Sähkön siirtoyhteyksistä juttua

Koelli

Aktiivinen jäsen
Myönnän olevani aivan yössä näiden pullonkaulatuottojen ideologioiden taustoista. Siltikin, en ymmärrä, että miksi siitä pitää ansaita, että jokin ei toimi.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Pystyykös tällä joku nettoamaan? Eli sähkö tulee Venäjältä Suomeen, sieltä Viroon ja takaisin Venäjälle? Millaistahan hintaa Venäjän sähköstä maksetaan?
1643745205600.png
 

kotte

Hyperaktiivi
Siltikin, en ymmärrä, että miksi siitä pitää ansaita, että jokin ei toimi.
Tarkoitus olisi (vahvistettujen sääntöperiaatteiden mukaan), että rahat pitäisi käyttää pullonkaulojen poistamiseen, jos tämä on kohtuullisesti toteutettavissa. Suomessa näin on toimittukin viitaten vuosikausien historialliseen perspektiiviin, Ruotsissa ei lähimainkaan yhtä onnistuneesti.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Norjan 4. suurimman vesivoimatuottajan , Agder Energin TJ on huolissaan poliittikojen puheista ja norjalaisen teollisuuden vaatimuksista neuvotella englannin ja saksan kaapeleihin liittyviä vientimääriä uusiksi. Puheissa on ollut mm että viestiä pitäisi rajoittaa jos altaiden taso on alle 25 vuoden mediaanin. Kyseinen firma on puhunut pitkään kaapeleiden puolesta. Saas nähdä tapahtuu asian suhteen jotain liikkeitä suuntaan tai toiseen...

 

fraatti

Hyperaktiivi
Ruotsin korkeat sähkönhinnat ovat saaneen Hansa power bridge-kaapelin Ruotsin ja Saksa välillä vastatuuleen. Rakentaminen oli tarkoitus alkaa 2024. Kapasiteetti olisi 700 MW. Nyt taitaa näyttää siltä että suuri ja mahtava euroopanlaajuinen markkina on hiukan vastatuulessa eikä kaapeleiden rakentaminen minne tahansa ole oikein huudossa kun on huomattu että Euroopan hinnat(ja poliittisten päätösten seuraukset) myös seuraavat perässä.

Swedish businesses and politicians have called for a stop to the planned 700 MW Hansa Power Bridge power cable to Germany following a winter with record high electricity prices.
1644422026553.png


Norjalaiset ovat myös luopuneet ajatuksesta pohjanmeren tuulipuiston ja samalla myös ulkomaille suuntautuvasta hybridikaapelista jonka tarkoitus olisi ollut vielä sähköä tuulipuistosta Norjaan(ja myös ulkomaille). Nyt siitä kaavaillaan että se yhdistäisi Norjassa kaksi eri hinta-aluetta toisiinsa.

 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Ruottissa tuumaillaan että siirtoyhteyksien luvitus ja valmistuminen vie siellä 1,5x sen mitä Suomessa. Samassa on mainittu Aurora piuhan poikkipinta-ala jossa ruottalaiset käyttävät vahvempaa karvaa, umpijöötinä 3x 26mm vs 3x 34mm per vaihe. Terästähän nuo taitavat olla. Mitähän moinen mahtaa oikein painaa metrille...

Fingrid builds duplex and triplex lines (two or three lines per phase) with 565 square millimeters of conductor area. Swedish power grids use only 910 mm2 triplex.
 

tet

Hyperaktiivi
Euroopanlaajuinen "Supersiirtoverkko" voisi laskea sähkön hintaa 32% Irlantilaisen tutkimuksen mukaan.
Todennäköisesti kuitenkin jossain muualla kuin Pohjoismaissa... :hmm:
Mitä suurempi verkko, sitä vähemmän tarvitaan ylikapasiteettia kattamaan sääolosuhteista johtuvia kuoppia uusiutuvan energian tuotannossa. Suomi voi olla kokonaan tuuleton, mutta jo naapurimaissa tuulee enemmän. Toisella puolella mannerta todennäköisesti vielä enemmän. Joka tapauksessa uusiutuvien tuotantokapa määritellään kertoimella tarve kertaa x. Lukua x voidaan pienentää sitä enemmän, mitä suurempi maantieteellinen alue on hommassa mukana.
 

Nihan

Aktiivinen jäsen
Uudet siirtolinjat toimivat siis käytännössä Saksan ja muiden energiatuotantonsa sotkeneiden väylänä exportoida korkeat hintansa pohjoismaihin. Sivutuotteena saavat energiaintensiivisen teollisuutemme kilpailukykyä syötyä pois.

Hyvinhän se meni taas.
 

pelzi_

Vakionaama
Eli lopetetaan samalla paperin vienti ettei muut saa "exportoitua kalliita paperinhintojaan?"

Kyllä ottaa saavutetut edut koville.
 

Nihan

Aktiivinen jäsen
Ei tuo kovin syvällistä ajattelua vaatine sen näkeminen mikä ero on energialla ja vessapaperilla.

Kyllähän tällä energiamarkkinoiden nopealla muutoksella on helposti kauaskantoisia ja laajoja seurauksia. Huolestuttavinta on että koko homma on tuntunut tulevan pyytämättä ja yllätyksenä vähän kaikille Norjasta Suomeen. Saksalle varmasti käy hyvin että saavutetut etumme siirtyvät heille.
 

tet

Hyperaktiivi
Uudet siirtolinjat toimivat siis käytännössä Saksan ja muiden energiatuotantonsa sotkeneiden väylänä exportoida korkeat hintansa pohjoismaihin.
Uusiutuva energia alkaa olla halpaa kuin saippua, vaikea nähdä miksi hinnoille noin päin kävisi. Kyllä se loppujen lopuksi ennemmin laskee Keski-Euroopassa, kuin nousee meillä. Lyhyellä tähtäimellä nousee kyllä, kun sitä halpaa uusiutuvaa ei vielä ole tarpeeksi. Mutta kuten todettua, Suomi on muutaman vuoden kuluttua omavarainen sähkön suhteen vuositasolla, tuulivoimakapa nousee sellaista tahtia ja tuleehan tuosta yksi ydinvoimalakin siihen jatkoksi. Fossiilista poistuu, mutta tuulta tulee kovempaa tahtia tilalle.
 

bungle

Vakionaama
Saksalle varmasti käy hyvin että saavutetut etumme siirtyvät heille.
Täytyy sanoa, että Suomi on kyllä kallis. Sähkö oli muutaman muun asian ohella (internet, koulutus, terveydenhuolto) niitä viimeisiä, jotka täällä olivat edullisempia kuin vaikkapa Saksassa. Sähkössä on se ikävä puoli, että sen nouseminen nostaa myös niiden muiden asioiden hintoja (ruoka, juoma, vaatteet, kulkuvälineet...), jotka täällä olivat jo selvästi korkeampia kuin vertailumailla. Leikitään olevamme vauras maa, että päästään istumaan herrojen pöytiin maksumiehiksi, vaikka persaukisia kaikki tyynni. Norjassa toki kaikki kalliimpaa, mutta siellä asiaa auttaa huomattavan hyvät liksat.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Muistaakos kukaan tälläistä tai aiheesta käytyä keskustelua?

 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen

Hela Gotland strömlöst – underhållsarbete gick snett​


Strömmen åter tillbaka på hela ön​

 

fraatti

Hyperaktiivi
Rajasiirtoyhteyksiä vahvistetaan ja Suomen sisäistä sähkön siirtokykyä kasvatetaan

Investointien kasvun takana on tavoite uusien rajasiirtoyhteyksien rakentamisesta Ruotsiin ja Viroon jo 2030-luvun alkupuolella. Yhteydet tehostavat sähkömarkkinoiden toimintaa ja edistävät tuulivoimavaltaisen sähköjärjestelmän tasapainottamista. Uudet rajasiirtoyhteydet edistävät luopumista fossiilisen energian käytöstä mahdollistamalla sähkön tuotannon ja kulutuksen kasvun Suomessa.

Tämän vuosikymmenen tärkein kantaverkkoinvestointi on uusi Suomen ja Ruotsin välinen sähkönsiirtoyhteys Aurora Line. Sen rakentaminen alkaa tänä vuonna Suomen puolella ja yhteys valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2025. Suunnitteilla on myös neljännen Ruotsin yhdysjohdon, Aurora Line 2:n rakentaminen 2030-luvun alussa. Lisäksi Fingrid suunnittelee Suomen ja Viron välille kolmatta Estlink-tasasähköyhteyttä. Yhteys voisi toteutua 2030-luvun alkupuolella.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Viimeksi muokattu:

kotte

Hyperaktiivi
Baltian on kiinni Venäjän sähköverkossa. Mitkä irtautumisessa ovat esteenä? Tuotannon / inertia puute?
Vaiko sittenkin puutteelliset voimansiirtoyhteydet? Säätöjärjestelyjä varmaan pitäisi kehittää, mutta on tuskin kynnyskysymys. Sen sijaan siirtoyhteydet on integroitu aika vahvasti Venäjän ja Belarussian siirtoverkkoihin ja jollei yhteyksiä kokonaan katkaista, tarvitaan ainakin johtojen korvaamista tasavirtalinkeillä.
 

tet

Hyperaktiivi
Taitaa sieltä inertiaakin puuttua. Alla olevan uutislinkin tieto kertoo EU-rahoitteisesta projektista, jolla parannetaan Baltian valmiutta tahdistukseen Keski-Euroopan verkkoon. Yhtenä rahoituskohteena on jokaiseen Baltian maahan rakennettavat isot tahtikoneet, joilla lisätään verkon inertiaa nopeuden häiriötilanteiden varalle. Pääkohteena on kuitenkin Puolan ja Liettuan välinen merikaapeli (Harmony Link), jonka on tarkoitus myöhemmin helpottaa myös merituulivoiman liittämistä järjestelmään.

 

fraatti

Hyperaktiivi
Acer on hylännyt ruotsin hakemuksen FI - SE3 siirtoyhteyden kapasiteetin rajoittamisesta, 70% kapasiteetista pitäisi olla käytössä. Nyt Suomesta ei ole voinut viedä sähköä Ruotsiin kun muutamia satoja MW tuon yhteyden kautta.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Eteläruotsin ja Saksan väliin 700 MW dc kaapeli 2024 →

Vaikutukset eteläruotsin sähkönhintoihin samanlainen kuin etelänorjassa?

Svenska kraftnät is planning the new power line Hansa PowerBridge between Hurva in Hörby municipality and Güstrow in Northern Germany. The link is built as a 700 MW DC cable in co-operation with the German system operator 50Hertz.

ko. kaapelin byrokratia on mennyt askeleen eteepäin.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Fingridin skenaarioissa pohjois-ruotsissa oli sähköylijäämää vuonna 2030.
1657544732867.png

Ruotsin verkkoyhtiön mukaan sähköbalanssi on 30 TWh pakkasella tuolla alueella vuonna 2030.


Tuonnehan on nyt rakenteilla Aurora line suomen ja ruotsin välille ja taitaa jo laajennustakin olla kaavailtu... Mitä lie tulossa tuonne mutta ruotsalaisten skenaarioissa sinne imuroidaan sähkö ympäriltä. Vajetta 2045 Tanskan vuosikulutuksen verran.

 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Oliko tuo vuosi sitten vielä pimennossa? Jotenkin rivienvälistä olisin lukevinani että tuossa on jotain yllätysmomenttia mukana.
Hanke kattaa kai kaikki nykyisetkin SSAB:n tehtaat ja valmista pitäisi olla joskus 15 vuoden päästä. On siinä vielä liikkuvia osia aika paljon, eikä järjestystä ole varmaan lukittu. Ensimmäinen oikea tehdas jossain keskiruotsissa muunnetaan kai 2026 tähän vetyprosessiin.
 

kotte

Hyperaktiivi
Pohjois-Ruotsissa on suuret varastoaltaat ja paljon vesivoimatehoa, eli käytännössä suuri akkupatteri. Paljon sähköä käyttävä teollisuus kannattaa perustaa akun viereen. Periferiasta voidaan johtaa siellä tuotettua sähköä silloin, kun sitä syntyy. Voimajohtoja tarvitaan, kun maksajat ovat valmiita maksamaan investointeja. Maksajia ovat sähkön tuottajat (tuulivoimayhtiöt) ja kuluttajat (terästeollisuus ja pidemmällä tähtäyksellä vedyn tuottajat sitten, kun noita ottaa syntyäkseen). Kotitalouskuluttajilla ei ole tässä mitään muuta roolia, mutta jos tuotantoa rakennetaan etupainotteisesti, heille voi myydä sähköä ja myöhemmin mahdollisen niukkuuden kasvaessa nostaa hintoja niin, että heistä puolestaan pääsee tarvittaessa eroon. Heitä tietenkin kannattaa lobata alkuvaiheessa, jotta hankkeet saavat myönteisempää julkisuutta.
 
Back
Ylös Bottom