Nyt grillataan!

Jolberious

Vakionaama

Sitä jos ihan vaan makkara makkaraa.

Bratwurstit jne myös uppoaa itselle ilman ongelmia.

PS. Vaikka miten grilliruokaa on syönyt, maaliskuusta tähän päivään näyttää paino tippuneen 8kg :oops:
 

Mikki

Hyperaktiivi
Itse uskon että lihansyönti laihduttaa pitkälti siksi että se pitää nälän pois pitkään.

Jonkun pasta-pesto annoksen kun syö niin ei jälkiruokaan kerkiä kun on jo taas nälkä
 

Harrastelija

Vakionaama
Vaikkapa Atrian Käriste... kärkkäri, kuten ne pohjanmaalla kai sitä kutsuu.
Minun käsittääkseni aito kärkkäri ei ole perusmakkara vaan ryynimakkara.
Itse ainakin pidän perusmakkarana Hiillosta yms.
Tosin grilleillä muitakin makkaroita taidetaan kutsua kärkkäreiksi vaikka eivät ”aitoja” olisikaan.
 

Mikki

Hyperaktiivi

Tätä tarkoitan.
 

fraatti

Hyperaktiivi

Tätä tarkoitan.

Tutun vaimo on atrialla töissä. Sanoi että älkää ainakaan ostako atrillia ku siihen on jauhetta vaan kaikki "ylimääräinen", nahat yms. :D
Eipä se näytä maksavankaan kun egen paketti.

Itsekin samaa mieltä. Valtaosa "lihaisista" makkaroista ei ole hyviä.

Kannattaa tutustua wigrenin nysä makkaraan ja Atria Artesaani Lämminsavustettu Raakamakkara Gouda. Itselle ainakin maistuu nuo hyvin.
 

kuumitta

Jäsen
Kyllä sen erottaa jos makkaransa paistista tekee, mutta muutkin osat käyvät hyvin ja eroa ei niin paljoa lopuksi tule. enempi sen jauhaminen vaikuttaa.
Itse olen miettinyt tuota niin, että liha + mausteet ovat olennainen osa makua, mutta hyvän makkaran tekee sen makkaran rakenne.

Tein äsken nopean tutkimuksen.
Havainto 1: Kabanossi on yleisnimi puolalaiselle pitkälle ja hoikalle makkaralle, jonka HK on saanut rekisteröityä
Havainto 2: Lihapitoisuus ruudussa luki 75% ja tuoteselosteessa oli liha vesi koneliha
Havainto 3: tuoteseloste sanoi 8x % liha ja lihantyyppiseksi prosentiksi

Kabanossia pidän lihaisana originaalina jopa tylsän makuisena ja lötkönä makkarana. En kuitenkaan missään nimessä huonona.
Tampereen lihajalosteen Ripa tarjosi jämäkkää makkaraa. Lihapitoisuus oli päälle 50% ja tuntui lihaisammalta, koska rakenne oli jämäkkä.
 

pamppu

Vakionaama
Huiluntuhti täälläkin yleensä. Toki välillä kokeillaan ihan mitä sattuu, mutta tuo on perusvarma tavara, jonka voi valmistaa ihan missä ja miten vaan tai kiskaista paketista kylmänä.
 

specialist

Aktiivinen jäsen
Ostin myös Lihajalosteen grillimakkaraa, ei ollut Ripa mut lihapitoisuus oli myös aika alhainen. Ajattelin, että tuli tehtyä virhe mutta olikin yllättävän hyvää kun oli jämäkkää eikä menny heti jauhoksi suussa.
 

Lappanen

Vakionaama
Ite kyllästynyt perinteisiin jauhomakkaroihin, toki muutaman kerran vuodessa syötynä nekin vielä menee. Yleensä 2 jauhista riittää vaikka vatsaan sopisi enemmänkin, alkaa vaan etomaan.

Sitten tutustuin raakamakkaroihin, joita alkaa olla jo aika useaa eri mallia. Niitä menee napaan niin että ruskaa eikä töki yhtään, on ne vaan Makkaroita niihin jauhoisiin verrattuna.
 

kalanteri

Jäsen
Itse tykkään juurikin enempi niistä "jauho/sorkka/kärsä/kamara/nahka/yms. tavarasta, esim. perinteinen Hiillosmakkara, sitä kun pannulla lämmittää pienellä lämmöllä n.3-6h, niin on muuten kuori ihan törkysen suun myötästä.
Toki jokainen omilla tyyleillä.

Muissa ruoissa sit asiat toisin....
 

kurre orava

´niin pienen hetken rakkaus on lumivalkoinen...´
On tänä vuonna muutama sieniretki tehtynä ja jonkinlaista saalistakin saatu, ainakin muutaman kastikkeen verran. Mutta täällä lounaiskolkassa on sen verran kuivaa että noita joutuu pysyvästi kosteista paikoista etsimään.

Saaristolaisilla on tapana sanoa että pieni sade tekisi kyllä hyvää, minun perunoilleni ja naapurin kuivalle heinälle... Sadetta tosiaankin kaivattaisiin täälläpäin. Heinätkin lienee jo suurimmaksi osaksi korjattu sisälle suojaan aiemmin. Viljasatoa tosin puidaan nyt joten maajussit tuskin yhtyvät tuohon sadetoivomukseen. No, kaipa tuota vettä tulee myöhemminkin, nousee silloin taas sieniä.
 

Jolberious

Vakionaama
Elämäni eka kamadolohi.

Tarvitset:
110gr merisuolaa, 110gr sokeria ja vähän pippuria.
Lohifileen
Kamadon

Työvaiheet:
-Hanki lohi (tosimies kalastaa sen tietenkin itse, samalla kun hätistelee Alaskassa mustakarhuja pois apajilta. Itse tyydyin kalatiskiin)
-Nypi ruodot pois
-3h fisu suolauksessa, tämän jälkeen huuhtelu (suosittelen pidempää suolausaikaa, jopa 12h näyttää ohjeet)

Kamado tulille, n.180°C oli itselläni, savustukseen käytin erään Tennesseeläisen tislaamon lastuja
Sisälämpö 48asteeseen, tämän jälkeen mittari pois, luukut täysille ja pari kolme minuuttia odottelua.
Ota kala pois, anna vetäytyä (pinnan kuivua) minuutti-pari, ota pieni maistiainen ja huomaa että puolikas kala tuli syötyä jo.
Kuvanlaadun takaa Suomen lahja maailmalle, Nokian puhelin. Ihmekään että taru loppui puhelinten osalta.
 

Liitteet

  • WhatsApp Image 2020-08-29 at 16.21.38.jpeg
    WhatsApp Image 2020-08-29 at 16.21.38.jpeg
    155,6 KB · Katsottu: 274
  • WhatsApp Image 2020-08-29 at 13.28.07.jpeg
    WhatsApp Image 2020-08-29 at 13.28.07.jpeg
    95,2 KB · Katsottu: 264

pamppu

Vakionaama
Ite olen tehnyt kesän mittaan lukemattoman määrän savulohia pallossa seuraavalla kohtalaisen täsmällisellä prosessilla:

- Laitetaan lohi suolaan kun muistetaan
- sitten kun taas muistaa että se on siellä suolassa, niin hiilet sytyttimeen ja tulet alle. Välissä on joskus mennyt tunti, joskus puol päivää, eissenniintarkkaa. Ite tykkään kyllä varsin vähäsuolaisesta.
- hiilloksen syttyessä ropsitaan liiat suolat päältä, tehdään foliosta lautanen kalalle, niskaan oliiviöljyä, hunajaa, sitruunamehua, sitruunapippuria. Jos on paksu kala, niin vähän viiltoja siihen ensin.
- kipataan hiillos sivukoreihin ja ilmat kohtalaisen pienelle näppituntumalta
- hetken päästä hiilien päälle omasta mettästä lepän palasia kuorittuna. Kala keskelle, kansi perään ja itte päiväunille
-about tunnin päästä on valmista.
- kilon köntsä häviää alta aikayksikön, ei se jäähtymään ehdi.

Lämmöt on alkumetreissä ollut tällä tekniikalla varmaan jossain 150-180, lopussa 120-140 (en ole jäänyt odottelemaan mitään lämmön tasaantumista)

Hiilinä menee nykyään grillistiä, en taida muita ostaakaan, hyvin pelaa.
 

Mikki

Hyperaktiivi
Olen kanssa harjoitellut savustusta pallogrillillä. Aika hyvin jo onnistuu.

Olen nyt laittanut lastut folionyyttiin ja haarukalla reikiä. Ja se hiilille kun hiillos on päässyt kuumimman vaiheen yli.

Kalaa olen savustanyt. Seuraavaksi alan perehtymään possun rasvaisten osien epäsuoraan grillaukseen savun kera.
 

pamppu

Vakionaama
Olen nyt laittanut lastut folionyyttiin ja haarukalla reikiä. Ja se hiilille kun hiillos on päässyt kuumimman vaiheen yli.

Mä suosin sellaista pari tuumaa kanttiinsa palikkaa sellaisenaan hiilille. Ei se syty, mutta savuaa ja seuraavalle kerralle se onkin hiili. Snakemetodilla sitten niitä voi laittaa valmiiksi lähtemään pidemmäksi aikaa, kellotaulun ympäri savustus onnostuu hyvin, mm. joulukinkku sillain tehty.

Lastut kuuluu enempi sähkösavustimeen tms.
 

Jolberious

Vakionaama
118769043_10158915861005680_5114624006920315692_o.jpg

118811099_10158912711610680_4539376314240368963_o.jpg


Pitää syödä hyvin, jotta jaksaa. Kanttarellejä on metsät täynnä, joten piti heittää niitä vähän jauhelihamassan sekaan ja reverse searina sipaista ne. Ensin savustelua ja lopuksi kuumalla vähän pintaa.

Muut täytteet sitten cheddar, salaatti tomaatti, suolakurkku, marinoitu punasipuli, valkosipulimajoneesi sekä sitruunamajoneesi.
Ruokajuomana toimi itseoikeutetusti Brandylonkero.
 

Pasikookoo

Aktiivinen jäsen
katso liitettä 65783
katso liitettä 65784

Pitää syödä hyvin, jotta jaksaa. Kanttarellejä on metsät täynnä, joten piti heittää niitä vähän jauhelihamassan sekaan ja reverse searina sipaista ne. Ensin savustelua ja lopuksi kuumalla vähän pintaa.

Muut täytteet sitten cheddar, salaatti tomaatti, suolakurkku, marinoitu punasipuli, valkosipulimajoneesi sekä sitruunamajoneesi.
Ruokajuomana toimi itseoikeutetusti Brandylonkero.
Mikäs näis paksuis grilleis olikaan pointti?
 

Jolberious

Vakionaama
Mikäs näis paksuis grilleis olikaan pointti?
Yhdellä kuvalla

Laajemmin, itse tykkään tuon monikäyttöisyydestä, voi paistaa +400asteen lämpötilassa Napolilaistyylistä pizzaa ja seuraavana päivänä vääntää pulledporkkia +10h vedoilla ilman, että tarvitsee vieressä päivystää.
 

Liitteet

  • Screenshot_20200712_081945_com.apptionlabs.meater_app.jpg
    Screenshot_20200712_081945_com.apptionlabs.meater_app.jpg
    37,3 KB · Katsottu: 255

pamppu

Vakionaama
Etäpäivän ihmeitä, laitoin ennen töiden alkua kasslerin savustumaan ja nyt 10 untia myöhemmn aletaan olla kohta jännän äärellä että syödäänkö huomenna kanaa...

On tuo grillin mittari koko päivän sitkeästi pysynyt aloillaan (snakemethod pallossa), mutta kyllä taas alkoi houkuttaaa joku langaton etävalvonta.

Meatereitä täällä jollain olikin, onkos käytössä Meater Link? Entäs iGrill tai mitä muita? Pitäisi olla jotain muuta kuin suora yhteys puhelimeen, puhelinta ei voi jättää niin lähelle grilliä. Tuo Meater Link jollain toisella laitteella vois olla jees tai sitten joku wlan-systeemi, wlan kuuluu tuonne. Tai joku muu?

Niin ja ehdottomasti pitäisi mitata paitsi lihaa, myös grillin lämpöä, koska kerrankos sitä latoo briketit sen verran huolimattomasti että käärme sammuu.
 

mokin

Aktiivinen jäsen
Itsellä juuri se meater +, eli kalliimpi malli joka ei kuitenkaan ole 4 blokissa.

Tabletin kun jättää keittiön pöydälle, niin se lataa tiedot pilveen ja puhelimella pystyy tsekkaamaan vaikka kaupassa käydessä lämpötilat. Meaterissa siis sekä rilli että liha. Yksi parhaimpia keksintöjä tälläiselle erittäin laiskalle ihmiselle.
 

pamppu

Vakionaama
Alkanut vaikuttaa itsestä myös siltä että tuota Meater plussaa täytyy pitää silmällä Black Friday/Cyber Monday -tarjouksista. Jos vaikka tärppäis.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Vielä ei ole grilliä kaivettu naftaliinista mutta liha muuten maistuu.

Mistäs tuo johtuikaan että piffi tummuu kun se saa happea? Nyt sous videeseen lähti umi naudan ulkofile marmoriasteella 6-7. Pinta sitten pannulla. Grilli makaa vielä tuolla hangessa toistaiseksi mutta jospa senkin saisi kohta kaivettua naftaliinista....
1616334030895.png


Paikallinen sittari jaksaa yllättää aina valikoimallaan. Lielahti, Tampere
1616334165967.png

Ja mitä tarkoittaa umi -> https://osmeatshop.com/pages/umi-beef
 

Siikki

Aktiivinen jäsen
Kohta grillataan. Ei tosin Wagyu-härkää vaan jotakin muuta. Tampereen Stefan's Steakhousessa aikoinaan söin, oli ihan uskomattoman hyvää ja suussasulavaa. Aussi-lihaa taisi sekin olla, mutta ero sisäfileeseen iso, joskin sekin oli siellä parempaa kun monessa muussa paikassa.

Mutta ennen grillausta pitäisi 12v Weber-wanhukseen uusia kaasuletku. Noitahan löytyy kaupasta kuin kaupasta, Class 2 taitaa olla parempaa kuin Class 3. Metritavarana K-raudasta vaikka sitä. Nyt tosin tässä välissä muuttunut säädökset niin, että säädinosan vipu kuuluu olla sivulla eikä päällä - mikähän tuossa taustalla? Nimim.: Uusisikohan koko säätimen letkuineen. Varmaankin... "Kaasugrilleissä ulkokäytössä toimivakin matalapainesäädin tulisi uusia noin 5-10 vuoden välein ja kaasuletku noin 3-5 vuoden välein."
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Vanhenevatko hiilet? Tuntuvat palavan varsin huonosti ja ovat ostettu viime syksynä. Vai johtuuko se kylmästä kelistä? Hiilet on säilytetty sisällä joten luulisi että kosteus ei ainakaan kovin pahasti olisi iskenyt.
 

fraatti

Hyperaktiivi

fraatti

Hyperaktiivi
Tuli tempaistua tuossaa pallogrillissä ensisavut hangen keskellä toissa viikonloppuna. Grillissä näytti olevan vähän karvankasvua eikä tuo nyt mahdottoman siistiltä muutenkaan näyttänyt. Tepsiikös noihin Webereihin joku pesuaine hyvin? Jos vaikka joskus pesisi koko komeuden. :hmm:
 

Lappanen

Vakionaama
Ite oon nyt kolmena keväänä "pessyt" kaasugrillin haituvasta ja edelliskesän rasvajäämistä kaasutoholla polttamalla. Sisuskalut valkoiseksi, eli poltetaan niin kauan joka paikkaa että kaikki irtoaines saa tarpeeksi lämpöä. Sittem vaan näyttää teräsharjaa, puhaltaa paineilmalla putut pois, lämmittää taas vähän ja sovelee öljyä paistopinnoille. Tulee puhdasta helposti ilman läträämistä, no öljyä vähän pitää läträtä.
 

pamppu

Vakionaama
Pallogrilliä ei oo koskaan tarvinnu pestä. Varmaan sillä tarpeeks käyttöä läpi talven ja simppeli rakenne. Kuumuus ja savut tappaa kaiken elävän. Kaasupeli on ongelmallisempi kun se jää pidemmäksi aikaa käyttämättä, sen pesen syksyllä höyrypesurilla. Pesuaineita ei oo tarvittu koskaan.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Ite oon nyt kolmena keväänä "pessyt" kaasugrillin haituvasta ja edelliskesän rasvajäämistä kaasutoholla polttamalla. Sisuskalut valkoiseksi, eli poltetaan niin kauan joka paikkaa että kaikki irtoaines saa tarpeeksi lämpöä. Sittem vaan näyttää teräsharjaa, puhaltaa paineilmalla putut pois, lämmittää taas vähän ja sovelee öljyä paistopinnoille. Tulee puhdasta helposti ilman läträämistä, no öljyä vähän pitää läträtä.
Joo, vähän pyrolyysin tyyliä minäkin koitin ja nakkasin hiiliä aimo annoksen sisuksiin ja annoin kärytä pitkät tovit. Jotain muutakin tuo kuitenkin kaipaisi. Taitaa liian kovasta loimotuksesta mennä pian ritilät mutkalle. :hmm:
 

fraatti

Hyperaktiivi
Pallogrilliä ei oo koskaan tarvinnu pestä. Varmaan sillä tarpeeks käyttöä läpi talven ja simppeli rakenne. Kuumuus ja savut tappaa kaiken elävän. Kaasupeli on ongelmallisempi kun se jää pidemmäksi aikaa käyttämättä, sen pesen syksyllä höyrypesurilla. Pesuaineita ei oo tarvittu koskaan.
Tuolla taktiikalla itsekin olen mennyt tähän asti. Nyt vain katselin sisuskaluja että karstaa alkaa olemaan melko lailla jokapaikassa. Ja kyllä siellä jonkinsortin homekin oli siellä täällä käynyt talven aikana.
 

Tulihäntä

Vakionaama
Tuli tempaistua tuossaa pallogrillissä ensisavut hangen keskellä toissa viikonloppuna. Grillissä näytti olevan vähän karvankasvua eikä tuo nyt mahdottoman siistiltä muutenkaan näyttänyt. Tepsiikös noihin Webereihin joku pesuaine hyvin? Jos vaikka joskus pesisi koko komeuden. :hmm:
Se weberin oma pesuaine on aika hyvää. Tai sitten jos käy vaimon pesuainekaapilla ja k2r:ää ja antaa hautua. Mut älä nurmikolle laske pesuvesiä.
 

korsteeni

Vakionaama
ajattelin panostaa grillaukseen

siis sen helppouteen kun sähköäkin tulee paneleista
ei mitään valmisteluja, vesi vastuksen alla pitää puhtaana, putsattavaa vain ritilä

en edes jalkoja laittanut, toimii terassipöydällä hyvin

termari on aika huono mutta on kuitenkin

helppoo, ja halvalla sai

hiiligrillissä tulee parempaa
 

Liitteet

  • IMG_20220520_170347.jpg
    IMG_20220520_170347.jpg
    237,5 KB · Katsottu: 120

Espejot

Hyperaktiivi
Onko porukalla Dry Rub teosta kokemuksia, mikä toimii ja mikä ei?

Liidelistä tarttui naudan brikettiä jos sitä kokeilis ensiviikolla...
 

pökö

Hyperaktiivi
Onko porukalla Dry Rub teosta kokemuksia, mikä toimii ja mikä ei?
Makuasioita, mutta kaikenmoisten kokeilujen jälkeen hyväksi todettiin SPG eli salt-pepper-garlic jolla mentiin jonkinaikaa kunnen valkosipuli jäi siitä pois. Nykyään melkein vallan on pelkkä suola ja pippuri, joskus jotain grillimaustetta joukkoon. Eihän tuo nyt ihan Dryrub touhua ole mutta tälläi meillä.
 

HelaKammo

Vakionaama
Oma DIY rub on yleensä Magic Dust Rub johdannainen, ja kerralla tulee reilusti, kun tekee desilitroilla. Paras perus setti mm. ribseille, brisketille, tai kaslerillekin. Fileet ja pippuri, lopuksi pöydässä sormisuola tai myllysuola.

Poppamiehen valmiit on olleet aika ok.
 
Back
Ylös Bottom