Akkuteknologia

fraatti

Hyperaktiivi
Valmet Automotive tuo modulaarisen akkujärjestelmän, joka on tarkoitettu työkoneiden laitevalmistajille ja integraattoreille. Uusi Power Pack on suunniteltu etenkin vaativiin ja matalan lämpötilan käyttöympäristöihin.

Valmet Automotiven Power Pack soveltuu voimanlähteeksi maa- ja metsätalouden sekä rakennus- ja kaivosalan laitteisiin, raskaan liikenteen ajoneuvoihin, linja-autoihin sekä sähkökäyttöisiin teollisuuslaitteisiin ja -sovelluksiin.
 

TopiR

Aktiivinen jäsen
Hinnat on aivan linjassa sen kanssa mitä autovalmistajat ovat ilmoittaneet että takaisinkutsut maksavat. 100$/kWh raja lähestyy.
Tuolla on liian hyvät hinnat - onkohan huijaussivusto:


1638702151982.png


Veroton hinta on 27 € --- 127 € (USD 144) / kwh.

-Topi
 

Muukalainen

Aktiivinen jäsen
Kuitenkin valmis akku jossa on ne CATL akkut, hinta ~500€/kWh sis. alv


Se on matalan jänniten akku 48V, uusi teknologia on 100V

Kysymys olisi siis miksi valmis akku on niin kallis. Kyllä se sisältä BMS, nestejäähdytyys,
ja kunnon kotelon no hinta ero on tosi korkea.
 

pelzi_

Vakionaama
Siksi, että kasaus on työlästä ja sitä ei kovin moni voi tehdä itse, ja jos siellä on viallinen kenno tai mikään muu osa niin asiakas tulee vaatimaan korjausta, kennon myyjä luultavasti ilomielin lähettää yhden viallisen tilalle yhden uuden, akuston myyjä ei tuosta vaan anna uutta akustoa.
 

siwer

Vakionaama
Se on kallis koska siinä ei ole tapahtunut sitä vallankumousta mikä esim. aurinkoinverttereissä tapahtui.

Kristallipallossani näkyy sumun seassa viitteitä siitä että kyllä se tulee tapahtumaan.

Mutta tarvittaisiin monta kilpailevaa valmistajaa joista jokainen uskoisi myyvänsä koneita sadoissatuhansissa. Minimalististen ja halvalla valmistettavien ja silti luotettavien tuotteiden valmistaminen ei ole helppoa, ja tuotantolinjaston automaatio vaatii sekä rahaa että luovuutta.

BMS:n ei tarvitse olla ihmeellinen ja kallis, eikä nestejäähdytys ole mikään välttämättömyys ellei puhuta todella isoista jatkuvista purkutehoista.
 

kotte

Hyperaktiivi
tuotantolinjaston automaatio vaatii sekä rahaa että luovuutta.
Ja noille kehityskustannuksille tarvitaan ensin tuottoa. Myöhemmin pääomaa yllin kyllin omaavat "apinat" hiffaavat tuottomahdollisuudet (kapea, mutta pitkä leipä) "pilaavat" rahastuskoneen, joka perustui niukkuuden jakamiseen.

Riskeinähän asiassa on, että joku keksii huomattavasti halvemmalla valmistettavan paikallis- ja kotikäyttöön soveltuvan akkukemian, jollin ei tarvitse maksaa ajoneuvokäytön vaatimuksista aiheutuvia lisäkustannuksia. Vasta myöhemmin näkee, miten käy.
 

rema

Aktiivinen jäsen
Tuolla on liian hyvät hinnat - onkohan huijaussivusto:


katso liitettä 74834

Veroton hinta on 27 € --- 127 € (USD 144) / kwh.

-Topi
Näitä 200 kpl yhteen saadaan 42,4 kWh ja hinta on 6696 €.
 

rema

Aktiivinen jäsen
Eipä se kennokasa silti mitään hyödyllistä tee ilman mekaanisia ja elektronisia osia.
Ilman muuta tarvitaan tietenkin näiden komponenttien yhteenliitäminen, huomatkaa mikä mahdollisuus on jo nyt toteuttaa kustannustehokkaasti sähköenergian varastointi.
 

Mikki

Hyperaktiivi
Ilman muuta tarvitaan tietenkin näiden komponenttien yhteenliitäminen, huomatkaa mikä mahdollisuus on jo nyt toteuttaa kustannustehokkaasti sähköenergian varastointi.
Siis miten tuosta läjästä kennoja saa aikaan kustannustehokkaan sähköverkkoon liitetyn akuston, mikä älykkäästi osaa ladata ja purkautua esim. pörssisähkön mukaan?

Kyllä aika hiivatan iso osa kustannuksista puuttuu vielä siinä kohtaa kun kennot on pihassa. Puhumattakaan, että ostat tuon akuston paketoituna valmiiksi tuotteeksi.

Mutta vaikka olisi mikä propellihattu sähkömies, niin aika paljon pitää vielä kaivaa lompsaa. ennenkuin tuo läjä kennoja on kiinni kiinteistön sähköverkossa.
 

TopiR

Aktiivinen jäsen
Mutta vaikka olisi mikä propellihattu sähkömies, niin aika paljon pitää vielä kaivaa lompsaa. ennenkuin tuo läjä kennoja on kiinni kiinteistön sähköverkossa.
Sarjaankytkettynä noi akut on 200 * 3,7 V = 740 V. Aika passeli jännite jollekin 5-10 kW (string) aurinkoinvertterille.

BMS pitää olla, mutta toi lienee helpoin tapa saada kiinni verkkoon.

Jotkut mikroinvertterit taisi olla semmoisia jotta kenno on galvaanisesti isoloitu verkosta. Input-jännite on jossain 40-55 voltin huitevilla.

Laittaa 14 kennoa rinnan ja niitä 14 sarjaan (196 kennoa) ni ollaan 51 voltissa ja BMS:n tarttee tasapainottaa vain 14 kennoa. Nuista sitten syöttää 20 aurinkokennon mikroinvertterisettiä (esim 5 kpl 4-inputtista).

Akkujen jäähdytys ja muu turvallisuus on vielä oma lukunsa ja pitää hoitaa kuntoon, mutta se verkkoon kiinnittäminen ei nyt niin kovin vaikeaa ole.

-Topi
 

Mikki

Hyperaktiivi
Akkujen jäähdytys ja muu turvallisuus on vielä oma lukunsa ja pitää hoitaa kuntoon, mutta se verkkoon kiinnittäminen ei nyt niin kovin vaikeaa ole.

Niin mutta tuo "oma lukunsa" pitää ratkaista ennenkuin kennoläjän voi ottaa käyttöön oikeasti. Siis sitä vain kritisoin kovasti kun Rema niin optimistisesti laskee että tuo kennoläjä == akuston hinta. Se on kaukana loppusummasta.
 

TopiR

Aktiivinen jäsen
optimistisesti laskee että tuo kennoläjä == akuston hinta
Oli tuolla valmiita akustojakin:


Tohon raksii BMS:n ja vaikka GoodWe:n CAN-kontrollerin. Hinta jää alle 3000 euron (10 kWh).

GoodWe:n 6 kW akkuinvertteri maksaa 1600 € (rahteineen).

460 € / kWh. Taitaa lähestyä valmiiden systeemien (PowerWall näyttää olevan 500 € / kWh) hintaa...

-Topi
 

siwer

Vakionaama
Jäähdytys ratkeaa tekemällä tarpeeksi iso kapasiteetti, niin että kapasiteettiin suhteutettuna käyttöteho on maltillinen. Kapasiteettiahan ihmiset haluavat, ja koska se on nyt kennotasolla jo aika edullista, ei siitä kannata säästellä. 5kWh akku josta halutaan ottaa 5kW vaatii huomattavaa lämpösuunnittelua, 15kWh akku josta otetaan 5kW selviää tuossa suhteessa "ilmaiseksi".

Kun lataus- ja purkuvirrat ovat pieniä, jäähtytystä ei käytännössä tarvita. Koko paketti jäähtyy passiivisesti ulkokuorensa läpi, tai jollain minimaalisella vaivalla (esim. muutama ilmajäähdytyskanava). On syytä muistaa että li-ion-akun hyötysuhde on suhteessa virran ja kapasiteetin suhteeseen. Hukkateho on neliöllinen virtaan nähden. Tämä on mielestäni helppo osa.

Turvallisuus onkin kinkkisempi. Perinteisesti tuota on ratkottu kennotasolla, ja jos se riittää, akkupaketin tekeminen on helppo. Jos haluaa parantaa turvallisuutta akkupakettitasolla, kuten isossa kotiin sijoitettavassa mielestäni pitää, niin tämä on eniten paukkuja vaativa osa, etenkin jos haluaa myös todistaa sen turvallisuuden.

Invertteriosassa pätee normaali elektroniikan skaalautuminen; kun on rahaa palkata oikeat kyvykkäät suunnittelijat ja organisoida massavalmistus, se ei maksa mitään. Aurinkoinvertteritekniikkaa voi lähes sellaisenaan hyödyntää, mutta kyllä se kannattaa kustomoida juuri siihen akkukäyttöön.

Kokenut ja osaava kotikötöstäjä voi turvallisuudesta vähän (mutta ei silti järjettömästi) tinkien toki askarrella melko edullisenkin installaation, kun ei laske työtunneilleen hintaa.
 

pelzi_

Vakionaama
Kotiakussa turvallisuuteen on kuitenkin keinoja mitä autossa ei ole, kuten esim. akuston laittaminen altaaseen joka täyttyy hanasta vedellä jos alkaa tulla liian kuuma. Akku tuhoutuu, mutta talon pitäisi säilyä.
 

siwer

Vakionaama
Kotiakku saisi mielestäni olla myös melko kookas, mutta industrial designerit ovat tästä eri mieltä ja yrittävät pakottaa pieneen "tyylikkääseen" laatikkoon.

Paino on ärsyttävämpi, mutta palon leviämisen saa estettyä halvoilla ja kevyillä vanhoilla keksinnöillä kuten ilmaraoilla ja ohuilla pellinpaloilla. Kokoa nuo kasvattavat merkittävästi.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
En muista onko tämä ollut täällä aikaisemmin, mutta merivedestä litiumia?
merivedessä on vaikka mitä - ongelma on että kovin vähän, litiumia 0,17 miljoonasosaa ja siksi vastaavat hankkeet ovat vaatineet liian hirmuiset laitteistot jotta saataisiin järkeviä määriä tuotetta tuutista ulos. Tuossakin arveltiin ettei kannata yksinään, mutta jos samalla tulee muutakin niin voisi ehkä kannattaa. Ehkä joku sellaine combolaitos vielä keksitään, siinä voi sitten samalla vielä putsata vettä.
 

kotte

Hyperaktiivi
Onhan tästä litiumin keräämisestä merevedestä ollut ennenkin juttua siinäkin mielessä, että litiumia on onnistuttu rikastamaan ionihartsimaisiin yhdisteisiin tai sitten sähköjännitteen avustamana samantapaisesti käyttäytyviin materiaaleihin kuin litiumioniakkujen tyypilliset katodimateriaalit. Noilla on lukemani mukaan saatu litium-pitoisuus rikastetuksi materiaalissa lähelle natriumin pitoisuutta merivedessä tai tuossa rikastusaineessa, jolloin litiumin erottelu voisi muodostua kannattavaksi, jos itse rikastusmenetelmä saadaan taloudellisesti kannattavaksi. Mereen pitäisi sitten ankkuroida kellumaan jonkinlaisia passiivisia rikastusmattoja, joita sitten ajoittain käsitellään litiumin eristämiseksi. Litiumia merivedessä sinällään riittäisi kertaluokkia enemmän kuin mistään muusta lähteestä on taloudellisesti saatavilla.
 

fraatti

Hyperaktiivi

fraatti

Hyperaktiivi
Suomessa viritellään vakavissaan synteettistä korviketta sellutehtaan jätteistä jalostaen, vrt. https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...utuminen/d1cc6237-4686-467e-a5d8-2f7b06d597df, https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...-ainetta/b5797743-030e-4683-bd73-abfc2b9969f1. Valitettavasti nuo perusteelliset artikkelit taitavat olla maksumuurin takana.
Joo, täällä taisi olla joskus linkit artikkeliin mikä ei ollut maksumuurin takana. Yleltäkin on joku pikkupätkä.

Tuossa on kuitenkin Stora Ensolta jutut tuosta.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Ruotsista Northvoltilta ensimmäinen akkukenno ulos.

Taitaa tuo touhu haukata aikas paljon sähköä kanssa, tuossa mainittu että 1,5% ruotsin sähköntuotannosta. Tosin tuo ei ole mitään jos tuo tuleva erilainen teräsprosessi haukkaa 1/3 sähköstä(vetyä). :oops:

It is using Sweden’s large amount of renewable hydroelectric power in the north to produce battery cells as sustainably as possible and also hopes to tap into mineral deposits in the north of the Nordic region. The gigafactory will use 1.5 per cent of Sweden’s total electricity production when finished, while a nearby green steel project could consume up to a third of current capacity.
 

fraatti

Hyperaktiivi
BBC:llä juttu akun litiumista ja ylipäätään akun kierrättämisestä. Jutun mukaan kierrätys on haastavaa tai ei onnistu helposti. Tonni litiumia vaatii myös melkoisen määrän vettä, 2,3 miljoonaa litraa. :oops:


En tiedä onko maksumuurin takana, itsellä ainakin aukesi. En tiedä johtuuko tuosta vai onko kaikille avoin.
 

kotte

Hyperaktiivi
onko maksumuurin takana, itsellä ainakin aukesi.
Onko BBC:llä yleensäkään tarjolla maksumuurin takana olevaa aineistoa (vrt. Yle)? Toki audiovisuaalisen materiaalin osalta pitävät kiinni tekijänoikeuksistaan ja pyytävät kaupallisesta käytöstä korvauksen. Eihän noita verkossa tyypillisesti edes jaeta kaikille vapaasti saataville. Eipä heidän uutisiaan ja tekstimateriaaliakaan tietenkään saa levittää sellaisenaan luvatta suurempina pätkinä kuin normaali sitaattioikeus sallii.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Hyvä vai huono uutinen!? omasta mielestä kumpikaan merkki ei koskaan ole vakuuttanut. ;D
Milläs autolla itse ajat? Monesta eurooppalaisesta autosta löytyy boschin valmistamia osia, erilaisia ohjainyksiköistä jne... vaikka nyt esim abs, airbag ja ties mitä muuta.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Teslalle luvataan tällä hetkellä parhaimmillaan 650 kilometrin kantamaa yhdellä latauksella. Uusimpien raporttien mukaan Panasonic valmistaa Teslalle ensi vuonna akkuja, joilla ajomatka pitenee viidenneksellä eli 750 kilometriin yhdellä latauksella.

Teslan Elon Musk on jo aiemmin kertonut alustavia tietoja tulevista akuista. Muskin mukaan lisätehon lisäksi akustot tulevat olemaan 14 prosenttia edullisimpia valmistaa. Kun akuston osuus sähköauton hinnasta on lähes kolmanneksen, pitäisi kehityksen näkyä myös uusien sähköautojen hinnassa.

Tulevat akustot perustuvat uudenlaiseen 4680-kennoon, jonka mitat ovat 46 x 80 millimetriä.
 

Mikki

Hyperaktiivi
Tuollainen 750km lukema kesäkelillä ja sitä myöten ehkä 450-500km lukema talvella on kaikinpuolin riittävä 99%:lle kuluttajista. Tuohon kun Tesla pääsee ja hinta alemmas niin myynti pomppaa taas.
 
Back
Ylös Bottom