Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

fraatti

Hyperaktiivi
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

pmj sanoi:
Kun noissa leikkurien tiedoissa on eri maksimipinta-aloja, niin voiko sitä kasvattaa itse lisäämällä pidemmän rajalangan vain?
Funsin hiukan samaa asiaa että mikä leikkuualan oikein rajaa. En keksinyt tähän mitään yksioikoista ratkaisua tai selitystä. Tässä mun rs615 mallissa lankaa tulee vakiona 275m mukana ja mulla meni tuosta määrästä nyt alkuun vain toinen kela. Robomowin sivuilla lukee että maksimi johdon pituus on 800m, eikä mallista ole sen kummemmin selitystä että mikä on kyseessä.

Yksi mikä asiaa voisi rajata olisi akun koko. Tästä minun käsityksen mukaan voi olla se hyöty että laite ei keskeytä leikkausta niin usein ja palaa "kotipesään" josta se taas aloittaa leikkauksen. Jos akun koko on "järkevä" niin hyöty jää melko laihaksi. Samoin RS-sarjan kaikki koneet ovat "samoja", ainut ero tulee siinä että mentäessä mallisarjasta(RS tässätapauksessa) ylöspäin niin mukana tulee kaikenmoisia lisähimmeleitä kuten gsm-modulia ja huipulla sitten 6Ah akku muiden 4,5Ah akkujen sijaan. Lisäksi Robomovilla on kolme mallisarjaa, 56cm leikkuuleveydellä oleva, 28cm (yksiteräinen) ja 18cm.

Toinen mikä voi rajata alueen kokoa on leikkuuaika. Tämänkin pystyy kiertämään muuttamalla aikaa huoltosoftalla. Ainakin vanhemmissa leikkureissa tuo on onnistunut. Lisäksi leikkuuaika määräytyy alueen neliöiden mukaan ja tarvittaessa tuota voi laittaa -50% --- +50% välillä. Jos mulla on suosituskoko pihalle 1600m2 ja maksimi softan mukaan 3000m2 niin mikä estäisi etten voi laittaa sitten 3000m2 alueen kooksi softaan. Ei mikään.

Laitteissa ja niiden toimintaperiaatteissa on kuitenkin eroa. Muutaman vuoden näitä on tullut kytättyä ja itsellä päähän on kypsynyt ajatus että joko husse tai robomow joten muihin värkkeihin en ota siksi edes kantaa. Testeissä niille mainituille neliöille ja koneiden ajoajoille on yksi ero. Neliöiden saavuttamiseksi Husqvarnan Automowerilla ja Robomovilla on yksi ero. Tavoiteneliöiden saavuttamiseksi husse laskee homman niin että kone käy 24/7, Robomovin tapauksessa taas niin että kone lepää sunnuntait sekä yöt. Mitä monimutkaisempi on piha niin sen vähemmän kone kerkee leikkaamaan. Maksimineliöt tarkoittavat siis jotakuinkin jalkapallokentän muotoista aluetta. Eräässä testissä RS 630 vs 330X ajettiin 2500m2 alaa puhtaaksi. Alan siistinäpitämiseksi vaadittiin robomovilta kaksi leikkuukertaa viikossa joka vaati työtä 4 päivänä viikossa 16h kunakin. Hussen tapauksessa taas sama asia vaati 20h leikkuuta päivittäin viitenä päivänä viikossa....

Toinen leikkuuseen liittyvä asia on se että terät noissa värkeissä erovat kuin yöjä päivä toisistaan. Ja saman asian takia se että paljonko kone jättää reunalta leikkaamatta jos vastassa on este esim seinä tai pudotus. Robomow jättää leikkaamatta tällöin 5-6cm ja husse 20-23cm. Syynä tosiaan ja laitteen suunnittelu muuten. Leikkuuleveys robomowissa 56cm ja hussessa 24cm. Tyypilisesti husse liikkuu nopeampaa paikasta toiseen.
Vaihtokunnossa:Vaihtoajaksi hussen teriin on mainittu 2-6 viikkoa ja kunnossa olleessaan leikkujälki pitäisi olla niin hyvä ettei ruohon kärki edes ruskistu. Robomowin terät valmistaja suosittaa vaihtamaan vasemmalta oikealle puolivuosittain. Näitä robomovin teriä on porukka terotellutkin menestyksekkäästi vaikka valmistaja ei sitä suositakaan epätasapainoongelmien takia. Terät robomowiin näyttää maksavan verkkokauppa.comissa 70€/2kpl ja husseen 28€/9kpl(ensimmäinen nettisivu minkä google tarjos).

metsänhoitaja sanoi:
Näyttää samalta kuin muutama vuosi sitten. Mitä mieltä olet äänimaailmasta, vieläkö voiman ääni kuuluu?
Husse ilmeisesti menee jotakuinkin äänettömästi. Tuo robomow pitää jotain ääntä varsinkin leikatessaan turbo moodilla. Turbomoodilla se leikkaa ensimmäisen kerran. Tuossa en ole kuitenkaan muilla ajotiloilla kiinnittänyt huomiota ääneen.
Hussen leikkuumoottori on 30W ja Robomowissa leikkuumoottoreita on 2kpl ja kumpikin on teholtaan 200W. Pöyrimisnopeus hussessa 2300rpm ja robomowissa 3330rpm normaalimoodissa(ja varmaan turbomoodissa) 4000rpm. Softalla kierroksia saa laskettua jos normaaliajotilat ei piisaa(3300 - 2500U / min).

Valmistajat kertovat äänestä näin: Robomow: Eko-toiminto: 66 dB Korkea kuormitus: Mitattu - 72 dB Taattu - 74 dB; Husse: Melutaso 57 dB(A)

Kuvat ja havainnot täältä: http://www.roboter-forum.com/showthread.php?13197-Vergleich-Husqvarna-Automower-330X-(430X-ab-2016)-mit-Robomow-RS-630-(RS-635-ab-2016)
 

metsänhoitaja

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

fraatti sanoi:
Hussen tapauksessa taas sama asia vaati 20h leikkuuta päivittäin viitenä päivänä viikossa....

Toinen leikkuuseen liittyvä asia on se että terät noissa värkeissä erovat kuin yöjä päivä toisistaan....
Vaihtoajaksi hussen teriin on mainittu 2-6 viikkoa ja kunnossa olleessaan leikkujälki pitäisi olla niin hyvä ettei ruohon kärki edes ruskistu.

Husse ilmeisesti menee jotakuinkin äänettömästi.
Minulla on vanhempien kotona husse vuodelta n2002, se toinen sukupolvi. Sille luvattiin muistaakseni 1500m2 leikkuutehoa. Sillä on noin 2700m2 aluetta jossa on kaksi omenapuuta eikä muuta kierreltävää. Se leikkaa 24/7, toki ajaa noin puolet ja lataa noin puolet, mutta siis kokoajan aktiivisena. Hyvin kerkee mutta ei kestä ajastella pois käytöstä.

Terät kestää hussessa käytön mukaan, vanhempieni luona pitää laittaa kerran kesässä uudet terät. Tai oikeastaan uudet ruuvit, hussessa meinaa se ruuvi kulua poikki jos käyttä on jatkuvaa. Ja kyllä se teräkin kuluu, varsinkin kun tuossa vanhassa hussessa leikkuuterä oli yksipuolinen niin kyllä se kerran kesässä täytyy vaihtaa.
Omassani on kaksipuolinen terä ja nurtsia vain 600m2. Meinaan pärjätä yksillä terillä kaksi kesää, toinen nyt menossa. Mitään kiviä, metallia tai muuta kovaa noi terät ei juuri kestä, siksi nurmikkoni on ”siisti”.

Husse on tosiaan ”äänetön”.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Näköjään huoltosoftalla saa otettua laitteeseen etäyhteyden käyttäen valmistajan palvelimia ja ko värkin omistajan kännykän bluetooth yhteyttä. Ei tarvi edes usb -> rs232 adapteria FTDI-piirillä. Mutta muutama salasala silti tarvitaan. Kovin suuri sherlock ei silti tarvi olla että kaiken tarvittavan saa selville. Periaatteessa tuosta värkistä pystyy lukemaan livedataa samalla kun se leikkaa nurmikkoa :eek:

jatkoa:


Samoin laite pitää kirjaa kaikista leikkauksista ja syistä miksi se on pysähtynyt yms. Alueenkoon ja siihen vaadittavan leikkuuajan tuo näyttää tutkivan mittaamalla tuon langan pituuden tai oikeastaan matkan mitä vaaditaan kiertämään lanka. Tässä tapauksessa se on vajaa 170m ja 500-600m2.
 

glocker

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Onko kenelläkään kokemusta Yardforcen robottiruohonleikkureista?

esim. https://www.myrobotcenter.eu/en/yardforce-sa800pro-2018

Kiinnostaisi koska takapihalla on osittain rinnettä ja laitteen kuvauksessa on:"it is able to manage slopes of up to ±50 % (approx. 27°). Thus, it is a good choice for hilly gardens or steep terrains."
 

Karhu

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Jos käyttökokemukset kiinnostaa niin täällä lähtee viides kesä samalla Worx Landroidilla. 1000m2 versio.

Vahvan suosituksen uskallan antaa kyseiselle merkille vaikkei edusta hinnaltaan premium-merkkejä. Etupään anturitasku uusittu kerran takuuseen (3v). Maahantuojan kanssa asiat sujuivat paremmin kuin hyvin, sovittiin että vaihdan itse kyseisen osan joka saapui postissa ohjeineen. Viiden minuutin homma. Vaihtoehtona olisi ollut koko keksinnön lähettäminen..

Akku alkuperäinen, syksyisin nostanut sisälle (yleensä) ennen lumentuloa siinä kunnossa kuin on. Ei välilatauksia talvella. Kahtena vuotena satanut lumet päälle ja viettänyt päiviä pakkasessa, ei ongelmia. Minkäänlaista katosta ei ole vaan kaikki ulkonaoloajat säiden armoilla.

Pari kertaa päivittänyt ohjelmiston usb-tikun avulla, toisella kerralla tuli optio leikata reunat samalla kun menee kotiinsa, toisella kerralla en huomannut eroa.

Sateella saattaa alkaa sekoilemaan, ilmeisesti märkä koneen sisälaidoille tarttuva nurmikko haittaa törmäystunnistimien aktivoitumista. Toki sadetunnistin ei ole ollut käytössä.

Renkaiden kuvio kerää helposti likaa kuvioiden väliin mutta tämä ongelma oli korjattu saman laitteen seuraavassa vuosierässä.

Rajalankojen kanssa onkin sitten kokeillut ihan kaikkea. Parhain ja yksinkertaisin asennustapa tällä kokemuksella on pelkkien reunojen rajaaminen kaapelilla. Mikäli alueen sisällä on jotain arvokasta, sen ympäröiminen esim. reunakivillä on melkein helpointa. Rajalangan upottamisessa painepesuri on kova sana, painaa uran suihkulla ja upottaa kaapeliin uraan. Ura saa olla lähempänä reunaa kuin ohje sanoo jolloin säästyy trimmeröinniltä.

En tiedä tämän hetken "parhaimpien" leikkureiden ominaisuuksista mutta itse en kaipaa tuohon omaani yhtään mitään lisää, en edes wifiä. Jyrkkiä mäkiä tämä ei jaksa nousta mutta eipä meillä niitä olekaan. Vaikea perustella miksi ostaisin yhtään arvokkaamman kun homma hoituu tälläkin juuri niinkuin pitää.

Pari-kolme vuotta saisi vielä kestää jolloin henkisellä mielellä on maksanut itsensä takaisin. Ja seuraava tulee olemaan uusi sivulta leikkaava Landroid.

5/5
 

fraatti

Hyperaktiivi
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Karhu sanoi:
Akku alkuperäinen, syksyisin nostanut sisälle (yleensä) ennen lumentuloa siinä kunnossa kuin on. Ei välilatauksia talvella.
Katsoin kun värkki tasapainotti akkuja/kennoja kun tökkäsin värkin lataukseen ensimmäistä kertaa. Väkisin mielessä kävi että mahtaakohan tuon värkin "järki" olla kiinni vain yhdessä kennossa/kennoissa. Ainakin yksi kenno/kennopari tms oli selkeästi tyhjempi kuin muut. Eikö nämä olisi parempi säilyttää talvi niin että akku kokonaan muualta irti? Tai sitten ottaa sulake irti. Eipähän ainakaan sitten mikään syö akkua laitteen talvehtiessa. Tarvittaessa sitten lataa tuon värkin kerran talvenaikana jos muistaa.

 

Karhu

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?fraatti sanoi:
Katsoin kun värkki tasapainotti akkuja/kennoja kun tökkäsin värkin lataukseen ensimmäistä kertaa. Väkisin mielessä kävi että mahtaakohan tuon värkin "järki" olla kiinni vain yhdessä kennossa/kennoissa. Ainakin yksi kenno/kennopari tms oli selkeästi tyhjempi kuin muut. Eikö nämä olisi parempi säilyttää talvi niin että akku kokonaan muualta irti? Tai sitten ottaa sulake irti. Eipähän ainakaan sitten mikään syö akkua laitteen talvehtiessa. Tarvittaessa sitten lataa tuon värkin kerran talvenaikana jos muistaa.

En todellakaan tiedä mikä olisi parasta akun kannalta, tässä oli yksi esimerkki miten homma toimii kun asiaan ei ole kiinnitetty mitään huomiota. Eli hyvin. Enkä ajatellut jatkossakaan päätäni vaivata kyseisen asian suhteen.
 

dbwarrior

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

fraatti sanoi:
Itse en harkitsisi edes muita kuin husqvarnaa tai robomowia. Nuohan ne kaikki testit ovat vieneet. Eräällä tutulla oli bosch jonka hän joutui pettymykseen toteamaan aivan romuksi.
Husse ja Robomow on kovia kamppeita, mutta itelle hommasin (kun halvalla sain :) ) Bosch Indego 800 robon.
Siinä on omat heikoudet, mutta en sitä aivan romuksi haukkuisi. 26cm leikkuu leveys ja yli 100wh akku kyllä tekee siitä kykenevän kamppeen. 2 viikkoa tuo on minun voi kukka "ketoa" touhunnut ja nyt se näyttää kylllä ihan nurmikolta :)
Itse ainakin tykästyin "Logicut" leikkaukseen jolla jälkeä tuntuu syntyvän. Pitää vielä koestaa kestääkö leikkunopeutta "optimoida" lomituksen hienosäädöllä vai alkaako se jättämään rantuja.
Tuollehan luvataan jotain 200m2 leikkuuvauhtia tunnissa. Lataus hoituu 50minuutissa. Kurkkasin laskurit niin siellä oli 700minuuttia latausta ja 2100minuuttia leikkuuta.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

dbwarrior sanoi:
Husse ja Robomow on kovia kamppeita, mutta itelle hommasin (kun halvalla sain :) ) Bosch Indego 800 robon.
Siinä on omat heikoudet, mutta en sitä aivan romuksi haukkuisi. 26cm leikkuu leveys ja yli 100wh akku kyllä tekee siitä kykenevän kamppeen. 2 viikkoa tuo on minun voi kukka "ketoa" touhunnut ja nyt se näyttää kylllä ihan nurmikolta :)
Itse ainakin tykästyin "Logicut" leikkaukseen jolla jälkeä tuntuu syntyvän. Pitää vielä koestaa kestääkö leikkunopeutta "optimoida" lomituksen hienosäädöllä vai alkaako se jättämään rantuja.
Tuollehan luvataan jotain 200m2 leikkuuvauhtia tunnissa. Lataus hoituu 50minuutissa. Kurkkasin laskurit niin siellä oli 700minuuttia latausta ja 2100minuuttia leikkuuta.
Harvalla näistä on niin monesta laitteesta kokemuksia itsellä että voi arvioida ja vertailla laitteita keskenään. Luultavasti jos lukee useamman vertailun laitteista ennen ostoa niin tietää jo etukäteen laitteen heikkoudet. Kaikissa lienee omansa. Siitä en osaa sanoa mikä heidän mielestään boschissa oli ollut vikana mutta joku muu laite siellä nykyään hoitaa samaa hommaa. Pääasiahan näissä kuitenkin on että itse laitteen käyttäjä on tyytyväinen.
 

pjr

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Karhu sanoi:
Jos käyttökokemukset kiinnostaa niin täällä lähtee viides kesä samalla Worx Landroidilla. 1000m2 versio.

Etupään anturitasku uusittu kerran takuuseen (3v). Maahantuojan kanssa asiat sujuivat paremmin kuin hyvin, sovittiin että vaihdan itse kyseisen osan joka saapui postissa ohjeineen. Viiden minuutin homma. Vaihtoehtona olisi ollut koko keksinnön lähettäminen..
Kyllä kiinnostaa!
Itse hommasin juuri pikkuvikaisen 2014 vuoden version. Myyjän mukaan leikkurilla juoksuaika eli ei malta pysyä rajalankojen sisällä enää kunnolla joten oma veikkaus osuisi noihin rajalanka-antureihin. Takuu on jo tietenkin ohi, mutta onko tietoa tuosta anturitasku/latausportti-paketin hinnasta?

Tämä video antas vähän ymmärtää että vika vois hyvin suurella todennäköisyydella olla siinä: https://www.youtube.com/watch?v=0RuahwqUavI

Jos ei tuolla tokene niin rakennetaan siihen sitten oma äly: https://github.com/sm6yvr/liam ;D

Tällä paketilla selviää varmaan yhden pienen pihan asennuksen?
 

Karhu

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?pjr sanoi:
Kyllä kiinnostaa!
Itse hommasin juuri pikkuvikaisen 2014 vuoden version. Myyjän mukaan leikkurilla juoksuaika eli ei malta pysyä rajalankojen sisällä enää kunnolla joten oma veikkaus osuisi noihin rajalanka-antureihin. Takuu on jo tietenkin ohi, mutta onko tietoa tuosta anturitasku/latausportti-paketin hinnasta?
Diagnostiikka valikkoon pääsee painamalla näppäimistöltä numeroa 2. Aukeaa eri antureiden arvot. Kuvassa ympyröityjen "salmiakkien" tilalla oli X -merkit mikä kertoi maahantuojalle antureiden olevan rikki. Voit myös kalibroida anturit laittamalla robon tasaiselle alustalle ja pitämällä näppäintä 5 pohjassa diagnostiikkavalikossa.
 

pmj

Jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Saakos tuota Landroidia mistään muualta Euroopasta sitä vertaa halvemmalla, että kannattaisi tilata kuin että kävisi Clasulta hakemassa? En ainakaan pikaisesti löytänyt. https://www.clasohlson.com/fi/Robottiruohonleikkuri-Worx-Landroid-M-WG791E.1/31-1174-1

Edit: Pitääkö sillä rajalangalla olla sama lähtö- ja päätepiste?
 

pjr

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Karhu sanoi:
En availlut sen kummemmin. Pikaliitin vain kiinni. Mitä diagnostiikka laitteessasi näytti?
En vielä mitään. Avulias naapuri nappasi sen työmatkallaan kyytiin ja tulee reissusta kotiin iltapäivästä joten sitten pääsee tutkimaan tapausta.
 

pjr

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Robo saapui ja latausportin puolelta ei löynyt minkäänlaista ongelmaa, mutta tais silti vikakin selvitä saman tien. Robotti peruuttelee rajalangan yli kun tuo oikeassa etuylänurkassa(kuvassa 22, 23:sta tässä ei ole olemassakaan. 17 on latausporttiin integroitu anturi) oleva törmäysanturi menee "päällä" tilaan kun robotti on oikealle kyljelle kaltevalla alustalla ja osuu esim. korkeampaan ruohotuppoon. Eli tuo kumien varassa oleva koppa ei keskity takaisin juuri samaan paikkaan missä sen pitäisi olla.

Liekkö ollut auringossa ja kopan kumit muotoutuneet hieman siten, että koppa on enempi oikealla kun pitäs. Tuosta varmaan selviää anturia hieman siirtämällä. Kyse on ehkä parista millistä.

Kiitokset Karhu tuosta diagnostiikka-vinkistä. Se ratkaisi tilanteen.

Niin ja firmiskin tuli päivitettyä 0.92F versioon.
 

Liitteet

Karhu

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

pjr sanoi:
Robo saapui ja latausportin puolelta ei löynyt minkäänlaista ongelmaa, mutta tais silti vikakin selvitä saman tien. Robotti peruuttelee rajalangan yli kun tuo oikeassa etuylänurkassa(kuvassa 22, 23:sta tässä ei ole olemassakaan. 17 on latausporttiin integroitu anturi) oleva törmäysanturi menee "päällä" tilaan kun robotti on oikealle kyljelle kaltevalla alustalla ja osuu esim. korkeampaan ruohotuppoon. Eli tuo kumien varassa oleva koppa ei keskity takaisin juuri samaan paikkaan missä sen pitäisi olla.

Liekkö ollut auringossa ja kopan kumit muotoutuneet hieman siten, että koppa on enempi oikealla kun pitäs. Tuosta varmaan selviää anturia hieman siirtämällä. Kyse on ehkä parista millistä.

Kiitokset Karhu tuosta diagnostiikka-vinkistä. Se ratkaisi tilanteen.

Niin ja firmiskin tuli päivitettyä 0.92F versioon.
Loistavaa. Eli robo toimii nyt?
 

HJK

Jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

HJK sanoi:
Peräti kolmen kesän vikatilojen jälkeen Robomow RS 630 sai syyskuun alussa uuden 6 Ah akun ja isomman 3A laturin. Siitä se lähti pelittämään ;D Nyt käy ja kukkuu kuin kello! Harmi vaan että nurmikko ei enää pahemmin kasva, mutta testasin robon asettamalla täydet tehot ilman lepopäiviä. Nyt on leikannut aamu kuudesta ilta pimeään ja hyvältä näyttää niin nurmikot kuin Robomowin aktiivisuus. Meni peräti kolme kesää ihmetelessä miksi uusi robomow leikkasi vain 5-20 minuutin työjaksoin, eikä jatkanut latauksen jälkeen ohjelman mukaan (jäi latausasemaan makaamaan). Syntyi vain uria heinikkoon (lue nurmikkoon).

Meni peräti kolme kesää selvitellä mikä tätä RS 630 Robomowiani vaivaa? Kokemuksestani väitän että keskushuoltoon ei kannata lähettää! - koska ajavat vain loputtomiin testirataa, josko näytölle tulisi ymärrettävä vikakoodi? Siihen "huoltopalveluun" hukkuin kesät 2015 ja 2016, kunnes 2016 syyskuussa tuli toimivana takaisin. Leikkasi nätisti syysnurmikkoa ja siitä talvisäilytykseen (Robomowin ohje että pidetään jatkuvassa ylläpitolatauksessa). Keväällä 2017 ei lähtenyt taaskaan käyntiin ja siitä alkoi jälleen kuluvan kesän kestänyt vikaselvittely (jo kolmas kesä vikatilassa).

Osotautui että Robomowin huoltopalvelu toimii paremmin puhelinpalvelun kautta! Vikakoodeja tutkittiin useamman kerran, kunnes toimittivat kesän selvittelyjen jälkeen (kuukauden toimitusajalla) uuden isomman 6Ah akun (ei mennyt takuuseen) ja sillä lähti vihdoinkin liikkeelle. Vikatila jatkui kuitenkin pitkinä 2 vrk. latausjaksoina, kunnas sain kehoituksen ottaa videopätkän huoltonäytöltä ja se ratkaisi ongelman! Sain vikkelästi uuden isomman laturin (takuuseen) ja nyt on toiminut kolmatta viikkoa oikein. Oman käsitykseni mukaan esittelykoneena tarjouksesta ostettu 2014 malli (2012 softa) piti sisällään valmiksi vanhentuneen akun? Sillä akun takuu on vain yksi vuosi ja nehän vanhenee vuodessa - kahdessa?

Ongelman ytimessä lienee myös talvisäilytyksen alkuperäinen ohje (ja huollon suositus) pitää jatkuvassa "ylläpitolatauksessa". Vastahuollettu leikkuri toimi hyvin syksyllä, muttatalven yläpitolatauksen jälkeen ei lähtenyt keväällä liikkeelle. Vikakoodien selvittely johti vain loputtomaan odotteluun mitä valmistaja ehdottaisi? Netistä löytyi kuitenkin vinkki, että akku pitää irroittaa! - jonka jälkeen Robomow lähtkini liikkeelle (varmaan jonkin sortin resetointi?) Vanha vika kuitenkin taas päällä, eli jaksoi lekikata vain 5-20 minuutin jaksoin ja vain manuaali komennolla (ei lähtenyt ohjelman mukaisesti liikkeelle). Taas odotettiin viikkoja - kuukausia vikakoodiselvityksiä ja nyt kolmas "vikatilakesä" joutui jo syyskuulle. Mutta nyt toimii! ja Robomowilta tuli uusi ohje myös LiFePO4 akkujen talvisäilytykseen! Enää ei jätetä talven yli "ylläpitolataukseen" vaan ladataan kolmen kuukauden välein täyteen, niin että näytölle tulee ilmoitus "VALMIS". Ihan ilmeisesti vanha ohje on pilannut vanhan ajoakun ja kai laturinkin? - koska huoltokoodeista löytyi mm. latauksen ylikuumenemisen ilmoitus.

Robomow toimii vihdoinkin ;D
Ei se Robomow RS630 toimi vieläkään ??? (neljäs vikatilakesä menossa).

Talvisäilytys uudella akulla ja laturilla (ohjeen mukaan) niin hienosti lähti keväällä 2018 pelittämään! - kunnes toukokuun hellepäivien takia laitoin Robomowin pois päältä seisokkiin (paussi virtanapista). Siitä se ei sitten enää lähtenyt toimimaan, eli virtalähde pimeänä. Selvyyden vuoksi manittakoon, että aiemmpien latausvaikeuksien takia laturi saa virtansa UPS-kautta! Uusi syksyllä saatu 3A laturi on siis pimeänä, mutta Robomowin suomen huolloista ei sellaista varaosaa löytynyt. Erehdyin tilaamaan varaosan Robomowin suomihuollon kautta ja se oli iso virhe, sillä nyt varaosatilaukseni on kestäny Robomowin järjestelmässä jo neljättä viikkoa! - ja nurmikot on jälleen niittynä :mad:

Ainoa oikea menettely on tilata puuttuvat Robomowin varaosat suoraan ulkomailta! - sieltä mistä hyllyssä löytyy, esim: http://nettbutikk.vanning.no/produkter/robotklippere-og-hagemaskiner/robomow-reservedeler/rs-rc-rx-strom-og-elektronikk/power-box-3a-rs630-og-rs635

Olishan siinä syksyllä saadussa 3A laturissa ollut 2v takuu! - mutta kokemuksesta tiedän että niiden tapausten käsittely kestää ja kestää (valmistaja ratkaisee takuutapauksen). Tilasin siis suoraan uuden laturin Kuopion huollosta. Mutta ei sekään auttanut toimitusviiveeseen ja nyt sitä odotetaan jo neljättä viikkoa...
 

fraatti

Hyperaktiivi
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

HJK sanoi:
Ei se Robomow RS630 toimi vieläkään ??? (neljäs vikatilakesä menossa).

Talvisäilytys uudella akulla ja laturilla (ohjeen mukaan) niin hienosti lähti keväällä 2018 pelittämään! - kunnes toukokuun hellepäivien takia laitoin Robomowin pois päältä seisokkiin (paussi virtanapista). Siitä se ei sitten enää lähtenyt toimimaan, eli virtalähde pimeänä. Selvyyden vuoksi manittakoon, että aiemmpien latausvaikeuksien takia laturi saa virtansa UPS-kautta! Uusi syksyllä saatu 3A laturi on siis pimeänä, mutta Robomowin suomen huolloista ei sellaista varaosaa löytynyt. Erehdyin tilaamaan varaosan Robomowin suomihuollon kautta ja se oli iso virhe, sillä nyt varaosatilaukseni on kestäny Robomowin järjestelmässä jo neljättä viikkoa! - ja nurmikot on jälleen niittynä :mad:

Ainoa oikea menettely on tilata puuttuvat Robomowin varaosat suoraan ulkomailta! - sieltä mistä hyllyssä löytyy, esim: http://nettbutikk.vanning.no/produkter/robotklippere-og-hagemaskiner/robomow-reservedeler/rs-rc-rx-strom-og-elektronikk/power-box-3a-rs630-og-rs635

Olishan siinä syksyllä saadussa 3A laturissa ollut 2v takuu! - mutta kokemuksesta tiedän että niiden tapausten käsittely kestää ja kestää (valmistaja ratkaisee takuutapauksen). Tilasin siis suoraan uuden laturin Kuopion huollosta. Mutta ei sekään auttanut toimitusviiveeseen ja nyt sitä odotetaan jo neljättä viikkoa...
Näihin värkkeihin huoltomanuaalit sekä kaikki varaosat on saatavilla varsin edullisesti maailmalta. Jos omaan värkkiin tulee jotain vikaa takuuajan ulkopuolella niin meinaan korjata itse.
 

HJK

Jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Tässä vaiheessa Robomow on ollut huollon suhteen täysin "suljettu järjestelmä". Vain huollossa on huoltokoodit ja käsikirjat vikailmoituksille (rekisteröidyille laitteille). Pistä ihmeessä linkki levikkiin jos löydät jotakin hyödyllistä? (voi tulla tarpeeseen)...! Robomowilla on ollut niin tiukka valvonta (?), että ne sivut jotka olen löytänyt on jo poistettu. :(
 

HJK

Jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Kiitoksia "fraatti"

Manuaali täydentää loistavasti omaa omituista Robomow harrastustani, kun pääsen takuuajan ulkopuolella kiinni omatoimiseen huoltoon ja edullisempiin varaosiin. Harrastan radio-ohjattuja 3D -taitolentohelikoptereita (5,5kg massa 4500W tehoilla) ja nyt saan myös tämän Robomow harrastuksen haltuuni. RS 630 on kehitetty täysin itsenäisesti toimivaksi "ikiliikkujaksi", mutta kokemukseni on osoittanut että jos joku voi mennä pieleen, niin tämän Robomowin kanssa se on todella mennyt pieleen ???

Vaimo on valittanut että kopterilennätykseni on kuin "ompelemista ilman lankaa". Ihan sama Robomowin suhteen, koska se on kyllä pihalla mutta ei jää mitään jälkeä. Jospa tästä lähtisi Robomowin uusi elämä ja 1700 neliön nurmikko tulisi lopultakin hoidettua robotiikalla (?) Toistaiseksi 3000 euron arvoinen robottileikkuri on ollut täysi floppi (neljättä kesää vikatiloissa). Vihansekaisesta Robomow suhteesta on manuaalin myötä tulossa ihan uusi mielenkiintoinen elämänvaihe ;D
 

Aki

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Täältä löytyy robomow osaajia niin kyselen mikä on vikana kun en saa leikkuria palaamaan tukikiasemaan muuten kuin niin että se kulkee langan päällä jolloin tulee painaumat rajalangan seutuun. Uutena tuo palasi leikkuun jälkeen nätisti seuraten hieman etäällä rajalankaa. Löytyy kyllä tuo asetus koneesta mutta jos sen aktivoi niin ei osaa kotiinsa. Tähän leikkuriin (MS1000) on juuri pääkortti vaihdettu eli on uusin päivityskin. Olisiko tuo tukiaseman pää rikki vai mikä?
 

HJK

Jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Tuon uran voit välttää säätämällä kuinka tarkasti robosi seuraa rajalankaa?

RS630 mallissa se tapahtuu "nurmikkoasetuksista" - "kulje langan päällä" - asetuksesta (päälle tai pois päältä). Normaalisti Robomow palaa "dynaamisella tavalla" eli vaeltelee rajalankaa pitkin muodostamatta uria. Jos toiminto on pois päältä, niin uraa syntyy! Tähän liittyy kuitenkin ongelma jos rajalanka on rinteen suuntaisesti ja nurmikko on liukas. Silloin robo voi eksyä (valua) rajalangasta ja kun se alkaa etsimään lankaa kääntyilemällä, niin voi valua jopa rajalangan ulkopuolelle johon jää nököttämään (odttaa palautusta rajalangan sisäpuolelle). Rinneliukkauteen auttaa myös vaihtamalla erikseen saatavat "nastarenkaat", ne auttaa tehokkaasti liukastumisiin rinteissä. https://www.sparestore.com/fi/robomowvaraosat/11571-robomow-robogrips-telaketjut-rs-ts-ms-sarjan-tehorenkaille-mrk6022a.html
Etäisyysarvo langasta on myös valittavissa "etäisyys" lukuarvolla 1-12. Kannattaa säätää jos noita uria syntyy. Varsinkin jos Robomow käy erikseen alialueilla, niin kulu-ura syntyy tosi helposti.
 

Aki

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Siinä se juuri onkin kun laitan että kulkee dynaamisesti niin silloin ei löydä tukiasemaa mutta kun laitan aja langan päällä niin menee tukiasemaan mutta uria tulee..
 

HJK

Jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

No jopas, en tunne MS 1000 Robomovia, mutta eikö siinä ole sitten määriteltävissä etäisyyttä rajalankaan?

Sen olen huomannut, että latausaseman pitää olla hyvin vaakitettu ja lähestymislinja aika silee ja suora latausasemalle. Minulla kun RS630 kulkee aika luikerrellen langalla ja aseman lähellä usein jopa pyörii rajalankaa hakiessaan. Eniten on harmittanut nuo rajalankaa pitkin syntyvät urat kun lähtee latausasemasta hakemaan alialuetta (3 kpl). Silloin kun Robomow suvaitsee olla kunnossa, niin koko piha voi olla pääalueena (eikä synny lankauriakaan. Tosin tämä urautuminen on riesa vain silloin kun Robomow sattuu olemaan toimintakuntoinen (nyt ei ole) ??? Pihat hoituu nyt Stiga Park ajoleikkurilla...
 

Aki

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Kyllä etäisyys rajalankaan on määriteltävissä mutta mielestäni se vaikuttaa vain tuohon dynaamiseen vaihtoehtoon ja kun sen laittaa päälle ei kone löydä tukiasemaa oli tuo säätö (1-12) mikä tahansa. Ajattelin että onko tuossa tukiasemassa joku juttu kun leikkuri tulee sen lähelle niin osaa mennä langan päälle ja siten kotia. Tämä ongelma oli jo viimevuonna vanhalla pääkortilla ja nyt sitten uudellakin eli ajattelin että tämä vika voisi olla tuossa tukiasemassa.
 

kalanteri

Jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Hussessa saa säädettyä kyllä tuon etäisyyden hakukaapeliin. Itselläni oli alussa valittuna kapea vaihtoehto, alkoi näkymään jälki nurmella. Vaihdoin leveän vaihtoehdon, jälki hävisi.
 

R-410A

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

kalanteri sanoi:
Hussessa saa säädettyä kyllä tuon etäisyyden hakukaapeliin. Itselläni oli alussa valittuna kapea vaihtoehto, alkoi näkymään jälki nurmella. Vaihdoin leveän vaihtoehdon, jälki hävisi.
Minä käytän H-Automowerissa satunnaista hakutapaa, koska minulla on avoin nurmikkoala ei mäkiä eikä myöskään kapeita alle 3 metrin käytäviä. Näin ei tule ajouria nurmikolle. Viides leikkuuvuosi menossa ei murheita ja alkuperäisellä akulla ajetaan.
On mahdollisuus yhdistää molemmat hakutavat Satunnainen ja seuraa kaapelia
 

pjr

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Karhu sanoi:
Loistavaa. Eli robo toimii nyt?
Kopan kumit käännetty ympäri ja vajaan parin viikon kokemuksella on hommansa hoidellut jopa yllättävän hyvin pihan kuntoon nähden.

Toki juurikin pihan kunnosta johtuen sitä on saanut noin kerta päivään nostella luisujen jälkeen takas alueelle. Ehkä noin joka neljäs tai viides reissuista päätyy jumiin/luisuun. Näissä ei ole enää syynä peruuttelu vaan yleensä robo joutuu ristiriipuntaan(puun juuria, kuoppia jne.) eikä näin ollen pääse kääntämään itseään takaisin alueelle.

Noihin luisuihin ja jumitteluihin lääkkeenä voisi toimia pitävemmät renkaat.. https://www.thingiverse.com/thing:2902200
Pitää vaan viritellä jonkinlainen kotelointi omalle tulostimelle, että saa abs-muovin onnistumaan kunnolla.

Suunnitteilla on salaoja- ja piha-remppa tälle kesää joten "Tuppo" pääsee toivottavasti heinäkuussa huilille tämän kesän osalta ja josko sille ois hieman tasasempaa pintaa tarjolla ens kesäksi.

Tämä on ollut oikein hyvä testijakso jonka perusteella osaa laittaa pihan sitten remontissa huomattavasti roboystävällisemmäksi.
 

HJK

Jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

HJK sanoi:
Kiitoksia "fraatti"
Manuaali täydentää loistavasti omaa omituista Robomow harrastustani, kun pääsen takuuajan ulkopuolella kiinni omatoimiseen huoltoon ja saan Robomow harrastuksen haltuuni. RS 630 on kehitetty täysin itsenäisesti toimivaksi "ikiliikkujaksi", mutta kokemukseni on osoittanut että jos joku voi mennä pieleen, niin tämän Robomowin kanssa se on todella mennyt pieleen ???
Robomow RS 630 toimii sittenkin! Heti toukokuussa särkynyt latausyksikkö olisi ollut varaosatakuun piirissä, mutta kokemuksesta viisastuneena en jäänyt odottamaan takuupäätöstä. Huollosta tilaamani uusi latausyksikkö (150e) tuli reilun kolmen viikon toimistusajalla. Olisi kuitenkin pitänyt tilata suoraan saksasta, niin olisi ollut käytössä muutamassa päivässä! Koska muoviakseleissa oli taas murtumia, niin tilasin itävallasta uudet alumiiniakselit ja ne tuli näpsäkästi viikossa! (puolta halvemmat kuin Suomen Robomow huollossa).

Minulla on nyt vähän käytetty v. 2014 hankittu Robomow RS 630 ja se toimii vihdoinkin. "Uuden veroisena" siinä on yhä kaikki käyttötunnit tallella:) Huoltomanuaalin avulla pääsen sen sielunelämään käsiksi ja edullisempia osia on alkanut löytymään mm. ebayn kautta :)

Robomow on hyvä kiipeämmään, mutta märät rinteet saa joskus jumittamaan/sutimaan/valumaan. Hoksasin renkaiden päälle asennettavat "telaketjut" https://www.verkkokauppa.com/fi/product/15057/jvkkk/Robomow-RoboGrips-telaketju-RS-MS-TS-PowerWheelseille
Mutta nepä ei sovikkaan kapeiden vakiopyörien päälle! - vaan niidenkäyttöä varten tarvitaan myös erikseen hankittavat "tehorenkat":
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/42965/jvkkc/Robomow-PowerWheels-tehorenkaat-RS-MS-TS-malleille
Tässä järjestelyssä iso miinus Robomowille (huoltovaikeuksien lisäksi), mutta kai tämäkin on kestettävä... :-[

Merkillisen monta "sakkolenkkiä", mutta "testivoittaja" Robomow RS 630 toimii sittenkin. Pihanurmikot on taas priimakunnossa! - ilo emännän silmälle ja etenkin isännä mielelle :)
 

15444

Jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

ClasOhlsonilla kaikki robokeikkurit vain tänään -25%!
Tänne lähti tulemaan Worx Landroid M WG790E.1 hintaan 599€
 

Peksi

Tulokas
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Perskuta, eilen otti Robomow MS 1000 pahasti siipeensä, josko joku täällä osaisi auttaa vianselvittämisessä? Hyvin toiminut jo melkein 3 vuotta (pari kertaa huollossa käynyt sadesensorin takia) mutta eilen oli onnistunut kiilaamaan itsensä portaiden reunalautaa vasten ilman että pyörä suti ja LCD pimeänänä eikä herää henkiin laturissakaan. Sulake kunnossa mutta virtakytkimessä oleva vastus kuumenee tulikuumaksi kun yrittää käynnistää eli kaipa siinä jonkinlainen oikosulku sitten on.

Irroitin kaikki moottorit mutta ei auta, edelleen oikari päällä, eli pitäisi sitten vaihtaa pääkortti ja toivoa että sillä lähtisi? Akun mittasin ja vaikuttaa olevan ihan kunnossa (26V antaa).

EDIT: Tietty yritän myös Wittin kautta vikaa selvitellä mutta ei ole kummoiset odotuksen että heiltä järkevää apua saisi niin ajattelin laittaa samalla tänne kyselyä.

EDIT2: Otin pääkortin sisälle ja katselin sitä hieman huolellisemmin ja virran sisääntulon viereinen komponentti on aika selkeästi kärähtänyt, yksi sen "jaloista" on myös selkeästi tummunut. Eli eipä siinä kait muuta kun uutta korttia tilaamaan ja sormet ja varpaat ristiin että sillä lähtisi pelittämään, palaan asiaan kun uusi kortti asennettu.

EDIT3: Voisikohan tuon rikkoutuneen komponentin korvata toimivalla jos sattuisi löytämään osan?

EDIT4: Viimeinkin kone taas leikkaamassa ;D vaikka aikalailla meni aikaa ja rahaa kunnostukseen. Vaihdatin sen palaneen osan paikallisessa elektoriniikkakaupassa mutta eipä se sillä korjaantunut joten tilasin Piketasta uuden kortin. Jostain kumman syystä en sitäkään saanut pelaamaan itse, jotenkin kait en osannut yhdistellä johtoja mutta Niemisen Mikko lupasi katsoa tilannetta joten ajelin Tampereelle eilen ja Mikkohan nopsaan sai koneen pelaamaan uudella kortilla. Nyt vaan sormet ja varpaat ristiin ettei kärähdä uudestaan muutamaan vuoteen, ainakin eilen ja tänään on toiminut aivan normaalisti.
 

Liitteet

Aki

Aktiivinen jäsen
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

En osaa auttaa mutta jos pääkortti mennyt niin sen hinta on noin 250,-
 

Peksi

Tulokas
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Juu, sen takia lähinnä kyselen että onko jollakulla vastaavasta tilanteesta kokemusta joka olisi pääkortin vaihdolla korjaantunut. On tuo 250 sen verran paljon rahaa ettei ihan kehtaisi hukkaan heittää mutta toisaalta paljon halvempaa kuin uuden leikkurin hankinta.

EDIT: Irrotin eilen pääkortin koneesta ja se näyttää päällisin puolin olevan kunnossa (ei mitään palanutta jne..) mutta tuskin sen toimivuutta silmämääräisesti pystyy kovin tarkasti arvioimaan?

Aki sanoi:
En osaa auttaa mutta jos pääkortti mennyt niin sen hinta on noin 250,-
 

fraatti

Hyperaktiivi
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Saksan foorumia voisi koittaa yrittää kahlata läpi. Google chrome kääntää jos saksa ei taivu.
Tuo tosin näyttää olevan just nyt jossain huoltomoodissa muutaman päivän...
http://www.roboter-forum.com/
 

Peksi

Tulokas
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

Juu kiitos, odottelen että foorumi aukeaisi niin josko sieltä voisi jotain neuvoa löytyä. Hieman harmittaa ettei Piketa (Tampere) suostunut auttamaan ollenkaan vaan käskivät Wittille olemaan yhteydessä ja nyt sitten odotellaan saako sitäkautta jotain apua MTD Europen toimesta, hieman epäilen. Piketalla varmaan olisi joku joka tuntee koneen sielunelämää mutta ilmeisesti ei kiinnosta varaosan toimittaminen, pitäisiköhän ajaa sinne koneen kanssa ja kysyä kauniisti josko voisivat vilkaista ::)? Kotivakuutuskaan tuskin mitään korvaa ennekuin MTD:n kanssa on asiaa hoidettu muutama kuukausi ja siinä ajassa piha on varmaan aika surkeassa kunnossa, no toivotaan että jotain vastailevat sieltä MTD:n suunnasta (Saksasta)..

fraatti sanoi:
Saksan foorumia voisi koittaa yrittää kahlata läpi. Google chrome kääntää jos saksa ei taivu.
Tuo tosin näyttää olevan just nyt jossain huoltomoodissa muutaman päivän...
http://www.roboter-forum.com/
 

RAFU

Vakionaama
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

HJK sanoi:
Robomow RS 630 toimii sittenkin!
Mukava kuulla, että vihdoin saat vastinetta rahoillesi. Palasin katsomaan tälle foorumille kun tuli hankittua pienin Robomow RX20u nykyiselle paljon pienemmälle alle 300 m³ nurmikolle uudessa asumuksessa. Ensimmäiset askeleet on jo otettu ja aika näyttää kuinka nopeasti huonossa kunnossa oleva nurmikko pääsee halutulle laatutasolle. Ei siinä tämä kesä varmaan riitä kun sadettakaan ei ole juuri ollenkaan tullut toukokuun alkupäivien jälkeen.
 

EMP

Tulokas
Vs: Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

On toi Robomowin huolto / takuu asiat Suomessa aika heikoissa käsissä. RS625Pro robotti toimi viime kesänä hyvin, mutta nyt on takunnut akun latauksen kanssa. Terä meni viime kesänä rikki ja sen sain monen viikon odottelun jälkeen takuuseen uuden. Ohjeissa käsketään vaihtaa aina molemmat terät kerralla tasapainon takia, mutta minulle lähettivät sen yhden. Olin kyllä jo kerinnyt tilata verkkokaupasta uudet 2 kpl.
 
Ylös Bottom