Robotti ruohonleikkurit - kokemuksia?

fraatti

Hyperaktiivi
Katsoin tuota huoltosoftaa hiukan tarkemmin akun osalta. Viimevuoden osalta mulla ei ollut enää tallessa kuin yksi tänne linkittämäni kuva missä näkyi ajoaika. Siinä se näytti olleen noin tunti ja vartti. Nyt tuo näyttää olevan noin tunnin joten akku lienee saanut jo hiukan kipeää, saattaa toki olla että myös ruohon pituus vaikuttaa ajoaikaan. Ainakin voisi kuvitella että moottorit ottavat enemmän virtaa pidemmällä ruoholla. Nyt ajoaika näyttää pyörivän siinä tunnin nurkilla tuolla 4,8Ah akulla.


Samalla tuossa osui silmiin asetus mikä määrä koska tuo värkki palaa takaisin lataamaan. Asetus näyttää olevan sellainen että kun akun kapasiteetti alittaa 1,5Ah tai alimman kennon jännite laskee alle 3,0 V. Tällöin tuo laite ajelee 4,8Ah akulla kapasiteetti väliä 1,5 - 4,3Ah. Tuosta sitten johtuikin softassa näkyvä ilmoitus kapasiteetin palautuksesta joka oli 2,8Ah. Tuosta voi laskea laitteen keskitehonkin, joksi tulee noin 75W. Ei kovin paljoa mutta kyllä se ruoho silläkin kaatuu...

Lataukseen liittyvä toinenkin asia löytyi tuota valikoista näyttää olevan laturin max latausvirta. Tähän liittyen tarkistin myös millaisia latureita näissä värkeissä on. RS615u:ssa näytti olevan 34V/2A. Suurimmassa mallissa, 635:ssa taas näytti olevan 3,5A laturi. Ja akkuhan oli myös tuossa suuremmassa mallissa 6.0Ah vs 4,8Ah. Tuosta se ero näiden koneiden välille sitten tuleekin. Luulisin että tälläisen pikkukoneen saa jotakuinkin upgreidattua suurempaa mallia vastaavaksi vaihtamalla akun sekä laturin. Laturin hinta näyttää olevan alta huntin. :cool:
Myynti-ilmoituksessa lataus/leikkuuajasta ilmoitetaan 615u sekä 635 malleilla seuraavaa:
615u leikkuuaika: 55-70 min latausaika 90-110 min
635 leikkuuaika: 80-100 min latausaika: 90-110 min
Yksi asetus tuolta vielä löytyy akkuun liittyen. Kapasiteetti sekä maksimi latausvirta milliampeereissa kennojen balansoinnin aikana. Akun koko on 6Ah koneessa säädetty arvoon 57 x 100mAh
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Tuossa sattui eräs juttu silmiin missä tälläisen robomowin leikkurinterien kestomagneettimoottorit oli uudelleen laakeroitu. Oireina normaalia kovempi meteli ja nuo olivat syystä tai toisesta menneet jo varsin uudesta koneesta ruosteeseen tai oikeastaan alempi laakeri. Veikkasi maakosteutta ja märkää nurmea syylliseksi. Alkuperäiset eivät ole kovin hyvin suojattuja. Nämä ne kait epätasapainoiset terätkin sitten särkevät.

Kuitenkin laitan tähän kuvat näytille jos sama homma tulee joskus jollekin ajankohtaiseksi. Tilalle hän oli laittanut rosterisen laakerin kumisilla pölysuojilla, laakerin malli ss 698 2rs 8x19x6mm. Kestonmagneetin sijainti akselilla pitää mitata ja tuossa tapauksessa se oli ollut 16,5mm.
Koko juttu tämän linkin takaa
 

fraatti

Hyperaktiivi
Ainoa pieni kauneusvirhe on nyt jo toista kesää kun en saa sitä palaamaan laturille muuten kuin asetuksella ”aja rajaa pitkin” jolloin urat syntyy lenkin loppupuolelle ennen latausasemaa, mutta toimii.
Onko sulla asetus "saarekeet/islands" päällä? Jos on niin koitappa huvikseen ottaa pois käytöstä testiksi.
 

Aki

Aktiivinen jäsen
Onko sulla asetus "saarekeet/islands" päällä? Jos on niin koitappa huvikseen ottaa pois käytöstä testiksi.
Suuri Kiitos neuvosta. Saarekkeet on päällä, otan tuon saareke asetuksen pois ja raportoin vaikuttaako positiivisesti. Tällähetkellä lomalla tämän kuun loppuun ja robomow toimii kotosalla itsekseen, eli tästä tietoa Heinäkuun alussa.
 

Ryystäjä

Aktiivinen jäsen
Nyt olisi tarvetta uudelle ruohonleikkurille ja oiva tilaisuus hankkia roboleikkuri. Miten hyvin Robomow leikkaa suuria alueita? Nurmikkoa on 3000 neliötä ja on muodoltaan yksinkertainen. Leikattavalla alueella ei ole oikeastaan yhtään pensasta, puuta tai muutakaan estettä. Nurmikko on suorakaiteen muotoinen ja 100m pitkä. Toisesta päästä leveyttä 20 metriä ja toisesta päästä 40 metriä. Riittääkö Robomow RS615u:ssa akun teho pitää tuollainen nurmikko lyhyenä?

Oma ajatus on että mitä simppelimpi nurmikko niin sitä helpommin kone sen leikkaa koska ei tule niin paljoa pysäytyksiä jotka sammuttavat terän ja kuluttavat akkua kääntymisen muodossa. Tuolla nurmikollani kone tosiaan sopivalla suuntauksella pääsee 100m pysähtymättä ja silloinkin pysähtyy vain reunalankaan jolloin terä jatkaa pyörimistään ja kone ottaa vain uuden suunnan.

Toinen asia mikä mietityttää on että Robomow vai Husse. Mielestäni Robomow sopisi meidän nurmikolle paremmin koska siinä on suurempi leikkuuleveys ja vahvemmat terät. Lisäksi tykkään että se jättää reunaan vähemmän trimmattavaa itselle. Melu ei ole este sillä tontti on iso, ei naapureita ja nurmikko talosta sen verran kaukana että kovempikaan meteli ei häiritse. Eniten epäilyttää Robomow:n kesto. Hussesta kun on fiilis että voi toimia 10 vuotta sen suuremmin hajoamatta. Toiveeni on että leikkuri toimisi 7-10 vuotta niin ettei tarvitsisi vaihtaa kuin teriä ja akku tai kaksi. Toki jotain pientä fiksausta voi olla mutta en halua että kone leikkaa kolme kesää ja on sen jälkeen käyttökelvoton.
Nyt on noin puolitoista viikkoa uusi Robomow RS615U leikannut tuota 3000 neliön alaa. Hain laitteen Gigantista mustana versiona sillä ainakin siinä tuli mukana vakiona powerwheelsit sekä Robogrips piikit. Laite on tämän 2019 vuosimallia.

Asennus sujui kuten oletettua, vei aikaa kahdelta hengeltä noin 3 tuntia kaikkinensa. Tarkoitus oli ostaa yksi 100m pätkä lisää rajalankaa mutta Gigantissa ei löytynytkään lankaa varastota vaikka piti olla. No homman kanssa kävi kuitenkin tuuri, 275 metrin rajalangasta jäi yli 1,5 metriä. :cool: Aika hyvin riitti tuo määrä noin isolle alalle kun monella muulla mennyt paljon pienempään alaan sama määrä lankaa. Se kertoo vaan siitä ettei ole muuta kuin reunat kierrettävänä. Alueen sisään jäi ainostaan kaksi pientä omenapuuta jotka ovat pari metriä reunasta. Nämä on suojattu 150mm korkuisella kestopuulla niin että puut ei vaurioidu eikä myöskään Robo kun se törmäilee niihin. Muutoin nurmikko on pelkkää nurmea tasaisesti kaltevalla alueella.

Latausaseman ja rajalangan kanssa ei tullut ongelmia. Asennus oli mielestäni helppo ja ohjeet hyvät. Robo kiersi langan läpi ongelmitta ja telakoitui asemaan. Pari ensimmäistä leikkuupäivää kone leikkasi 0600-2300 välillä ja ruoho oli tarkoituksella jätetty hieman pitkäksi. Halusin nähdä miten kone hoitaa homman. Laitoin päälle turbo mow:n jotta pitkä heinä leikkautuisi paremmin. Tämähän hidastaa robon vauhtia ja nostaa terän kierroksia. Leikkuukorkeus aluksi 7cm jota laskettiin kuitenkin 5 cm:iin.

Robo veteli randomina isoa aluetta pari päivää ja homma ei meinannut edistyä tarpeeksi. Otin Turbo Mow:n pois päältä sillä tuntui, että sillä ei ollut vaikutusta leikkuujälkeen. Samalla laitoin robon työskentelemään 24/6, myös öisinkin sillä onhan tuo ala aika lailla maksimirajoissa. Ympärivuorokautisella ajolla leikkuuaikaa tulee vain noin 7 tuntia sillä ajoaika on tunti ja latausaika vähän päälle 2 tuntia. Lisäksi kotiinpalaaminen saattaa huonossa tapauksessa ottaa 17 minuuttia aikaa.

Viikon ajelun jälkeen nurmikko alkaa näyttää sellaiselta kuin sen pitää olla. Nyt tosin terän korkeutta nostettu taas 6 cm ja annettu pari ylimääräistä vapaapäivää. Tämä siitä syystä että pelkona on helteiden aiheuttama nurmikon palaminen jos sitä koko ajan höylää. Tosin ei se viime kesän helteilläkään mennyt pilalle.

En ole laittanut robogripsejä kiinni sillä laite ei ole vielä koskaan jäänyt jumiin enkä halua että renkaissa on liian hyvä pito etteivät akselit mene poikki. Ihmettelen sitä juttua että tämä on äänekäs laite. Ei voi ollenkaan verrata esimerkiksi bensakäyttöiseen työnnettävään ruohonleikkuriin. Aika tiukkapipo saa olla jos tämän laitteeen ääni häiritsee, johan liikenteen äänestä (jos asuu lähellä tietä / muuta asutusta) tulee sen verran ääntä että se peittää tämän äänen. Varmasti esim Hussen kone on hiljaisempi mutta en sanoisi tätäkään äänekkääksi laitteeksi.

Kunhan saan enemmän kokemusta laitteesta ja nurmikon leikkuujäljestä, täytyy kokeilla lyhentää päivittäistä leikkuuaikaa esimerkiksi niin, ettei laite leikkaa öisin kun on kosteutta.

Kerran olen jo pohjasta irroittanut kaiken heinän, sitä kun kertyi jo iso kasa sillä ala on suuri ja heinä oli pitkää.

Laitehan leikkaa sattumanvaraisesti ja tämän kokoisella nurmella ottaa kauan aikaa että jokainen tupsu on leikattu. Luulin että käännyttyään se leikkaisi suoraan mutta tekee kaarroksia vasemmalle ja oikealle. Miinuksena on sanottava että ainakaan itsellä ei leikkaa tasaisesti jokaisesta kohdasta. Nurmikko kun on kalteva, aiheutuu siitä se että robo viettää aikaa enemmän nurmikon alapäässä kuin yläpäässä. Kaartelun vuoksi helpommin kaartaa nurmikon alalaitaan. Kun taas kaartaisi ylämäkeen menee robo aika lailla suoraan ja tästä johtuen yläpäässä vietetty leikkuuaika jää pienemmäksi.

Kokonaisuutena olen tyytyväinen laitteeseen, vielä kun saisi tallin rakennettua latausaseman päälle.
 

pumppupa

Jäsen
Jep, ajoaika 3kpl 30min luokkaa (loki) ja viimeinen oli 13min jonka jälkeen ei enää telakasta lähde vaan on talvilatauksessa koko ajan. Piikeistä tulee kuitenkin 34vdc leikkuriin. Maahantuoja sanoo akun käyttöiiäksi 6-7 vuotta.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Jep, ajoaika 3kpl 30min luokkaa (loki) ja viimeinen oli 13min jonka jälkeen ei enää telakasta lähde vaan on talvilatauksessa koko ajan. Piikeistä tulee kuitenkin 34vdc leikkuriin. Maahantuoja sanoo akun käyttöiiäksi 6-7 vuotta.
Kyllähän tuo sitten vaikuttaa olevan kaput. Mikäli vain jaksat niin katso kennojännitteet valikosta kun kone on raahautumassa takaisin telakkaan. Tällöin jos joku kenno piiputtaa alle kolmessa voltissa niin sitten tietää varmasti että joku/jotkut tietyt kennot ovat kaput.

Tässä oli tuo huolto-opas mistä näkee sopivat valikot. 121 & 126. Noista näkyy myös akun kapasiteetti. Tämä tietysti ei korjaa sitä asiaa että akku on heikossa hapessa mutta itseä kiinnostaa piiputtaako akku kokonaisuutena vai vain jotkut kennot. Nahkahousut puhuivat myös että jotkut vanhemmat akut ovat kestäneet huonommin kuin toiset. En kuitenkaan tiedä pitääkö tämä paikkaansa.
 
Niin, mikäs tämä säilytystapa oli joka johti akun pilaantumiseen?
Niin, nyt tulee akuista kaikki mahdollinen...kiitos tiedoista.

Mutta palatakseni kymysykseeni - RS sarjan leikkurit + talvisäilytys; haluaisin kuulla niitä toimivia ratkaisuja tähän - miten olette ladanneet syksyllä/talven aikana, ja siis menestyksekkäästi? Niin että se akku kestää useamman vuoden, kuten tämän hintaluokan vempeleissä kuuluukin.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Mutta palatakseni kymysykseeni - RS sarjan leikkurit + talvisäilytys; haluaisin kuulla niitä toimivia ratkaisuja tähän - miten olette ladanneet syksyllä/talven aikana, ja siis menestyksekkäästi? Niin että se akku kestää useamman vuoden, kuten tämän hintaluokan vempeleissä kuuluukin.
Kemian puolesta ongelmaa ei olisi ja akku kestäisi lataamatta talvea pidempään ellei joku kuluttaisi sitä. Nahkahousut kuitenkin totesivat että akku menee tyhjäksi jo muutamassa päivässä mikäli virtakytkin on PÄÄLLÄ asennossa eli se on suurin virhe mitä voi tehdä jos samaan aikaan sulake on paikoillaan. Toinen virhe mitä itsekin jo kokeilin oli se että ei ota akun sulaketta irti. Tällöin kuitenkin joku elektroniikka jää vielä kytemään koneeseen ja myös se tyhjentää akun nopeasti. Ajan pituudesta en osaa sanoa mitään. Tässä tosin akussa oli joku turvatoiminta (BMS) jolloin akku pitäisi kytkeytyä irti mikäli kennojännite laskee 2.5V asti(jonkun jutun mukaan). Tosin akku lienee tuolloin jo niin tyhjä että se vaurioituu myös osittain niin alhaisesta jännitteestä.

Akussa on myös tuo elektroniikka, BMS joka itsessään myös syö akkua ja se muodostuu ongelmaksi pidempiaikaisessa säilytyksessä. BMS on kytketty suoraan akkujen kennoihin ja sulake katkaisee sähkön vain koko akusta lähtevästä plus navasta. Tällöin akun bms jää kuitenkin kuluttamaan vielä sähköä yksittäisistä kennoista.
"Akustonvalvontajärjestelmää (engl. battery management system, BMS) tarvitaan etenkin valvomaan litiumioniakustoja. Tämän järjestelmän tehtävänä on valvoa akuston kennojen jännitettä ja lämpötilaa sekä tasata kennojen sähkövarausta."

Tämän takia paras tapa säilytykselle taitaa olla tapa mitä valmistaja suosittaa nykyään eli virtakytkin pois päältä. Sulake irti ja talvikaudella kolmen kuukauden välein akku ladataan täyteen. Latauksen voi suorittaa joko telakassa tai siitä irtoavalla latauspäällä mutta tällöin turvakytkinmen pitää olla "ON" asennossa.


Joskus kun selailin noita saksalaisia foorumeita niin ukko jolla on leikkureina tuollaiset(3x Robomow RS 630+ 3xHusqvarna Automower450x & 1x Automower 330X ) sanoi että hänellä akut ovat toimineet ongelmitta vuodesta 2013 lähtien ongelmitta kun hän on ladannut ne talven jäljiltä uudestaan. Talvella hän lataa akut 2kk välein. Ainostaan yksi alkupään koneen akku oli mennyt takuuseen koska kone lähti akku liian tyhjänä ajamaan takaisin lataukseen ja se hyytyi toistuvasti matkalle. Tämä tappoi akun ennenaikojaan.

Tässä on vanhempi 6,4Ah akku 2013 rs630 mallista ja 6.0Ah akku jollainen se on ollut vuodesta 2015. Tarkoittaakohan tuo "bleeding current" BMS:n kuluttamaa sähkömäärää? Kuitenkin koska toisessa se on 70 ja toisessa 90mA se kertoo että akkujen BMS:t ovat erilaiset.


Vastaava elektroniikka löytyy nykyään mm jokaisesta porakoneen tms li-ion akusta. Taannoin makitan akuissa oli kaksi vikaa jotka johtivat nopeasti akun pilaantumiseen. Toinen oli se että akun valvonta oli kytketty vain yhteen kennoon jolloin akun elektroniikka söi tämän yhden kennon piloille. Toinen virhe näissä oli se että akun valvonta ei katkaissut koneesta sähköä kun akun jännite laski liian alas vaan akun pystyi ajamaan aivan pilalle asti. Loppuunasti puretun li-ion akun lataaminen voi olla vaarallista joten tämän takia laturi lopulta kieltäytyi kokonaan lataamasta akkua kun akun tai tietyn kennon jännite laski liian alas. Käsittääkseni näissä ei ollut myöskään BMS:ää joka olisi osannut tasata eri kennojen välisi jännite eroja.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Tässä akku kuva galleriaan oma alkuperäinen akku ( RS622 / 2015 )
Näitä näköjään näyttää löytyvän ainakin 4,5 - 6,4 Ah väliltä ja vähän joka koneesta löytyy erilainen akku.

Mikäli hävität vanhan akun niin otapa tuo kelmu pois tuosta akun päältä ja katso löytyykö sieltä 2500mAh kennot. Ja jos jaksat niin ota kuva BMS:tä tai jos se näyttää samalle kuin nuo aikaisemmat kuvat niin eikai siitä mitään sitten viisastu enää. Tuolla oli ne pari kuvaa, missä sen päältä oli otettu jäähdytysalumiini pois: https://lampopumput.info/foorumi/threads/robotti-ruohonleikkurit-kokemuksia.16523/post-385835

Samalla tietysti jos avaat muovikääreen saat mitattua kaikkien kennojen päistä jännitteet(tai saa ne siitä liittimestä mitattua missä on monta johtoa, kun löytää vaan oikeat nastat). Tuosta sitten näkee jos joku kenno on mennyt totaalisen jumiin. Joitain näitä akkuja näyttää menneen(kertomusten mukaan) pilalle niin että jonkun kennon jännite ei nouse enää yli 2.5V ollenkaan.

Jos jotain kiinnostaa niin tutkin aikani kuluksi mitä tuollainen BMS kuluttaa sähköä. Kun ymmärtää hiukan kuinka mikäkin asia toimii niin on helpompi sitten tietää mikä hommassa mättää kun kaikki ei toimi niin kuin pitäisi. Samapa se sitten on tännekin kirjoittaa samat asiat mitä on tullut lueskeltua ympäriinsä.

Virran kulutus tietysti riippuu siitä millainen toteutus BMS:ssä on mutta suurin kulutus mitä löysin tuollaiselle 8S 25,6V LiFePo4 BMS:lle oli <2 mA. Tyypillisesti se oli <1 uA/kenno. Tällöin se olisi < 1 milliampeeri kun kyseessä on 8 kennon BMS. Kuitenkin jos laskee "worst case scenariolla" kulutuksen 2mA mukaan niin esim 4500mAh akku tyhjenee 50% tuollaisella kulutuksella noin puolessatoista kuukaudessa. (4500/2/2/24/30=~1,6kk) Tämä osoittaa kyllä sen että kyllä tuota akkua olisi hyvä ladata kerran talven aikana.

"Bleeding current" merkitystä mietin myös. Sekin selvisi ja tosiaan se on virta millä BMS balansoi kennoja ja kun kennon jännitteen tietää (3,2V) niin tehoksi tulee 0,3 wattia. Tuota varten BMS:ssa oli kaksi vastusta per kenno. Tehon pienuus selittääkin sen miksi jäähdytyripa ei ole kovin suuri ja miksi balansointi voi kestää jopa pari päivää. Balansointia ei saa keskeyttää vaan koneen pitää antaa tehdä se loppuun saakka. Jos sen keskeyttää niin se alkaa kuitenkin uudestaan latauksen jälkeen. Balansoinnin aikana koneen näytössä on tuo vajaan akun kuva.Riipasin tuohon nopeasti kuvan paintilla miten itse akun kennot ovat kytkettynä toisiinsa sekä BMSään. BMS valvoo aina yhtä kennoparia kerrallaan. Ja siksihän tuota BMS:ssää tarvitaan koska akkua ladataan ja puretaan tuolta akun päistä niin pikkuhiljaa kennot ajatuvat erilaisiin varaustiloihin. Ja miksi sitä tarvitaan nimenomaan Litium akuissa johtui siitä että nuo muuttuvat vaarallisiksi ja toimintakelvottomiksi väärillä jännitteillä...


Tässä oli vielä periaate miten kennojen balansointi toimii....

BTW Jos joku ei tiedä niin myös auton lyijyakku koostuu "kennoista" joita on 6kpl ja niiden jokaisen nimellisjännite on 2V....
 
Viimeksi muokattu:

dugeroow

Jäsen
Terve! Robomow Toolkit on ilmeisesti poistettu jossain kohtaa kaikessa hiljaisuudessa yleisestä jaosta. Voisiko joku kellä asennustiedosto on tallessa jakaa sen minulle?

Jouduin vaihtamaan emolevyn omaan MS1000 malliin kun ei herännyt talven jäljiltä enää henkiin. Nyt ei hyväksy uutta emolevyä.
 

pumppupa

Jäsen
Näitä näköjään näyttää löytyvän ainakin 4,5 - 6,4 Ah väliltä ja vähän joka koneesta löytyy erilainen akku.

Mikäli hävität vanhan akun niin otapa tuo kelmu pois tuosta akun päältä ja katso löytyykö sieltä 2500mAh kennot. Ja jos jaksat niin ota kuva BMS:tä tai jos se näyttää samalle kuin nuo aikaisemmat kuvat niin eikai siitä mitään sitten viisastu enää. Tuolla oli ne pari kuvaa, missä sen päältä oli otettu jäähdytysalumiini pois: https://lampopumput.info/foorumi/threads/robotti-ruohonleikkurit-kokemuksia.16523/post-385835

Samalla tietysti jos avaat muovikääreen saat mitattua kaikkien kennojen päistä jännitteet(tai saa ne siitä liittimestä mitattua missä on monta johtoa, kun löytää vaan oikeat nastat). Tuosta sitten näkee jos joku kenno on mennyt totaalisen jumiin. Joitain näitä akkuja näyttää menneen(kertomusten mukaan) pilalle niin että jonkun kennon jännite ei nouse enää yli 2.5V ollenkaan.

Jos jotain kiinnostaa niin tutkin aikani kuluksi mitä tuollainen BMS kuluttaa sähköä. Kun ymmärtää hiukan kuinka mikäkin asia toimii niin on helpompi sitten tietää mikä hommassa mättää kun kaikki ei toimi niin kuin pitäisi. Samapa se sitten on tännekin kirjoittaa samat asiat mitä on tullut lueskeltua ympäriinsä.

Virran kulutus tietysti riippuu siitä millainen toteutus BMS:ssä on mutta suurin kulutus mitä löysin tuollaiselle 8S 25,6V LiFePo4 BMS:lle oli <2 mA. Tyypillisesti se oli <1 uA/kenno. Tällöin se olisi < 1 milliampeeri kun kyseessä on 8 kennon BMS. Kuitenkin jos laskee "worst case scenariolla" kulutuksen 2mA mukaan niin esim 4500mAh akku tyhjenee 50% tuollaisella kulutuksella noin puolessatoista kuukaudessa. (4500/2/2/24/30=~1,6kk) Tämä osoittaa kyllä sen että kyllä tuota akkua olisi hyvä ladata kerran talven aikana.

"Bleeding current" merkitystä mietin myös. Sekin selvisi ja tosiaan se on virta millä BMS balansoi kennoja ja kun kennon jännitteen tietää (3,2V) niin tehoksi tulee 0,3 wattia. Tuota varten BMS:ssa oli kaksi vastusta per kenno. Tehon pienuus selittääkin sen miksi jäähdytyripa ei ole kovin suuri ja miksi balansointi voi kestää jopa pari päivää. Balansointia ei saa keskeyttää vaan koneen pitää antaa tehdä se loppuun saakka. Jos sen keskeyttää niin se alkaa kuitenkin uudestaan latauksen jälkeen. Balansoinnin aikana koneen näytössä on tuo vajaan akun kuva.Riipasin tuohon nopeasti kuvan paintilla miten itse akun kennot ovat kytkettynä toisiinsa sekä BMSään. BMS valvoo aina yhtä kennoparia kerrallaan. Ja siksihän tuota BMS:ssää tarvitaan koska akkua ladataan ja puretaan tuolta akun päistä niin pikkuhiljaa kennot ajatuvat erilaisiin varaustiloihin. Ja miksi sitä tarvitaan nimenomaan Litium akuissa johtui siitä että nuo muuttuvat vaarallisiksi ja toimintakelvottomiksi väärillä jännitteillä...


Tässä oli vielä periaate miten kennojen balansointi toimii....

BTW Jos joku ei tiedä niin myös auton lyijyakku koostuu "kennoista" joita on 6kpl ja niiden jokaisen nimellisjännite on 2V....
Elikkä tämä ohje on RS - mallille. (pdf).
Robomowin nettisivulla akun maksimi säilytys aika ilman latausta 6 kk!? Jos laite on sisätiloissa (lämpimässä?)

 

remykv

Vakionaama
Nonni, täälläkin on alkanut tuntumaan että voisi robotin hommata.
Nurmikkoa löytyy n.2500m2
yhdestä liikkeestä koneeksi tarjottu ryobin robottia tai 2x mc culloch rob1000.

Toisesta paikallisesta liikkeestä erehdyin kysymään myyvätkö robomowia niin oli kuin olisin sohaissut ampiaispesää ja totesivat myyvänsä vain hussea koska ainut joka pelaa, täältä tarjosivat 430x mutta hinta nousee aika korkeaksi.

Paikalliset liikkeet olisi hyviä kun voi laittaa vanhan ajettavan vaihdossa.

Onko kellään kokemusta mc cullochin tekeleistä?
Ryobi ilmeisesti kannattaa jättää kauppaan.
 

Harrastelija

Aktiivinen jäsen
Sen suhteen ihan surkea....
Tuotahan mainostetaan asennuksen helppoudella. ”...ei tarvitse asennusta eikä rajalankaa!”.
Yksi pikku juttu kannattaa kuitenkin muistaa:
”Leikattavan nurmialueen tulee olla rajattu esimerkiksi aidalla niin, ettei robotti poistu alueelta.”
Kumpihan on helpompi? Laittaa rajalanka vai rakentaa aita? Hmm....
 

fraatti

Hyperaktiivi
Toisesta paikallisesta liikkeestä erehdyin kysymään myyvätkö robomowia niin oli kuin olisin sohaissut ampiaispesää ja totesivat myyvänsä vain hussea koska ainut joka pelaa, täältä tarjosivat 430x mutta hinta nousee aika korkeaksi.
Husset on kalliita varsinkin jos pihan koko kasvaa hiukankin suuremmaksi. Samoin robomowin hinta pompsahtaa isommille alueille tarkoitettuna melkoisesti vaikka kone on oikeastaan jotakuinkin aivan sama laite. Sinänsä jos myyvät husqvarnaa niin ymmärrän nihkeän suhtautumisen muihin merkkeihin. Ennustan kuitenkin että tämä hyvä katteinen bisnes jaetaan pikkuhiljaa myös uusien tulokkaiden kesken. Toki en välttämättä rientäisi ostamaan juuri markkinoille tullutta mallia mutta luulisi että niistäkin korjataan aikaa myöden softa ja mahdollista hw viat pois. Toki jotain nämä kaksi merkkiä ovat tehneet hyvin koska voittivat taannoin testit jatkuvasti verrattuna muihin merkkeihin. Onkohan tänä vuonna tullut mitään testiä?
 

R-410A

Aktiivinen jäsen
" remykv
2500 n2 tarjosivat Husqvarna 430x "

Mitä jos ostaisit Husqvarna 420 ( tarjous 2390,00 € ) enintään 2200 m² +/-20%.
Alla vielä lukee TARJOA !
Tämä riittäisi sinun 2500 m2, ei ole huolia eikä murheita aivan kun 90 vuotias mummo sanoi kun yle 1 kysyi kuinka menee ? Hyvin menee kun sain nuuorinmaisen lapsenikin hoitokotiin !

Eikä tarvitse notkua ”robottifoorumilla” akku ym murheiden kanssa. Mutta itse kyllä seuraan mielenkiinnolla mitä kaikkia murheita leikkuri saattaa aiheuttaa.
https://www.loukko.com/piha-metsa/automover-robottileikkurit/husqvarna/husqvarna-automower-420-robottileikkuri-p-8292.html

https://www.loukko.com/piha-metsa/automover-robottileikkurit/
 

eeeti

Tulokas
Tässä vähän hunteerannu noin 1200 neliön pihalle työjuhtaa. Katellu Robomowin vaihtoehoja ja ihmetyttää mitä näiden parin isomman laitteen välillä on eroa. RC308u joka on 800-1500m2 pihalle ja isompi RC312 pro S joka sitten 1200-2000m2. Kummassakin saman kokoinen akku 3Ah, paino ja mitat samat. Kuitenkin vain yksi leikkuuterä joten mihinkähän se ero perustuu? :D
 

Liitteet

remykv

Vakionaama
Tässä vähän hunteerannu noin 1200 neliön pihalle työjuhtaa. Katellu Robomowin vaihtoehoja ja ihmetyttää mitä näiden parin isomman laitteen välillä on eroa. RC308u joka on 800-1500m2 pihalle ja isompi RC312 pro S joka sitten 1200-2000m2. Kummassakin saman kokoinen akku 3Ah, paino ja mitat samat. Kuitenkin vain yksi leikkuuterä joten mihinkähän se ero perustuu? :D
Erona harjallinen vs harjaton moottori
 

fraatti

Hyperaktiivi
Tässä oli jonkinmoinen vertailu eri laitteiden kesken ostoa pohtiville. Nähtävästi testaajakaan ei sitten lopulta kuitenkaan pitänyt tuosta päältäajettavasta niin paljoa...

Robottiruohonleikkurit vertailussa - nykyiset robottiruohonleikkurit selviävät myös suurempien ja haasteellisempien pihojen ruohonleikkuusta
" Yhden kesän kokemusten perusteella robottileikkuri on tullut testikohteeseen jäädäkseen. "

Leikkurikohtaiset arviot:
Husqvarna Automower 430X -robottiruohonleikkuri: Automaattileikkuri

Honda Miimo 3000 -robottiruohonleikkuri: Laatua leikkuuseen

Viking iMow MI 632 PC -robottiruohonleikkuri: Kätevä ja kompakti

Robomow RS625 PRO -robottiruohonleikkuri: Ison nurmikon teholeikkuriRobomowi yksittäisessä kokeilussa: https://fin.afterdawn.com/uutiset/a...rvostelu-robottiruohonleikkuri-robomow-rs615u
 

fraatti

Hyperaktiivi
Tässä vähän hunteerannu noin 1200 neliön pihalle työjuhtaa. Katellu Robomowin vaihtoehoja ja ihmetyttää mitä näiden parin isomman laitteen välillä on eroa. RC308u joka on 800-1500m2 pihalle ja isompi RC312 pro S joka sitten 1200-2000m2. Kummassakin saman kokoinen akku 3Ah, paino ja mitat samat. Kuitenkin vain yksi leikkuuterä joten mihinkähän se ero perustuu? :D
Nuo taitavat olla jotakuinkin samasta rungosta hiukan eri tavalla tuunattuja versioita ja ainakin tuo moottorien ero näyttää ainakin löytyvän. Meneekö rs615u hinta liian korkeaksi. Siinä ei ainakaan tarvi miettiä että riittääkö ajamaan koko alueen.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Eikä tarvitse notkua ”robottifoorumilla” akku ym murheiden kanssa. Mutta itse kyllä seuraan mielenkiinnolla mitä kaikkia murheita leikkuri saattaa aiheuttaa.
Hyvä kokemus laitteen kanssa taitaa perustua moneen asiaan. Pitää osata lukea asennus ja käyttöohjeet sekä myös ymmärtää sen verran että jos pihassa tai asennuksessa on jotain ongelmia esim rajakaapelin tms kanssa niin ne ongelmat täytyy ratkoa itse ja korjata tilanne. Kukaan muu ei tule sitä korjaamaan. Saattaa olla että joku merkki on herkempi vika tai häiriötilanteille mutta kait nuo laitteet pääsääntöisesti toimii kuten pitääkin kun saa homman rokkaamaan. Joskus homma vaan voi olla pienestä kiinni ja muutaman sentin rajakaapelin siirto saattaa riittää ongelman ratkaisuun.

Itsellä ei ole kokemusta kuin tästä yhdestä merkistä ja sen lisäksi yhdeltä tuttavalta löytyy husse. Tuolla laite on käynyt pariin kertaan jonkun piirikortin tms vaihdossa huollossa. Syytä en tarkemmin tiedä. Joskus laite on myös jäänyt jumiin johonkin tai ajanut rajakaapelista ulos ja rajakaapeli on mennyt muiden rakennustöiden yhteydessä poikki pari kertaa. Käsittääkseni kuitenkin varsin helpolla tuollakin on päästy eikä päältäajettavaa ole ollut ikävä. Mutta mikään laite ei ole sellainen etteikö siitä voisi mennä jotain rikki. Muuten tälläisiä ostoilmoituksia ei olisi: https://www.tori.fi/pohjanmaa/Husqvarna_Automower_330X_PYORANMOOTTORI_58385852.htm?ca=18&w=3

En tiedä johtuuko ilmoitus siitä että noita osia ei voi ostaa itse huoltoliikkeistä mutta ainakin joihinkin merkkeihin osia saa tilattua maailmalta tai huollosta ja räpälättyä koneen itse kuntoon jos takuuajan jälkeen tulee jotain ongelmia.

Kuitenkaan jos itsellä ei ole ollut mitään muuta merkkiä voi olla aika huono todeta jostain toisesta merkistä että toi on paska ja tää on paras jos omakohtaisia kokemuksia ei ole. Itse olen lukenut sellaisten kokemuksia joilla on useampi kappale esim näitä molemman merkkisiä koneita ja sen yhteenvedon puolesta mitä hän on noista kirjoittanut niin molemmille koneille on paikkansa. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa. Yhtäläisyytenä jokaisen koneen kanssa tähän mennessä on kuitenkin pistänyt silmään se että jokaisen sähköpässin jälkeen nurmikko on kuitenkin paremman näköinen kuin ihmisen työstämänä joka johtunee siitä että kone tekee töitä väsymättä ja leikkaa nurmea kokoajan.

Itse olen mielenkiinnosta plärännyt saksalaisten foorumeita läpi ja siellä kummankin merkin puolella kymmiätuhansia viestejä. En usko että siellä on pelkästään ylistystä kuinka laite on toiminut moitteettaa vaan todennäköisesti myös näitä ongelmia. Kaikkea mielenkiintoista sieltä kuitenkin osuu silmiin kuten tässä joku ei ollut tyyväinen hussen ajoaikaan joka oli liian pieni hänen pihaansa. Ratkaisuna ongelmaan hän koitti ostaa suuremman mallin akun koneeseensa mutta se ei pelannut. Ratkaisuksi hän asensi "hiukan" lisää kennoja akkuun. Alkuperäisen akun 2,1Ah kapasiteetti muuttuui muutoksen myötä 11,6Ah:ksi ja kone leikkaa nyt 7h yhtäsoittoa juuri silloin kuin itse haluaa. :)

Toinen taas on tuplannut terien määrän jostain syystä.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Ja poimitaan tähän ensimmäinen husseongelma ihan huvikseen. ;)

Siinä omistaja toteaa että husse 315 ajaa vain 1000mAh akusta ja kone toppaa jatkuvasti ylikuorman takia. "Mistä husse on saanut heidän 20v kokemuksensa leikkureista". Hänen mielestään laite on ennemminkin lelu kunnon nurmikolle koska se pysähtelee enemmän kuin ajaa eikä jaksa pitää nurmikkoa hyvänä. Lopuksi hän kysyy pitäisikö laite vaihtaa "voimakkaampaan" 430x malliin.

 

fraatti

Hyperaktiivi
Elikkä tämä ohje on RS - mallille. (pdf).
Robomowin nettisivulla akun maksimi säilytys aika ilman latausta 6 kk!? Jos laite on sisätiloissa (lämpimässä?)

Ohjeita näyttää löytyvän joka lähtöön, jostain minäkin tuon löysin missä on mainita tuosta kolmesta kuukaudesta. Ei vara venettä kaada vaikka sen akun lataa kerran talvessa kuten laittamassani ohjeessa on. Kesken talvisäilytyksen lataaminen on ainakin pitänyt kokemuksien mukaan akut kunnossa. Eipä sitten tule pettymyksiä kesällä.
Tuossa laittamassasi ohjeessa vain neuvotaan kuinka ladataan akku täyteen kesän jälkeen ja poistetaan sulake ja seuraavana kesänä laitetaan takaisin. Tässä näyttää olevan V2 siitä. :) Täytyy olla haukkana ensi talven jäljiltä ja katsoa sitten kuinka varaus on säilynyt akussa.

edit. tässä manuaali missä on mainittu tuo kolme kuukautta: https://robomow.zendesk.com/hc/en-u...glish___RS_TS_MS_Operations_Manual___2016.pdf
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Terve! Robomow Toolkit on ilmeisesti poistettu jossain kohtaa kaikessa hiljaisuudessa yleisestä jaosta. Voisiko joku kellä asennustiedosto on tallessa jakaa sen minulle?

Jouduin vaihtamaan emolevyn omaan MS1000 malliin kun ei herännyt talven jäljiltä enää henkiin. Nyt ei hyväksy uutta emolevyä.
Löytyykö sulla tuohon kaapeli vai oliko tuossa jo bluetooth? Sehän tarvitaan tuohon hommaan myös. Toolkit tarkistaa käsittääkseni robon sarjanumeron (netistä(?)) silloin kun emolevy vaihdetaan.
 

remykv

Vakionaama
Onko fraattilla tullut missään vastaan tietoa mc culloch rob1000, ajattelin kun olet kahlannut myös ulkomaisia foorumeita läpi.
Mulla ei lontoo taitu alkuunkaan ja suomalaisilta sivuilta en ole löytänyt kokemuksia.
Sekin kiinnostaa onko 1000m2 max ala tuolle koneelle, jos on niin käy pieneksi vaikka ostaisi kaksi
 

fraatti

Hyperaktiivi
Onko fraattilla tullut missään vastaan tietoa mc culloch rob1000, ajattelin kun olet kahlannut myös ulkomaisia foorumeita läpi.
Mulla ei lontoo taitu alkuunkaan ja suomalaisilta sivuilta en ole löytänyt kokemuksia.
Sekin kiinnostaa onko 1000m2 max ala tuolle koneelle, jos on niin käy pieneksi vaikka ostaisi kaksi
Tiedätkö onko se sama kone kuin Gardena R70 ?

edit. Hetkonen... Taitaa olla nää kaikki koneet samassa rungossa ja erot tulevat vain softien rajoituksista esim vuorokautisissa ajoajoissa yms... ja joissain muissa asetuksissa...
Gardena R38Li, R40 Li, R45Li, R50Li, R70Li, R80Li, Flymo 1200, Husqvarna 105, 305, 308, McCulloch Rob R600 & R1000

Pikaisesti selaamalla näihin on viritelty jotain avoimen lähdekoodin systeemiä millä saattaa päästä räpeltään laitteen sisuskaluja softapuolelta. En ole tuosta varman ennenkuin kerkeän tutustumaan aiheeseen paremmin. Täytyy perehtyä aiheeseen paremmin myöhemmin, nyt painaa muut hommat päälle.

Jos löydät jostain testejä yllämainituista koneista niin vilase ne läpi alkuun.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Tuommoinen löytyi
Joo tosiaan laite on sisuksiltaa sama kuin nuo muutkin. (akussa voi olla jotain eroa, en jaksanut perehtyä niin pitkälle). Kuitenkin aikaisemmat husse kuvat ovat juurin tästä samasta koneesta. Eli akun saa itse mulkattua suuremmaksi jos työkalut vain pysyy käsissä ja on propelipään vikaa.

Moniteräinen leikkuupää liittyy siihen ongelmaan että leikkuujäljestä on valitusta ettei se ole hyvä. Tuohon on ilmeisesti jotain ratkaisuita olemassa miten sitä pystyy kait parantamaan.

Itse laitteeseen saksalaiset ovat värkänneet 231 sivuisen "oppaan" missä on neuvottu kuvien kera miten laitteen "kotipesän" saa tietynlaisiin paikkoihin asennettua ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Pyörät ja niiden laakeroinnit ovat näissä ilmeisesti heikkoja. Tuohon saksalaiset ovat kehittäneet kokonaan uudet pyörät. Täällä on tuosta rengasongelmasta lisää kuvia sekä kauppa mistä noita polyuretaani renkaita voi ostaa: https://fidatex.jimdo.com/
päivitetty pyörä


Tässä "oppaasta" esimerkki ohje latauspaikan asennukseen ja muuten kaapelointiin.
Softapuolelta tuohon laitteeseen on ilmeisesti tehty tuollainen softa tai joku muu purkki minka avulla laitteeseen voi ottaa yhteyden joko kännykällä tai nettiselaimella. En tiedä että tarviiko itse laitteen ohjelmisto muuttaa. Tässä kuitenkin esimerkki softan käytöstä. Tässä näin myös että jossain laitteessa akun koko oli 8000mAh joten sen koon muuttaminen onnistunee kait myös. Tässä tuon projektin foorumi: https://forum.robonect.de/index.php
Ja tässä esimerkki miten tuota värkkiä pystyy sitten hämmentämään.

Oppaassa on myös oma kappaleensa laitteen ja akun talvisäilytyksestä. Samoin siitä paljonko laite kerkiää leikkaamaan milläkin asetuksilla yms.

Tässä jotain sekalaisia kuvia terävirityksistä


Leikkuumoottorin herkän ylikuormittumisen saattaa selittää se että sen teho on vain 20W. Myös leikkuu logiikasta miten kone ajelee päättömästi on jonkinverran juttua. Joskus omiin silmiin osui myös tuon laitteen aiheuttaman radiohäiriöt (https://lampopumput.info/foorumi/threads/robotti-ruohonleikkurit-kokemuksia.16523/post-357114)

Täältä löytyy myös kuluttajan tekemä testi vuodelta 2017 eri leikkureista. Jos oot laittamassa tonnin noihin kiinni niin muutama euro testistä ei ole varmaan liikaa ettei tuu laitettua rahoja hukkaan. Muistelin että joskus osassa leikkureita oli sellaisia "ominaisuuksia" minkä vuoksi ne itseltä jäisi 100% varmuudella ostamatta.

Tuossa jotain https://rakennusmaailma.fi/testitrobottiruohonleikkurit/
 

metsänhoitaja

Aktiivinen jäsen
En ole lukenut ketjua kokonaan joten pahoittelut jos tulee toistettua jotain.
Minä en näe suurta arvoa noilla testeillä. Niistä voi ehkä nähdä jos jokin laite ei toimi uutena mutta eihän ne kerro mitään laitteen kestosta. Saattaahan se olla että jokin peli on uutena ok mutta miten lienee viiden vuoden kuluttua, toimiiko, saako edes osia.
Omien kokemusten perusteella suosittelen Hussea ja Hondaa. Minulla on ollut Husse jostain vuodesta noin 1998 ja se alkoi olla senverta kulahtanut pari vuotta sitten että ostin uuden. Tuttavat on sitä vuosien mittaan ihmetelleet niin paljon että nyt yli kahdellakymmenellä on oma Husse, parilla on Honda. Nuo kaikki toimivat todella hyvin ja ovat äänettömiä sekä terät kestävät ainakin kesän teroittamati jos ei ole kiviä nurmella. Toimivat tyyliin toukokuussa töihin, lokakuussa lepoon. Sitten on muutama niitä jotka ovat ostaneet jotain muita ja niistä on ollut enempi tai vähempi harmia, aika yleistä tuntuu olevan että kone on vain pysähtyneenä jossainpäin nurmea.
Tuota akkuhommaa vähän ihmettelen, ei kai sitä tarvitse erikseen talvisäilyttää. Kymmenisen vuotta kestää ihan sillä että nappaa syksyllä laturista pois ja sammuttaa koneen katkaisijasta ja vie talvisäilöön. Silläkään ei tunnu olevan väliä onko kone talven lämpöisessä vai kylmävarastossa.
Toinen ihmetyksen aihe on akun suurentaminen, miksi sitä pitää suurentaa, onko ostettu liian pieni laite? Auttaako suurentaminen mitään jos laite toimii niin että lataa tunnin ja leikkaa tunnin. Sitten isolla akulla lataa viisi tuntia ja leikkaa viisi tuntia. Lopputulema on sama, 50% on leikkuuta. Ja jos vaihtaa tehokkaamman laturin niin sitten se accu kuolee kolmassa vuodessa, hyöty mikä?
Hussen osista, ainakin vanhemmissa leikkuumoottori kestää sen koneen iän. Vanhempieni kone on ollut töissä 24/7 nyt noin 15 kesää ja leikkuumoottori on alkuperäinen. Enkä tiedä että kellekään tuttavistani olisi myöskään ko. osaa vaihdettu vaikka useimmat on yli 10-v vanhoja. Pyöränmoottori sitävastoin kestää tuollaista käyttöä vain noin kymmenen vuotta. Siellä on hiilet jotka kuluvat loppuun ja moottori maksaa vain noin 80€ joten ei kannata hiiliä uusia.
Yhden kaverin vaimo on parturi ja heillä ajomoottorista, tai oikeastaan ”vaihdelaatikosta ”hajosi rs-laakerin suojakumi kun irtohiukset kietoutuivat akselille ja kalvoivat kumin epätiiviiksi jolloin laakerin pyöriminen alkoi lopulta ahdistamaan. Eli hiukset ja langanpätkät kannattaa pitää nurtsilta pois. Heikoin lenkki noissa husseissa tuntuu olevan tuo laturin piirilevy. Niitä tiedän menneen ukkosella kymmenisen kappaletta niin että komponentit poksahtavat nimenomaan sieltä rajalangan kautta tulevan virtapiikin ansiosta. Itsellänikin on mennyt kaksi, samalla menee rajalanka poikki. Toisella kertaa oma lankani piti vaihtaa kokonaan kun se oli mennyt noin metrin pätkiksi. Langan pitäisi olla paksumpaa kuin 2.5 neliömillistä mutta enpä itsekään ole saanut aikaiseksi vaihtaa miehekkäämpää piuhaa tuohon.
 

fraatti

Hyperaktiivi
En ole lukenut ketjua kokonaan joten pahoittelut jos tulee toistettua jotain.
Minä en näe suurta arvoa noilla testeillä. Niistä voi ehkä nähdä jos jokin laite ei toimi uutena mutta eihän ne kerro mitään laitteen kestosta.

Tuota akkuhommaa vähän ihmettelen, ei kai sitä tarvitse erikseen talvisäilyttää. Kymmenisen vuotta kestää ihan sillä että nappaa syksyllä laturista pois ja sammuttaa koneen katkaisijasta ja vie talvisäilöön. Silläkään ei tunnu olevan väliä onko kone talven lämpöisessä vai kylmävarastossa.
Kestosta eivät kerrokaan mutta sillä ei liene mitään merkitystä jos laite on muuten "päästään" vialla eli logiikassa on jotain mätää mikä esim jättää laitteen jatkuvasti pelastettavaksi nurmikon laidalle. Esim tämä uusi Ryobi vaikutti sellaiselle ettei se kertomusten valossa osaa takaisin lataukseen. Tässä tietysti täytyy muistaa se että laitteiden pellin alla saattaa tapahtua muutoksia ajansaatossa.

Toinen on laitteen mekaaniset/sähköiset ominaisuudet, muistan että osa koneista ei suoriudu mäistä kunnialla vaan ne jäävät leikkaamatta ne kunnolla. Jossain tuo taisi johtua siitä ettei laite osaa ajaa mäkeä suoraan vaan kaartelee siinä. Mekaanisiin ominaisuuksiin liittynee myös se että joku piha saattaa olla sellainen että nurtsi on ympäröity vaikka aidalla tms jolloin sillä on merkitystä kuinka lähelle aitaa tuo laite leikkaa. Tuskin kukaan kuitenkaan haluaa jatkuvasti olla joka reunaa siistimässä trimmerillä.

Jotain suurimmaksi koottuja puutteita joissain merkeissä(poimittu testeistä):
Worx Landroid M
Jos laitteen lataukseen paluumatkalla sattuu jotain esteitä matkalle, laite jää jumputtamaan paikoilleen akun loppuun saakka. Samoin voi käydä normaali ajossa sekä laite saattaa hukata asetuksista mm kielen. Samoin tuossa on mainittu että ajaa rajalangasta silloin tälöin yli ja jää jumiin märälle nurmelle helposti.

Stiga Autoclip 225 S
Tuosta on taas mainittu että jää jumiin märälle nurmelle helposti vakiorenkailla ja kaivaa renkaiden alle kolot. Tasaisella nurmella ok.

Lyfco E1800
Epätasainen leikkujälki eikä löydä takaisin lataukseen.


Tälläiset kyllä jättäisin kauppaan suosiosta.

Hussesta puhuttaessa tiedän että monelle on esteenä hinta. He kokevat että laite on liian kallis. Jossain tapauksessa halvempi laite saattaa hoitaa homman aivan yhtä hyvin hinnan ollessa puolet vähemmän. Jos päältäajettava leikkuri maksaa 5000€ niin tätä samaa summaa ei olla valmiita sijoittamaan muoviseen robottiin. Nuo suurempien pihojen mallit ovatkin kyllä ylihinnoiteltuja minunkin mielestäni.


Akkuihin liittyen on miltei mahdoton tietää mikä on ollut perusongelma esim talvisäilytyksen osalta. Onko aikaisemmissa akuissa ollut jotain puutteita esim BMS:n suunnittelussa ja onko asia korjattu myöhemmissä versioissa? Sen mitä aiheesta olen lukenut niin tuo lienee ollut monen asian summa. Valmistajalta on tullut sekavaa ohjeistusta, latureita on ollut hajalla ja olen myös miltei varma että hommaan liittyy myös erilaiset BMS-versiot ja mahdollisesti vielä akkukennojen laatuvaihtelut. Saattaa olla että nykyinen ohjeistus on riittävä esim nyt kaupasta ostetuille laitteille ja niiden akuille.
 

Mikkolan

Vakionaama
Melkonen "induktiosilmukka" tuo rajauslanka, kuinka paljon noita ukkosvaurioita ilmenee?

Akun talvivarastoinnista tuli mieleen että jossain kiellettiin litiumakun lataaminen pakkasessa?
 

R-410A

Aktiivinen jäsen
Komppaan. metsänhoitajaa
” Tuota akkuhommaa vähän ihmettelen, ei kai sitä tarvitse erikseen talvisäilyttää. Kymmenisen vuotta kestää ihan sillä että nappaa syksyllä laturista pois ja sammuttaa koneen katkaisijasta ja vie talvisäilöön. Silläkään ei tunnu olevan väliä onko kone talven lämpöisessä vai kylmävarastossa ”

Ensimmäinen Auto Mower ostettu 2001. Syksyllä autotalliin akku pysyy leikkurissa ja keväällä hommiin,.leikkuuterät 3 kpl vaihdan yleensä kerran vuodessa kustannus 8 €, terät 9 kpl maksoi 2017 23 €

Näin toimin myös uuden Auto Mowerin kanssa vuodesta 2013 akku pysyy leikkurissa kiinni. Ei ole ollut murheita akun ( alkuperäinen akku ), eikä muutenkaan leikkurin toiminnan kanssa.
Olen eläkkeellä oleva seniori jonka kaikki toiminnot on hidastunut, mielestäni siinä on jo tarpeeksi tekemistä että muistaa käynnistää ja pysäyttää leikkurin. Sateen sattuessa robotti saa vapaapäivän.
Omakotiasujalla on paljon muutakin tekemistä, mm siivous ikkunoiden pesut ym. Pitää antaa perheelle, erityisesti vaimolle laatuaikaa kun "fiilistellä" leikkurin kanssa. Anteeeksi Robomowin ja muidenkin leikkurin omistajat !
”Halvalla ei saa laatua !”

Ps tietysti jos on murheita oman leikkurin kanssa , saahan tältä palstalta hyviä neuvoja ongelmiin.
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Akun säilytykseen varmaan vaikuttaa se kuluttaako se itse sähköä ihan vaan purkautumalla tai BMS:ää syöttäen. Tätä voi olla vaikea mistään tietää, mutta kohtalotovereiden kertomuksistahan se selviää. Minulla tuon sähkömopon akuissa on BMS, väylä ja vilkkuvia ledejä aina hereillä, ei sitä ole ollut ajatus seisottaa pitkiä aikoja.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Toinen ihmetyksen aihe on akun suurentaminen, miksi sitä pitää suurentaa, onko ostettu liian pieni laite? Auttaako suurentaminen mitään jos laite toimii niin että lataa tunnin ja leikkaa tunnin. Sitten isolla akulla lataa viisi tuntia ja leikkaa viisi tuntia. Lopputulema on sama, 50% on leikkuuta. Ja jos vaihtaa tehokkaamman laturin niin sitten se accu kuolee kolmassa vuodessa, hyöty mikä?
Nyt selvisi mikä tähän oli syynä. Ajaminen haluttiin tapahtuvan tietyyn kellonaikaan silloin kun nurtsilla ei ole mitään muuta käyttöä tai kastelua tms... Tuolla suurella akulla laite leikkaa nurmikon kerta pierasulla eikä käy laite käy välillä latailemassa.

Saksalaiset tuntuvat olevan innokkaita myös kokeilemaan erilaisia teriä, jostain syystä leikkuuaika muuttuu paljon myös terien mukaan ja sitä saattaa saada huomattavasti lisää. Onhan tuo melkoisen silppurin näköinen jo. Jotkut ajavat nurmikkonsa vielä 2-3cm mittaiseksi :oops:
 
Ylös Bottom