well done
85 astetta = hajoavan murea (hitaasti kypsennetty liha, esim. pulled pork tai joulukinkku)
Punainen liha
Punaisen lihan (nauta, lammas, poro, hirvi) voi halutessaan jättää hyvinkin raa’aksi. Varmista vain että se on oikeasti kokolihaa eli että sitä ei ole esimerkiksi mekaanisesti mureutettu. Hyvälaatuisesta tai itse jauhetusta naudanlihasta tehdyn jauhelihapihvin voi jättää puoliraa’aksi mutta teollisella (suojakaasuun pakatulla) jauhelihalla tämä voi olla jo riskialtista.
Kokolihapihvit, naudan- ja lampaanpaisti ja lampaankyljykset (fileepihvit kannattaa jättää valitun kypsyysasteen asteikossa alapäähän, paistit ja muut ruhonosat asteikon yläpäähän)
51 – 54 astetta = verinen/rare
60 – 63 astetta = puolikypsä/rosee/medium
70 astetta = kypsä/well done
Jauhelihapihvi
60 astetta = verinen/rare
65 astetta = puolikypsä/medium
75 astetta = kypsä/well done
Siipikarja
Elintarviketurvallisuusvirasto eli Evira suosittelee broilerin kypsentämistä aina vähintään 75ºC asteeseen jotta mahdolliset salmonellabakteerit tuhoutuvat varmasti. Tässä kuitenkin optimaaliset sisälämpötilat.
Broilerin rintafileet
71 astetta
Broilerin koivet, siivet ja reidet
77 astetta
Kokonainen broileri
74 – 77 astetta
Ankan rintafileet
52 – 60 astetta
Luullinen kalkkunanrinta
74 astetta
Kala
Näissä sisälämpötiloissa kala on vielä mehukasta ja sitä on turvallista nauttia. Esimerkiksi lohi neuvotaan kuitenkin joskus jättämään jopa 40 – 50 asteiseksi eli makuja on monia. Täysin kypsää kala on noin 65 – 70 asteessa mutta muista että kala kuivuu todella helposti jos sitä kuumentaa liikaa.
Lohi (ja useimmat muut kalat)
54 – 57 astetta
Taimen
57 – 60 astetta
Tonnikala
51 astetta
https://www.xn--mttmestari-q5a2t.fi/ruokaohjeet/lihan-kalan-sisalampotila/
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
No nyt! @fraatti alkaa olemaan ytimessä :)

Jos nyt itselläni olisi picanhaa, niin rasvaan ristikkäisviillot lihaan asti. Epäsuoraan tuleen luokkaa 100c kunnes sisälämpö 50+ astetta, sen jälkeen kova(!) lämpö päälle ja nättiä väriä pintaan muutaman minuutin. Sen jälkeen voi sitä lepuutella vaikka foliossa (olen itse hieman sitä vastaan, kun se rapea tai ”rapea” pinta siinä samalla katoaa :) ehkä lepuutusta peittämättä.. Suola ja pippuri ennen aloitusta täysin riittävät mausteiksi, jos pitää savusta, niin sitä tietysti alkuun kaveriksi.

Rasva ylös juu, jos ja kun ei ole varrasta.
Siinähän se lepäsi grillissä varsin orvon oloisena. Grillin lämmönsäätö olikin varsin haastavaa puuhaa. Tavoittelin jotain 100 astetta ja brikettejä tuli alkuun laitettua aivan liikaa noihin koreihin. Joku 1/4 olis varmaan ollut parempi määrä. Alkuun latasin ne mitei täyteen ja lämpö pomppasi noin 225:n. Tyhjäsin niitä sitten niin että jäljellä jäi ehkä 1/3 molempiin. Tuolla määrällä lämpö jäi noin 150 asteeseen kun alaräppänä oli puolillaan ja yläräppänä 1/4 auki. Ensikerralla sitten koitetaan osua tavoitteeseen paremmin... Saattaapi olla että olisi vain pitänyt poistaa niitä lisää. Kuinka helposti nuo briketit sammuvat? Olisko aukkoja voinut kuristaa vielä lisää?
Yllätyin siitä kuinka nopeasti tuo kökkö valmistui, ehkä lämpöä oli kuitenkin liikaa?


Lopuksi kippasin molempien kippojen briketit yhteen ja kärvensin tuon pinnan vielä. Lopputulosena sija 2 tai 3 arvosanalla 9 tämän kesän lihoista.


Silmiin sattui myös tälläinen video tuosta picanhasta. Kyllähä tuo grillaaminen sujuu nätisti tuossa videolla ja lihat ovat kauniita kuin sika pienenä. Ilo katsella moista.

Mitä tuo yön yli kuivatus oikein tekee tuolle lihalle? Ukko näyttää lämmittävän grillin 110 asteeseen ja sitten kun pihvi on 27 astetta kääntävän sen ja pois kun lämpö on 52 astetta.. Onkohan nuo lihat tuossa jääkaappikylmiä? Onko sillä merkitystä jos käytetään mietoa lämpöä? Mikä taika on kuivata ja lihat ennen ruskistamista? Entäs käyttääkö kukaan mitään öljyä ruskistamisessa? Tuo herra valelee lihat oliiviöljyllä ennen ruskistamista.
Saattaa olla että leikkaisin seuraavalla kerralla lihan tuollaiseksi hiukan pienemmiksi biiteiksi kuten videossakin. Tällöin saa enemmän ruskitettua pintaakin sekä paremmin myös lihat suolattua.

Täälläkin on tarkoitus tehdä huomenna Picanhaa
Kuinkas sulla tuo onnistui?
 

tj86430

Vakionaama
Kuinkas sulla tuo onnistui?
Valmistus meni suunnitellusti, pari tuntia sous videssä 55 asteessa ja sitten ruskistus grillissä, mutta lihan laatu jätti kyllä toivomisen varaa, oli sitkeämpää kuin aiemmin tekemäni Picanhat. Maku oli sinänsä ihan kohdallaan, mutta purukalusto joutui tekemään enemmän töitä.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Valmistus meni suunnitellusti, pari tuntia sous videssä 55 asteessa ja sitten ruskistus grillissä, mutta lihan laatu jätti kyllä toivomisen varaa, oli sitkeämpää kuin aiemmin tekemäni Picanhat. Maku oli sinänsä ihan kohdallaan, mutta purukalusto joutui tekemään enemmän töitä.
Lihan sitko olisi poistunut kun olisit souswidettänyt sitä kauemmin.
Sehän olisi voinut olla vaikka yön yli 55 asteessa.
 

tj86430

Vakionaama
Lihan sitko olisi poistunut kun olisit souswidettänyt sitä kauemmin.
Sehän olisi voinut olla vaikka yön yli 55 asteessa.
Varmaankin, mutta parempilaatuiselle Picanhalle on kyllä 2 tuntiakin riittänyt. Ja ihan kuinka kauaa tahansa ei lihaa voi sous videssä pitää, kyllä sille ylärajakin on (en tosin tiedä mikä se on vaikkapa picanhan tapauksessa)
 
Itse tein muuratun hiiligrillin. Kämpän mukana tullut oli ruostunut täysin romuksi tietettävästi alle 15 vuodessa. Muuratun kanssa ajattelin hiukan tuota käyttöikää ja pikantiksi mausteeksi tein siitä pyörivän. Kun tuo homma ei ole niin sanotusti hallinnassa, pidän ajatuksesta, että sitä voi tarkkailla ja se onnistuu hiilloksen päällä mainiosti, kun kaikki on koko ajan näkösällä.

Hiukan ihmettelen noita vaatimuksia grilliin pantavien suhteen. Tuon tervalihan ongelman jotenkin ymmärrän, mutta ei nyt muuten ole sattunut suurempia pettymyksiä. Kaikki on alas mennyt.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Onha se kaikki liha hyvää ku rauhas tekee, välil lähtee käsistäki. About 16h projekti....
Hyvältä näyttää...

No nyt on grillillä kokoa, tuollahan tekee ruokaa jo suuremmallakin porukalle. Onko nuo kaikki pytyt (3 kpl) yhteydessä toisiinsa?

Ja ihan kuinka kauaa tahansa ei lihaa voi sous videssä pitää, kyllä sille ylärajakin on (en tosin tiedä mikä se on vaikkapa picanhan tapauksessa)
Kerran olen kokenut tuon. Sisäfileestä tuli sellaista että siinä ei ollut enää mitään purutuntumaa vaan sen olisi melkein syönyt pillistä.
 

Tonttuj

Jäsen
Pitkästä aikaa ostin lehmän sisäfilettä.
Marinoin muutaman satsin pihveiksi.
Kaasugrillillä rillaten.
Valtaosa kaupasta ostetuista uusista potuista oli aivan vihreitä sisältä.
Mutta tulipa kelvollisista potuista muutama muru syötäväksi.
Ja olihan liha hyvää, suli suorastaan suussa. 

Tulihäntä

Aktiivinen jäsen
Kokeilkaapa joskus niinkin yksinkertaista kun kaupan pyöreetä kauraleipää noin 1cm paksuiksi siivuiksi ja isoon kulhoon. Sitten perään sopivasti oliiviöljyä ja karkeaa suolaa. Sekoittelee tovin että öljy ja suola imeytyy leipään. Lopuksi kuumalle grillille kunnes on pahtunut sopivaksi. Menee niin salaatin kuin pihvinkin kyljessä.
 

pamppu

Vakionaama
Nyt menee välillä niin että uudet potut pellosta kattilaan, voita nokkaan ja silliä ja sitten muutaman jälkeen miettii että pitikös sitä jotain grillatakin. Nääh...
 

Tonttuj

Jäsen
Nyt menee välillä niin että uudet potut pellosta kattilaan, voita nokkaan ja silliä ja sitten muutaman jälkeen miettii että pitikös sitä jotain grillatakin. Nääh...
Ihan yleistä vinkkiä grillijuttujen oheen heitän vaan.
Uusia pottuja kannattaa keitellä aika lyhyen aikaa.
Yllättävän moni keittelee niitä puolikin tuntia.
8-10 minsaa keittämistä reilussa merisuolavedessä, sen jälkeen keitinvedet kuutamolle ja kattilaan tilliä tai yrttejä ja kunnon sipaus voita.
Hautukoon nuo kaikki kuumalla levyllä vartin ajan.
Jos käyttää induktiolevyä, se kannattaa laittaa vartiksi ykköselle.
Sitten kevyt kattilan ravistus ja potut kuutamolle grillilihojen oheen.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Tuli tänään kierrettyä muutaman kaupan lihatiskit läpi. Yllätyksen teki Lielahden citymarket. Tuolla oli varsin hyvä valikoima kaikenlaista. Silmiin pisti Black Angus ulkofile joka oli varustettu oikein kunnon rasvalla sekä kuuunnolla marmoriset ulkofileet jotka olivat kilohinnaltaan varsin edullisia muihin nähden.

Vaikka juuri sain aterioinnit ja grillisessiot päätökseen, niin kuolaan jo nyt että pääseen laittamaan nuo tirisemään grilliin.Samassa tiskissa on vasikan kyljystä sekä vasikan entrecotea, löytyisiköhän noista makua? Onko kokemuksia?
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Johonkin makuelämykseen pääsee kun ryhtyy amerikkalaiseen maustamis/marinoimistyyliin.
Eli aivan kaikkiin lihoihin, lintuihin ja kaloihin fariinisokeri-suola-pippuri-useita chilejä-valkosipuli päälle ja paiston ajan moppaa cokiksella tai omenamehulla.

Silloin ei ole tarkkaa onko itse liha hyvää, joku maku siihen tulee taatusti;)
 

Mikki

Vakionaama
Te jotka grilleistä tiedätte, niin vilkaiskaa Ikean matkalla että miltä tämä niiden uusi grillisarja vaikuttaa.


Pitäisi kuulemma mennä katsomaan kun ulkonäkö miellytti emäntää. Mutta hintaa on jo sen verran että laatua suosi saavan myös.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Te jotka grilleistä tiedätte, niin vilkaiskaa Ikean matkalla että miltä tämä niiden uusi grillisarja vaikuttaa.
Minen näistä tiedä mitään mutta suorakaiteen mallisia hiiligrillejä on joskus moitittu siitä että lämpötila ei ole tasainen. En tiedä pitääkö paikkaansa mutta suurin osa hiiligrilleistä taitaa olla malliltaan pyöreitä. Ehkä jollakin on kokemuksia täälläkin?

Tuollaisia keraamisia kamadoita jotkut ylistävät mutta nuokin maksavat omaisuuden.
 

rassi

Aktiivinen jäsen
Jos tuon mallista halajaa, niin ennemmin ostaisin vaikka tämän: https://www.tokmanni.fi/hiiligrilli-saadettava-hiilitaso-6419860098180

Pienemmällä rahalla saa pari sivupöytää ja hiilloksen korkeussäädön. Ikean grillin hyvänä puolena on toki se, että lisäinvestoinnilla saa samaan sarjaan sopivia tasoja/kaappeja.

Ilmoitusten perusteella laadusta on paha sanoa mitään.
Sama(?) verkkokaupassa 99€, mutta en kyllä ostaisi edes sillä rahalla.

Arvostelut:

Kamado on loistava, syksyn alesta kun ostaa kiinalaisen, niin ei tarvitse tonnia tai railusti yli maksaa isosta kamadosta. Ei edes puolta siitä :)
 

fraatti

Hyperaktiivi
Sama(?) verkkokaupassa 99€, mutta en kyllä ostaisi edes sillä rahalla.
Sielläpä oli oikein ylistetty grillin laatua. :)

Tässä myös sama bauhausissa, täällä siitä vain pyydetään 70€ enemmän. Satuin näkemään paikanpäällä ja "kiinalaisuus" paistoi päälle jo kaukaa.
 

tj86430

Vakionaama
Mökkivuokralaisille pitäisi ostaa uusi grilli, Prisman halpisversio kesti juuri ja juuri kolme kesää.

Kumpi saa raadin äänet:
vai
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Mulla on toi ensimmäinen, yksi syy oli rst-ritilät ja osien saanti jne jne.
Olen siihen varsin tyytyväinen.

Napoleon on varmasti hyvä, ota se kokeeksi.
 

PolyEsko

Aktiivinen jäsen
Paistomittarista puheenollen kävin itse ostamassa motonetistä juuri tälläsen mallin, 12,90€ ja tuo näyttää sekä itsen tikun että sen kahvaosan lämpötilan. Hintaansa nähden hyvä värkki. Ohjeen mukaan johto kestää 380 astetta.
Tuosta on myös olemassa samassa paikassa vitosen kalliimpi malli. Voipi olla että olisi kannattanut ottaa se kun siinä olisi ollut ajastin jota ehkä olisi voinut joskus tarvita. Samoin siinä taitaa olla joku kypsyysnäyttö.


Eri lihojen kypsyysasteistakin näyttää olevan netissä paljon taulukoita. Tässä yksi varsin kattava mikä osui silmiin:
Juu, kyllä nuo paistomittarit auttaa paljon saamaan liha juuri sopivan kypsäksi.
Itse ostin itselleni lahjaksi suomalaiskehitteisen langattoman Meater mittarin.

meater.png


Toimii! Tosin rosterisesta savupöntöstä sinihammas tulee sen verta vaimeana, että kännyn pitää olla häkäpöntön vieressä, mutta sitten tabletilla näkee sisältä kyllä, että mikä lämpötila lihassa ja pöntössä on jne. Normi uunista sinihammas yltää kyllä melko pitkälle.
 

tj86430

Vakionaama
Tilasin weberin, kun suojapeitekin oli sopivasti tarjouksessa (molemmat yht <260, ei paha). Weber on ennestään tuttu ja turvallinen, omassa käytössä on jo tämä:


Napoleon kiinnosti kokeilumielessä ja saranoidun kannen takia.
 

tj86430

Vakionaama
Juu, kyllä nuo paistomittarit auttaa paljon saamaan liha juuri sopivan kypsäksi.
Itse ostin itselleni lahjaksi suomalaiskehitteisen langattoman Meater mittarin.

katso liitettä 60670

Toimii! Tosin rosterisesta savupöntöstä sinihammas tulee sen verta vaimeana, että kännyn pitää olla häkäpöntön vieressä, mutta sitten tabletilla näkee sisältä kyllä, että mikä lämpötila lihassa ja pöntössä on jne. Normi uunista sinihammas yltää kyllä melko pitkälle.
Tuohan voisi olla hyvä, ja tuostahan on vielä tuo +-versio, jossa kantamanlaajennin. Minulla on jo Weberin mittari, joka on kyllä muuten ok, mutta siitä on aina patteri loppu kun sitä tarvitsisi. Enkä ole vielä keksinyt miten sen saa sammutettua niin ettei patteria kuluisi - muuten kuin poistamalla patterin. Tuossa tuo systeemi vaikuttaa fiksummalta, kun mittari latautuu kotelossaan, johon menee normisormiparistot (jos ymmärsin oikein)

edit: näköjään tuon saman saa Muurikka-brändättynä kympin kalliimmalla ;D
 
Viimeksi muokattu:

PolyEsko

Aktiivinen jäsen
Tuohan voisi olla hyvä, ja tuostahan on vielä tuo +-versio, jossa kantamanlaajennin. Minulla on jo Weberin mittari, joka on kyllä muuten ok, mutta siitä on aina patteri loppu kun sitä tarvitsisi. Enkä ole vielä keksinyt miten sen saa sammutettua niin ettei patteria kuluisi - muuten kuin poistamalla patterin. Tuossa tuo systeemi vaikuttaa fiksummalta, kun mittari latautuu kotelossaan, johon menee normisormiparistot (jos ymmärsin oikein)

edit: näköjään tuon saman saa Muurikka-brändättynä kympin kalliimmalla ;D
Tuo + versio on parempi kuin tuo plussaton tuon kantamalaajentimen vuoksi. Itse olen siis yhdistänyt tuon alunperäisen normimittarin kännyyn, joka on häkäpöntön vieressä ja wlanilla jakanut sen sisällä olevaan tablettiin. Sisällä keittiössä on riittänyt bluetoothin kantavuus ilman wlania ja toista härpäkettä.
Tuo ollut kohta pari vuotta itsellä. Aina toiminut kun olen tarvinnut. En ole pattereita vielä vaihdellut mittarikoteloon. Eli nukahtaa kotelossaan ja latautuu. Aika yksinkertaista. Eikä ole johdot tiellä.

Kun valitsee sopivan lihan/kalan ja kypsyysasteen, niin mittari appi piippailee sitten tarpeen tullessa, varoittaen hieman etukäteen myös.
 

Luukku

Aktiivinen jäsen
Alkukesästä tuli ostettua Motonetin tarjouksesta se Southern Country Smoker 99€. On loisto peli! Sillä olen savustanut lihaa ja kalaa, voi myös käyttää hiiligrillinä. Kaslerista tulee loistavaa nyhtöpossua, vaikka on pitkä kypsennysaika 6h (3h ilman foliota ja 3h foliossa) niin on tosi helppokäyttöinen, ei vaadi jatkuvaa valvontaa. Briketit palaa pitkään, 4-5h jälkeen lisään vähän hiiliä, vettä pitää lisätä muutaman kerran. Lämpötila pysyy tasaisena jos vaan maljassa on vettä. Kahdessa tasossa voi kypsentää ja siellä kypsyy kaikki muutkin lisukkeet.
Lihaan en laita kuin suolaa edellisenä päivänä, märkiä savustuslastuja laitan ensimmäisen 3h aikana 2-3 kertaa brikettien päälle. Onneksi kaasugrilli hajosi niin tämä tuli hankittua.
 

Liitteet

Luukku

Aktiivinen jäsen
Alkukesästä tuli ostettua Motonetin tarjouksesta se Southern Country Smoker 99€. On loisto peli! Sillä olen savustanut lihaa ja kalaa, voi myös käyttää hiiligrillinä. Kaslerista tulee loistavaa nyhtöpossua, vaikka on pitkä kypsennysaika 6h (3h ilman foliota ja 3h foliossa) niin on tosi helppokäyttöinen, ei vaadi jatkuvaa valvontaa. Briketit palaa pitkään, 4-5h jälkeen lisään vähän hiiliä, vettä pitää lisätä muutaman kerran. Lämpötila pysyy tasaisena jos vaan maljassa on vettä. Kahdessa tasossa voi kypsentää ja siellä kypsyy kaikki muutkin lisukkeet.
Lihaan en laita kuin suolaa edellisenä päivänä, märkiä savustuslastuja laitan ensimmäisen 3h aikana 2-3 kertaa brikettien päälle. Onneksi kaasugrilli hajosi niin tämä tuli hankittua.
Tässä vielä kuva laitteesta.
 

Liitteet

mokin

Jäsen
Alkukesästä tuli ostettua Motonetin tarjouksesta se Southern Country Smoker 99€. On loisto peli! Sillä olen savustanut lihaa ja kalaa, voi myös käyttää hiiligrillinä. Kaslerista tulee loistavaa nyhtöpossua, vaikka on pitkä kypsennysaika 6h (3h ilman foliota ja 3h foliossa) niin on tosi helppokäyttöinen, ei vaadi jatkuvaa valvontaa. Briketit palaa pitkään, 4-5h jälkeen lisään vähän hiiliä, vettä pitää lisätä muutaman kerran. Lämpötila pysyy tasaisena jos vaan maljassa on vettä. Kahdessa tasossa voi kypsentää ja siellä kypsyy kaikki muutkin lisukkeet.
Itse hommasin tuollaisen alkukesästä myös, palautin n. 1kk sitten kauppaan ja ostin Weberin smokey mountainin tilalle (tarjouksesta tosin). Tuosta Southern countrystä lähti itsellä maalit pohjasta ja luukku jumittui aina lämpimänä. Suurin puute että lämpötilaa ei saa kunnolla säädettyä ja tästä johtuen pakkaa käymään liian kuumana. n. 17kg kassleria sen läpi kulki ja kertaakaan ei ollut riittävän hyvää. Myös ribsit pakkasivat kuivumaan. Lohen savustus onnistui kyllä mainiosti.

En tiedä oliko oma pönttö niin horo että kävi sen takia jatkuvasti siellä 130c kieppeillä* (yläluukut hyvin vähän raollaan) ja liha sen takia ei oikein onnistunut. Mutta myös brikettejä se söi valtavasti verrattuna WSM:n pönttöön. Ja ihan samanlaiset menetelmät on ollut kummallakin pöntöllä käytössä, ribseillä eron huomaa helposti kun WSM:llä kestää 1-2h kauemmin savustaa ne kypsäksi (joko kokoaika savustellen tai sitten 321-menetelmää mukaillen). Lämpötilan saa nyt helposti säädettyä 100-120c välillä (en vielä ole muilla alueilla kokeillut, mutta kaiken järjen mukaan pitäisi onnistua). Oletko mitannut lämpömittarilla yläritilän lämpötiloja?

Kalan olen nyt savustanut ilman vettä, onnistuu hyvin silläkin tavalla. Ribsit, kasslerit yms sitten veden kanssa. Tuo slow & low -savustus on kyllä hauskaa puuhaa, nyt on tehnyt mieli savustaa kaikki ruuat, jopa aamupuuro

*Pahimmillaan lämpö hyppäsi yli 150c, syytä en tiedä vieläkään
 
Ylös Bottom