Perusputkityökysymyksiä

pamppu

Vakionaama
Siinä tapauksessa erotuksen olisi tultava vain ja ainoastaan virtausmittareiden eroista kai sitten.. ehkä ne jakotukin on niin epätarkkoja.
Minä laittaisin veikkaukseni tälle. Olen jotenkin ajatellut että ne piirien mittarit on enempi suuntaa antavia joista näkee että suurinpiirtein eri putkiin menee haluttu.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Viemärin supistusyhde. Kummin päin asennettaan, niin että viemärin alareuna kaataa tasisesti vai niin että pohjalle tulee pykällys? Oikeasti asialla ei liene merkitystä mutta onko asennukseen yksiseliteistä suositusta.
 

vwg4

Aktiivinen jäsen
Tätä samaa itsekin vasta pohdiskelin. Tasainen puoli alaspäin öljynerotuskaivoon mentäessä tulee käytännössä tasainen pätkä(silmämääräisesti) . Jos ois pykälä alaspäin tulisi laskua.

Laitoin tasainen puoli alas jotta sai viemärin koron alemmas
 

Jolberious

Aktiivinen jäsen
Onko tälle olemassa virallista ohjetta, sellaista joka vetoaa insinöörin väittelyvietteihin lamaannuttavasti :help:
Uponorin viemäröintikäsikirjassa muistaakseni mainittu.

Tarkistin, ohessa kuvat;)

Eli Uponorin mukaan: Supistusyhteen asennus tehdään siten, että erikokoisten viemäreiden yläpinnat ovat samalla tasolla ja laajennus tulee alapuolelle. Näin estetään mahdollinen takaisinvirtaus.
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:

lmfmis

Vakionaama
Just muistan tuosta suunnittelijan kanssa jutelleen ja ei sillä väliä mihin suuntaan supistajan laittaa. Laittaa niinkuin parhaiten sopii.

Mutta jos tilaa on, niin tuo yläpinnat tasan varmaan mainio. Tuskin takaisinvirtaus on oikea ongelma?
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Just muistan tuosta suunnittelijan kanssa jutelleen ja ei sillä väliä mihin suuntaan supistajan laittaa. Laittaa niinkuin parhaiten sopii.

Mutta jos tilaa on, niin tuo yläpinnat tasan varmaan mainio. Tuskin takaisinvirtaus on oikea ongelma?
Rakennutajan edustaja lienee se oikea taho kuka sanoo viimeisen sanan. Nyt tosiaan haluttiin vaihtaa kaksi yhdettä tosin päin ja 99% yhteistä jätettiin niin kuin oli. Mitään perusteluita ei kerrotu ja siksi kysyin. Ei tässä hullua hurskaamaksi tullut vaikka pieni knoppitieto jäikin takataskuun.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Täyttä asiaa edellisesssä viestissä.

Suoraa alareunaa kannatan koska siinä vesi työntää köntsää eteenpäin tasaisesti eikä ohita sitä. Jos vesi ohittaa köntsä pysähtyy, tämä voi tapahtua myös jos kaatoa on liikaa.
Molemmin päin noita näkyy asennettavan.
 
Viimeksi muokattu:

Jolberious

Aktiivinen jäsen
Täyttä asiaa edellisesssä viestissä.

Molemmin päin noita näkyy asennettavan.
Molemmin päin noita on nähty kanssa ja ainahan on mahdollisuus asentaa se myös vaakatasoon, ei pelkästään ylös- tai alaspäin.
Kuten Scroll totesi, takaisinvirtaus on oikein tehdyssä viemärissä melko teoreettinen ongelma.

Toisaalta, köntsä harvoin liikkuu putkessa, jossa on supistaja. Tai ainakaan ei pitäisi liikkua.
 

kotte

Hyperaktiivi
En sinällään ole eri mieltä viimeisimmistä näkemyksistä, mutta "takaisinvirtauksella" ajattelen ainakin itse sitä, että harvaan käytettyyn laajennettuun haaraan kertyy kokemuksen perusteella helposti kuraa, joka tukkii ohuen osuuden, jos vaakasuorilla osuuksilla on haaroja, joista huuhdellaan usein likaa sisältävää vettä. Pystyviemäreissä ei riskiä tietenkään ole eikä vaakaviemäreissäkään, jos kaadot ovat minimiä huomattavasti suurempia. Supistusyhteen suuntakaan ei täysin auta tilanteessa, mutta kyllä Uponorin ehdottama asennustapa a) suojelee hieman lian kertymiseltä ohuimpaan kohtaan ja b) syntyvä "vesiputous" huuhtelee juuri laajentuneeseen osaan kertyvää kuraa pois.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
50mm viemärin yhdistäminen 40mm siniraitaan. Onnistuuko näillä. Kyseessä kiinteästi asenettavan uppopumpun yhdistäminen viemäriin joka purkaa kaivoon.

Käyttöalue: polyeteeniputket PEL, PEH, PEM ja PELM, PN 6,3 ja PN 10. PVC putkia liitettäessä käytetään erillistä puserrusmutteria ja -rengasta. Katso lisävarusteet.


Sitten olisi HELA:n pistoliittimet
 
Viimeksi muokattu:

kotte

Hyperaktiivi
50mm viemärin yhdistäminen 40mm siniraitaan. Onnistuuko näillä. Kyseessä kiinteästi asenettavan uppåpumpun yhdistäminen viemäriin joka purkaa kaivoon.
Vain omaan kokemukseen pohjautuva mielipiteeni: Liitos varmaan onnistuu ja viemärillähän ei ole niin väliä, mutta vesijohtoliitäntää en yrittäisi (kaksi vastaavaa on itseltä mökillä pettänyt aiheuttanut ulkona vedenpaisumuksen; onneksi huomattiin kummallakin kerralla nopeasti, ettei vesimittari ehtinyt kierähtää ympäri. Asensin tilalle kumpaankin pelkistä metalliosista koostuvan liittimen, toki noissakin on kuminen o-rengastiiviste, mutta puristusosat, kartio ja hampaat ovat metallia).

Ammattilaiset (Helsingin seudun vesi ja sen alihankkijat) näköjään käyttävät puheena olevan paksuusluokan uusille PE-putkille eräänlaisia pistoliittimiä sekä vanhempaan putkistoon ns. yleisliittimiiä (putken suuntaan pulteilla kiristettävä puristin, jonka paksu kumikaulus paisuu tiukasti putken ympärille; vesijohdoissa tuota näkyy käytettävän niin PE-siniraita-, PVC-vesijohtoputkien kuin vanhojen valurautaputkien liittämiseen toisiinsa tai keskenään). Paksumpia PVC-paineputkia näköjään liitetään melko samantapaisilla kartioleukaliittimillä, mihin viittasin edellä.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Mä purin tommoisen muovi/messinkiliittimen vanhasta rikki menneestä pumpusta ja on niin tiukka etten saanut PE putkea irti. Eli pitää kyllä PE putkessa mutta enemänkin mietin tota viemärin päätä kun on ohkaisempi seinämä.

Eli ongelma ei ole PE pää vaan viemärin pää. Joku tukiholkki pitäis ainakin saada.
 
Osaako kukaan sanoa, mikä olisi ollut oikea tapa tämmöisen hanan irrottamiseksi ? (Grana merkkinen)
Kiinnitysruuvien päissä ei ollut mitään lovea tai muuta vastaavaa. Sain niistä otteen vain kahdella mutterilla ja kun pääsin pyörittämään ruuveja, nuo käpälät perääntyivät. Hanaa ei kuitenkaan saanut irti, koska käpälät jäivät kuitenkin taakse. Kun nuo kierreluistit sai reilusti löysättyä, hana lähti vähän ylös päin ja sain leikattua nuo Ø 5 mm kierteet laikalla poikki, jolloin hana irtosi.

Ei voine olla näin vaikeaa:mad:
Tuolla hanan kopan oikeassa ala kulmassa oli pieni 6-kolo ruuvin kanta mutta se ei lähtenyt auki. Kiinnitys oli kyllä tukeva. Ei pyörinyt eikä kaivannut koskaan jälkikiristystä.

60309
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Tarttis 1 1/4 SK - 1" mutta mistään ei löydy moista värkkiä... supistusippa antaa haun tuloksiin vain UK - SK vaihtoehtoja. En viitis ostaa muhvia ja sitten supistusnippaa. Ja kysymys, eikö tosiaankaan ole supistusmuhvia tai muunosnippaa SK-UK :oops: ja tää siis tulee kiertovesipumpun yhdistäjään...
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
En tiedä, ymmärsinkö oikein, mutta siis 1 1/4 SK - 1" UK kv-pumppuun?

Käyttövedelle messinkinen 4615924
Mustana 4615904 + 0728006
Juu, noi messinkiset on järkyttävän hintaisia... eli kun noita ostaa kaksi niin satkun. Siksi yritän etsiä supistajaa koska mulla on jos yhdistäjä mutta liian suuri.

EDIT: vai tuleeko noita aina kaksi kpl kun on nimeltä liitinpari?

Eli mulla on yhdistäjä 1 1/2 SK - 1 1/4 UK ja ton supistasin yhteen tuumaan eli 22mm putkeen.

Vaihtoehtoja on kaksi (alla) mutta mieluusti yhdellä supistusmuhvilla mutta tuntuu että tommoista ei ole
- Puristusnippa 1 1/4 SK 28 + puristus supistusnippa 28-22 (eli puristusosilla)
- Muhvi 1 1/4 SK + Supistusnippa 1 1/4 UK 1" SK + puristusnippa 1" UK 22 mm (hamppuliitoksin)
 
Viimeksi muokattu:

Jolberious

Aktiivinen jäsen
EDIT: vai tuleeko noita aina kaksikapla kun on nimeltä liitinpari?
2kpl tulee mukana ja noiden hinta on siis 2lla alkava mitä ahlsellin sivuilta äkkiä katsoin.

Onko sulla siellä kupariputki siis, vai mustaa (millit vs tuumat).

Mikäli kuparia niin mustat yhdistäjät ja 2x 1"x22mm puserrus.
Tällöin kustannus jää alle 10euroon.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
2kpl tulee mukana ja noiden hinta on siis 2lla alkava mitä ahlsellin sivuilta äkkiä katsoin.

Onko sulla siellä kupariputki siis, vai mustaa (millit vs tuumat).

Mikäli kuparia niin mustat yhdistäjät ja 2x 1"x22mm puserrus.
Kupariputkia ja jäähdytykseen... kaupassa noi messinkiset liitinpari on 55EUR. Eli katteet on järkyttävän isoja.

Pitääkö tässä avata tili tukkuun prkl...
 
Viimeksi muokattu:

Jolberious

Aktiivinen jäsen
Itse tekisin mustilla liittimillä ja 1"x22mm puserrus, tai jos on puristuskone käytössä, niin 1x22mm puristusliitin(jos haluaa), hamput ja kitit väliin ja kiinni vaan.

Tukun hintoihin vaikuttaa jonkin verran vuosiostojen määrä.
 
Mitäs arvoisa raati on mieltä PEX-putkien taivuttamisesta. Tarjolla olisi pari vaihtoehtoa.

A) Putki taivutetaan 90 ° hanakulmarasian sisältä ja päähän laitetaan kulmakappale helmiliitoksin ja hana yhdistetään suoraan tähän. Kuvassa siis katkaistaisiin tuo ylimääräinen muoviputki pari senttiä seinästä.

B) Putkeen tehdään kaksi 90 ° mutkaa ja hana yhdistetään PEX-putkeen 10/15 mm helmiliittimellä. Kuvassa tuo kylmävesiputki on nyt taivutettu näin.

C) Yritetään jotenkin saada se virallinen hanakulmakappale tuonne seinän sisään hanakulmarasian sisälle. Tähän liittyy ongelmia. Nuo uudet Merikan hanakulmakappaleet ovat muttereineen vähän pyylevämpiä ja sopivat vain tuurilla ja taidolla noihin seinän sisässä oleviin. Tässä tuo rasia on niin syvällä, että ei mene tuosta reiästä. Alkuperäisissä on ollut sellainen pitkävartisilla pihdeillä puristettu kuparisormus kiristimenä ja ne ovat oleellisesti sirompitekoisia.

60348


A ja B tavan etu olisi lisäksi, että seinän sisään ei tulisi mitään liitosta mihinkään. Mahdolliset tulevat vuodot jäisivät näkyville. Paikka on tässä tapauksessa kuiva WC, jossa ei ole viemäriä, seinät pahvin päälle kaakeloituja.

Tässä vielä koe taivutus kuumana taivutetulle PEX-putkelle ja kuumentamattomalle putkelle; samalla havainnollistus tilanteesta. Molemmat ovat yhtä sitkeitä ja eivät halkea taivutettaessa. Materiaalina tämä on kiitollisen tuntuista. Lämmitettäessä valkoinen putki muuttuu läpinäkyväksi, hiukan turpoaa mutta ei varsinaisesti sula. Se on helppo taivuttaa haluttuun muotoon ja jäähdyttyään putkessa ei näy mitään vaurioita. Pinta on kiiltävä eikä kummempaa hajuakaan irtoa. Hiukan sellainen muovin tuoksu. Taivutettu kohta säilyttää hyvin pyöreytensä.

60349


PEXit kulkevat muuten ihmeen jäykästi seinän sisällä. Pitää vetää ja työntää. Hetken oltuaan ei hievahdakaan vetämällä mutta liukuu helposti kun toisesta päästä myös työntää. En suuresti yllättyisi, jos hentoinen muovinen kurttuputki olisi vaikka kulunut matkakodistaan puhki.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
2kpl tulee mukana ja noiden hinta on siis 2lla alkava mitä ahlsellin sivuilta äkkiä katsoin.

Onko sulla siellä kupariputki siis, vai mustaa (millit vs tuumat).

Mikäli kuparia niin mustat yhdistäjät ja 2x 1"x22mm puserrus.
Tällöin kustannus jää alle 10euroon.

Oli Dahllilla kesähemmo pakkaamassa kun tuli vain yksi liitin :prkl:
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Pexiä kun työntää suojaputkeen niin pää kannattaa puukolla veistää "keihäänkärjeksi" ja lopuksi taitaa kärki suksenpääksi niin menee ilman väkivaltaa.
 

Jolberious

Aktiivinen jäsen
Oli Dahllilla kesähemmo pakkaamassa kun tuli vain yksi liitin :prkl:
Käy huutamassa ttuprklttä siellä, A-marketin toimitusvarnuus on ollu 99% Tänävuonna, eräät johtokiinnikkeet oli ruskeita valkoisten sijaista.

Pexiä kun työntää suojaputkeen niin pää kannattaa puukolla veistää "keihäänkärjeksi" ja lopuksi taitaa kärki suksenpääksi niin menee ilman väkivaltaa.
Vaihtotyökalulla helppoa, tyhjä putki on aina virhe.. Nimim. Kokemusta löytyy
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vaihtotyökalulla helppoa, tyhjä putki on aina virhe.. Nimim. Kokemusta löytyy
Mulla on selainen mielikuva että betonielementeissa on hanakulmat ja tyhjä suojaputki paikallaan. Silloin joutuu kikkavitosia kaivamaan takataskusta jos haluaa helpolla päästä kun pexiä ujuttaa railoon.

C) Yritetään jotenkin saada se virallinen hanakulmakappale tuonne seinän sisään hanakulmarasian sisälle. Tähän liittyy ongelmia. Nuo uudet Merikan hanakulmakappaleet ovat muttereineen vähän pyylevämpiä ja sopivat vain tuurilla ja taidolla noihin seinän sisässä oleviin. Tässä tuo rasia on niin syvällä, että ei mene tuosta reiästä. Alkuperäisissä on ollut sellainen pitkävartisilla pihdeillä puristettu kuparisormus kiristimenä ja ne ovat oleellisesti sirompitekoisia.
en nyt tiedä onko tästä apua mutta kun tekee rautaputkeen kierteet ja kiinnittää putken hanakulmaan ja käyttää rautaputkea vipuna niin sen messinkisen hanakulman asenus rasiaan on huomattavasti helpompaa.
 
Putken vaihdossa käytin ihan sitä virallista vaijerillista vetotyökalua. Aika mato, ei ilman tulisi mitään sillä nuo juuttaat ovat vedättäneet niin kovaa kuin on jaksanut kiskoa. 15 mm putkelle tarkoitetun saa muuten Ø18 mm putken päähän kiinni, kun kuumentaa sen putken pään pehmeäksi ja klemmarilla kiristää niin tulee tukeva kierre ja systeemi ei paksune mistään kohdasta yli sen 18 mm. Toinen vaihtoehto on venyttää putken pää pienemmäksi kuumana, jolloin työkalu sopii siihen myös ja ohuempi pää ui putkessa helpommin. Ehkä noita saa eri kokoisille putkille, mutta kun harrastelijan tulee pärjätä yhdellä. No tässä siis Ø 15 millisen parissa.

Minä kokoilin aikanaan messinkisistä putkenosista tämmöisen veto ja työntö työkalun. Sillä saa putkeen ensimmäisen nykäisyn ja putken liikkeelle ja nuo hanakulmat muljauteltua tuolta rasioista ja työnnettyä sisälle. Tässä tulee vastaan myös kaakelin reuna, lisäksi tuon hanakulman sovittaminen on sellaista voimailua, että muovirasian kannen kierteet joutuvat koville. Kurkusta piti hiukan puukolla vuolla, jotta mutterilliset Merikan hanakulmat sai menemään sisälle, mutta nyt pitäisi veistää myös kaakelia.

60350Tuo PEX:in taivuttaminen ei ole mikään ongelma, ellei joku tiedä siihen liittyvän jotain erityisiä ongelmia tai muuta huomioon otettavaa. Hanakulmarasia varmaan aika hyvin maadoittaa kaikki lämpöjännitysliikkeet, mutta toisaalta ne sitten purkautuvat luultavasti hiukan enemmän toisesta päästä.

Minulla on pannuhuoneen päässä jo sulut jokaiselle lähtevälle putkelle jakotukissa, joten en varsinaisesti kaipaa tähän sulullista kulmakappaletta enkä tuota hanakulmaa. Keittiössä ja toisessa paikassa putket tulevat lattiasta kaapin sisässä. Tuo on hyvä, kun sitä putkea on siellä vapaana, helppo asentaa ja pääsee jännitykset purkautumaan. Ihan siististi ne sinnekin sai. Näitä olisi vielä pari allaskaappia lisää.

Onkohan tuota PEXin kuumentlua / taivuttelua misään kielletty tai siitä varoiteltu ?
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom