Vs: VILP nro2 Technibel PHRIB 10
Vuosi täynnä Technibelin kanssa. Olen hieman huolestuneena seurannut foorumilta paria katastrofaalista hajoamista, mutta täällä on toistaiseksi kaikki hyvin. Tässä pientä yhteenvetoa.
Reilu vuosi sitten homma alkoi lupaavasti, sillä sain tilattua laitteen Ranskasta mukavaan 1500€ hintaan ja se oli lisäksi tuoreimpia toimitettuja, eli valmistettu vuonna 2012. Asennus sujui ilman suurempia ongelmia. Yksi irtojohto piti kiristellä, mutta esim. virtausvahtiongelmia ei esiintynyt.
Laite lämmittää Jäspin manttelivaraajan kautta 60-luvun omakotitalon pattereita Tampereella. Aiemmin talossa oli öljylämmitys, joten patterit ovat hieman turhan pieniä. Onneksi eivät kuitenkaan pahimmasta päästä ja kaksilehtisiäkin on jonkun verran. Manttelivaraajassa 340l lämmitysvesi ympäröi 160 l käyttövesisäiliötä. Käyttövesi tulistetaan erillisessä 100 l varaajassa.
Kylmimmillään taisi olla -18 astetta. Laite ei sammunut pakkasten tai vikojen vuoksi kertaakaan, eikä varaajan vastuksia tarvinnut kytkeä päälle. Kesäksi sammutin, kun huomasin, että kulutus ei päällä pitämällä ainakaan pienene.
Viimeistään noin -10 asteessa kämpän lämpö tipahti alla kahdenkymmenen, jolloin vaimo alkoi viluilemaan ja piti laittaa ILPpiä avuksi. Toimivat hyvin yhteen, joten yhdistelmällä pärjää varmasti niin kylmässä kuin VILP suostuu toimimaan.
Pollun mukaan vuosituotto on ollut 20717 kWh ja sähköä on kulutettu 10230 kWh, eli kotiscoppi niukasti yli 2. Itse laitteen takaisinmaksuun ei enää kauaa mene. Tulistimen kulutusta olen seurannut vasta vuoden alusta ja se on näin kylmimmillä keleillä (paljon esilämmitystä) ollut noin. 4,5 kWh päivä. Kesällä käyttövesi lämpenee manttelivaraajassa käytännössä ilmaiseksi noin 20 asteeseen, mutta tulistusta tarvitaan enemmän. Jos lasketaan käyttövesi mukaan tuolla 4,5kWh/päivä arvolla, scopiksi tulee noin 1,9.
Laitteen sulattelu ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla, kun ulkolämpötila on nollan tuntumassa. Kenno kerää jäätä ja tuulettimet humisevat täysillä. Muovisen suojaverkon poiston jälkeen ei ole tarvinnut kennoa manuaalisesti sulatella. Kovilla ja pitkään kestävillä pakkasilla laitteen alaosaa saa sulatella vesiruiskun kanssa muutaman päivän välein. Lisäksi vedet valuvat kaikkialle muualle kuin alla olevaan paljuun. Älytön rakenne, jolle täytyy tehdä jotain. Tällaisenaan laitetta ei uskaltaisi jättää yksinään esim. ulkomaanmatkan ajaksi. Laitoin helmikuun alussa sulatuskaapelin runkopalkin sisään, joka jaksaa pitää sen sulana näin pikkupakkasilla.
Laite pitää yllättävän kovaa ääntä. Se on asennettuna pienimmän lapsen huoneen ikkunan alle ja jonkin aikaa oli huonounisuutta, kun ”lentokoneen ääni” pelotti
Kokonaisuutena täytyy olla tyytyväinen. Viemäröinnin ja sulatuksen kun ratkaisee, niin ei pitäisi olla suurempaa urputtamista. Sen lisäksi voisi päivittää olohuoneen nelimetrisen, mutta vain 30 cm korkean patterin vaikkapa kahteen Purmon 200*60 C22 patteriin, niin lämpöä riittäisi niin kylmälle, kuin laite pelaa.