Sähkön siirtoyhteyksistä juttua

Mekaniker

Vakionaama
Kaikki kirjoittaa tällä hetkellä pörssihinnoittelusta mutta tämä päivä ja sen tapahtumat saattaa jäädä muistiin pidemmäksi aikaa
Asiaan:
Suurin osa loppukuluttajista on kiinteällä sopimuksella joten kulutusvaikutus on vähäinen mitä pörssisähkölle tapahtuu

Mutta jos sähköntuotanto pohjolassa jostain syystä ei suostu toimittamaan alle omakustannus-hintaan sähköä vaje on selkeä ja sähkö pitää tuoda muualta.
Baltia haluaa "ostaa" kaiken mitä siirtolinkki antaa myöten?

Mikä on se raja missä siirtoyhteydet alkaa olla ylikuormittuneita?
- Sääennuste illaksi on kylmenevää ja selkeä sää
- Aurinko ei tuota mitään
- Tuulivoimatuotanto vähenee
- Tilttaako voimalaitos?
 

Skata

Vakionaama

”Sähkönsiirtomaksut uhkaavat kallistua entisestään: Virasto on taipumassa yhtiöitä suosivaan malliin, kuluttajajärjestöt järkyttyivät​

Energiavirasto on kiristämässä sähkönjakeluyhtiöiden hinnoittelua ensi vuonna. Verkkoyhtiöt saivat viraston lieventämään valvontamallimuutostaan alkuperäisestä.”

 

grendy

Vakionaama
Ja kuka on yllättynyt että hallitusta ei voisi vähempää kiinnostaaa sähkönsiirtokartellit. Kun eihän sähköä tehdä pensalla ja pensa is all that matters! Prkl mitä paskaa...
 

kotte

Hyperaktiivi
Onhan vähän kummallista, ettei sähkönsiirtoalalla muka voida soveltaa samalla periaatteella liike- ja kauppamatematiikkaa kuin kaikilla muillakin liiketoiminnan alueilla. Kirjanpidossa tulovirran, menojen ja eri tase-erien sun muiden merkitykset ovat aika yksikäsitteisesti hyväksytty ja se on kelvannut verottajaille, luottoluokittajille ja osakkeenomistajille aika kansainvälisesti. Investointi on investointi, kun siihen on sidottu rahaa eikä sitä voi voimassa olevan tai vesitetyn muutoksen perusteella johtaa jostakin tarpeesta tai abstraktista oikeastaan ilmasta temmatusta käyttökelpoisuusarviosta. Kukaanhan ei käske kuolettamaan omaisuutta maksimipoistoin, jos kerran sallittu maksimi poisto-osuus on jossakin tapauksessa turhan korkea. Nyt siirtoyhtiö saa kovista poistoista perusteen veloittaa enemmän ja mokoman vielä toiseenkin kertaan, kun poisto on ollut omaisuuden jäännöskäyttöarvoon nähden turhan ennakoiva.

Akateeminen neuvova työryhmähän yksinkertaisesti ehdotti, että sallittu voittoprosentti perustettaisiin tavanomaisen tilinpäätöskäytännön mukaiseen tulos- ja taselaskelmaan kuten kaikilla muillakin elinkeinotoiminnan alueilla. Ei muuallakaan oman pääoman korotusta saa laskuttaa ilmaiseksi asiakkaille kohdistettuna lisänä puhumattakaan tuplalisistä. Eihän mokoma mene kirjanpidosta ja tilintarkastuksestakaan lävitse (liiketoimimnnan tulos siellä on moninkertainen monopolin laskutusrajalaskelman osoittamaan nähden), mutta omistusketjujärjestelyillä käytännössä vältytään mahtavien voittojen verotukselta ainakin Suomessa.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Tanskan ja Brittien välinen 1400 MW siirtoyhteys Vikinglink koekäyttöön. Valmista pitäisi olla 2023 lopussa ilmeisesti. Vaikutuksia pääsee siten hetkenpäästä ihmettelemään. Norjan ja Ruotsin sähkölle taitaa tulla lisää jakajia. Saksakin on nykyään tuoja.

1702145985343.png


 
Viimeksi muokattu:

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Miksi noita piuhoja UK;hon vedetään? Eihän se ole enää EU maakaan? Toivottavasti EU ei tuota tue kun EU sisälläkin olisi parannettavaa.
UK:ssa 30GW tuulivoimaloita ja lisää tulee. Ja se on tuulten kannalta erilaisessa paikassa kuin muu eurooppa. Sitä miten siirtoyhteydet maan sisällä riittävät on ehkä eri juttu.
 

fraatti

Hyperaktiivi
UK:ssa 30GW tuulivoimaloita ja lisää tulee. Ja se on tuulten kannalta erilaisessa paikassa kuin muu eurooppa. Sitä miten siirtoyhteydet maan sisällä riittävät on ehkä eri juttu.

Hinta taitaa määritellä mihin suuntaan sähkö kulkee. Pienellä otannalla näyttäisi että sähkö on pääsääntöisesti briteissä kallimpaa.

Kaapelistahan on kerrottu näin josta voisi myös arvella että mihin suuntaan se sähkö todennäköisesti virtaa:
"The cross-border electricity trade opportunity delivered by the project is expected to help bring down the wholesale price of electricity in the UK.

The project will provide the UK access to Danish wind power resources and is expected to supply renewable energy to 1.5 million UK homes upon completion."


Ehkä jotain suuntaa voi saada myös Norja - Britti kaapelista. Katsoin energy-chartsista niin 98% siirrosta on mennyt Britteihin ja Britit myös tuovat sähköä enemmän kuin vievät. Oma veikkaukseni on että tämä imuttelee pohjolasta sähköä ja pohjolan hintaan sillä on pääsääntöisesti korottava vaikutus. Tulevaisuudesta en sitten tiedä mitä se tuo tullessaan.

1702209062074.png

 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Ehkä jotain suuntaa voi saada myös Norja - Britti kaapelista. Katsoin energy-chartsista niin 98% siirrosta on mennyt Britteihin ja Britit myös tuovat sähköä enemmän kuin vievät.
Toki se on nyt noin - vähän sama kuin Suomen kanssa - mutta rannikolle on hyvä lisätä tuulivoimaa ja sitä on suunniteltukin paljon lisää. Nyt sähköä on vielä kovin harvoin niin paljon että energia virtaisi saarivaltakunnasta ulos, mutta samoin kuin Suomessa suhde muuttuu hiljalleen kun tuulivoimaloita tulee lisää.
 

maanma

Vakionaama
Uudet kaapelit lisäävät kilpailua Norjan energia reservistä. Seuraavaksi norjalaisten pitää vahvistaa maan sisäisiä yhteyksiä. Tavallaan lisäsiirto eteläpäästä ulos lisää painetta tähän, koska siten myös vaikutusalueen sähkön hinta nousee myös Norjalaisilla.

Vähän samanlainen tilanne kuin Suomi-Viro, mutta UKssa ostovoima on suurempi.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Uudet kaapelit lisäävät kilpailua Norjan energia reservistä. Seuraavaksi norjalaisten pitää vahvistaa maan sisäisiä yhteyksiä. Tavallaan lisäsiirto eteläpäästä ulos lisää painetta tähän, koska siten myös vaikutusalueen sähkön hinta nousee myös Norjalaisilla.
Norjalaisilla on jo sen verran piuhaa etelään että nuo voimalat ja altaat saadaan jo nykyiselläänkin valutettua tyhjäksi.
Muistelisin että joskus tutkailin että mitä Norjassa suunnitellaan siirtoyhteyksien osalta ja pohjois-etelä suunnassa ei ollut tulossa mitään järisyttävää muutosta lähitulevaisuudessa.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Viking Linkin kautta kaupankäynti alkaa tämän kuun lopussa. Bloombergin mukaan ensimmäiset 5v kaapeli siirtää sähköä pääasiassa Britteihin.

While electricity can flow both ways on the cable, Danish grid operator Energinet expects the UK to be importing most of the time. That’s because prices trade at a premium for most hours. Under its base-case scenario for this winter, National Grid Plc’s Electricity System Operator assumes that interconnectors can provide 5.1 gigawatts of net imports to meet demand.

Britain is already an importer of Nordic electricity via a cable from Norway. Flows on that link have surged to records this year amid low prices because of high levels in Norwegian reservoirs.


-> Tasot Norjassa
1702486283643.png


Higher rates will mean that electricity will mainly flow from Denmark to the UK for the first five years, according to Obbekaer, whose firm built the €1.6 billion ($1.73 billion) power cable with National Grid.

Norja ja Brittien kaapelin myötä Norskissa tuli vastatuulta piuhoja vastaan. Vastaavaa ei ole esiintynyt Tanskassa jutun mukaan. (Nasdaq)
Viking Link will be National Grid's s sixth interconnector to Europe, with two connections already existing to France and one each to the Netherlands, Belgium and Norway.

In Norway, the start-up of the North Sea Link cable with Britain in late 2021 coincided with a surge in power prices, creating a backlash against electricity interconnection.

There was no similar concern in Denmark over Viking Link, Obbekaer said.


Tässä jutussa mainitaan että siirtää pääasiassa "ylijäämä" tuulivoimaa Tanskasta. Jotenkin tässä väitteessä haisee p*ska vai olenko aivan hakoteillä?
A new subsea power cable linking Denmark with Britain is currently running tests and is set to start trial commissioning operations on Dec. 29, with its owners initially expecting mostly exports of surplus Danish wind power to Britain.

Käydäämpäs sitten katsomassa millainen tuotanto Tanskassa on... Ylijäämää ei paljoa näy...
1702487169707.png

Tästä puuttuu osa tuotannosta mutta ison kuvan erottaa tästä hyvin. Omaan silmään näyttää että Tanska roikkuu samassa nisässä missä Suomikin eli Ruotsin ja Norjan vesivoimassa vai katsoinko nyt jotain väärin? :hmm:
1702487070798.png
 

fraatti

Hyperaktiivi
Tanskan ja Norjan kaksi vanhaa 70-luvulta peräisin olevaa siirtolinjaa, Skagerrak 1 ja 2 tulee käyttöiän päähänsä 2026. Tanskassa tuli hiukan parranpärinää kun Norjalainen poliitikko totesi että linjoja ei uusita. Onhan tuohon vielä aikaa. :D


Tuossa oli myös mielenkiintoinen juttu Norjan sähkönviennistä. Tänävuonna vientiä on ollut 29 TWh joka on noin 3x suurempi kuin 2019. 2019 oli ilmeisesti kehno vesitilanne. Tuonnin määrä on ollut jotakuinkin sama. Onkohan siellä vielä paljon enemmän tuotantokapasiteettiä?

So far this year, Norway has exported 29 TWh and imported just under 11 TWh. Compared to the same period in 2019, Norwegian exports are three times higher, while imports were almost identical to today.

1702579874163.png
 

kotte

Hyperaktiivi
Onkohan siellä vielä paljon enemmän tuotantokapasiteettiä?
Tuskinpa vettä on turhaan juoksutettu milloinkaan ainakaan keskimäärin. Siinä mielessä ei liene enempää käytettävissä eikä vesialtaiden täytöshistoria viittaa moiseen. Tehoa toki saadaan lyhytaikaisesti todella paljon enemmänkin, jos johdot kestävät (siis lähinnä verrattain paikallisiin voimansiirtosaarekkeisiin). Toinen asia on "satunnaisen" tuotannon lisääntyminen jatkuvasti Ruotsissa ja Tanskassakin. Tuohan on tehnyt mahdolliseksi sulkea säännöstelyportit ajoittain ja kapasiteettia on tullut virtuaalisesti lisää vietäväksikin.

Vähän on tullut vuosien saatossa käsitys, että Norjassa ei ymmärretä energia-asioista enempää kuin Saksassakaan ja sen lisäksi muustakaan taloudesta (toisin kuin Saksassa). Syyt ovat kuitenkin aivan toiset, eli kun on luokkaa sata vuotta eletty rajoituksetta saatavilla olevan vesivoiman varassa ja valtion kassaan valuu tekemättä juuri mitään luokkaa saman verran kuin Suomessa tuloveroina(?) öljyn- ja kaasuntuotannon voittoina ja veroina, ei sijoitusten ja julkisten varojen tarkkaa ja kritiikillistä käyttöä pidetty kovin olennaisena.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Tuon mukaan tuotia on ollut tänä vuonna hiukan vähemmän kuin 2022. Vaihtelua on näköjään paljon eri vuosien kesken.

Norjalaisilla on sinansä tuuria kun voivat lipastaa miltei ilmasta sähköä ja myydä sitten myöhemmin kalliilla.
1702582178060.png
 

Skata

Vakionaama

fraatti

Hyperaktiivi
Viking Linkin kautta menevää tehoa ei löydy vielä oikein mistään seurannoista. Ei edes Juuttien omasta verkkoyhtiön seurannasta.

energy-chart.infosta se kuitenkin löytyy.
1704116236214.png

 

fraatti

Hyperaktiivi
Pystyyköhän tälläistä kaapelia korjaamaan jos se on kokonaan poikki? Rakenne on kovin monimutkaisen näköinen. Mitä tapahtuu jos tuollaisesta menee eristeet rikki? Eikö joitain kaapeleita ole ankkurit vaurioittaneet?

1706295224274.png
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

kotte

Hyperaktiivi
Pystyyköhän tälläistä kaapelia korjaamaan jos se on kokonaan poikki? Rakenne on kovin monimutkaisen näköinen. Mitä tapahtuu jos tuollaisesta menee eristeet rikki? Eikö joitain kaapeleita ole ankkurit vaurioittaneet?
Ainakin 1200MW:n Fenno-Skan 2 pystyttiin korjaamaan joskus vuoden 2010 vaiheilla, kun saksalainen laiva oli ankkurillaan kiskonut sen (ilmeisesti tietämättä uudesta kaapelista) poikki.

Kaapeli nostetaan pinnalle ja vaurioitunut kohta vaihdetaan ja liitokset laminoidaan pinnalla samaan tapaan kuin kaapelia alun perin valmistettaessa. Varmaan johtimille tulee jonkinlainen mekaanisesti kiristettävä liitinsysteemi kuten pienemmillekin kaapeleilla ja olennaista on saada eristeet jännitteenkestäviksi ja mekaaninen vetolujuus sekä sähkönjohtavuus vähintään ennalleen katkoksen kohdalta.

Lisäys: Tarkennetaanpa/korjataan vielä, että katkenneen Fenno-Skan 2:n teho on 800MW. Katkeamisajankohtana 2012 Fenno-Skanin yhteissiirtoteho oli 1300MW, mutta vanhemman Fenno-Skan-kaapelin tehoa on sittemmin pudotettu 500MW-->400MW. Nuo kaapelithan toimivat yhdessä niin, että virrat pyritään säätämään samaksi eri suuntiin ja jännite on sitten suhteessa tehoon. Alun perin tuossa oli maadoituselektrodit ja maayhteys toisena johtona ja moinen järjestely on edelleen varalla häiriötilanteita varten (ja elektroditkin on muutettu titaanisiksi, jotta maayhteyttä voidaan käyttää molempiin siirtosuuntiin).
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Ainakin 1200MW:n Fenno-Skan 2 pystyttiin korjaamaan joskus vuoden 2010 vaiheilla, kun saksalainen laiva oli ankkurillaan kiskonut sen (ilmeisesti tietämättä uudesta kaapelista) poikki.

Kaapeli nostetaan pinnalle ja vaurioitunut kohta vaihdetaan ja liitokset laminoidaan pinnalla samaan tapaan kuin kaapelia alun perin valmistettaessa. Varmaan johtimille tulee jonkinlainen mekaanisesti kiristettävä liitinsysteemi kuten pienemmillekin kaapeleilla ja olennaista on saada eristeet jännitteenkestäviksi ja mekaaninen vetolujuus sekä sähkönjohtavuus vähintään ennalleen katkoksen kohdalta.
Kappas, muutaman kuukauden jobi ollut tuolloin.

 

fraatti

Hyperaktiivi
Näemmä vikapaikan paikallistaminen ei ole vielä onnistunut.

Tarkkaa vikapaikka ei ole mittauksissa vielä löytynyt, joten vian etsintä jatkuu edelleen.
Uusimman arvion mukaan yhteys on pois käytöstä 4.2.2024 asti.
 

kkk

Aktiivinen jäsen
Uusimmassa Tekniika&Talous -lehdessä on juttu merikaapeleiden teosta, siitä lainaus:

"Käytännössä kaikkiin merikaapeleihin tehdään tehdasjatkoksia. Maakaapeleissa jatkokset tehdään paikan
päällä kytkentäkaappeihin, mutta merenpohjaan halutaan upottaa yhtenäistä kaapelia ilman ylimääräisiä kytkentöjä."
 

fraatti

Hyperaktiivi
Uusimmassa Tekniika&Talous -lehdessä on juttu merikaapeleiden teosta, siitä lainaus:

"Käytännössä kaikkiin merikaapeleihin tehdään tehdasjatkoksia. Maakaapeleissa jatkokset tehdään paikan
päällä kytkentäkaappeihin, mutta merenpohjaan halutaan upottaa yhtenäistä kaapelia ilman ylimääräisiä kytkentöjä."
Tuossa Baltic Cable korjataan 2 minuutin videossa. 29 päivää taisi ottaa tuo projekti.


Tuossa toinen missä näkyy myös vähän karvojen kytkemistä. Kaapeliin on lisätty pätkä väliin.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
"Hän ei usko, että kyseessä olisi kokonaan poikki mennyt kaapeli. Jos niin olisi tapahtunut, vikaantunut sijainti olisi todennäköisesti jo löytynyt."
Näemmä tuollaista laitteistoa voidaan käyttää vian etsimiseen. "Mittari" on hiukan suurempi kooltaan.
osa 1: https://megger.com/electrical-tester/march-2017/a-new-solution-for-faults-on-long-cables

osa 2: https://megger.com/electrical-tester/july-2017/when-things-go-wrong-a-new-solution
 

fraatti

Hyperaktiivi
Estlink 2 korjausaikataulu on venytytty helmikuun loppuun... UMM 29.02.2024 23:45

Johtaja Tuomas Rauhala Fingridistä kertoo STT:lle, että vika paikannettiin sunnuntaiaamuna tehtyjen mittausten perusteella. Vian tarkempi paikannus jatkuu Rauhalan mukaan edelleen.

– Nyt voidaan myös katsoa tarkemmin sitä, minkälaisia valmisteluja vian korjaukseen liittyen voidaan lähteä suorittamaan.
Korjausaikataulu tarkentuu alkavan viikon aikana. Fingridin mukaan korjaustyöt alkavat heti, kun vian tarkempi luonne selviää.
– Tällä hetkellä hyvin alustava arvio on se, että korjaus kestää ainakin helmikuun ajan, Rauhala sanoo.

Kyseessä olevalla alueella on hänen mukaansa kuitenkin erilaisia kaapelijärjestelmän osia. Arvio korjauksen kestosta tarkentuu, kunhan vian tarkka sijainti ja luonne selviävät.
– Tätä täytyy luonnollisesti käydä läpi myös kaapelivalmistajan kanssa, Rauhala sanoo.

 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen

Suomen ja Viron välisen sähkönsiirtoyhteyden vian selvitystyö edennyt​

Viime viikon perjantaina havaitun vian selvitystyötä Suomen ja Viron välisessä EstLink 2 -yhteydessä on jatkettu tämän viikon aikana. Teknisesti monimutkaisen järjestelmän vika paikannettiin sunnuntaina Viroon ja vianselvitys on edennyt viikon aikana.

arkemmat selvitykset ovat osoittaneet vian sijaitsevan Virossa meri- ja maakaapelin liitoksen välittömässä läheisyydessä.
 
Back
Ylös Bottom