Nyt grillataan!

pökö

Hyperaktiivi
Toi muurikka voi olla kova peli kun siinä on nykyään lämmönsäätö.
Ei savustelu silti ihan asteen tarkkaa hommaa ole, eikä kymmenenkään asteen. Kokeilemalla löytyy oikea tyyli kullakin vehkeellä.
 

pökö

Hyperaktiivi
Voi hiililläkin savustaa, niillä pitää vaan olla vähän valppaampi kun lämpöä voi tulla äkkiä paljon, mutta onnistuu.
Kamadomiehet käyttää hiiliä, webermiehet brikettiä ja hiiliä
 

jmaja

Hyperaktiivi
Mikä olisi sopiva ensisavustus? Eilisen kauppareissun jäljiltä löytyy 500 g lohifilettä, 800 g naudan ulkofilettä palana, kanan rintafileitä ja kalkkunan paloja eli reilun viikon ruoat kahdelle.
 

pökö

Hyperaktiivi
Mikä olisi sopiva ensisavustus? Eilisen kauppareissun jäljiltä löytyy 500 g lohifilettä, 800 g naudan ulkofilettä palana, kanan rintafileitä ja kalkkunan paloja eli reilun viikon ruoat kahdelle.
Eikös savulohi ole aina varma valinta. Kevyt suolaus ja kokeilu käyntiin.
 

pamppu

Vakionaama
Eikö hiilillä voi savustaa? En ole koskaan tykästynyt briketteihin.


Voi toki, mutta tossa snakessa pidän tärkeänä sitä että saadaan tiivis hyvä toisiinsa nojaava ketju, joka palaa varmasti, eikä katkea missään kohtaa, eikä toisaalta lähde etenemään liian lujaa. Siinä nuo täydellisen yhdenmuotoiset briketit on hyviä. Eli menee ihan helppouden piikkiin. Sen kun päästä sytyttää niin se pitää sen 100 astetta seuraavaan päivään.

Myönnettäköön etten ole kyllä mokomaa koskaan hiilillä edes kokeillut. Sen sijaan viikonloppuna käristelin kyllä kokeeksi tuon pienemmän lihan ihan perinteisemmin hiilet sivukorissa tyylillä. Mutta paloaika ei riittänyt ja niitä piti välillä lisäillä. Hyvää tuli silti, eikä tuostakaan vaivaa liiemmälti ollut.
 

Jolberious

Vakionaama
Kunnon hiilillä paloaika on pidempi vrt Briketit ja lämpöä on helpompi hallita, ainakin omien kokemusten mukaan.
Kokemusta ei kyl ole kuin muutamista eri briketeistä.

Tuo snake-method on kyllä toimiva, mutta vaatii ison grillausalan, jotta homma menee epäsuorana.

Mistä olette savustuspalat muuten hankkineet, vai tekeekö joku itse?
 

Jolberious

Vakionaama
Työmaa sattui olemaan sopivasti tukun vieressä. Sieltähän löytyi vaikka mitä herkkua.

Ostin kuitenkin vain pienen, 25kg säkin tipo00 jauhoja, koska pizzataikinaa pitäisi ruveta vääntämään, edelliset on kaikki syöty.
 

Liitteet

  • IMG_20200406_130141.jpg
    IMG_20200406_130141.jpg
    116,4 KB · Katsottu: 285

jmaja

Hyperaktiivi
Pihalla on omenapuu. Saako siitä tuoreista oksista harventamalla sopivat savustuspuut? Isoja paloja, silppua vai mitä? Pitääkö kuoria?
 

Wespa

Aktiivinen jäsen
Sekä tuoreet että kuivaneet (esim. liiterissä) käyvät hyvin. Uittaa jonkin aikaa vedessä ennen hiilien/brikettien päälle heittämistä niin savuavat paremmin. Lehdet olen itse ottanut pois mutta muutoin ei tartte käsitellä. Isommat kappaleet antavat savua pidempään ja eivät syty niin herkästi, mutta ihan "risuillakin" saa kyllä sopivasti savun makua aikaiseksi.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Nyt se lohifile on savustumassa, tosin savua ei vielä näy, mutta haju tuntuu. Olisko pitänyt odotella savunmuodostusta? Laitoin ohutta juurileikattua omenapuunoksaa kourallisen foliokääröön hiilien päälle. Juuri tätä kirjoittaessa alkaa savua näkymäänkin, mutta on vielä läpinäkyvää haituvaa.
 

pökö

Hyperaktiivi
Nyt se lohifile on savustumassa, tosin savua ei vielä näy, mutta haju tuntuu. Olisko pitänyt odotella savunmuodostusta? Laitoin ohutta juurileikattua omenapuunoksaa kourallisen foliokääröön hiilien päälle. Juuri tätä kirjoittaessa alkaa savua näkymäänkin, mutta on vielä läpinäkyvää haituvaa.
Pistä omenapuukloppi suoraan hiilille. Tikkuaskin kokoiset palat on ihan hyviä.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Kauankos tuollaista 500 g lohifilettä savustaa? Lämpötilasta ei hajua, mutta savussa voi kättä pitää heti reiän päällä. Kantta voi sormella muutaman sekunnin kokeilla.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Mittasin sisälämpötilaksi 60 pian edellisen viestin jälkeen. Turhan kuuma grilli? Oli hiukan yli 30 minuuttia. Oikein hyväähän tuosta tuli. Suolaa ehkä turhan paljon mun makuun. Laitoin ruokalusikallisen eli 7 g 500 g loheen ja hiukan pyyhin pois ennen tarjoilua. Ei kaivannut muuta maustetta.
 

Jolberious

Vakionaama
Mittasin sisälämpötilaksi 60 pian edellisen viestin jälkeen. Turhan kuuma grilli? Oli hiukan yli 30 minuuttia. Oikein hyväähän tuosta tuli. Suolaa ehkä turhan paljon mun makuun. Laitoin ruokalusikallisen eli 7 g 500 g loheen ja hiukan pyyhin pois ennen tarjoilua. Ei kaivannut muuta maustetta.
65astetta väittävät olevan lohen suositus lämpötila. Eli eikai se liian kuuma ole ollut, varsinkin jos maistuu.
Savustuksessa kun pyörii tuossa n.100asteen paikkeilla lämpötilat niin ei ihan hirveästi pieleen mene.
 

jmaja

Hyperaktiivi
65astetta väittävät olevan lohen suositus lämpötila
Noista on monia mielipiteitä. Tavoite oli 50 paikkeilla, mutta oikein hyvää tuo oli. Parempaa kuin yleensä on tullut grillissä tai uunissa.

Ei mitään hajua grillin lämpötilasta. Tuossa ei ole mittaria. Selvästi kylmempi tuo oli kuitenkin kuin vaikkapa porsaan 700 g sisäfilettä puoli tuntia grillatessa. Laitoin hiilet eri reunaan eli ei tullut suoraa lämmitystä.
 

pökö

Hyperaktiivi
Minä päästän kalatkin aina aavistuksen ylikypsiksi ja savustimesta kietaisen ne voipaperiin tai folioon hetkeksi ennen syöntiä, makuasioita nämä tämmöiset.
Ei ne silti ikinä kovin kuivia ole ollut.
 

pökö

Hyperaktiivi
Ei tuo lainkaan kuivaa ollut! Onko tuo puolisen tuntia sopiva aika vai kannattaako tähdätä alempaan grillin lämpöön?
Puhuinkin omista kaloistani, tuo 65 astetta ei riitä minulle, kypsempi on minun juttu.

Minulla file on tunnin pöntössä, lämpöä noin 100 astetta.
 

rassi

Aktiivinen jäsen
Juu, ja olen sitä mieltä että eivät muuksi kelpaa kuin jauhelihaksi. Mielestäni ovat liian kuivaa, lihassyiden välistä puuttuu rasva.
Tai sit en osaa valmistaa (se todennäköisempi).

Se on täysin totta, että se rasva puuttuu. Monia näiden tuotteita jätänkin ostamatta juuri tuon takia. Perus paistit ja fileet kyllä menee ihan hyvin, kun ei se tälläkään suunnalla ole helppoa saada ns. kunnon lihaa :)
 

fraatti

Hyperaktiivi
Juu, ja olen sitä mieltä että eivät muuksi kelpaa kuin jauhelihaksi. Mielestäni ovat liian kuivaa, lihassyiden välistä puuttuu rasva.
Tai sit en osaa valmistaa (se todennäköisempi).

Näin tuo usein menee. Huber on tästä poikkeus ravintolanakin. Nyt kun ravintolat ovat kiinni niin myyvät lihoja ulos. Taidan käydä piipahtamassa... ;D

kaHUtRi.png
 

fraatti

Hyperaktiivi
Jahas, nyt sitä käytiin paikallisen Ravinteli Huberin ahdinkoa helpottamassa ja ostamassa vähän grilliin tavaraa.
wvdrePw.png


Nyt sitten kyseessä on se kuuluisa purukumi lypsylehmän liha. ;D
Juju tuossa on se että eläin pitää olla 7-11 vuotias jotta rasvaa kertyy ja sen koostumus on sopiva. Nuoren lehmän rasva on omistajien mukaan kaikkea muuta kuin hyvää.

Siellä ne on sulassa sovussa kuivakypsymässä 7 viikosta aina vuoteen saakka. Ei sinällään kovin herkullisen näköistä vielä tässä vaiheessa.
Eylaj8r.png

BoxCnaR.png


Dry-aged liha ei ole itselle kovin tuttua mutta tuossa on joku kirjoitus siitä.

Tuollaiset sieltä sitten tarttui mukaan eli lypsävän lehmän dry aged luullinen filebiitti ja pari ulkofilettä. Jospa näillä nyt pari kertaa taltuttaisi nälän. :)
Täytyy aloittaa tuosta suuremmasta 750g palasesta alkuun kun se ei kuulemma ole oikein hyvä säilymään enään leikauksen jälkeen.
N9O0Vzk.png
 

fraatti

Hyperaktiivi
Oikein hyvää tuli tuosta dry aged lihasta. Tosin täytyi käyttä tuota möykkyä vielä uunissa kun meinasi jäädä vähän turhan raa'aksi tuosta luun lähettyviltä. Jännä pähkinen ja pehmeä maku. Arvosana 9. En tiedä kyllä oliko kuitenkaan hintansa väärti.

jTK3kva.png
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Nyt tuossa kun virittelin valkeeta grilliin uudestaan niin tuli mieleen että jos seuraavat pihvit tekisi sous vide menetelmällä ja paistaisi (sear) pinnan vaan sitten muhimisen jälkeen...
b1yX6sl.png


Tuoleeko butaanista/propaanista mitään ylimääräistä pihviin jos se käryytäisi vain tuolla samalla toholla? Mahtaakohan tuolla liekillä polttaa pihvin heti?

Jossain videossa tuli vastaan tuollainen toho missä on ritilä tuossa päässä. Tuollainen voisi olla näppärä tuota varten.... :hmm:
wSL6BZ9.png

Täällä tuo härpäkekin olisi myynnissä
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
No noo, juhlapäiväivän kunniaksi tuli grilli lämmitettyä. Hyvin maistui ja hauskaa oli. Kun vieraita ei saanut kutsua, piti ottaa koronan kunniaksi puhelimen välityksellä.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Vaimo sattui ostamaan kaupasta Rainbow s-ryhmän hiiliä. Nuo olivat aivan onnetonta silppua.
pnci6IT.png


Ajattelin sitten että ostan jotain toisia hiiliä teen sekoituksen. Muistelin että Marienburgit olivat hiukan kookkaampia. Kun nykäsin pussin auki ja kumosin noita grilliin niin meinas kyllä silmät pudota päästä. Oli kyllä sen verran suurta järkälettä joukossa. :oops:
qaOpw8V.png
 
Back
Ylös Bottom