Nyt grillataan!

tj86430

Vakionaama
Kappas, tuli hommattua verkkokaupan edellisestä tarjouksesta pari kymppiä kalliimmalla. No ei se mitään, silloin oli suojapeitekin tarjouksessa, se näyttää nyt olevan normihinnalla.
 

pumpauttaja

Aktiivinen jäsen
Joo tuli kanssa hommattua tuo edellisestä tarjouksesta. Tämä on mulle ensimmäinen ns kunnon grilli ja täytyy kyllä sanoa että onneksi tuli hommattua.
Alkuun oli vähän hakemista brikettien määrän kanssa samoin kuinka ne kannattaa asetella sinne yms. mutta pikku hiljaa kokemuksen karttuessa alkaa pääsemään jyvälle. Hiiliä ei oo kerinnyt vielä testaamaan.
Mitään useamman tunnin kypsennystä en oo vielä suorittanut, mutta mielessä muhii ajatus jonkun pienehkön ~4kilon kinkun valmistus jouluna pallossa. Ehkä jopa savustamalla. Netti on toki ohjeita pullollaan, mutta jos tulee hyviä vinkkejä mieleen niin saa heitellä. Ps. Savustanutkaan en tuolla vielä ole.
 

Wespa

Aktiivinen jäsen
Joo tuli kanssa hommattua tuo edellisestä tarjouksesta. Tämä on mulle ensimmäinen ns kunnon grilli ja täytyy kyllä sanoa että onneksi tuli hommattua.
Alkuun oli vähän hakemista brikettien määrän kanssa samoin kuinka ne kannattaa asetella sinne yms. mutta pikku hiljaa kokemuksen karttuessa alkaa pääsemään jyvälle. Hiiliä ei oo kerinnyt vielä testaamaan.
Mitään useamman tunnin kypsennystä en oo vielä suorittanut
Briketit ovat paikallaan silloin kun paistoaika alkaa olla päälle kahden tunnin, lyhyempään rykäisyyn hiilit ovat parempia.
 

tj86430

Vakionaama
Itse käytän brikettejä weberissä melkein kerran kerrasta. Hiillos sammuu kun luukut sulkee, ja samoilla briketeillä voi (tarvittaessa vähän lisäten) sitten jatkaa seuraavalla kerralla. Toki syttymistä pitää hetki odotella, muttei se grillaaminen muutenkaan niin kiireistä hommaa ole (ja voihan ne vanhatkin briketit lapioida piippusytyttimeen, jos on kiireempi)
 

pumpauttaja

Aktiivinen jäsen
Tuli tommonen broileri paisteltua pallossa. Tuo lämpötilan säätö toimii weberissä kyllä hyvin. Päätin että paistelen sen 180 asteessa ja hyvin lämpötila pysyikin 170-190 välissä käyden pari kertaa 200 pinnassa.
Mites tuo savustus sitten kun ilmeisesti puu ei saa ihan silppua olla vaan pitäs isompia palasia käyttää. Ainakin monessa videossa näkyy suht ison näkösiä puun palasia. Myydäänkö sopivia vai pitääkö ite palastella. Jossai klapien seassa saattas olla vielä omenapuuta ainakin.. @pökö ainakin savustellu?
 

Liitteet

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Olen laittanut suoraan brikettien päälle semmosia tikkuaskin kokosia kloppeja, isompiakin, ei ole tarkkaa. Riittää kun savua tulee venttiilistä vähän, ei tarvi tulla torven täydeltä.
 

tj86430

Vakionaama
Pussissa saattaa olla 3 käsivarren kokoista halkoa ja ämpärillinen pölyä pohjalla.
Sama havainto, en tykkää. Kyllä melkein pelkästään Weberin briketeillä mennään nykyään. Välillä joutuu ostamaan myös jotain markettibrikettejä, jos Weberiä ei ole saatavilla. Hiilistä melkeen se Grillisti on kumminkin käyttökelpoisin, silloin harvoin kun niitä käytän.
 

mokin

Jäsen
Mites tuo savustus sitten kun ilmeisesti puu ei saa ihan silppua olla vaan pitäs isompia palasia käyttää. Ainakin monessa videossa näkyy suht ison näkösiä puun palasia. Myydäänkö sopivia vai pitääkö ite palastella. Jossai klapien seassa saattas olla vielä omenapuuta ainakin..
Jollekkin kalalle, pikaiseen savustukseen toimii ihan normisavustuslastu (tai hyvän moottorisahan ketjun tekemä puru), hieman pidempään sitten nuo jenkkilastut ja pidempään sitten isot palikat (isoimmat suurinpiirtein nyrkin kokoisia). Löytyy ainakin Weberiltä ihan chunks nimellä. Tosin "bbq-"savustuksen aloittamisen jälkeen katselee (naapurin) omenapuita hieman eri tavalla kuin aiemmin.

Itse nuukana käyttäny vain pääasiassa Rainbow:n brikettejä tai muita halpoja.

Ja eniten savua ruoka ottaa vastaan kylmänä, eli itse olen tähdännyt siihen että alussa sen parisen tuntia tulee eniten savua.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Veikkaisin että Votkinin tehtaanmyymälästä https://www.wotkins.fi/uutiset/wotkins-tehtaanmyymala/ saa ihan mitä vaan - se on muutenkin hauska paikka: siellä on eläkeikäisiä lihaäijiä ilmesesti lähinnä tuntemassa asiaa - niiltä kyllä saa näkemyksiä asiaan liittyvistä aiheista. Vaikkapa kinkun osto jouluna käy niin että mennään ja ostetaan tiskistä oikean kokoinen - eikä tarvitse etukäteen varailla. Eikä valu litrakaupalla nestettä.
 

Jolberious

Vakionaama
Veikkaisin että Votkinin tehtaanmyymälästä https://www.wotkins.fi/uutiset/wotkins-tehtaanmyymala/ saa ihan mitä vaan - se on muutenkin hauska paikka: siellä on eläkeikäisiä lihaäijiä ilmesesti lähinnä tuntemassa asiaa - niiltä kyllä saa näkemyksiä asiaan liittyvistä aiheista. Vaikkapa kinkun osto jouluna käy niin että mennään ja ostetaan tiskistä oikean kokoinen - eikä tarvitse etukäteen varailla. Eikä valu litrakaupalla nestettä.
On vaan kymenlaaksolaisen paha päästä näinä päivinä eristyksen sisäpuolelle.
Salakuljettaisiko joku tilauksen tänne? ;D
 

Jolberious

Vakionaama
Täältä mm. pari sonnia pihalle keräämään massaa :)
Tuossa vanhemmilla on lypsäviä elukoita vielä(kin), mutta ei niistä ole oikeen muuksi, kuin jauhelihaksi possun kera. Sillä on melkoinen ero, onko kyseessä liharotuinen vai lypsettävä tapaus.


Pitää tuonne olla yhteydessä, kun näyttää olevan lähin mesta.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Kirjoitat ittelles jonki hämärän todistuksen että lihanhaku on välttämätön työmatka ja koitat sillai
Mitä nyt tuli tuossa silmäiltyä noita tiedotuksia niin sulusta pääsee äidin kirjoittamallakin lapulla läpi. Eli jokin syy vaaditaan mutta kummoinen sen ei tarvi olla.

Ja tänään lopettivat varsinaisen ympärivuorokautisen vartioinnin.

Lopuksi muutama venäläinen viisaus: Idästä nousee uusia päiviä ja v-tusta nousee uusia miehiä. Sekä jos siinä on leima niin se on virallinen. Mutta toki leiman pitää olla pieni ja pyöreä... Eli kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Itsekin omalle työporukalle näitä todistuksia kirjoittanut.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Tuossa vanhemmilla on lypsäviä elukoita vielä(kin), mutta ei niistä ole oikeen muuksi, kuin jauhelihaksi possun kera. Sillä on melkoinen ero, onko kyseessä liharotuinen vai lypsettävä tapaus.


Pitää tuonne olla yhteydessä, kun näyttää olevan lähin mesta.
Tästäkin on poikkeuksia. Huberissa tehdään piffit lypsykarjasta ja on kuulemma viimeisen päälle hyvää.
1586099734264.png


Tässä muutaman kilsan päässä on myös noita karvaturreja eli ylämaankarjaa. Itse en ole järin ihastunut sen lihan makuun. Rasvaa siinä on todella vähän.
 

pamppu

Vakionaama
Joulukinkun jälkeen on kyllä ollut rillauksessa vähän hiljaista, mutta huomiseksi olis täsmälleen sama suunnitelma.
Vajaan kahden kilon köntsässä luki päällä että 2 tuntia 135 astetta. No se vietti 5 tuntia pallogrillissä, osan aikaa savuissa. Kyl kelpas...
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Tänään grillattiin nopeesti makkaraa. En muistanutkaan kuinka onnetonta kabanossi voi olla mutta nyt muistan pitkään. Palviryynimakkara pelasti päivän, se ei petä.
 

PolyEsko

Aktiivinen jäsen
Possun ulkofilee köllöttelee omenasavussa tyytyväisenä.
Grillauskausi alkoi 1.1.2020, mites muilla?

Hiilinä mustassa munassa Black Ranchin Marabu
Meikku ei eilen uskaltanut karitsan paistia grilliin laittaa vaan uunissa paistelin, kun en ole oikeastaan ennen paistellut missään karitsaa.
Meater oli kyljessä kyllä. Kypsäksi 68° sen paistelin. Chileläistä oli eikä maistunut villasukalle.
Josko ensi viikolla laittaisi broilerit grilliin.
 

jmaja

Vakionaama
Tänään saa ehkä grillikauden auki. 20 vuotta ollut Weber 47 pallogrilli. Viime vuonna piti ostaa uusi hiiliritilä. Hiiliniä viime vuodet Grillisti. Sytytys tuohella ja kannen ilmaluukku kiinni grillauksen jälkeen, jolloin hiilet sammuvat seuraavaa kertaa varten ja riittää lisätä muutama hiili. Tuloilmaluukut grillin pohjalla ruostuneet jumiin täysin auki jo yli 10 vuotta sitten, mutta säätö ja sammutus onnistuu kannen luukulla. 30 l säkillä grillaa varmaan 20 kertaa, tyypillisesti tuollaisia puolen tunnin grillauksia (esim. porsaan sisäfile kokonaisena ja tomaatit).

Savustusta ei ole tullut koskaan kokeiltua. Antaisko joku pikaohjeen tuolla kalustolla?
 

Jolberious

Vakionaama
Savustusta ei ole tullut koskaan kokeiltua. Antaisko joku pikaohjeen tuolla kalustolla?
Ilmansäädöt riittävän pienelle, jotta sisälämpö pysyy 100-130asteen välillä. Hiilet toiseen nurkkaan ja pari savustuspalaa päälle, esim omenapuuta.
Toiselle reunalle vesikippo/rasvakippo alle ja päälle savustettava tuote.

Näin tein itse kun peltigrilli löytyi vielä.

PS. Paikallisesta Kespron tukusta saa näköjään briskettiä yms, pitää varmaan käydä hakemassa.
 

pamppu

Vakionaama

En tosin varma miten 47:n mahtuu... Veikkaisin että onnistuu silläkin. 57:lla on onnistunut kellotaulun ympäri savustaminen. Nuo briketit on tuossa touhussa välttämättömiä.
 

Mikki

Vakionaama
Kuulostaa aika hankalalta savustus noin. Savustuspönttöä olen juuri tuossa hommaamassa, ja kun se omakotitaloon tulee niin ihan Muurikan savustinta olen tuuminut.

Ilmeisesti näistä on ihan hyviä kokemuksia, onko palstalaisilla?
 

Wespa

Aktiivinen jäsen
Ilmeisesti näistä on ihan hyviä kokemuksia, onko palstalaisilla?
Kyllä tuollaisellakin ihan hyvin savustaa, mutta mieluummin itsekin savustan Weberin hiilirillillä, vaimo tykkää enemmän tuosta Muurikasta. Omenapuun leikkuujätteet hyötykäyttöön. ;)
 

pamppu

Vakionaama
Sitä se just ei ole, ja toimii hyvin.
Jep, kun oppii tietämään mitä vauhtia tuo käärme palaa, niin sinne voi valmiiksi annostella sopiviiin kohtii savut tosiaan kellotaulun ympäri, eikä se vaadi mitään hoitoa homman aikana. Ja sekin hyvä puoli että brikettiä voi annostella varmasti riittävästi ja ylimääräiset jää täysin palamattomiksi, senkun lyö ”pellit kiinni” kun lopettaa.
 
Ylös Bottom