Rivitaloyhtiössä pistettiin lämmitysjärjestelmä uusiksi (Keskilaakso 14.7.2009)

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Eikös seuraavaksi kannata laittaa ylimääräinen lämpö jäähdytykseen absorptiojäähdyttimellä ?
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Mitä tarkoitat ?
Eikös niitä puhalluspattereita voinut käyttää myös jäähdyttämiseen ? Riippuen nyt vähän millaisia lämpötiloja lopulta on saatavissa voisi sellainen kaasujääkaapin tyyppinen kylmän tuotto olla mahdollista niille tai vaikka jollekin kylmävarastolle.
 

rema

Aktiivinen jäsen
Kyllä puhalluspattereita on tarkoitus käyttää, viilentämiseen. Pidetään lämmityskierto päällä kesällä ja otetaan jäähdyttävä vesi 10 m3 varaajan alaosasta levylämmönvaihtimella, jonne viilentävä vesi on saatu viilenemään ecopartin katolle menevästä liuoksesta levylämmönvaihtimen välityksellä.
Rakentamista ,rahankäyttöä ja ongelmia riittää. Nyt on päälimmäisenä kun Ecoparttia ei saa käyntiin, kun lämpötila kattokierrossa on luokkaa 35 C-ast. Vaikka auringolle annetaan aikaa klo 10- 19 , niin lämpö kierrossa on edelleen klo 19 n. 35 C-ast. Jos saa käyntiin niin liuoksen lämmöt laskevat alle 25 C-ast. ja Ecopart pysyy käynnissä. Lähellä Ecoparttia on kylmävesiputki, lämpöiseen käyttöveteen jolla voisi viilentää Ecopartin siisään menevää kuparista liuosputkea, kun tarkoitus on nimenomaan esilämmittää lämmintäkäyttövettä Ecopartilla.
Saako paksulla kuparikaapelilla siirrettyä lämpöä näiden kahden kupariputken välillä ja kuinka paksu kaapeli? Talvella kun ulkona on kova pakkanen, niin kun siirretään lämpöä vesiputkesta Ecopartille päin, saadaan hyvin lämpöä tasattua ja Ecopart pysymään lämmöntuottajana.
Laskin likimäärin lämmönsiirtoa Jos lämpötilaero on 20 C-ast, niin 2 kW siirtoon tarvitaan n. 1 m 28 mm:n kupariputken pintaa ja 0,5 m 35 mm:n kupariputken pintaa.Onko lasku oikein ?
1 Stellatorin puhallin ei käynnisty (mahdollisesti syy on kondensaattori), joka myös vaikuttaa toimintaan,
 
Viimeksi muokattu:

rema

Aktiivinen jäsen
Ettei Ecopart pysy käynnissä, ongelman syy on todennäköisesti ilma, varmistui kun saatiin lämmöt alas( liuos ennen 18 C-ast. jälkeen 11 C-ast) ja ei pysynyt käynnissä. Myös auringosta saatu max energia 3 kW on pieni, joka viittaa, että Stellatoreissa on ilmaa, joka estää myös Ecopartin virtauksen. Pitää alkaa ilman poistoon, onneksi on monta liitintä, joista ilma saadaan pois.
 
Viimeksi muokattu:

rema

Aktiivinen jäsen
On kolme ilmainta, mutta ei riitä, on todettu aikaisemminkin, kun oli vain Stellatorit, tosin vain ylimmässä kohtaa yksi aurinkojärjestelmään soveltuva ilmain. Nyt on lisätty kaksi Ennen ja jälkeen Ecopartin. Eli Stellatoreissa on ilmaa, koska niiden osalta ilmaus on entinen.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
On kolme ilmainta, mutta ei riitä, on todettu aikaisemminkin, kun oli vain Stellatorit, tosin vain ylimmässä kohtaa yksi aurinkojärjestelmään soveltuva ilmain. Nyt on lisätty kaksi Ennen ja jälkeen Ecopartin. Eli Stellatoreissa on ilmaa, koska niiden osalta ilmaus on entinen.
Kyllä ilma poistuu yhdestäkin kun virtaus on riittävää ja järjestelmässä painetta.

Minulla on keräinten ilmaus pannuhuoneessa ja systeemissä 3 bar ylipaine, kaikki ilmat poistui hyvinkin nopeasti.
 

Mikki

Vakionaama
Aika paljon pitäisi olla ilmaa Stellatoreissa, että Ecopartin käyntiongelmat siitä johtuisi. Mistäs se Ecopart muutenkaan ilmasta Stellatoreissa tietäisi mitään?

Virtausongelma tai nesteen lämpötilaongelma on ensimmäiset ehdokkaani. Onkos se nesteen lämpötilamittaus jo kunnossa (muutenkin kuin inframittarilla putken päältä)?
 

rema

Aktiivinen jäsen
Mittaus Ecopartin mittarit. Ennen isoa levylämmönvaihdinta lämpöisessä käyttövedessä mittausantureilla 15,2 C-ast. jälkeen 31,8 C-ast. Kun ei ole saatu 10 m3 varaajaan lämpöä eilen auringosta . eikä Ecopartilla.
 
Viimeksi muokattu:

Mikki

Vakionaama
Ja tuli mieleen 3kW tuotosta keräimistä... Onko Stellatorien puhaltimet päällä vai pois päältä päivisin kun aurinko paistaa?
 

rema

Aktiivinen jäsen
Stellatorien puhaltimet ovat pois päältä päivisin kun auriko paistaa. Stellatorin puhaltimet käynnistyvät kun Ecopart käynnistyy, paitsi Stellator 1 puhallin joka on viallinen , mahdollisesti viallinen kondensaatori.
Ilmattiin Stellatorit ja lisättiin liuosta ja paine nostettiin,vähän yli 3 Bar:n. Tuli hälytys pieni virtaus ja meni häiriöön. Liuos lisättiin Ecopartin pumpun alapuolelta, liuosta meni noin 2 L ,vähän outoa, paine ei noussut, kuin n. 0,2 bar.
Hälytyksen jälkeen voidaan virta katkaista ja uudelleen käynnistää , mutta niinkin menetellen ei jää käyntiin, vaikka lämmöt laskevat tulleva alle 25 C-ast.
 

Mikki

Vakionaama
Voe voe... Onpas kimurantin kuuloinen ongelma. Onkohan Stellatorien virtausvastus jotenkin poikkeuksellisen suuri, varsinkin sarjaan kytkettynä?

Luulisi tosin että MLPn pumpun teho on riittävä,.että jostain muusta lienee kyse.
 

rema

Aktiivinen jäsen
Ecopart pysyy käynnissä 3 min, kaikki arvot kohdallaan ,tuleva liuos 22 C-ast. lähtevä liuos 16 C-ast, teho 9 kW, miksi ei pysy käynnissä, onko eri ohjelma versiota, joka sallisi pienenmän virtaaman ? Kun pienemmällä virtaamalla toimittaisiin muutama vuorokausi, niin jos on kyse edelleen ilmasta, niin se poistuisi kolmesta ilmanpoistosta ja virtaus kasvaisi. Täytyy yrittää kysellä maahantuojalta kyseistä asiaa.
 

Mikki

Vakionaama
Eikö pumppua saa päälle ilman kompuraa? Joku pakkoajo sille pumpulle. Ja oletteko kokeilleet pumpun eri asetuksia?

Kyllä ilmaus kaikissa asennuksissa pitää tehdä ja ei siihen kompuraa pitäisi tarvita.

Muuten Ecopartin ohjeen mukaan liuos saa olla -5C ja +20C.välillä. Ettei se siitä ota nokkiinsa että tulee +22C?
 
Viimeksi muokattu:

rema

Aktiivinen jäsen
Kiitos Mikki. Meillä on samassa kattokierrossa, jossa on Ecopartin liuospumppu, myös kaksi Solixi pumppua, jotka ovat käynnissä auringon paisteella, Voin myös pyörittää niitä kun Ecopartin liuospumppu on toiminnaassa. niiden virtaama on pieni, mutta ne pumppaavat asetuksen mukaan, voin kyllä lisätä niiden pumppaus määrää, mahdollisesti saan ilman pois, tällä menettelyllä.
Kaikki viisaus, ei ole yhden hatun alla, Tarkoittaa myös, ettei ole oman hatun alla.
 

Mikki

Vakionaama
Niin... Jos ne Solixin pumput seisoo kun Ecopart toimii, niin ne varmaan jarruttaa kiertoa kanssa.

Jos saat ne pyörimään jatkuvasti, niin sitä voisi kokeilla. Ja jos saat niillä pumpuilla kierron kulkemaan Ecopart kautta, niin kokeile sammuttaa Ecopart ja ajaa täysillä Solixin pumppuja.
 

pamppu

Vakionaama
Ecopart pysyy käynnissä 3 min, kaikki arvot kohdallaan ,tuleva liuos 22 C-ast. lähtevä liuos 16 C-ast, teho 9 kW, miksi ei pysy käynnissä,
Eikös mlp yleensä väännä liuokseen 2-3 astetta, eikä 6 astetta? Eli virtaus tarttis tuplata? Ne keräimet tarttis laittaa ehkä rinnakkain ja kaikki pumput täysille. Sitten kun mlp ei käy, virtaus pitäisi olla taas pieni ja pelkän auringon voimalla tehdään suoraan kuumaa.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Ecopart pysyy käynnissä 3 min, kaikki arvot kohdallaan ,tuleva liuos 22 C-ast. lähtevä liuos 16 C-ast, teho 9 kW, miksi ei pysy käynnissä
Nyt pitäisi kuudella silmällä olla näkemässä ecopartin kaikki arvot sammumishetkellä, kyllä syy silloin pitää löytyä.

Mitään hälyä ei koneen muistiin ilmeisesti jää?
 

roots

Vakionaama
Koneen muiastiin jää matala liuos virtaus
No sehän haistelee sitten dT tuosta liuoksesta, en usko että heti ottaa nokkiinsa +22C liuoksesta...edellisiin ecopartteihin sai +30C litkua laittaa sisälle.

Eikös tuommosen käyttöönotto vaatis vähän 'pienin' askelin etenemistä kun on pumppuja edessä ja takana ja sivulla...pitäis varmistaa ilmat pois ja kattoo kaikki mahdolliset vaihtoehdot kun mikäkin pumppu pelissä että miten paljon litkua liikkuu ja liikkuuko edes...virtausmittariakin ehkä tarttis piiriin esim pollyn muodossa.
 

Mikki

Vakionaama
Ja se voinee kertoa kahdesta asiasta:
  • Virtaus on oikeasti liian pieni ja virhe tulee virtausmittarin lukeman perusteella (onko laitteessa moinen?)
  • Liuoksen lämpö tai dT on liian suuri ja kone tulkitsee että virtausta pitäisi olla enemmän.
Ei se takaa mitään että ENNEN sai mennä +30C litkua kun NYT ohje sanoo +20C. Jokatapauksessa virtauksen kasvatus niillä Solix pumpuilla on kokeilemisen arvoista.

Vaikkakin olen sitä mieltä että ei tämä voi toimia pidemmän päälle, vaikka nyt kesällä se jotenkin pelaisi. Poravaunu pihaan, 200m reikää alas ja tuo MLP siihen kiinni.
 

Mikki

Vakionaama
Missä siellä mittari on?
En tiedä. Virheilmoitus vain siltä kuulostaisi. Mutta kuten kirjoitin, veikkaan että se vain arvaa virtauksen olevan liian pieni, kun sisään tulee +22C litkua. Mistäs sen tietää vaikka olisi koodissa raja siinä +20C kohdalla ja sillä selvä?
 

roots

Vakionaama
En tiedä. Virheilmoitus vain siltä kuulostaisi. Mutta kuten kirjoitin, veikkaan että se vain arvaa virtauksen olevan liian pieni, kun sisään tulee +22C litkua. Mistäs sen tietää vaikka olisi koodissa raja siinä +20C kohdalla ja sillä selvä?
dT:stä se sen liuoksen liikkumisen arvaa jos ei kerran virtausmittaria ole, siinä sitten on varmaan hiukan suodatusaikaakin, samoten on siinä +20C rajassakin. Ei voi olla vetsellä leikaten tommoset lämpötila arvaukset.
 

Mikki

Vakionaama
Taitaa olla aurinkokeräinten virtausvastus muuten suhteellisen suuri. Siinä hommassa ei virtausnopeus ole yleensä tarpeen olla kovin suuri, enemmänkin että neste luikertelisi mahdollisimman paljon keräimessä.

Ja nyt kun ne on keräimet peräkkäin kytketty + vielä (ollut) kai kaksi Solix pumppua matkan varrella suljettuna, niin onhan se ihan mahdollista että tuossa on hurja vastus kierrossa ja jää MLP:n pumppu liian tehottomaksi.

Keräinten rinnakkainkytkentä auttaisi varmasti. Ja ensiapuna tietty Solixin pumppujen pyöritys kokoaikaisesti.
 

roots

Vakionaama
No, Solixin pumput hyrräämään kun myös Ecopart yrittää nyhtää lämpöä...ei niitä kokoaikaiseksi kannata laittaa kuluttamaan ilman syytä...
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
"Liuoseron tarkistus
Kun lämpöpumppu on käynnissä, tulevan ja lähtevän liuoksen välillä tarkistetaan säännöllisesti lämpötilaero, joka ei saa olla liian suuri. Jos ero on suuri, tämä voi joskus johtua järjestelmässä olevasta ilmasta tai tukkeutuneesta suodattimesta. Tässä tapauksessa lämpöpumppu antaa hälytyksen. Hälytyksen tehdasasetus on 7 °C, mutta 9 °C sallitaan kompressorin ensimmäisten 72 käyttötunnin aikana, koska järjestelmässä olevat mikrokuplat voivat hidastaa liuoksen virtausta. "
Ecopart.png
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Taitaa olla aurinkokeräinten virtausvastus muuten suhteellisen suuri. Siinä hommassa ei virtausnopeus ole yleensä tarpeen olla kovin suuri, enemmänkin että neste luikertelisi mahdollisimman paljon keräimessä
Omissa 12m2 keräimissä on max virtaus säädetty 430 litraa tunti mutta automatiikka antaa pumpun käydä 100% vain hetkittäin, normaalisti se käy 50-90% nopeudella.

Tuskimpa stellat paljon enempää vettä läpäisee jos niillä on tarkoitus joku deltta saada aikaan
 

Mikki

Vakionaama
Omissa 12m2 keräimissä on max virtaus säädetty 430 litraa tunti mutta automatiikka antaa pumpun käydä 100% vain hetkittäin, normaalisti se käy 50-90% nopeudella.

Tuskimpa stellat paljon enempää vettä läpäisee jos niillä on tarkoitus joku deltta saada aikaan
Tässä on tuon EcoPart 408 virtausvaatimukset. Eli 1116 litraa tunnissa minimivirtaama. Eli käytännössä pitäisi mennä lähes triplat tuohon sun max. virtaukseen nähden. Kyllä siinä pitää aikamoisesti vetää läpi nestettä Stellatorien läpi.

1591433770449.png
 

roots

Vakionaama
Hälytyksen tehdasasetus on 7 °C, mutta 9 °C sallitaan kompressorin ensimmäisten 72 käyttötunnin aikana
No se on sitten se 22ºC (16ºC takasi) joka lopullisen errorin aiheuttaa suodatusajan jälkeen, mutta tuo on seurausta todellisesta ongelmasta eli liian pienestä virtaamasta...jos virtaama olis optimi niin jäis kiikunkaakun 20ºC.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Tässä on tuon EcoPart 408 virtausvaatimukset. Eli 1116 litraa tunnissa minimivirtaama. Eli käytännössä pitäisi mennä lähes triplat tuohon sun max. virtaukseen nähden. Kyllä siinä pitää aikamoisesti vetää läpi nestettä Stellatorien läpi.
Kattelin kans tuota, ihme on jos stellat päästää nuo määrät läpi, ja jos päästää niin ei se litku paljoo keräimessä sitten lämpene.

Stellatoreista ei taida löytyä helpolla mitään speksejä, ainakaan minun kyvyillä.
 

pamppu

Vakionaama

rema

Aktiivinen jäsen
Sain Ecopartin käyntiin. Ulkona 14 C-ast sadetta. Pysäytin ja suljin Solixi pumppujen venttiilit. 1 Stellator puhallin seis ja 2 Stellator puhallin otaa ilman ulkoa katolta.
Letkut ovat sisäh. 20 mm , putket 28 mm
 
Viimeksi muokattu:

roots

Vakionaama
Isoa deltaa pitää, onnistuuko niiden Solixin pumppujen pakko-ohjaus kun ecopart kukkuu?

Jotain kytkentämuutoksii taitaa kaivata, jopa se rinnan laitto Ecopart ajossa!?
 

rema

Aktiivinen jäsen
Solixi pumppuja voi ohjata lämpötiloja asettelemalla, eli jos talvella Ecopartissa pyrkii olemaan matalat lämmöt, niin voi ottaa varaajasta puuttuvan lämmön, joka ei ole taloudellinen ratkaisu, mieluummin kylmästä vedesta joka tulee lämpöisenkäyttöveden esilämmitykseen
 

roots

Vakionaama
Eli suomeksi sanottuna et saa Solixin pumppuja käyntii automaattisesti kun Ecopart käy ja haluaa Solixilta lämpöä?
Eli Solix<>Ecopart ei ole millään tapaa integroitu ohjauksellisesti yhteen?
 

STM

Jäsen
...jos talvella Ecopartissa pyrkii olemaan matalat lämmöt, niin voi ottaa varaajasta puuttuvan lämmön, joka ei ole taloudellinen ratkaisu, mieluummin kylmästä vedesta joka tulee lämpöisenkäyttöveden esilämmitykseen
Eikös tässä puhuta nyt ikiliikkujasta:rolleyes:
 
Ylös Bottom